Foto
Inhoud blog
  • Midwinterwensen
  • Goeiemorgen, Matteüs
  • Tsjip
  • GAIA
  • Meer dan brandhout is een boom
    Archief per week
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 20/11-26/11 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 02/10-08/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
    Laatste commentaren
  • ja... (speedy)
        op Rooksignalen
  • Dankjewel (Berkana)
        op Veertig
  • zoeken (speedy)
        op Veertig
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    mijneigenleven
    www.bloggen.be/mijneig
    Toffe Blogs
  • Artemis
  • Artiest
  • Speedy
  • Kate
  • Zapnimf
  • Stienie
  • Het Straatmuske
  • Foto
    Berkana
    ...de boomfee natuurlijk!



    Met gekneusde vleugels stortte zij ter aarde neer,
    waar de andere feeën zich over haar ontfermden.
    Zal zij ooit nog een mensenjongen beminnen?

    Feeën leven in een andere wereld dan deze der mensen, maar staan wel met de mensenwereld in verbinding. En net zo voel ik me in relatie tot de samenleving van hier en nu.

    Vanuit dit feeënperspectief zal ik af en toe mijn beeld op gebeurtenissen en situaties schilderen. Comentaar op zaken die ikzelf en anderen meemaken of op actualiteiten. Dit alles wil ik opsmukken met poëzie, zowel uit eigen als andermans hart, en met wat grafisch werk.

    Ik hoop dat zo nu en dan iemand er iets aan heeft.

    Liefs
    Berkana

    21-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Internationale Niet-Winkeldag
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Koop Niets !

    Internationale Niet-Winkeldag

    zaterdag 25 november 2006


    Waarom een Niet-Winkeldag ?

    21-11-2006 om 15:34 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-11-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mag het een ietsje minder zijn?

    Goh, dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan: regelmatig iets voor je blog schrijven. Er is niemand die je een deadline oplegt en er is altijd wel wat anders te doen dat dringender is. Ondertussen alweer een paar boeken volgeschreven... in m'n hoofd. Maar niets op de weblog, niets op een andere digitale datadrager, zelfs niets op papier.

    Zodoende ben jij, lieve mijn-blog-bezoeker, ooggetuige van een herstartpoging. Ondanks het stille voornemen om niet alleen maar over mijn favoriete onderwerp te schrijven, wil ik het toch nog eventjes over ecologie hebben. Want is er de laatste tijd niet veel rond het thema te doen in de media? Een aantal nieuwsberichten van de afgelopen weken wekken in mij de drang te onderlijnen dat ik hier met mijn ecologisch getinte postings niet zomaar zever in pakskes aan het verkopen ben geweest. Eerst was er, zoals ik op 19 oktober aanduidde, de verklaring van President Morales omtrent zijn voornemen zich nog meer voor de belangen van Moeder Aarde in te spannen. Toen volgde een Italiaans onderzoek naar de toestand van Europese steden (PDF), waarin Antwerpen en Brussel weliswaar beter dan het gemiddelde scoorden voor wat afvalproductie, gescheiden huisvuilophaling en stikstofoxideconcentraties betreft, doch behoorlijk achterop hinkelen op vlak van fietspaden, openbaar vervoer, groene ruimtes en schone energie. Kort daarna verscheen dan weer de krantenkop 'België mist Kyotodoel volledig'. Wat blijkt? 'Indien ook bijkomende beleidsmaatregelen die al in de pijplijn zitten, in rekening gebracht worden, daalt de uitstoot (...) van België met een luttele 0,7 procent', terwijl de Belgische overheid zichzelf een daling van 7,5 procent tegen 2012 had opgelegd. En niet te vergeten was er Al Gore met zijn ecologische onheilstijding op Hollywoodformaat. Toen die in het nieuws kwam was het hek helemaal van de dam. Zo lanceerde De Standaard online de vraag: Wat doet u om het klimaat te redden? Blijkbaar lokt het shockeffect van de 'onaangename waarheid' heftige discussies tussen believers en non-believers uit. Een lezeres die haar maatregelen opsomt – met mate consumeren, met mate de auto gebruiken, geen nodeloze verplaatsingen doen, met mate energie verbruiken, niet groter bouwen dan nodig,... – krijgt daar prompt het verwijt naar het hoofd geslingerd dat ze de economie, en dus de welvaart, ontwricht door ecologisch bewust te leven. Om van achterover te vallen, vind ik dat. Ja, ik schreef het reeds eerder: om mij én de liberalen gelukkig te maken hebben we twee planeten nodig, no doubt! Ik bedoel, Ik leef toch niet om de economie in stand te houden, of... !?!

