Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
29-11-2009
Horeca beurs Gent deel 3(slot)
Op het 3e en laatste deel van de reportage van de horeca beurs in Gent tonen we nog enkele sfeerbeelden die we jullie zeker niet willen onthouden.We werden telkens goed ontvangen bij de verschillende brouwerijen standen die we bezochten.En genoten we telkens van onze favoriete (goddelijke) drank.Voor volgend jaar hebben we vernomen dat het concept totaal zou veranderen en dat alle brouwerijen zouden samengebracht worden 1 geheel.Maar we zien hoe het allemaal zal verlopen.Hopelijk zijn we dan terug van de partij zodat we mooie kiekjes kunnen maken om 'ons' gerstenat te promoten.
Wat ons ook nog aantrok op de horecabeurs in Gent was de stand van brouwerij Achouffe (overgenomen door Duvel-Moortgat).En aangezien we ook verzamelaars zijn wat betreft alles wat met de brouwerij Achouffe te maken had kon een bezoekje natuurlijk niet uitblijven.Groot was dan ook de verassing dat er een foto ter promotie uithing waarop ik (Bianca) afgebeeld stond,deze werd genomen tijdens de grande Choufferie 2009 waar er volop gefeest werd.Zoals u kan zien was de kledij speciaal aangepast voor het kabouter feest in de Ardennen.We maakten een praatje met business communication manager van Duvel Kris Baert die verwonderd stond te kijken toen hij 'het model' in levende lijve zag.Hij bood ons meteen een glaasje aan.Nieuw was de Chouffe Houblon in 33cl dat we voor het eerst zagen alsook de nieuwe etiketten en glazen van N'ice Chouffe.Ze doen hun uiterste best in ieder geval om de kabouters hoog in het vaandel te houden.
Verleden week zondag waren we afgezakt naar de Horeca beurs in de expo hallen in Gent.Daar viel heel wat te beleven wat te maken had met allerlei voedingsmiddelen,dranken en materialen uit de horeca.ons was het vooral te doen om de brouwerijen en de bijhorende biertjes.Eén van de nieuwe biertjes die werd voorgesteld kwam van brouwerijfirma De Leyerth,ze brouwen nog steeds hun bieren bij brouwerij La Trappe in Nederland.De naam van het nieuwe bier is Saisonnière(6%).Die werden uitgeschonken in splinternieuwe glazen,ook het brouwerijstandje oogde prachtig.Hildegard van Ostaden,kwam een woordje uitleg geven over het bier en wanneer het op de Belgische markt te verkrijgen zal zijn.Dit zal in de loop van december zijn.Wij genoten er alvast van, het is een lekker doordrinkbiertje met een hoppig toetsje dat we al eerder proefden in de Urthel Hop-It.Succes verzekerd.
Op dinsdagavond werd het feestbier van bierproefvereniging H.O.P aan het grote publiek voorgesteld.Deze ging door bij drankenhandel Bacelle in Wevelgem.De HOP Power Flower zoals het bier gedoopt werd is een unicum een eenmallig bier dus.Onder de aanwezigen waren de brouwers van brouwerij De Ranke Nino Bacelle en Guido Devos die ook voor de nodige uitleg zorgen op de talrijke vragen.Hopboer Luc Lagache, de schepenen van Wevelgem waren aanwezig en uiteraard het H.O.P bestuur en medewerkers.Aangezien Heerlijk Objectief Proeven(HOP) dit jaar 15 jaar bestaat en traditie getrouw om de 5 jaar met een biertje(eigen creatie) op de markt kon ook deze de verjaardag niet zomaar laten voorbij gaan.Er werd gekozen voor 'iets met hop' gezien de naam van de club verwijst naar hop lag het voor de hand dat er met hoppe zou gedaan worden.diverse brainstorm-sessies met club leden,met bier besprenkeld leverden wel wat leuke ideeen op maar meer ook niet.De doorbraak kwam er toen er met de vrienden brouwers van De Ranke van gedachten werden gewisseld.Guido en Nino van de Ranke waren al een tijd aan het broeden op het recept voor een saison,Saison de Dottignies.Nino wist van het bestaan van vers gehopt bier en gezien de 'hop' reputatie van De Ranke wilden ze dat ook eens proberen.brouwerij De Ranke zou testbrouwsels maken voor hun saison en dat zouden ze gezamelijk proeven.En eens het recept op punt stond zou dan een brouwsel van 40 hectoliter gemaakt worden,eenmalig met verse hop!Voor de verse hop werd afgesproken met hopboer Luc Lagache.En zo geschiedde op 4 september 2009.Gezien het eenmalig karakter mocht het de naam Saison de Dottignies niet hebben om verwarring te vermijden.het werd dus H.O.P FLOWER POWER met als ondertitel H.O.P Harvest.De H.O.P FLOWER POWER is voor Belgie een primeur.Het is een echt speciaalbier omdat er werd gebrouwen met verse ongedroogde hoppebellen.Onder verse hop wordt begrepen hoppebellen die ongedroogd en onbehandeld binnen de 24 uur na de pluk aan de kookketel worden toegevoegd.Alle hop is Belgisch en afkomstig uit Waasten(Warneton).de H.O.P POWER FLOWER bevat zowat 6% ABV met een behoorlijk hoppig maar niet expliciet aroma.prachtig bier dat goed tot zijn recht zal komen bij bepaalde gerechten en kazen.Nog even vermelden dat het etiket ontworpen is door de dochter van voorzitter Lode van Biervliet namelijk Griet.Let ook op de details.Voor wie nog een flesje wil bemachtigen zal vlug moeten zijn want de hele voorraad is nu al bijna uiterkocht.maar je kan eventueel nog contact opnemen met Lode van Biervliet(Lode.van_biervliet@telenet.be) om enkele flesjes op de kop te tikken.
