Brouwerij Gustave Lathuy uit Hoeselt,brouwerij St-Jozef van de familie Bollen,brouwerij De Renese de preston en brouwerij Lormans allen uit Beverst, brouwerij Lambrechts en Verjans uit Bilzen... verdwenen allemaal voor 1940.
Enkel de brouwerij van de Familie Peters en brouwerij de Es uit Schalkhoven overleefden. Ze brouwden er het gersten, dubbel gersten en hun frisdranken jipy . Toch stopten alle activiteiten er begin jaren negentig. Deze sluiting kwam hard aan bij de familie Peters.
Nu ruim 20 jaar later..
In 2008 werd het idee van een nieuwe brouwerij geboren .Kurt en Luc maakten al enige tijd wat kleine brouwsels.Toch bleef één biertje telkens opvallen: het witbier met vlierbloesem. Het enthousiasme groeide evenals de vraag naar dit bier. Eerst werd er gepolst om het bier eventueel te laten brouwen, maar dat voelden deze kerels niet goed aan. We zouden het zelf gaan doen, eigenhandig!
De stap richting eigen brouwerij was gezet.
Het brouwerspand is gelegen op de kleistraat 54 te Hoeselt, op de grens met Hoeselt-Beverst-Bilzen.
Wie de werkplaats ooit kende had nooit kunnen vermoeden dat deze nu als een mooi ogende ambachtelijke brouwerij zou dienen. Luc nam afscheid van zijn garage en zorgde voor een moderne inkleding van deze ruimte.Om zoveel mogelijk te besparen werden de werken allemaal zelf uitgevoerd,het succes van het vlierbloesembier kreeg de naam uitgevoerd. Toetëlèr betekent bij ons in de volksmond vlierstruik. Het oud hout van de vlierstruik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar de naam: Den Toetëlèr.
Witbieren zijn trouwens de bieren van onze voorouders.
Het zijn de bieren waarin onze geteelde grondstoffen terug te vinden zijn, gerst, tarwe en haver. De vlierbloesem sluit perfect bij dit rijtje aan.Den Toetëlèr is een levend bier, hooggegist, ongefilterd met hergisting, leverbaar in fles maar ook in vat. Wat toch niet zo gewoon is. Onze brouwmethode is zeer traditioneel. Kokend water wordt aan het beslag toegevoegd om de nodige enzymatische omzettingen te bekomen, in de brouwerswereld het stijgend infuus genoemd. Filteren geschiedt op een traditionele filterplaat, geholpen door een automatisch roer- en snijwerk. In de kookketel worden de aromatische hoppen en vlierbloesems toegevoegd.
Het bier gist in de 2200L melktanks. Door hun grote oppervlakten kan de gist hier ongestrest zijn werk doen. Na de gisting laten we den Toetëlèr lageren op 12°C. Den Toetëlèr heeft een korte lageringstijd en na een week wordt er op 75 cl en in vaten eigenhandig afgevuld
Gisteren waren we er van de party en met het mooie weer was het er zalig.We genoten van de fris getapte Toetëlèr.Wie vandaag nog zin geeft.....allen daar heen zou ik zeggen.En aan de brouwers van Den Toetëlèr veel succes toegewenst en veel brouwgenot.
http://www.toeteler.be