    Wat is economie trouwens? Economie bestudeert de wijze waarop de mensen de schaarse goederen verdelen om hun behoeften te bevredigen, leerde ik ooit op school. Maar wat zijn behoeften? Mohandas Gandhi wees reeds op de spraakverwarring die het woord met zich meebrengt toen hij zei dat 'de Aarde wel onze behoeften kan bevredigen, niet echter onze gulzigheid.' De gulzige, elitaire minderheid van het mensenras lijkt echter niet van plan haar macht op te geven ten gunste van het overleven van ettelijke diersoorten, waaronder de mens. Maar ook gewone consumptieslaven reageren soms giftig op het prikkelwoord 'consuminderen' en trachten de inconvenient truth in de mate van het mogelijke te ontkrachten. De invloed van industrie op het klimaat zou slechts minimaal zijn. De pessimistische scenario's zijn leugens en verdraaide waarheden van mensen die belangen hebben in de ecologische sector. En bovendien zou het probleem eenvoudigweg met een grotere productie van kernenergie (even slikken!) op te lossen zijn. Waarom zouden ze dan ophouden hun innerlijke leegte te compenseren door middel van materieel schijngeluk dat de grenzen van de decadentie ver overschrijdt ?

    In elk geval blijf ik, zoals ook tijdens de afgelopen decennia, ecologisch bewust leven. En blijkbaar lukt dat vrij goed, want volgens een paar online-tests is mijn consumptiegedrag relatief duurzaam. Met een ecologische voetafdruk van 1,3 ha blijf ik goed onder het verbruik van de gemiddelde wereldburger (2,2 ha) en onder dat van de gemiddelde Belg (4,9 ha). Voor de berekening van mijn voedselvoetafdruk kom ik uit op 0,55 ha, terwijl er met de huidige wereldpopulatie 1,80 ha per persoon beschikbaar is en een duurzame voedselvoetafdruk een oppervlakte van 0,90 ha mag beslaan.

    Hmm, met het huidige bevolkingsaantal? Dus moet niet alleen de consumptie, maar ook de voortplanting teruggedrongen worden. Aiai...!!! Ik hoor het protest al rijzen: de vergrijzing, de drang van het individu om zijn/haar genetisch materiaal in stand te houden, kleuterjuffen en -meesters die hun job kwijtraken, en wie weet wat nog allemaal... Wat kan het leven toch gecompliceerd zijn.



    “[W]at bedoelt u met welvaart? Drie tv's, een walkman en achttien paar schoenen? Nee, in het zuiden gaat het om drinkwater, fatsoenlijk voedsel, betaalbare medicijnen. En we weten perfect hoe we dat voor mekaar kunnen krijgen. Het betekent dat we minder moeten investeren in het militaire apparaat en in alle oorlogswapens. Het betekent dat we moeten zorgen voor beter onderwijs, voor goedkopere geneesmiddelen. We weten ook dat we al die zaken niet zullen bereiken door economische groei. Integendeel, als je het overlaat aan de markt, hebben de mensen met het meeste geld het voor het zeggen. En raad eens wat mensen met geld willen? Alles wat hen nóg meer geld oplevert.” (Dennis Meadows in Knack)

    Links:

    Broeikaseffect

    Klimaatverandering

    Nog meer over klimaatverandering



    19-11-2006 om 22:06 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop

    Deze ochtend had ik een ontmoeting met een van de boomgeesten in de tuin. Ja, op dat kleine stukje Aarde, waar ik de natuur zoveel mogelijk zichzelf laat zijn, wonen ook een paar boomgeesten. En vanmorgen, toen ik in alle vroegte tegen een der berken geleund van de ochtendstilte zat te genieten, voelde ik hoe haar kracht zich met mijn wezen versmolt en de rust in mijn hart liet weerkeren. En ze herinnerde me aan de hermetische wetten, en aan de almacht van de Natuur, waartegen geen mensenwet is opgewassen. Terwijl de uitwassen van de wedloop naar meer en macht en meer macht ons als een ademruimteverterende gifgaswolk dreigen te verstikken, is er dit diep innerlijk weten dat Moeder Aardes dienar(ess)en van over alle horizonten met elkaar verbindt. En dat geeft hoop, geloof in eigen kracht.