Het 3e Brugs bierfestival was weer een voltreffer met meer dan 10.000 bezoekers werden alle records van de 2 vorige edities verbroken.Het succes was zo groot dat (kleinere) brouwerijen door hun biervooraad geraakten.Dit hadden ze bij de organistie(BAB) waarschijnlijk ook niet verwacht.Met hun 67 brouwerij/bierfirma standen en met meer dan 250 bieren behoort dit festival tot het 2e grootste van Belgie.Naast de talrijke bieren werd er aandacht besteed aan koken met bier,onder de noemer Cuisine Culinaire werden er verschillende chefs bereid gevonden om hun kookdemostaties aan te prijzen.Daarom werden op beide dagen op regelmatige tijdstippen deze culiaire hoogstandjes aangeprezen.Wat op veel waardering van talrijk opgekomen publiek kon rekenen.Dat deze trend in de lift zit blijkt uit de vele positieve reacties.Dit kan enkel maar ten goede komen voor de Belgische biercultuur,waar wij als bierliefhebbers enkel maar kunnen toejuichen.Verder werden ook nog heel wat primeurs aan het publiek voorgesteld zoals:Vicaris Kerst,Kessel X-mass en Kerstpater 2009 (3 nieuwe kerstbieren).Bierfirma Viven pakte zelfs uit met 3 kersverse picobrouwsels een Ale,een Porter en een IPA(124EBU)! die ze hebben laten ontwikkelen bij de proefbrouwerij en deze op vaatjes van 20l hebben laten afvullen.Brouwerij Danny en bierfirma Belgoo pakten beide uit met hun 2e bier nl Kwibus donker en Belgoo Arbo.Verder was er nog de gloednieuwe bieren van bierfirma B.G.V met Forestinne Nordika,Vof Druide met hun Druide Grand Q,en brouwerij Achilles met Heksemie.En een 30 tal bieren die voor het eerst op het festival geschonken werden.Wat de Brugse Autonome Bierproevers in 3 jaar verwezelijkt hebben is werkelijknprachtig.Hopelijk kunnen we nog vele jaren geniet van dit festival op een wondermooie lokatie met vele lekkere bieren.Nog even vermelden dat er voor deze editie speciale proefglaasjes werden gemaakt.Deze kon je achteraf gewoon mee naar huis nemen ofwel afgeven en deze opbrengst ging dan naar een goed doel.Op naar een 4e editie.
De Limburge biervrienden hebben het weeral voor elkaar gekregen voor de 16e maal organiseerden ze het weekend der Belgische bieren in Hasselt.Voor de 2e maal in de nieuwe locatie namelijk het Cultuurcentrum in Hasselt.Met in totaal 143 bieren waarvan geen enkel bier uit de vorige editie is terug te vinden had men een ruime keuze.Tussen de reeks van bieren zijn er 3 die voor het eerst geschonken werden primeurs dus.Dankzij de grote creativiteit van de Belgische brouwers en de vraag naar nieuwe bieren kon je proeven van 96 bieren die voor het eerst in 2009 werden gebrouwen.Je kon er proeven van vrijwel alle types van Belgische bieren met uiteenlopende kleuren,smaken en gehaltes aan alcohol.We zagen dan ook heel wat lachende,bekende en tevreden bezoekers.Iedereen genoot er ten volle van.Alles werd in goede banen geleid door de vele vrijwillige medewerkers.Van ons krijgen deze deze ook een dikke pluim alsook de organisatie.Ook was er de medewerking van de Hasseltse Horeca die met passende biergerechten en een bier van de maand een steuntje in de rug haven,een goed initiatief als je het ons vraagt.Toch wel één van de betere Belgische fesivals en hopelijk nog vele jaren zo.
