Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Als we bezoek krijgen probeer ik altijd om iets klaar te maken met bier.Dit keer viel de keuze op een typisch Belgisch gerecht nl:stoofvlees met frietjes en bijhorend slaatje.Niet zomaar stoofvlees maar bereid met tomaat en Westvleteren 12.Mochten jullie ook interesse hebben in het klaarmaken van dit gerechtje ziehier de ingredienten en bereidingswijze.
600 gr rundstoofvlees
3 tomaten
3 uien
2 teentjes look
stoofvleeskruiden,peper,zout
1 boterham met mosterd
1,5 flesje Westvleteren 12(de rest kan je uitdrinken bij het koken )
Laat het rundstoofvlees bruin bakken,voeg alle ingredienten toe,laat ongeveer 1 uurtje sudderen,je haalt de boterham met mosterd er best eventjes voordien uit,dan nog eventjes aandikken met sausbinder en mmmm smullen maar..... smakelijk
Op donderdagavond 20 maart zijn we afgezakt naar Tapasbar Pado waar een bierproefavond van onze vereniging HOP werd georganiseerd.De opkomst was matig ,maar hebben toch wel een 6tal lekkere biertjes kunnen proeven en een mening geven.Al bij al een gezellig avondje ipv voor de televisie te hangen.
Op een namiddag in september zijn we met onze vereniging (HOP) op brouwerij bezoek geweest bij brouwerij de Ranke in Dottenijs.Daar kregen wij een verzorgde rondleiding door één van de 2 brouwers nl Nino Bacelle,terwijl Guido Devos nog bezig was met het schoonmaken van de kookketel.Na de rondleiding hebben we nog mogen proeven terwijl Nino wat uitleg gaf bij elk biertje,de bieren die we mochten proeven waren:XX bitter,Guldenberg,Kriek De Ranke.
De Waregemse bierfanaten organiseerden zaterdag 22maart voor de 2e maal hun bierfestival ditmaal in zaal Red Path nabij de hippodroom in Waregem.Een 14 tal brouwerijen presenteerden hun bieren,er zaten heel wat exclusieve bieren bij.Wat heel opmerkelijk is voor een relatief klein bierfestival.Dit mag beschouwd worden als één van de betere festivals in Belgie,een dikke pluim voor de organisatie.Deze keer werd er een speciale aktie ondernomen voor het goede doel.Er werden grote 9 liter flessen gevuld door de aanwezige brouwerijen. Die werden dan per opbod verkocht tvv Somival.Wat heel wat bijval kende.
De brasserie Fantome is ontstaan is ontstaan in 1988 op iniciatief van Dany Prignon en zijn vader.Hij wilde de bieren die vroeger gebrouwen werden terug doen herleven.Dany werkte in de toeristiche sector en wilde iets doen om zijn dorp terug wat bekendheid te geven.Daarom organiseert hij jaarlijks tal van activiteiten,zoals:old-timers,folklore,en goede doelen zoals het weekend tvv De Regenboog ingericht door de Heikantsebierliefhebbers.Waar wij op 11 augustus 2007 op bezoek zijn geweest.
Op een paar stappen van Ath (België), in het midden van weiden die vroeger slotgrachten door de Dender worden gevoed, stuurt het Kasteel van Irchonwelz ons terug naar ons verleden.Daar is de brouwerij Des geants gevestigd,een prachtige omgeving.
De bieren worden exclusief gebrouwen met stoffen van eerste kwaliteit (mout, hop, zuiver water en gist). Ze zijn volledig naturel en bevatten geen enkel toevoegsel. Het hergisten in flessen of in vaten maakt deze bieren 100 % natuurlijk bruisend.
De bieren van de brouwerij zijn:
Gouyasse Tradition
Gouyasse Triple
Saison Voisin
Urchon
Ducassis
Sedert korte tijd werkt Brouwerij Des Geants samen met brouwerij Ellezelloise om samen grondstoffen aan te kopen om de prijzen wat te drukken.Deze samenwerking heeft geleid tot een nieuwe naam namelijk Brasserie des Legendes.Maar beide brouwerijen werken nog steeds afzonderlijk van elkaar.
De Artisanale en familie brouwerij de Blaugies is gestart in 1988 en vieren dus dit jaar hun 30 jarig bestaan.Dit alles wordt gevierd tijdens de opendeurdagen op 10 en 11mei.De oprichters Pierre-Alex Carlier en Marie Robert Pourtois zijn al zeker van opvolging want de 2 zonen Kevin(brouwer)en Cedric(restaurantuitbater),zijn al in de voetsporen getreden.
Al hun bieren zijn gebrouwen volgens oude traditie dit wil zeggen zonder bewaarmiddelen,zonder kruiden,niet gefilterd,met hergisting op fles.