    Hoopvol klonk ook een bericht dat IPS onlangs publiceerde. De Boliviaanse president Evo Morales, zelf een nakomeling van de oorspronkelijke inwoners van het Amerikaanse continent, ontmoette in New York de inheemse zonen en dochters van de Noord-Amerikaanse bodem, die al meer dan 500 jaar strijden voor hun zelfbeschikkingsrecht. De Boliviaanse Minister van Buitenlandse Zaken Choquehuanca vestigde de aandacht op het feit dat wanneer de 'wereld' van vrijheid spreekt, enkel menselijke vrijheid wordt bedoeld. “Maar de maatschappij moet evenzo vrijheid voor de natuurlijke wereld, de planten, de dieren, het water er bij betrekken,” verklaarde hij, “Alles moet elkaar aanvullen, en dit is meer dan vrijheid. Het is een trachten naar evenwicht van alle leven.” Morales verklaarde dat de ontmoeting met de vertegenwoordigers van de Noord-Amerikaanse indianenstammen hem tot nog meer toewijding aan Moeder Aarde dwingt. En dat geeft hoop. Met alle mensen die beseffen hoe belangrijk het biologisch evenwicht van onze Aarde is om te kunnen overleven, en met alle magiërs, heksen, lichtwerkers, sjamanen, druïden,..., die in stilte en onzichtbaar werken aan een evenwichtiger Zijn, en met allen die oprechte liefde voor de Aarde, onze voedster, koesteren, verheffen ook officiële vertegenwoordigers van hedendaagse naties hun stem voor een leefbare Aarde. Dat geeft hoop.

    Eveneens een beetje hoopvol is dat binnen de Verenigde Naties, hét internationaal orgaan bij uitstek, een meerderheid van lidstaten de rechten van de natuurvolkeren erkent door de Verklaring van de Rechten voor Inheemse Volkeren te willen ondertekenen. Ik schrijf wel 'een beetje hoopvol', want de verklaring is geenszins van bindende aard. En verwondert het iemand dat de Verenigde Staten zich verzetten tegen het zelfbeschikkingsrecht van de inheemse volkeren en tegen hun recht op inspraak bij beslissingen aangaande het grondgebied dat ze bewonen? Tenslotte is 's werelds zelfbenoemde 'grootste democratie' op het puin en bloed van de oorspronkelijke inwoners van Amerika gebouwd. De erkenning van het zelfbeschikkingsrecht van de inheemse bevolking door de VS zou dus onrechtstreeks ook een bekentenis zijn van het onnoemelijke leed dat de immigranten uit Europa over deze natuurvolkeren brachten. En laat ons wel voor ogen houden: ondanks alle goede intenties en ontelbare internationale verdragen geldt, net zoals in het wilde westen van weleer, ook vandaag nog het recht van de sterkste. Vandaar ben ik slechts een beetje hoopvol, wanneer een meerderheid binnen de VN de rechten van inheemse volkeren – wiens kennis van en band met de natuur uitzonderlijk belangrijk is als geestelijk werelderfgoed – erkent.

    Ontwaakt het vernunft... langzaam maar zeker? Wachten we enkel nog op een soort 'honderdste aap'?

    Declaration on the Rights of Indigenous Peoples








    19-10-2006 om 00:00 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    10-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rooksignalen

    Een vrouw van de Cree-indianen zond de volgende mededeling naar de Europese leiders:

    Wanneer jullie de laatste rivier vervuild hebben, de laatste vis gevangen, de laatste boom geveld – jammer genoeg zullen jullie dan pas begrijpen dat jullie mooie geld op de bank niet eetbaar is...”

    Op basis van deze wijze woorden van de indianenvrouw schreef Fred Ape een liedjestekst voor de groep Cochise. Hieronder vind je het resultaat van mijn bescheiden poging om de oorspronkelijke tekst naar het Nederlands te vertalen.

