Hopelijk genieten jullie van de reportage's op deze blog,indien er vragen zijn kan je deze gerust stellen via e- mail bedankt voor het bezoekje vriendelijke groetjes Goethals Bianca
Na een verkwikkende nachtrust en een ontbijt in de snackbar van Gianni bracht hij ons naar het station van Prato waar Anniq en ik de trein namen om Lucca en Pistoia te bezoeken.Om 20 uur na zijn werk kwam hij ons terug ophalen aan het station om huiswaarts te keren waar er opnieuw lekker voor ons gekookt werd en de verjaardag te vieren van één van zijn vrienden.Het werd er weer een gezellige avond met veel grapjes en niet te vergeten veel bier.
Afgelopen weekend was er terug bier in den hof in Den Toogoloog te Middelkerke,je kon er proeven van de bieren van De Ranke,Strubbe,Van De Bossche en de Scheldebrouwerij.Je kon er ook de bieren van de kaart verkrijgen.Het was er weer een geslaagde editie ook al begon de de dag met wind en regen,in de namiddag kwam de zon te voorschijn en onder de partytentjes was het er gezellig vertoeven met onze vrienden van het Strandpavilioen De Molen te Cadzand.Op naar volgend jaar...... www.dentoogoloog.be
Op de terugweg van Achouffe hebben we nog even halt gehouden bij het stadje La Roche daar ben ik naar de zaak La Cave Du Vénitien geweest om er enkele artisanale biertjes aan te kopen om deze thuis te proeven. Ze hebben er maar liefst meer dan 350 bieren.Je kan er ook speciale whiskey's en likeuren kopen.Wat ik wel nog ter plaatse wilde proeven was het biertje La corne du bois des pendus " brasserie D'Ebly en geeft een alcoholpersentage van 5,9%.Omdat deze in een wel heel speciaal glas word geschonken en indien je deze wil kopen kost hij rond de 17 euro www.lacaveduvenitien.be www.lacorneduboisdespendus.be
Brasserie les 3 Fourquets is aan het uitbreiden.Ze zijn volop bezig met grotere tanks en nieuwe bottellijn aan het plaatsen.Jammer genoeg was het gesloten toen ik er aankwam maar ik heb toch enkele kiekjes kunnen nemen hoe alles eruit ziet.Het biertje Lupulus heb ik wat verderop gekocht en dan thuis maar geproefd.het is een Ardens Tripel bier 8,5%.HUMULUS LUPULUS wat letterkundig ook "kleine nederige wolf betekent. http://www.lupulus.be/
OP zaterdag 11 juni kon je in de brandweerkazerne in Oudenaarde terecht om de bieren van Oudenaarde te gaan proeven,bieren Liefmans,Roman,Cnudde Smiske,Felix.Je kon er ook exclusief goudenband foederbier van het jaar 2010 en 2011 proeven.De primeur van de dag was het nieuwe biertje genaamd GENTSE STROP Het is een blond degustatiebier met een alcoholgehalte van 6,9%.Ook maakte is van de gelegenheid nu ik toch in Oudenaarde was om een bezoekje te brengen aan het oudste café van Oudenaarde die vlak aan de kerk staat http://www.carillonoudenaarde.be/
Met het verlengde weekend besloten we om richting Achouffe te trekken om de nieuwe shop die sinds 18 december geopend is te bezoeken. Ook namen we deel aan de rondleiding waar je voor 7,5 euro een glas en 2 consumpties krijgt aangeboden in het allen bekend cafeetje,cafe du Chera.Jammer genoeg zijn we niet in de bottelarij binnen geraakt om wat foto's te nemen,wegens een electriciteitspanne kreeg de gids de binnenpoort niet open.We lieten het niet aan ons hart komen en reden richting het cafeetje om onze biertjes te proeven en met het chouffelied op de achtergrond hebben we alsnog genoten. http://www.achouffe.be/nl
Brewery Bed & Breakfast « La Vieille Forge » is de tweede grootste brouwerij in de vallei van Achouffe. De grootste brouwerij heeft haar imago gekoppeld aan een kabouter, de tweede grootste brouwerij, gelegen in een 300 jaar oude smisse, gebruikt dan een aambeeld als symbool.Vanaf november van vorig jaar kan je de brouwerij ook bezoeken op vrijdag en zaterdag vanaf 17u.Wij hebben er een nachtje verbleven en het was er super tot rust komen in de mooie tuin van b&b.Ik had het geluk toen ik vroeg uit de veren was dat Pol aan het brouwen was en heb dan ook men ogen en de lens de kost gegeven. http://vieilleforge.freehostia.com