Brouwerij de Blaugies is gelegen vlakbij de Franse grens in de driehoek Mons,Maubeuge(Frankrijk),Valenciennes(Frankrijk).
Vlakbij is er ook het natuurpark:Parc naturel des hautes pays.Waar je mooie wandelingen kunt maken.
De brouwerij du Bocq werd in 1858 door de familie Belot opgericht, die sedertdien al haar bekwaamheid ten dienste van het brouwen van bier stelt.Dit jaar vieren ze hun 150e verjaardag! Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele produktietechnieken van bier op hoge gisting met hergisting in de fles.
Thans staat de 6de generatie van de familie Belot aan de leiding van de Brasserie du Bocq en deze ziet de toekomst van de brouwerij met volle vertrouwen tegemoet. Andere producten : Gauloise blond en ambrée, Blanche de Namur, Saison regal, Triple Moine, St-Benoît blond en bruin, Régal Chrismas.
De "Brasserie Ellezelloise" is een jonge maatschappij die op de 1ste januari 1993 als een BVBA werd gesticht.Het eerste brouwsel werd in juli van hetzelfde jaar gemaakt. De boerderij waarin de brouwerij is gebouwd werd in 1985 gekocht, en het nam 8 jaar in beslag om de zalen in te richten en tweedehands materiaal te verwerven. Een terugkeer naar de ouwe brouwentradities wordt nagestreefd.De naam van het bier "Quintine" verwijst naar een heks van Ellezelles en zo, naar de folklore van het dorp.Dit is gevestigd in de provincie Henegouwen,Ellezelles bevindt zich tussen Ronse en Lessine
Smul-café 'tboeregat is een oude boerderij dat dateert van 1725.Het interieur is ook zo bewaard gebleven,je kan er genieten van de stilte en de rust van de boerebuiten.Je kan er terecht voor de specialiteiten van het huis onder andere ovenkoeken,hutsepot,...ze hebben er ongeveer 35 verschillende streekbieren.
Artisanale brasserie La Rulles is gelegen in de Gaume streek aan het riviertje de Rulles in de provincie Luxemburg.
De brouwer (Gregory Verhelst) heeft zich in Rulles gevestigd omwille van de waterkwaliteit in het jaar 2000.Het bier heeft zijn typische smaak te danken aan het water uit de rivier.Constant in het assortiment van de brouwerij zijn de bieren:La rulles blonde,La rulles triple,La rulles brune.Seizoensbieren zijn dan:La rulles estivale,La rulles cuvee meilleur voeux.
Op 11 augustus 2007 waren we al vroeg uit de veren om richting Achouffe te rijden.We wilden niets missen van het grote feest '25 jaar Achouffe'.Zoals je zal zien op de foto's hebben we ons daar super geamuseerd,het was er een gezellige bende.
We konden ons eens goed laten gaan aangezien we er konden overnachten.Chris Bauweraerts was er natuurlijk ook van de partij.En VEEL beschonken mensen .Maar het bleef gezellig.
Op 12 augustus 2007 na ons bezoek aan 25 jaar Achouffe(later meer daarover).Hadden we afgesproken met William en Vosje om een bezoek te brengen aan brasserie de Bellevaux.Het was voor mij geen al te plezierige rit .Aangezien we de avond voordien nogal goed hadden gefeest in Achouffe.Eenmaal daar aangekomen was ik vlug van mijn kater verlost,het was er een prachtige omgeving ' wondermooi '.We werden er goed ontvangen door de brouwer en zijn echtgenote.We hebben er mogen proeven van hun heerlijke bieren zijnde:brune,blonde,black en blanche.Daarbij kregen we lekkere hapjes we werden er echt in de watten gelegd.Zeker een uitstap waard.
Als u van een heerlijk Orval menu wilt genieten is de plaats bij uitstek tapasbar Pado in Tielt,daar kunt u van verschillende jaartallen Orval proeven.Wij hebben de volgende jaartallen kunnen proeven: 27/03/2007,13/07/2006,09/02/2006,10/03/2005,17/11/2004.
Daarbij werd Orval kaas en Orvalpaté geserveerd.Dit werd op een uiterst proffesionele manier geserveerd door Patrick en Dominiek.Tapasbar Pado is reeds enkele jaren Orvalambasadeur en sinds dit jaar Cumlaude.Ook kunt u er terecht voor andere gerechten en ongeveer 100 streekbieren, o.a hun eigen huisbier: HALLESCHELLE.