    Rooksignalen

    Tekst: Fred Ape
    Muziek: Fred Ape en Pit Budde


    Als de laatste boom is geveld,
    De laatste stroom werd vervuild,
    De laatste wilde is bekeerd,
    De laatste vogel niet meer zingt,

    De laatste straat d'aarde verstikt,
    Het laatste bos gecementeerd,
    De laatste strijd gewonnen is,
    't Laatste strand vol oliesmeer...

    Zullen jullie dan pas zien,
    Dat al jullie mooie geld
    op de bank niet eetbaar is
    Welk bedrag je ook neertelt...

    Wanneer men de laatste vis dan vangt,
    De laatste aarde wordt verdeeld,
    De laatste bom verwoesting zaait,
    De laatste oogsten zijn vernield,

    De laatste moeder haar kind dan wiegt,
    De laatste mens gefolterd sterft,
    De laatste god zijn zegen geeft,
    De laatste Hitler propageert...

    Zullen jullie dan pas zien,
    Dat al jullie mooie geld
    op de bank niet eetbaar is
    Welk bedrag je ook neertelt...

    Als 't laatste meer vol afval stinkt,
    De laatste aarde weggevoerd,
    Het laatste tankschip langzaam zinkt,
    Het laatste paradijs verwoest,

    De laatste mens zijn mond gesnoerd,
    Het laatste bouwwerk hoog genoeg,
    De laatste leugen wordt geloofd,
    De laatste bloem langzaam verdroogt

    Zullen jullie dan pas zien,
    Dat al jullie mooie geld
    op de bank niet eetbaar is
    Welk bedrag je ook neertelt...





    De originele Duitse versie vind je hier.

    10-10-2006 om 21:58 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    09-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kleurentheorie

    Dat hebben we dan weer gehad, die gemeentelijke en provinciale verkiezingen. Het blok heeft zijn zetels verdubbeld, lees ik vandaag in de krant. Een spijtige doch niet zeer onverwachte evolutie. Ik heb dan wel de koffers nog niet gepakt, maar begin toch stilaan uit te kijken naar een duurzame set.

    De hele verkiezingsbedoening heeft me vandaag ook een tijdje zoet gehouden met het wegdrijven op gedachten over de samenleving. Ondanks mijn scepsis tegenover de representatieve democratie, of juist in het verlengde ervan, denk ik dat gemeenteraadsverkiezingen een eerste stap kunnen zijn naar echte democratie (waaronder ik basisdemocratie met een maximale inspraak van elk individu door middel van overleg versta) om vervolgens van daar uit naar een anti-autoritaire samenleving toe te groeien, naar een samenleving waarin de mensen zichzelf door middel van gezond verstand en gezamenlijk overleg organiseren en een regering uiteindelijk overbodig wordt.

    Nu lijkt me de groene partij in haar programma op de noodzaak aan een grotere betrokkenheid van de mensen bij het beleid te wijzen, zoals ze in punt 0.4 stelt: 'Betrokken gemeenten bouwen het bestuur niet enkel op voor de burgers, maar met hun burgers. Ze beperken zich niet tot de klassieke inspraakinstrumenten, maar betrekken alle burgers (met of zonder stemrecht: ook jongeren, allochtonen,...) permanent en actief bij het beleid en durven ook verantwoordelijkheid geven.'