Vorig weekend zijn we voor een weekendje naar Arimont getrokken.Deze kleine gemeente ligt op een 3 tal km van Malmedy en verder kan je in de buurt Stavelot en Bellevaux bezoeken.Je kan er ook genieten van enkele streekbiertjes.Onderandere biére blonde de Malmedy en Biére brune de Malmedy.Beiden een biertje van 6.3% en word gebrouwen bij brouwerij Lefebvre.Ook heb ik de biertjes van Super des fagnes nog maar eens geproefd. Blonde 7.5% brune 7.5% en word gebrouwen in Brasserie Des Fagnes.en tot slot....natuurlijk niet te vergeten La Chouffe 8% van brasserie d'Achouffe
Carla en Wil Schuwer Kochten in 1994 een boerderij in Bellevaux die gelegen is op enkele kilometers van Malmedy en vonden het er een prachtig en perfect decor voor het vormen van een ambachtelijke brouwerij die ze "brasserie Bellevaux" hebben genoemd.Zonder de harmonie van het landleven te verstoren is het oude en het nieuwe verenigd.Ardens bronwater,uitgelezen ingredienten,vakmansschap en veel speurwerk staan aan de basis van de 4 karakter volle bieren die simpelweg blonde,brune,black en blanche werden genoemd.Ik was er voor de 2de maal en het is er zalig vertoeven,inmiddels is er een groter en een heel mooi ingerichte boutique waar je allerlei streekproducten kan verkrijgen.Hun lekkere biertjes,Ardeense salami,allerlei soorten mosterd en nog veel meer.Iedereen die daar ooit in de buurt is moet zeker eens een bezoekje brengen.
Zaterdag 11 juni van 14u tot 19u kan u genieten van 1 primeur en 3 exclusieve bieren.De Oudenaardse bierproevers zullen u graag verwelkomen op hun eerste bierproeverij.Op de bierlijst vind je alle bieren van de Oudenaardse brouwerijen,Roman,Liefmans,Cnudde,Smiske,en de bierfirma Clarysse.En je kan er ook het biertje proeven met de naam Volle Vazou,dit is een biertje dat OBP een vriendenkring met een persoon of 7 die dit recept samen gesteld hebben en dit hebben laten brouwen bij brasserie La frasnoise en deze kan je dus op 11 juni gaan proeven in de brandweerkazerne.Ik had het geluk om er ééntje te bemachtigen en deze heb ik geschonken op een rustige plaats langs een riviertje in Malmedy waar ik in alle rust kon proeven van dit biertje.Volle Vazou is een moutig biertje met een lichte toets van kruiden en is lekker fris op een warme dag.Het is een bier van 8.3%.
Na het blind proeven krijgen we de cijfer die bij het geproefde biertje hoorde BV : bier nr 1 was Petrus
De uitslag van de smaaktest was het volgende:
Nr 1 kwam op de 8 plaats,nr2 op 12,nr 3 op 5,nr 4 op 11,nr 5 op 2,nr 6 op 4,nr 7 op 3 nr 8 op 7,nr 9 op 9 nr 10 op 10,nr 11 op 5 een gelijke stand dus met het biertje nr 3
Op vrijdag de 13de mei hadden we besloten om eens naar De Bistronoom lekker te gaan eten want zoals iedereen wel al weet kan je er super gerechten proeven met bier. Stefanie en Cristof verwelkomen je er hartelijk en bedienen je met een woordje uitleg over het gerecht en het passend biertje dat er word geschonken. Het is er ook heel gezellig genieten van het prachtig uitzicht van de Mercator die in de jachthaven van Oostende ligt. De biertjes die bij de tonijn en de parelhoen geschonken werden waren: Nondedju De Montaigu 10,7% brouwerij Montaigu Vicardin tripel gueze 7% brouwerij Dilewyns Eerwaarde pater 9% brouwerij de Graal in opdracht van brouwerij Het Alternatief Alvinne Cuvée d'Erpigny 15% brouwerij Alvinne Stefanie en Cristof het was weer overheerlijk.....doe zo verder en nog veel kook en bier plezier.
