Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
29-10-2009
Karakterbierfestival Poperinge 2009
Voor dat we afzakten naar het 14e karakterbierenfestival in Poperinge stopten we nog eerst even in café 'In de Vrede' nabij de abdij van Westvleteren waar we een lekkere croque aten met uiteraard een lekkere Westvleteren 12&8.De deuren van Hotel Palace waren nog maar net open toen we al aankwamen.De medewerkers van het Poperings bierproevers genootschap stonden al klaar om het talrijk opkomende publiek te verwelkomen en een helpende hand toe te steken bij de 18 brouwerij/bierfirma standjes,waaronder 1 brouwerij uit Frankrijk namelijk Brasserie du pays Flamand.We proefden enkele nieuwe biertjes en praatten nog wat met enkele medewerkers.Een leuk festivalletje maar we zouden in de toekomst mss wat meer variatie zien in de keuze van brouwerij standen.
Westvleteren 12 10,2% Westvleteren 8 8%
Jessenhofke Maya 6% Brouwerij Jessenhofke
Jessenhofke Bruin 7% Brouwerij Jessenhofke
Biere de Noel 8,5% Brasserie Brunehaut
Bracine Noel 7,5% Brasserie du pays Flamand (Frankrijk)
Afgelopen zaterdag trokken we naar het 1ste Diesters bierfestival georganiseerd door O.B.A.D(Objectieve Bier Academie Diest).We parkeerden onze wagen vlakbij de brouwerijstraat waar de ingang zich bevond.Opweg naar het festival kwamen we nog eerst het standbeeld van "De bierproever" tegen die rechtover de voormalige brouwerij Cercel stond.Dit was alvast een mooie start om een festival mee te beginnen.Toen we aan het zaaltje kwamen heerste er al een gezellige sfeer.De bekende gezichten waren ook al terug van de partij.Eenmaal voorzien van de nodige bonnetjes konden we beginnen kiezen uit een bierlijst van 105! verschillende bieren.Waaronder enkele nieuwe/unieke brouwsels.De organisatie had er voor gekozen om de brouwerijen uit het Hageland een beetje in de kijker te stellen.Wat een heel goed initiatief bleek te zijn.Ook kon je nog kelderrestjes aankopen voor de prijs van 1,50euro.Zo kon je eventueel nog enkele zeldzame biertjes op de kop tikken.Door het bordje 'DORST' omhoog te steken,kwamen de medewerkers je bestelling opnemen,die je had kunnen kiezen in het mooie overzichtelijke boekje.Voor een éérste organisatie,verliep alles vlekkeloos daarom een dikke proficiat aan de organisatie.Misschien moeten ze volgend jaar al uitkijken voor een grotere zaal?Doordat het feestzaaltje van streekbieren café 'Ons Te Huis' al te klein is geworden.Op naar volgend jaar.
Het was al weer enkele weken geleden dat we nog naar De Dolle Brouwers waren afgezakt en zondag zijn we dan maar eens langs gegaan.Groot was onze verbazing dat de uitbereidingswerken al zo ver gevorderd waren.We hadden bij de laatste botteling nog geholpen het matriaal uit de loods te verplaatsen en in enkele weken tijd is er al heel wat veranderd.We genoten er terug van een Oerbiertje en een Dulle teve en de lekkere portie Oerbierpaté.Op één van de foto's is er een oude lekbak te zien,indien iemand er ééntje te koop heeft ben ik wel geintreseerd.Ik ben er namelijk al een tijdje op zoek naar om bij onze poseleinen tapkraan te plaatsen.
De 16e Bleshappening was terug een daverend succes,deze maal vond ze plaats in de fuifzaal van de Bevegemse vijvers.Een andere locatie dus maar in dezelfde omgeving.Toen we omstreeks 15u aankwamen heerste er al een gezellige drukte aan de 22 brouwerij/bierfirma standjes.Bles had naar jaarlijkse traditie weer een bierje laten brouwen:Schinus Blond(6,5%) bij brouwerij De Graal.Enkele brouwers hadden dan ook hun nieuwste bieren meegebracht om aan het publiek voor te stellen.Naarmate het later werd nam de drukte ook toe en leek het zaaltje uit zijn voegen te barsten.Bier staat tegenwoordig behoorlijk in de belangstelling en door uitzendingen als Tournée Générale neemt de nieuwsgierigheid toe en dit kan alleen maar ten goede komen voor alles wat met bier te maken heeft.We waren dan ook niet verbaasd dat Jean Blaute even een kijkje kwam nemen,hij is trouwens afkomstig van Zottegem.De brouwers hadden het dan ook behoorlijk druk met het schenken van hun bieren,om de talrijke aanwezigen te bedienen.Wat ons aangenaam verraste was Valeir Extra(6,5%) van brouwerij Contreras.Wat een hoppig karakter heeft dit bier.Wat ons ook verraste waren de bieren van Brouwerij Den Tseut uit Oosteeklo,ze hadden ook een nieuw biertje bij namelijk Belle Cies(10%).In de fles zat er een hopbel(belle) cies is de afkorting van Cistercienzers wat meteen de naam van het bier verklaard.Uiteraard kwamen we terug de vertrouwde 'biergezichten' tegen.Wat altijd een blij weerzien is.Terug een geslaagde editie van een mooi festival.Proficiat aan de organisatie.
