Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Heel wat bierfanaten tekenden present om afgelopen vrijdagavond van een avondje te genieten van kaas en bier.Dit vond plaats in het centrum van Waregem,winkelcentrum het Pand in de bovenzaal van 't Peerdeke.Als gastspreker werd Yannick De Cocqueau uitgenodigd.Yannick is lid van de Zythos vereniging Bles.En weet heel wat over kazen en de bijhorende bieren.Hij liet ons 5 bieren proeven met telkens een minder bekende kaassoort die goed samenging.We ontdekten mooie combinaties van goede biertjes die met goede kazen samengingen.En zoals gezegd smaken verschillen zo kon je bijvoorbeeld een stukje van de eerste kaassoort houden om bij een ander bier te proeven.Alles werd uiterst zorgvuldig uitgelegd van de beginfase tot het eindresultaat.Ook werd uiteraard niet vergeten om het biertje dat geschonken werd wat uitgebreider voor te stellen.Ondertussen kon men eventuele vragen stellen betreffende de kazen en bieren.Tijdens de pauze werd er nog een kwisje gehouden waarbij je een mooi assortment streekbier kon winnen.Het was een meer dan geslaagde avond en de afwezigen hadden nogmaals ongelijk.Terug een puike organisatie van de Waregmese bierfanaten waarvoor dank.Op naar de volgende activiteit.
Voor de 2e maal werd het Diesters bierfestival georganiseerd.Maar dit keer was de lokatie anders.Wegens het succes van vorig jaar was er nood aan een grotre zaal deze werd gevonden in de refter van het KTA 2 in Diest(op 600 m van het station).En inderdaad het was er ook best gezellig.De opkomst was terug geweldig.Waardoor de zaal reeds goed gevuld was toen we binnenkwamen.Ook dit jaar werden de bieren van het Hageland in de kijker gezet,maar ook de streek werd gepromoot door allerlei activiteiten zoals wandel en -fietroutes en de tal van bezienswaardigheden dat de streek rijk is.Prima initiatief.We hadden de keuze uit meer dan 100 verschillende bieren die waren onderverdeeld in 6 categorieën.Bieren op vat,trappisten,oude geuze en oude kriek,fruitbieren,laagalcoholische bieren en speciaalbieren op fles.Alles verliep vlotjes.Er werd geopteerd voor bediening aan tafel indien je een bestelling wenstte hoefde je enkel het bordje 'DORST' omhoog te steken en werd je bestelbriefje opgehaald.Misschien één klein opmerkingetje.Er waren veel 75cl flessen als je maar alleen of met 2 bent is zo'n fles toch wel wat veel.Maar daar kan de organisatie niet veel aandoen als deze bieren enkel maar op 75cl te verkrijgen zijn.Uiteraard kwamen we de talrijke bekende biervrienden tegen van overal ten lande om een praatje mee te slaan.Wij hebben er ons in ieder geval geamuseerd en wensen voorzitster Sabine en de ganse O.B.A.D ploeg te feliciteren voor de vlekkeloze organisatie van hun bierfestival.