    In de beginselverklaring van Spirit vindt men de idee van meer democratie terug onder de bewoording van 'radicale democratie'. 'Wij gaan uit van een radicale democratie die meer rechtstreekse inspraak geeft aan de bevolking.' leert ons paragraaf 17, wat verder in de tekst als 'burgers [moeten] betrokken worden bij het bestuur van de gemeenschap,' nog eens wordt herhaald. Maar daarnaast minimaliseert Spirit in de vraag- en antwoordsectie van haar website het actuele belang van de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal. Dit lijkt me toch zeer wereldvreemd in een tijd waarin politici steeds meer buigen voor de eisen van ultra-kapitaalkrachtige aandeelhouders, in een wereld waar fusionering van bedrijven voor een ver doorgedreven kapitaalconcentratie zorgt. Privébedrijven kunnen hier en nu en zonder blikken of blozen voor een 40-uren werkweek pleiten, terwijl in Vlaanderen meer dan 230.000 werkzoekenden zijn geregistreerd (= 8,23 %). Onze politici durven van loonmatigingen spreken in een tijd dat de Euroleugen steeds meer mensen in het particulier faillissement dreigt te storten, terwijl bedrijven jaarlijks miljardenwinsten opstrijken en hun topmanagers miljoenen verdienen. De Eurologen hebben ons goed bij ons pitje, respectievelijk clitje gehad, me dunkt. De kloof wordt alsmaar groter en indien de tegenstelling tussen arbeid en kapitaal niet wordt opgeheven, zullen we steeds verder evolueren naar een plutocratie in plaats van een democratie.

    Zoals men van een socialistische partij mag verwachten, impliceert het sp.a-standpunt dat 'niet uitsluitend een intellectuele of financiële elite het recht heeft om te bepalen in welke richting de maatschappij evolueert' het bestaan van dé klassentegenstelling. Daarom heet het in het programma van 2004: 'Gelijke kansen staan voor emancipatie. Emancipatie kan niet zonder inspraak. We willen dan ook dat zoveel mogelijk mensen meebeslissen over de organisatie van de samenleving.' Een mooie intentie, maar hoe kan men dat waarmaken wanneer de productiemiddelen in handen van enkelen zijn?

    In het programma van de VLD heb ik tot nu toe geen standpunt met betrekking tot inspraak van alle mensen gevonden, maar met de zaak rond de Europese Grondwet in gedachten ben ik niet geneigd er lang naar te zoeken. Ook de vaststelling dat voor de VLD de vrije markt 'de échte motor van onze welvaart' en 'de beste welvaartsgarantie' is, betekent dat VLD'ers en ik twee verschillende planeten nodig hebben om ons thuis te voelen, want dit is niet mijn idee van een toekomst voor de mensheid. In een vrije markt-economie worden door middel van psychologische bewerking van de bevolking behoeften gecreëerd in functie van een consumptietoename die in samenspel met de uitbuiting van de arbeidskracht van het consumerende volk de winsten van de bezitters moet laten stijgen. Dit is mijns inziens vanuit ecologische oogpunt collectieve zelfmoord.

    Zelf ben ik vanuit een blijkbaar aangeboren natuurverbondenheid het 'groen' gedachtengoed altijd zeer genegen geweest. 'Terug naar de natuur!', daar voel ik wel wat voor. Een geboren romanticus, zeg je? Janee... niet helemaal. Hoewel het in den beginne om een zuiver gevoelsmatig inzicht ging, bestaat er ondertussen wel degelijk een rationele onderbouwing, zijnde: Onze mooie Moeder Aarde kan zichzelf zeer goed – of zelfs beter - zonder de mens in stand houden; deze laatste is echter niet in staat zonder de aarde te overleven. De logische gevolgtrekking is dat het menselijk bestaan ondergeschikt is aan het bestaan van de aarde. De mens maakt deel uit van de natuur en wanneer de natuur ophoudt te bestaan, zou dit gelijk het einde van de mensheid betekenen. Respect voor ons natuurlijk milieu is met andere woorden een eerste vereiste om ons voortbestaan te garanderen en staat diametraal tegenover het consumptiemodel van het economisch liberalisme. Rood en groen zijn niet enkel voor de kunstschilder en de binnenhuisarchitect complementaire kleuren. Ook op politiek vlak vullen ze elkaar schitterend aan om op onze afspraak met een leefbare toekomst geen blauwtje te moeten lopen.

    En nu maar hopen dat we niet nog verder in de bruine str*** zakken. 'k ga voor alle zekerheid toch al eens op eBay kijken wat er zo aan koffers wordt aangeboden.

    09-10-2006 om 00:00 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    08-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Premier vermist?

    Omstreeks 20.10 uur meldt de VRT op zoek te zijn naar premier Verhofstadt, maar hem jammer genoeg niet kan vinden. Is de premier vermist? Of ondergedoken... lijkt ook niet echt onmogelijk gezien de tussentijdse vekiezingsresultaten van de VLD.