Hieronder vind je biertjes die we deze namiddag geproefd hebben,waaronder heel wat nieuwe brouwsels
-Schinus blond(6,5%)Blesbier:Brouwerij de Graal. -Steenuileke(6,5%):Brouwerij De Ryck -Straffe Toeback(9,5):De Scheldebrouwerij -Bittere waaheid tripel IPA(10%):Bierfirma Het Alternatief -Toria Tripel(8,7%):Bierfirma De Hoevebrouwers -Belle Cies(10%):Brouwerij Den Tseut -Den Bi3r(9%):Brouwerij Den Tseut -Slaapmutske bio tripel(8,1%)Bierfirma Slaapmutske -Valeir extra(6,5%):Brouwerij Contreras -Cluysenaer(7%):Bierfirma Cluysenaer -Forestinne Primoria(7,5%):Bierfirma B.G.V -Trisser(7,7%):De Verhuisbrouwerij
Naar aanleiding van openbedrijvendag dit weekend besloten we om een bezoek te brengen aan brouwerij Bavik in Bavikhove(Harelbeke).Waar er al 4 generaties lang gebrouwen wordt(115 jaar).Achter het succes van deze onafhankelijke brouwerij schuilt de familie De Brabandere.Aangezien de brouwerij niet voor particulieren te bezoeken is was dit een unieke kans om de brouwerij te bezichtigen.En zo dachten er nog mensen over en was het aanschuiven om de volledige brouwerij te bezoeken.Maar alles verliep rustig en vlot.We hoefden enkel de rode loper te volgen en zo kwamen we in de verschillende fases van het brouwproces terecht.De nieuwe en oude brouwzaal,de gist en lagertanks,de bottelijn,de afvulinstallatie van flessen en vaten,de houten foeders waar het oud bruin lag te rijpenAlle bezoekers werden getrakteerd op een gratis consumptie uit het uitgebreide gamma wat brouwerij Bavik te bieden had,zoals Bavik premium pils,Bavik dinner beer,Petrus oud bruin,Petrus aged pale,Petrus speciale,Petrus blond,Petrus dubbel,Petrus bruin,Petrus gouden tripel,Wittekerke Wit,Wittekerke rosé,Pilaarbijter blond,Pilaarbijter bruin,Ezel bruin en Ezel witbier.We liepen heel wat bekende gezichten tegen het lijf uit het 'biermilieu'.Ook werd er gezorg voor randanimatie zoals een draaiorgel,springkasteel.Ook diende je geen honger te lijden want ook daar werd voor gezorgd.We genoten nog na van een Pilaarbijter bruin en een Petrus Tripel in de feesttent waar er een gezellige sfeer heerste met optredens en animatie.Puike organisatie van de brouwerij dit mag gezegd zijn.
