Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Gezellige cafétjes met een grote keuze aan Belgische streekbieren
Ons bier vooraadje
Op deze site maakt de gemeente Bredene wat reclame over de blog, waarvoor onze dank.
Goddelijke drank
30-12-2008
Muurschilderingen en 't Fietskotje Bredene
Bredene-dorp is de eerste gemeente in vlaanderen met een gevelroute.Er zijn nu al 26 muurschilderingen(geschilderd door kunstenares Annie Vanhee) opgedeeld in een wandelroute van 1,5 km en een fietsroute van 3 km.Bredene-dorp ligt aan de voet van de polders met hun prachtige natuur en kronkelende wegen,aangezien wij Bredenaars zijn hebben we deze week op een koude en zonnige dag besloten om deze muurschilderingen ook eens te gaan bewonderen.Wat ons ook opviel was 't Fietskotje waar je meterslange pannenkoeken kan eten.Je kan er kiezen tussen 65 verschillende pannenkoekenvarianten.Ondanks het meetlint staat hier op pannenkoeken eten geen maat.Je kan er ook gewoon genieten van een koffie of een lekker biertje. 't Fietskotje Zandstraat 69 8450 Bredene 059/32 30 07
Terug als vorig jaar organiseerd de stad Nieuwpoort 'Sneeuw in de stad'.Wij zullen ook terug van de partij zijn aan de Chouffe stand. Als je eens een bezoekje wilt brengen,vergeet dan niet even stil te staan aan de Achouffe Fire house n°13,daar gaan de leiders van de jeugdbrandweer en medewerkers jullie hartelijk verwelkomen. Misschien tot bij de chalet!
Poechenellen zijn oude marionetten waarmee vroeger in de kelder van dit café, die nog steeds toegankelijk is, theatervoorstellingen werden gespeeld. De poppen die vandaag aan de muren hangen, komen alleen nog tot leven zodra de cafégasten hun rug hebben gekeerd. De Poechenellekelder is niet meer dan een autobreedte van Manneken Pis verwijderd, maar uitbater Michel De Triest weerstaat nog altijd aan de verleiding er een zuiver toeristische aangelegenheid van te maken.
Dit is nog altijd een huis van Brusselse Folklore met een grote F. Daar kijken verenigingen als de Orde van de Bloempanch, de Orde van de Faro, de stokoude (kruisboog)schuttersgilde Ancien Grand Serment des Arbalétriers, en de Orde van de Vrienden van (het hier alomtegenwoordige) Manneken Pis op toe als ze hier vergaderen. Ook tal van andere eregasten hebben hier hun vaste plaatsen, te herkennen aan de koperen plaatjes op de tafels waar hun namen in gegraveerd staan. Voor bierliefhebbers is dit een paradijs, waar oude flessen Cantillon Grand Cru Bruocsella of Gouden Carolus Cuvée van de Keizer kunnen besteld worden. Dezer dagen staan ook de kerstbieren extra in de belangstelling. Laat niet na daarbij wat preskop of abdijkaas te bestellen. Of nog beter: een boterham met platte kaas, Brusselse kaas of ettekeis (een mengeling van de twee).Ook de uitstekende(zo moet een bier echt geschonken worden) en vriendelijke bediening is beslist de moeite om dit pracht cafétje te bezoeken.Let op om in de Poechenellekelder te komen moet je enkele trapjes omhoog...
Poechenellekelder Eikstraat 5 1000 Brussel Alle dagen open van 11 tot 24u Tijdens weekends open tot 1u Tel:02/511.92.62
Nu we toch in de hoofdstad waren aanbeland mochten we zeker Délices&Caprices niet vergeten te bezoeken(een tip van William Roelens) we bezochten de bierzaak/winkel van Pierre Zuber, een al lang geleden geïmmigreerde Zwitser die veertien jaar geleden vaststelde dat er in het centrum van Brussel geen enkele degelijke bierwinkel te vinden was, en er dan zelf maar een open deed. Eerst in de Steenstraat, daarna in het bovenste, restaurantvrije gedeelte van de Beenhouwersstraat. Délices & Caprices is dus een winkel, maar het is Zubers bedoeling de geïnteresseerde klanten het hele gamma van lambiek-, abdij-, trappist-, en speciaalbieren te leren kennen en appreciëren. Je kunt hier dus ook altijd langslopen voor een glas. Of reserveer voor een degustatie: voor zowat 25 euro per persoon zal Zuber u bij het gebruiken van een vijftal flesjes vertellen over de brouwers, hun brouwmethodes, de streek van de brouwerij en andere ambachtelijke producten uit die streek. Hij zal u vertellen over de glazen waaruit de bieren gedronken worden, de bewaartijden die sommige bieren alleen maar beter maken, en de nieuwe trend van bieren die volgens de méthode champenoise gemaakt worden.Op dinsdag en woensdag is Délices & Caprices gesloten. Dan is Zuber op pad.dan haalt hij de biertjes zelf af bij de brouwerij(iemand met een echte passie voor Belgisch bier).Een unieke plaats waar een uniek Belgisch biertje kan gedronken worden.