Afgelopen zaterdag waren we met zo'n 30 tal H.O.P leden afgezakt naar Gavere.Meerbepaald omeen bezoekje te brengen aan brouwerij Contreras.We werden er op de druilerige ochtend hartelijk ontvangen door brouwer Frederik De Vrieze.Die ons meteen wat uitleg gaf over het onstaan van de brouwerij en de bieren.Brouwerij Contreras, vroeger Brouwerij Latte genoemd, is een Belgische familiale brouwerij opgericht in 1818 door Valère Latte en.Het bedrijf kwam in handen van de familie Contreras toen René Contreras(nazaat van een Spaanse familie) het in 1898 opkocht om het in 1920 aan zijn neef Marcel Contreras te verkopen. Diens zoon Willy Contreras nam in 1957 de roerstok over en bleef dit doen tot in 2004. De brouwerij zelf is een hoeve brouwerij want vroeger was de combinatie boerderij/brouwerij heel gewoon.Daarna werden we rondgeleid door de brouwerij waar uiteraard een woordje uitleg plaatsvond over het brouwproces.Momenteel zijn er nog werken aan de gang en wordt er nog niet gebrouwd.Dit zou vanaf 1januari 2011 moeten gebeuren.Maar we konden al zien dat de moderne technologie mooi gecombineerd werd met het authentieke karakter van de brouwerij.Eenmaal terug in het proefzaaltje konden we genieten van de heerlijke bieren van de brouwerij.En natuurlijk napraten over ditjes en datjes.Het was een gezellige bedoening.Nog even een lijstje met de bieren die gebrouwen worden door brouwerij Contreras. Contrapils aka Pils Contreras - 5% Tonneke - 4,8% Especial Mars - 6,5% Valeir Blond - 6,5% Valeir Donker - 6.5% Valeir Divers - 8.5% Valeir Extra - 6.5%
Pipeworks Brewing Company Look Mom I'm Almost Famous
Quite frankly, We need your help!
If you haven't already heard, my business partner and I having been working for the past 2 years to start our own microbrewery in Chicago, Pipeworks Brewing Company. Were getting closer to making our dream a reality and have found a great tool to help launch our business into the big leagues..... In august we did a little Hollywood'n to hopefully tug on your heart strings =) Enjoy! Mystery Brewing, a one-man startup in North Carolina made national news last month by using KickStarter to start his first brewing project, so we know this is within our reach with your help. You are the first group to see this video and our KickStarter page before we launch the full campaign. We felt it was best to reach out to those closest to us first. Please help spread the word about our project. We need all the attention we can get, so feel free to tell your family, friends, and coworkers about our kickstarter.com project by forwarding this e-mail or a link to our Kickstarter page. We are certainly excited and hopefully you're excited for us. Thanks for your time today and of course your support while we take our project to the next level.
Voor de 17e maal organiseerde Bles(Bierliefhebbers van de Egmondstede) hun nationale bierhappening in de fuifzaal van de Bevegemse Vijvers in Zottegem.Zo kon iedereen kennismaken met 21 brouwerijen/bierfirma's die hun bekende en minder bekende bieren uit het flesje of van het vat schonken.Men had de keuze uit meer dan 80 verschillende bieren.Ook het nieuwe BLESbier en BLESkaas kon geproefd worden.Het nieuwe Bles bier kreeg de naam 'Ons Bier'(6,5%) en werd in de brouwketels van brouwerij De Graal gebrouwen,dit door enkele leden van de vereniging.Er was terug heel wat volk op de been uit binnen en buitenland die de verschillende biertjes wilde proeven.Er heerste dus een gezellige drukte.Zoals elk jaar trouwens.Terug een puike organisatie van de Zythos vereniging.Die nog tal van aktiviteiten organiseert na hun Bierhappening dit jaar.Wij kijken alvast uit naar de volgende editie volgend jaar.
Hoewel België nog maar enkele decennia geleden niet de naam had een kaasland te zijn, hebben de Belgische producenten in sneltempo voor een ander verhaal gezorgd. Het toen al bestaande vakmanschap is ongetwijfeld gebleven maar de ambitie van louter kaasklonen is al lang overstegen. Belgische kaas is zo een realiteit geworden, met tientallen en zelfs honderden soorten, die aansluiten bij een onmiskenbare kaastraditie of die intussen blijk hebben gegeven van onvervaarde experimenteerzucht. De lange tafel van de jaren 1970 ligt nu overvol authentieke Belgische Kaassoorten.Normaal brouwt men eerst een bier (meestal een abdijbier) en maakt men daarna een bijhorende kaas; hiervoor gebruikt men al dan niet het aroma van het desbetreffende bier. Bij Passendale is het anders verlopen: al jaren is de kaas een klassieker onder de Belgische kazen en daarom besloot men er een bijpassend biertje te maken.Het biertje word gebrouwen bij de proefbrouwerij en bedraagd 6% en is enkel nog te verkrijgen bij De Kaasmakerij.Na een gesprekje met een vriend van mij die er namelijk gids is zijn we er een bezoekje gaan brengen en ik moet zeggen het was er de moeite waard.