Dat het een feestjaar is voor H.O.P werd nog maar eens bewezen door vrijdag een proeverij te organiseren over Italiaanse bieren.Bij ons is daar in feite wienig over bekend omdat Italie meestal bekend om zijn eten(pasta's) en wijnen.Maar niet te vergeten dat Italie ook heel wat brouwerijen telt momenteel zouden er al meer dan 250 actief zijn ook de amateurbrouwerijen meegeteld.In feite is de biercultuur maar omstreeks 1996 ontstaan in Italie.Toen waren er nog maar een 7 tal brouwerijen.13 jaar later is dit al meer dan in Belgie,dit wil toch heel wat zeggen over de vooruitgang die ze daar maken.Voor deze proeverij werd niemand minder dan Lorenzo Dabove(aka Kuaska) 'The prince of het Pajotteland' zoals hij graag genoemd word uitgenodigd om een woordje uitleg te geven bij de Italiaanse bieren.Hij was vergezeld van 3 Italiaanse vrienden,die ook een woordje uitleg gaven.De 30 tal aanwezigen luisterden aandachtig en stelden uiteraard de nodige vragen.Lorenzo had gekozen voor heel uiteenlopende smaken van de bieren van heel zuur tot koffie/cacao achtig.De avond was bijzonder leerrijk en we kunnen gerust stellen dat er in Italie genoeg goede brouwers zijn met lekkere bieren.Let wel een goeie fles bier in Italie is relatief duur (10 a 12 euro)is geen uitzondering.Misschien daar nog iets aan doen en ze zijn klaar om ook de wereld te 'veroveren'.Carl Kins zorgde voor de nodige contacten om deze Italiaanse proefavond te laten slagen.Lorenzo werd ook nog bedankt en kreeg enkele flessen van het gloednieuwe H.O.P Flower Power bier mee dat erg gesmaakt werd. www.kuaska.it http://users.telenet.be/hopsite/
Birrificio Torrechiara Divina 5,5%
Birrificio Montegioco Quarta Runa 7%
Birrificio Piccolo Nua Barric 6%
Birra Pasturama Ambrata Fumé 5,5%
Birraficio Barley Macca Meda 7,8%
Birrificio Grado Plato Chocarrubica 7%
Birrificio Maltus Faber Extra brune 10%
Birificio Croce di Malto Triplexxx 7,6%
Birrificio Montegioco The Dome Gina Liscia 4,5% (etiketbier La Mummia)
Het was eindelijk zover, vorige zaterdag verwachtten ze ons bij Brouwerij De Ranke om het jubileumbier van biervereniging H.O.P die ondertussen 15 jaar bestaat en de naam draagt HOP Flower Power met etiketten te voorzien.Omstreeks 15u kwamen we aan en werden we meteen begroet door William Roelens en ondervoorzitter Carl Kins.Die mee gingen helpen.Na wat uitleg door brouwer Guido Devos konden we aan de slag.Er moesten 4200 flessen van 75cl met een etiket voorzien worden.We vlogen er meteen in en hadden direkt de smaak te pakken.Een uurtje later kregen we het gezelschap van penningmeester Peter Vyvey,Annick en Lien die de flessen bedoelt voor de Amerikaase markt in dozen verpakten.Na een 2 tal uurtjes was de taak al volbracht.Daarna konden we genieten van de HOP flower power(6%).Een lekker hoppig biertje waarbij 75kg vers geplukte hoppebellen werden toegevoegd tijdens het brouwen.Die zeker een meerwaarde geven aan het bier.Brouwer Nino Bacelle rook,proefde,en zei dat het goed was.Er werd nog nagenoten met enkele biertjes dat William en Carl hadden meegebracht.We proefden nog van de verse Pére Noel,Noir de Dottignies,en XX-bitter.We hadden terug een prachtige namiddag beleefd en ons steentje bijgedragen voor de vereniging.
Op vrijdagavond 30 oktober stond er een bier en kaas avond gepland in Kaffeethuis Den Toogoloog in Middelkerke.Er kwamen een 40 tal personen opdagen en daarmee wat deze avond ook volzet.Onder leiding van Gert Brouns vertegenwoordiger van de brouwerij Vansteenberge konden we 5 kazen met aangepaste biertjes degusteren.Waarbij tussendoor verteld werd over de brouwerij,het ontstaan van abdij/kloosterbier,en de kazen.Iedereen kon uiteraard vragen stellen,waarbij Gert deze beantwoorde.Alles werd op een vakkundige manier geschonken en geserveerd door Dirk,Karin en dochter Laura.Als eerste kregen we een Augustijn blond met een stukje zachte Brugse blomme.Bij een Augustijn bruin een halfharde kaas met de naam Watou.Gevolgd door een Augustijn grand-cru met bijpassende kaas Pierre Jozef.Bij de Piraat kregen we een niet Belgische harde kaas namelijk Comté die uit frankrijk afkomstig is.Als afsluiter een Gulden draak met de schimmel kaas pas de bleu.Hierbij werd stukjes fruit en brood geserveerd.Het was super lekker,zo zie je maar dat je geen wijn hoeft te serveren bij kaas.Als primeur had Gert nog de nieuwe gecoatte flesjes Gulden draak bij die vanaf januari op de markt zullen verschijnen alsook de vernieuwde bedrukte Augustijn 75cl flessen.Het werd een gezellige avond,en we kijken al naar uit naar de volgende activiteit.
Kaffeethuis Den Toogoloog Kerkstraat 7 8430 Middelkerke