De naam is niet slecht gekozen.Begin alvast maar aan de lijst aangeboden bieren(meer dan 2000-ja tweeduizend),wedden dat het na een tiental wel ongeveer zover zal zijn...we hebben het over het delirium natuurlijk,al dan niet tremens.Straf bier wat hier geschonken wordt,Tripels en consoorten wordenhier hoog aangeschreven. Het Delirium Café werd ondergebracht in een enorme kelder uit de 18de eeuw, alle bieren van de wereld zijn alfabetisch ingedeeld naar het land van herkomst, van Andorra tot Vietnam. Er bestaat ook een zeer nauwkeurige classificatie van de1500 Belgische bieren, met name de geuzes die zorgvuldig in het donker zijn geplaatst. Bovendien vindt de consument er tal van bijzonder zeldzame bieren die niet meer in de handel zijn. In het delirium café biedt men in totaal 2004 verschillende bieren aan, een record dat in het Guinness recordboek vermeld staat. Als logisch verlengstuk van het biercafé kan de ruimte van het delirium Taphouse als een waarachtig museum worden beschouwd, niet alleen het bier, maar ook van het emaillen reclamebord. Alle borden zijn aan bier gewijd, en hier vindt men ongetwijfeld de mooiste collectie van het land. Joël Pécheur eigenaar en bezieler van het café) zoekt permanent nieuwe borden al wordt het aanbod met de dag kleiner. Als de klant aan de bar heeft plaatsgenomen, kan hij zich precies laten uitleggen hoe de koperen pompen en het geraffineerde buizensysteem functioneren. Een 20-tal bieren lopen uit deze pompen en maandelijks worden er een aantal in promotie gezet zodat de regelmatige klanten een enorm assortiment biersmaken verzamelen.
Deliriumcafé Impasse de la Fidélité/Getrouwheidsgang 4a 1000 Brussel Tel:02/514.44.34
Hoewel we ons hier nog geen honderd meter van de Grote Markt bevinden, zien het steegje waarin en de gevel waarachter dit café zich bevindt, er redelijk doods uit. Maar dat kan niet anders dan de bedoeling zijn van dit lugubere instituut.Le Cerceuil of 'In de doodskist' behoorde tot de onvervalste studentenkroegen maar lokt tegenwoordig vooral toeristen dat ondertussen al 33 jaar lang.Wat begonnen was als grap geinspireerd door de opkomst van de horrorfilms in de jaren zeventig.
Als je tegen de krakende deur duwt waarop het deksel van een doodskist geschilderd staat, kom je in een donker mortuarium terecht. Een geraamte lacht je toe vanuit een open doodskist, rouwkransen en kruisbeelden zorgen voor extra sfeer. Achter een kleine deur links is nog een aparte kleine dodenkamer. Licht is er nauwelijks, tenzij het obligate blacklight dat een paarsig lijkenkleurtje op je gezicht tovert. Je kunt hier om verschillende redenen van huiveren, maar het sympathieke basisidee is wel op een consequente en goede manier uitgevoerd. Ook op de kaart is het de dood in de pot. Letterlijk dan, want als je je bier per halve liter bestelt, dan krijg je het geserveerd in een (stenen) schedel. Ook het benoemen van de cocktails gebeurde met een dodelijke dosis zwarte humor. Erg smakelijk lijkt ons bijvoorbeeld le sperme du démon (het zaad van Satan), jus de cadavre (het lijkensap), of de kus van de vampier.Klinken met schedels in een macaber decor.