Biertype
Speciaalbier
Alcoholgehalte
6°
Gisting
Hoog
Brouwerij
De 'Proefbrouwerij'
Gemeente/stad
Lochristi
Land
België
Uitzicht
Een pittig parelend, goudblond bier met vlokkige en uitnodigende witte kraag
Geur
Een zoetige druiventoets (neigt een beetje naar het boeket van een Pinot Gris)
Smaak
Een zoetig, zacht bier met een lichtprikkelend karakter. Het vormt een perfect huwelijk met de gelijknamige kaas
Retroherberg uit de tijd van toen, dat verbonden is aan de oude Molen. Je komt er helemaal in de retro sfeer met de oude stoelen en de typische oude cafétoog.Je kan er genieten van de biertjes Bleecken Moriaen 10% en de bruynen Moriaen 9%.Deze worden gebrouwen bij brouwerij Van Eecke.Naast de herberg kun je ook het tabaksmuseum bezoeken Het Nationaal Tabaksmuseum te Wervik toont de geschiedenis van het roken, het kauwen en het snuiven via merkwaardige voorwerpen en vele bijzondere illustraties. Een introductie in de magische en bizarre wereld van het tabaksfenomeen. Wervik ligt vlak bij de Franse grens. Met een Europees Interreg III-project willen het Nationaal Tabaksmuseum in Wervik, het Kommiezenkot in Abele en het Douanemuseum in Godewaersvelde oude tradities en fenomenen van de grensstreek laten herleven: tabak, smokkel, douane
In het Duvel Depot in Breendonk vond vorige week de voorstelling plaats van de 'nieuwe' Duvel Tripel Hop.Onder heel wat media aandacht,kon voor het eerst geproefd worden van de versie 2010.Tot wat een weddenschap allemaal niet leiden kan.Zoals je wellicht weet is deze Duvel Tripel Hop opnieuw gebrouwen door een weddenschap dat voorzitter Johan 'Wanne' Madelijns van de Zythos vereniging De Lambikstoempers had gedaan door met marketing directeur Johan Van Dijck van Duvel-Moortgat.Er moesten 10.000 facebook vrienden lid worden van de facebook groep:'Wij willen Duvel Tripel Hop'en dit tegen eind augustus.Dit resultaat werd met gemak gehaald(al na een goede maand).Zodoende dat Duvel-Moortgat zijn belofte moest nakomen.De eerste flessen werden door Michel Moortgat (gedelegeerd bestuurder van Duvel), de Duvelbrouwers, de Lambikstoempers en een delegatie bierfanaten voorgeproefd.Aan dezelfde toog in de brouwerij waar de weddenschap was afgesloten.Voorzitter Johan 'Wanne' Madalijns kreeg dan ook van Michel Moortgat de eerste fles Duvel Tripel Hop(N°1).Drie jaar geleden kwamen er 22.000 flessen op de markt die meteen uitverkocht waren. Nu is dat met 65.000. flessen het drievoud.Het originele recept werd natuurlijk behouden alsook het alcoholgehalte(9,5%).Door terug met 3 verschillende hopsoorten te werken(Saaz,Styrian Golding en Amarillo).Dit maakt de Duvel Tripel Hop daardoor iets bitterder dan een gewone Duvel.Vanaf begin oktober is Duvel Tripel Hop verkrijgbaar bij de drankenhandelaar.Vanaf half oktober liggen de flessen ook in de supermarkt.De richtprijs zal ongeveer13euro bedragen.