Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
08-03-2011
10 uur Biercultuur
Dat de Gentsebiervereniging goed bezig is bewijst afgelopen zondag met hun activiteit:de eerste editie van 10 uur biercultuur.Op een originele manier werd 'biercultuur' voorgesteld aan het publiek.Dit gebeurde door onder meer 4 gastsprekers uit de bierwereld uit te nodigen om uitleg te geven over een bierig onderwerp naar hun keuze.Tijdens deze 'spreekbeurt' konden er 4 biertjes geproefd worden die deze gastsprekers aanprezen.Uiteraard ook met het woordje uitleg erbij.Na de 4 gastsprekers kon men dan biertjes proeven aan één van de 2 togen.Er was een een keuze uit ruim 25 biertjes,waaronder enkele primeurs en moeilijk te verkrijgen bieren.Daarna werden er om het uur nog verschillende workshops gegeven met telkens een ander bierig onderwerp.Door verschillende bierliefhebbers.Dit bleek een groot succes want binnen de korste keren zat de mezzanine vol.Wij proefden nog enkele biertjes voor we huiswaarts keerden.Iedereen was er het over eens dit wat een prachtig en origineel initiatief van deze jonge biervereniging.Dit was de eerste maal dat we op zo'n manier kennis maakten met de biercultuur.Dit kan enkel maar aangemoedigd worden.Ook organisatorisch verliep alles vlekkeloos de Gentse biervereniging verdiend hierdoor een dikke pluim. Hieronder in het kort nog even over wat de 4 gastsprekers vertelden. Als eerste spreker was niemand minder dan Casimir Elsen aan het woord. Casimir is bekend als secretaris van Zythos,en een waare wandelende bierencyclopedie.Hij vertelde over de geschiedenis van de Belgische brouwerijen,met nadruk op Brouwerij Kerkom omdat deze zoals Casimir uit Limburg afkomstig is.We vernamen dat er omstreeks 1900 in Belgie 3323 brouwerijen waren.Tijdens de eerste wereldoorlog nog ongeveer 1300,en in 2000 nog maar 125.Heel erg intersant hoe het kwam dat deze zo in dalende lijn ging.Hierbij werd het Bink blond 5%(Brouwerij Kerkom) gedegusteerd. De 2e spreker deze namiddag was Marc Dekeukeleire aan de beurt.Marc is bekend als 3e vennoot van brouwerij Alvinne.In zij vrije tijd maakt hij zijn eigen brood ,kaas en ontwikkelde zijn eigen gist genoemd Morpheus.Daarover ging ook deze spreekbeurt en natuurlijk ook over brouwerij Alvinne.Over het ontstaan van zowel de brouwerij als de gist die nu voor alle bieren word gebruikt.Hierbij hoe kan het ook anders werd het biertje Alvinne wild 5,9%(Brouwerij Alvinne) geproefd. De 3e spreker van de namiddag was Jan Rumes.Jan is bekend als voorzitter van Zythos en heeft ook zijn eigen biervereniging. Jan gaf uitleg over het ontstaan van het bier,en over de vereniging Zythos,hoe deze aan deze naam gekomen is.Vanuit Egypte(via Griekenland) enkele duizenden jaren geleden.In feite de voorgeschiedenis over bier,ook nog een woordje uitleg over de favoriete biersoort van Jan namelijk de Stout.Hierbij werd toepasselijk Hercule stout 9%(Brasserie des Legendes) geproefd. Als 4e en laatste spreker was David Leroy aan de beurt bekend als vice-voorzitter van Zythos en Bles.En amateurbrouwer.David had het over één van de belangrijkste ingredienten van bier namelijk hop.Over de verschillende hopsoorten,waar deze zoal in de wereld worden gekweekt.En over hoe specifiek de hoppeplant groeit,de verschillende soorten,zoals aromahoppen,en variteiten.Hierbij werd een hoppig biertje geproefd Elliot Brew 9%(De Struise Brouwers),met natuurlijk ook een woordje uitleg over deze brouwerij