In 1994 besloten Nathalie Louis en Jacques Pougin een kruidenierwinkeltje te beginnen,zij besluiten hun kazen dat ze verkopen te associeren met trappistenbieren,algauw hadden ze meer dan 50 belgische bieren in hun bezit,door de alsmaar grotere vraag naar streekbieren stelden ze de vraag of ze ook niet zelf zouden brouwen,door zelfstudie begon Jacques heel amateuristisch aan zijn eerste brouwsel.(Cuvée de Bouillon).Het is vanaf dit moment dat ze met het gedacht een eigen brouwerijtje wilden opstarten.Na de hele rompslomp was Brasserie de Bouillon in 1998 een feit.In hetzelfde jaar verdween de kruidenierswinkel en maakte plaats voor meer dan 250 Belgische bieren.Na enkele jaren met succes te hebben gebrouwen in het magazijn achter de winkel zijn ze in 2005 verhuisd naar een andere lokatie in de buurt van Bouillon,waar ze nu een horecazaak met brouwerij uitbaten. www.brasseriedebouillon.be
De brasserie Saint-Monon is ondergebracht in een nog steeds actieve boerderij.De familie Jacob brouwt er sinds 1996 3 types Saint-Monon:een amber kleurig bier,een bruin bier en een honing bier,wij zijn er op bezoek geweest in de zomer van 2007.Daar hebben we onder meer Dragon geproefd dat speciaal gebrouwen werd voor een heksenvereniging (Vi Ramon) in de buurt.Als je denkt dat het door de groene kleur naar munt smaakt is dit niet zo...Wij hebben vernomen van de brouwer dat het een blond bier is met toevoeging van kleurstof om het te doen lijken op een heksendrankje. www.saintmonon.be
Eric Ameye brouwde uit hobby den twaalf.Het bier en de passie was zo groot dat hij samen met zijn vrouw Christiane het Gaverhopke oprichtte in 1994.Ondertussen is het Gaverhopke alom gekend om zijn excellente bieren en unieke sfeer. Sinds oktober 2007 zijn Bruno en Gudrun de nieuwe eigenaars.Eric en Christiane gaan na 13 jaar op welverdiend pensioen.Gudrun zet de brouwkunsten van meester-brouwer Eric verder.
Het biertje wordt ook geschonken in de Ardennen in het pitoresk dorpje Seviscourt gelegen tussen Libramont en Houffalize.Als u tot rust wilt komen in een familiale sfeer ontvangen Rita en Wim en de kinderen u hartelijk.Je kan er naast het huisbiertje van het Gaverhopke ook zelfgemaakte yohurt en gelei proeven bij het ontbijt.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn in oude bierreclames vanaf het begin van de vorige eeuw tot en met 1960 is er in Breda een museum (van verschillende verdiepingen) annex café en biertuin, dat vol staat met brouwerijnostalgie.
De grootste collectie oude Bierreclames van (West-) Europa!!!
De geschiedenis van de bierreclame-uitingen wordt op unieke wijze aan u tentoongesteld, al sinds 1990.
Er is een bijzondere verzameling emaillen reclameborden te zien. Alleen dit zijn er al meer dan 1000 en daarmee is dit de grootste collectie in ieder geval van Nederland, maar waarschijnlijk van Europa. Verder zijn er prachtige affiches, toogkasten, brouwerijmachines, duwkarren, en een oude vrachtwagen die voor het vervoer van het heerlijke vocht moest zorgen. Natuurlijk ontbreken ook de oude glazen, viltjes, etiketten, neons, lampen en asbakken niet.
Bovendien is er een antieke toog ingericht zoals het er vroeger in het café heeft uit gezien: een prachtig bewerkte bierpomp met oude draaikranen, reclamebeeldjes, oude droog/lekbak en kwispedoren.
Tevens is er gelegenheid om in het ouderwets café-interieur een pintje (of iets anders) te drinken. Er zijn ongeveer 40 verschillende bieren te proeven: van bekende en minder bekende brouwerijen uit verschillende landen.
Wanneer de temperatuur buiten aangenaam is, kan men ook in de nostalgische biertuin een pintje pakken: ook dit gedeelte van het museum is van alles te zien......
Het Bierreclame Museum is iedere zondag geopend
van 11:00 tot 23:00 uur
Entree hoeft u niet te betalen!
Wij waren er met enkele Nederlandse vrienden op bezoek en hebben genoten van het unieke interieur.Wij als Belgen dronken een Nederlands biertje en onze vrienden een Belgisch biertje.
Brouwerij de Dolle Brouwers zijn gelegen in Esen(Diksmuide).Een rondleiding in de brouwerij wordt nog steeds gedaan door 'Moes' de moeder van Kris Herteleer(de brouwer/kunstenaar).Ook al is ze reeds 90 jaar de rondleidingen worden nog steeds met hart en ziel gegeven. Achteraf kan je genieten van een lekker Oerbiertje,arabier,dulle teve en naargelang het seizoen een Boskeun(rond Pasen).Of een Stille Nacht(rond Kerstmis),Ook niet vergeten de 'Dolle stout'.Af en toe brouwt Kris een speciaal brouwsel.Ook in de 'Oerbar' kan je kennis maken met de kunstwerken van Kris.Meer info kan je vinden op: www.dedollebrouwers.be