Le Cerceuil Haringstraat 10-12 1000 Brussel Alle dagen open van 20 tot 6u.Zaterdag en zondag open vanaf 13u. Tel:02/512.30.77
Deze maal trokken we voor een bierreportage richting Meetjesland meer bepaald de streek rond Maldegem.Daar bevond zich in Adegem(buiten de wereld) een 'bierloods' met meer dan 800 bieren dat werd ons verteld.Dus werd het hoog tijd om even op bezoek te gaan,eenmaal aangekomen keken we inderdaad onze ogen uit dit was toch wel één van de bierspeciaalzaken met de ruimste keuze nu momenteel ongeveer 970!! bieren in voorraad.Deze kan je ook allemaal ter plaatse proeven want onder de bierloods bevindt zich een ondergronds biercafé.Wat meteen opviel waren de koelfrigo's of beter gezegd bierfrigo's(een 10tal).Wat redelijk indrukwekkend was.Stefaan de eigenaar wist ons te vertellen dat er nog een 5tal gingen bijkomen en ook nog een grote voor de 75cl flessen.Want het Belgische bierlandschap staat(gelukkig maar)niet stil.Toen was het tijd om om te proeven uiteraard we dronken het plaatselijke Koantjes bier(7%)in opdracht gebrouwen voor de Bierloods door de 'Proef'brouwerij.Het gloednieuwe Kerstbiertje van brouwerij Den Tseut nl:Den Drupneuze(8,5%),nen Blauw-Witten(5,5%)'Proef'brouwerij.Liefmans goudenband(8%) brouwerij Liefmans.Toen nog enkele biertjes aangekocht om mee te nemen naar huis.En richting kust vertrokken.Maar ons zien ze daar in ieder geval terug in deze unieke biertempel.
De bierloods
Bierwinkel & Biercafé OPEN op donderdag & vrijdag van 10 tot minimum 24 uur
Zaterdag & zondag OPEN vanaf 15 uur tot min. 24 uur ALTIJD OPEN op zon- & Feestdagen !!! Passen deze openingsuren u niet ! Géén probleem, maak gerust vrijblijvend afspraak op 0475/63 16 86 of vacas@debierloods.be Broekelken 30C - 9991 Adegem.
Het 14e kerstbierfestival georganiseerd door O.B.E.R,werd weer een grandioos succes.Ditmaal verliep alles vlekkeloos en konden we met de trein(ditmaal geen aangekondigde stakingen)gaan.Aangekomen in Antwerpen centraal kon je zeker de trein naar Essen niet missen want de talrijke bierliefhebbers stonden al klaar.We ontmoetten onze biervrienden William Roelens,Pierre Step en Carl Kinds om de laatste etappe aan te vatten.Ondertussen overlegden we over de te proeven bieren.Uit een keuze van maar liefst 151(nieuw record) Kerst -en winterbieren was het niet makkelijk voor een bierliefhebber,maar wel leuk natuurlijk.We hadden keuze uit 29 nieuwe bieren,17 bieren van het vat,5 warme(65°)gluhkrieken,5 op hout gerijpte bieren,4champagne bieren, en 4 terug uit Denemarken geinporteerde in Belgie gebrouwen bieren.de overige bieren waren de 'klassieke' Kerst -en winterbieren.Aangekomen aan de Heuvelhal stond er al een behoorlijke rij Kerstbierliefhebbers aan te schuiven,waaronder talrijke bekende gezichten uit binnen en buitenland.De zaal was weer mooi versierd met vlaggen en wimpels en er werd zelfs tapijt gelegd(om de nieuwe sportvloer te beschermen).Na onze bonnetjes en glazen te hebben aangeschaft kon de 'aanval' op Kerstbieren beginnen.Hier volgt een greep uit de bieren die we deze namiddag geproefd hebben.