Afgelopen zaterdag waren we uitgenodigd bij Brouwerij De Leite om een volledige brouwdag mee te maken.We gingen daar uiteraard graag op in omdat dit toch telkens weer een hele belevenis is.Omstreeks 5.30u in de morgen kwamen we aan bij brouwerij de Leite in Ruddervoorde.Brouwers Luc Vermeersch en Etienne Van poucke waren al ongeveer 1 uurtje bezig.Aangezien er 2 brouwsels gingen plaatsvinden was dit geen enkel probleem om van begin tot eind het brouwproces te volgen.Alle stappen van het brouwproces werd mooi uiteen gelegd zodat we een mooi beeld kregen hoe hun biertjes tot stand kwamen.Er komt nog heel wat bij kijken het is niet zomaar water opwarmen en mout,hop,en kruiden bijvoegen.Alles wordt heel nauwkeurig genoteerd en bijgehouden.Alle parameters worden gecontroleerd zodat er zo weinig mogelijk verkeerd zou kunnen lopen.Er wordt ongeveer een 500l per keer gebrouwen.Zaterdag dus 2x 500l 'Femme Fatale'.De nieuwe filterkuip werd voor de eerste maal gebruikt,een primeur dus.Alles verliep naar wens.Ondertussen werden we getrakteerd op koffie met koffiekoeken wat lekker smaakte tussen de heerlijke geuren van mout en hop.Ondertussen kwam ook 3e brouwer Paul Vanneste toe om een handje toe te steken bij het brouwen.En begon al meteen de draf uit de filterkuip te scheppen.Na ongeveer 7 uur kon aan een 2e brouwsel begonnen worden.En startte het hele proces opnieuw.Het geschrote mout(wordt ter plaatse geschroot), wordt in brouwketel gestort,en op temperatuur gebracht,het beslag wordt nadien gefilterd tot wort,die nadien wordt gekookt waarbij er hop en kruiden worden toegevoegd.Na de klaring en afkoeling wordt alles in de gisttank overgepompt en wordt er nog wat gist toegevoegd.In primeur mochten we al proeven van een nieuw biertje die in de komende maanden zal gebrouwen worden.Het proefbrouwsel werd goedgekeurd door alle 3 de brouwers(en door ons ).Binnenkort dus een 3e bier voor Brouwerij De Leite.Ondertussen was het middag en werden we nogmaals getrakeerd op een lekker middagmaal,met een bijhorende 'Femme Fatale' en 'Bonne Homme'.Tussenin kregen we nog een rondleiding in het bedrijf Helbig waar de brouwerij is gevestigd.En vertelde Luc ons wat er geproduceerd werd.Ook vertelde Luc dat het bier bij brouwerij Strubbe werd gebotteld in 33cl en 75cl flessen die per tank werden vervoerd in de bestelwagen.Zo zie je maar dat er heel wat komt bij kijken en dat het een dagje zwaar werken is.Langs deze weg willen we Luc,Etienne en Paul van harte bedanken voor de prachtige dag dat we hebben mogen meemaken en wensen we hen veel succes in de toekomst met hun bieren en brouwerij.
Wat begon als café is uitgegroeid tot een biershop,na een 16tal jaren wilde eigenaar Rudy Vossen wel eens iets bijvoegen aan z'n café,er werd besloten om een winkeltje te koppelen aan het café wat begon met een 30 tal streekbiertjes is uitgegroeit tot een 150 -tal .Uiteraard kan je alle biertjes ter plaatse proeven aan zeer democratische prijzen.Herberg de Bierboom is niet enkel een biershop je kan er ook tercht voor wijn,champagnes,sterke dranken en huisporto.Je kan er ook terecht om geschenk manden samen te stellen voor elke gelegenheid.Mochten ze iets niet in huis hebben,gaan ze er graag op zoek naar voor u.Iedere maand kan je ook deelnemen aan een wedstrijd op de website waar je enkle leuke bierprijzen kan winnen.Zeker doen.Mocht je Brugge een bezoekje brengen ga zeker eens langs bij biershop De Bierboom waar je hartelijk zal ontvangen worden.
Biershop de Bierboom Langestraat 73 8000 Brugge Tel:050/34.99.36
Openingsuren:Elke dag van 10.00u tot 20.00u Zondag van 10.00u tot 14.00u Dinsdag gesloten om 19.00u Woensdag is de winkel gesloten
Bierbrasserie Cambrinus is gelegen in het hartje van het prachtig historisch en toeristisch Brugge, net om de hoek van de Grote Markt De taverne biedt een rijk assortiment Belgische bieren aan en dit met een totaal van meer dan 400 verschillende soorten.Waaronder het huisbiertje Cambrinus blond en bruin.Tijdens het degusteren van het bier kan men er tevens genieten van een rijke gastronomische bierkeuken.
De geschiedenis van Cambrinus De Koning van het Bier
Cambrinus, vaak vernoemd in studentenliederen, is gekend als de Koning van het Bier in België, Nederland en Duitsland, alsook in andere Europese landen. (lang voor Bud). In dit historisch gebouw, daterende van 1699, is Cambrinus tweemaal geportretteerd. De eerste keer als aan standbeeld, zittend op een groot biervat met en schuimende bierpot in de hand, op de hoek van de voorgevel. De tweede keer gegraveerd in een prachtig melkvenster, dat zich aan de zijkant van het gebouw bevindt, en dit vergezeld van een vrouw. Doorheen de tijd is Cambrinus vaak bestempeld als Jan I Primus, Edelman van Brabant. Er wordt verteld dat hij de uitvinder is van de Brusselse Faro en Lambiek. In alle gevallen is hij een legendarische koning, door vele mensen aanzien als de uitvinder van het bier.
Bierbrasserie Cambrinus Philipstockstraat 19, 8000 Brugge Tel.: 050/33 23 28 Fax: 050/34 63 42 Open alle dagen van 11 tot 23 uur Weekends van 11 tot ...