Basilius is een donker koperkleurig bier van 7% alc. VOL. Dit dorstlessend bier haalt zijn zachte karamelaroma's uitsluitend uit de gebruikte gerstmouten. De hopsoorten zorgen daarentegen voor een subtiel fruitig (sinaasappel) en kruidig aroma en een verfijnde bitterheid.
Hopus: fusie tussen hop (hop: engels) en werk (opus: latijn). Vergeet hierbij het fruitige, gesuikerde en andere aromas en we bevinden ons in de magische wereld van zeldzame, sterke en ware hop. Wij selecteerden vijf verschillende soorten. Het resultaat is een prachtig bier met een unieke combinatie van bitterheid en geur. Het alcoholgehalte bedraagt 8.3% van het volume. http://www.brasserielefebvre.be
Brouwerij Gustave Lathuy uit Hoeselt,brouwerij St-Jozef van de familie Bollen,brouwerij De Renese de preston en brouwerij Lormans allen uit Beverst, brouwerij Lambrechts en Verjans uit Bilzen... verdwenen allemaal voor 1940. Enkel de brouwerij van de Familie Peters en brouwerij de Es uit Schalkhoven overleefden. Ze brouwden er het gersten, dubbel gersten en hun frisdranken jipy . Toch stopten alle activiteiten er begin jaren negentig. Deze sluiting kwam hard aan bij de familie Peters. Nu ruim 20 jaar later.. In 2008 werd het idee van een nieuwe brouwerij geboren .Kurt en Luc maakten al enige tijd wat kleine brouwsels.Toch bleef één biertje telkens opvallen: het witbier met vlierbloesem. Het enthousiasme groeide evenals de vraag naar dit bier. Eerst werd er gepolst om het bier eventueel te laten brouwen, maar dat voelden deze kerels niet goed aan. We zouden het zelf gaan doen, eigenhandig! De stap richting eigen brouwerij was gezet. Het brouwerspand is gelegen op de kleistraat 54 te Hoeselt, op de grens met Hoeselt-Beverst-Bilzen. Wie de werkplaats ooit kende had nooit kunnen vermoeden dat deze nu als een mooi ogende ambachtelijke brouwerij zou dienen. Luc nam afscheid van zijn garage en zorgde voor een moderne inkleding van deze ruimte.Om zoveel mogelijk te besparen werden de werken allemaal zelf uitgevoerd,het succes van het vlierbloesembier kreeg de naam uitgevoerd. Toetëlèr betekent bij ons in de volksmond vlierstruik. Het oud hout van de vlierstruik is hol. Vroeger maakten ze hiervan fluitjes of toeters, vandaar de naam: Den Toetëlèr. Witbieren zijn trouwens de bieren van onze voorouders. Het zijn de bieren waarin onze geteelde grondstoffen terug te vinden zijn, gerst, tarwe en haver. De vlierbloesem sluit perfect bij dit rijtje aan.Den Toetëlèr is een levend bier, hooggegist, ongefilterd met hergisting, leverbaar in fles maar ook in vat. Wat toch niet zo gewoon is. Onze brouwmethode is zeer traditioneel. Kokend water wordt aan het beslag toegevoegd om de nodige enzymatische omzettingen te bekomen, in de brouwerswereld het stijgend infuus genoemd. Filteren geschiedt op een traditionele filterplaat, geholpen door een automatisch roer- en snijwerk. In de kookketel worden de aromatische hoppen en vlierbloesems toegevoegd. Het bier gist in de 2200L melktanks. Door hun grote oppervlakten kan de gist hier ongestrest zijn werk doen. Na de gisting laten we den Toetëlèr lageren op 12°C. Den Toetëlèr heeft een korte lageringstijd en na een week wordt er op 75 cl en in vaten eigenhandig afgevuld
Gisteren waren we er van de party en met het mooie weer was het er zalig.We genoten van de fris getapte Toetëlèr.Wie vandaag nog zin geeft.....allen daar heen zou ik zeggen.En aan de brouwers van Den Toetëlèr veel succes toegewenst en veel brouwgenot.