-Brigand Christmas(9%):brouwerij Van Honsebrouck. -Goliath Christmas(8%):brouwerij des Géants. -Hof Korvatunturi(11%):Hofbrouwerijke. -Kerstbier(9,5%):Scheldebrouwerij. -De nacht(5,2%):brouwerij van Vissenaken. -Pére Canard(8,5%):brouwerij St.-Canarus. -Tchantchès(10,5%):brouwerij Botteresse de Sur-les-Bois. -Sinterklaas Bier(Woudenberg)(8,1%):brouwerij du Bocq. -Triest x-mas 2008(12%):huisbrouwerij Struyf. -X-mas brune(8%):brouwerij Ecaussinnes. -Zinnebier Xmas(Zennebrouwerij)(6,5%):brouwerij De Ranke. -Fra...Till...(Mikkeller)(8%):Proefbrouwerij. -Hvid Jul(Olfabrikken)(8,5):brouwerij Het Anker. -Santa's little helper(Mikkeller)(11%):Proefbrouwerij. -Sort Jul(Olfabrikken)(8,5%):brouwerij Het Anker.
Het was weer een geslaagde editie dit jaar met de steeds aangename sfeer.Eén van de beste bierfestivals in Belgie.Proficiat aan de organisatie.Omstreeks 19.30u trokken we met de taxiservice(1euro)richting station van Essen om onze terugtocht aan te vatten.Na nog wat te hebben nagepraat op de trein was het besluit,dat we zeker volgend jaar terugkeren naar dit prachtig festival.
Al te noteren in de agenda:O.B.E.R.Kerstbierfestival 12 en 13 december 2009.
Het werd nog eens tijd om ons boek boven te halen,en een gezellig cafétje te bezoeken we besloten om niet al te ver te rijden.We gingen naar het 'kasseileggersdorp' namelijk Eernegem.Café 'De buuzestove' waar uiteraard een 'buuzestove' stond.Een typisch bruin café,waar je uit een 40tal biertjes op de kaart stonden.Ook kan je er de typische Vlaamse keuken proeven.Wij dronken er het huisbiertje'Buuzestove' uit een kruikje,en een Eernegems kasseileggersbier(7%) een etiketbiertje gebrouwen bij Deca service Woesten.Als 2e consumptie dronken we een Dikke Mathille(6%) gebrouwen bij brouwerij Strubbe en een Straffe Hendrik(6%)werd gebrouwen bij brouwerij Liefmans.Ook even vermelden dat het café gelegen is langs de spoorweg fiets/wandelroute.
De Buuzestove Stationstraat 174 8480 Eernegem Tel:059/29.03.42 Gsm:0472/94.77.02
Zaterdag 6 december ging de laatste aktiviteit van onze vereniging H.O.P(Heerlijk Objectief Proeven) van dit jaar door.Zoals ieder jaar werden de leden getrakteerd kelderrestjes en zelf meegebrachte biertjes waaronder ook enkele biertjes van amateur brouwers zoals'Turelut' (14%)van amateurbrouwer Geert Vandromme goed gebrouwen biertje.Ook 'tSteenputje(9%) van amateurbrouwer Daniel Vandromme viel in de smaak.Er werd heel wat over bier verteld natuurlijk.Daarbij werd er nog lekker broodjes opgediend en de namiddag kon niet meer stuk.Volgend jaar beloofd in ieder geval weer boeiend te worden wat activiteiten betreft dus kijken we er al naar uit en brengen we er een toast op uit.Santé!
Zoals ieder jaar was het afgelopen weekend terug zover we mochten onze bakken Stille nacht 2008 gaan afhalen bij brouwerij De Dolle brouwers.We waren omstreeks 14u aanwezig en alles was nog rustig,we dronken uiteraard een verse Stille nacht van het vat.Maar beetje bij beetje begon de 'Oerbar' vol te geraken met mensen die van de 'eerste Stille nacht' wilden proeven.Er heerste een gezellige drukte en het was gezellig vertoeven bij de open haard,waar allerlei verhalen werden verteld.Ook de buitenlandse toeristen (ditmaal Italianen)vinden blindelings de weg naar Esen.Ook jeugd verenigingen plannen een uitstap en bezoeken met plezier de brouwerij en de daarbij horende rondleiding nog steeds verzorgd door moeder Herteleer.Door iedereen gekend als 'Moes'.Die inmiddels de leeftijd van 91 jaar! heeft bereikt en nog steeds met veel hartstocht en passie over de brouwerij verteld.de Stille nacht 2008(12,5%) werd goed bevonden enzo vertrokken met ons bakje huiswaarts waar we we op koude winteravonden gezellig gaan van genieten zoals vorig jaar.