    Ach nee, daar is ie toch. Wat heeft hij te vertellen?

    Minister Verhofstadt stelt vast dat paars in Gent wint. SP.a is vooruit gegaan en de VLD houdt stand tegen de nationale trend in. 'Alle regeringsleden die zich in de strijd hebben geworpen komen er hoe dan ook goed uit', stelt hij, en hoewel de algemene trend voor de VLD niet zo gunstig is – hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind – blijft hij zeer positief over de komende federale verkiezingen.

    Zo kennen we hem: optimist tot in de kist.

    08-10-2006 om 20:36 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe democratisch zijn verkiezingen? (I)

    Nog vier nachtjes slapen en dan zal zo wat elke Belgische 18+’er weer op straffe van boete verplicht worden zijn burgerrechten te laten gelden. Hiphiphoi! Alsof we van verkiezingen beter gaan worden. Want kiest de bevolking niet enkel het masker waarachter de macht zich de komende jaren zal verstoppen? En dat noemt men dan democratie. Representatieve democratie, wel te verstaan.

    Over democratie werd al menig woord geschreven en gezegd, en eens men zich in de materie begint te verdiepen, terwijl men daar eigenlijk niet echt de tijd voor heeft, ziet men door de bomen het bos bijna niet meer. Reden te meer om me hier en nu niet zelf aan een diepgaande analyse te wagen, wat overigens van ernstige zelfoverschatting mijnentwege zou getuigen. (Ik ben geen politoloog, geschiedkundige of iets dergelijks en kan zulke analyse hier niet zomaar even uit mijn toetsenbord schudden.) Maar dat neemt niet weg dat het interessant is om eens te kijken wat anderen erover schrijven.

    De Grote Van Dale (uitgave van 1984) definieert democratie als een 'staatsvorm waarbij het volk (door vertegenwoordigers) zichzelf regeert en vrijelijk zijn meningen en wensen kan uiten', en onderscheidt vervolgens nog de directe democratie als zijnde een democratie zonder delegatie van bevoegdheden aan vertegenwoordigers.

    Volgens een oude Spectrum Compact Encyclopedie (uitgave van 1981) wordt democratie omschreven als 'bestuursvorm gebaseerd op zelfbestuur door de individuele burgers'. Dat klinkt mooi, maar ook wel mooier dan wat we in de praktijk meemaken. Verder worden er een aantal essentiële kenmerken van democratie opgesomd: het bestaan van geestelijke vrijheid, gelijkheid voor de wet, iedere stem even zwaar en zware procedures voor het wijzigen van grondrechten. Ook het onderscheid tussen directe en representatieve democratie wordt aangehaald, evenals de mogelijkheid om de vertegenwoordigers in een representatieve democratie ter verantwoording te roepen en te vervangen. Als voorwaarde om een democratie goed te laten functioneren, staat er voorts vermeld, geldt dat de meerderheid respect heeft voor de positie van de minderheden. Met andere woorden, vereist een goed werkende democratie bepaalde karaktereigenschappen en een zekere graad van morele ontwikkeling vanwege de deelnemers. Ik vrees dat hier het schoentje behoorlijk knelt. Psychologen, sociologen, filosofen, antropologen,... houden zich al vele eeuwen lang bezig met het onderzoek naar het wezen van de mens. Een blik op de actualiteiten, of zelfs in de eigen directe omgeving, leert ons dat er aan het wezen van de mens wel een paar duister kantjes vastzitten. Men kan zich dus eerlijk de vraag stellen of een goed functionerende democratie niet eerder een utopisch denkbeeld is... op zijn minst toch in de tijd waarin we momenteel leven.

    Op nl.wikipedia is het artikel over democratie nog niet af, want boven aan de pagina staat te lezen dat de feitelijke juistheid van (delen van) het artikel betwijfeld wordt. De huidige Wikipedia-definitie luidt als volgt: 'In een democratie is de voltallige bevolking soeverein en is alle autoriteit gebaseerd op de (minstens theoretische) instemming van het volk. Deze bestuursvorm is gebaseerd op het menselijke gelijkheidsideaal. Als iedereen vrij en gelijk in rechten en plichten geboren is (zoals in het eerste artikel van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staat) dan heeft ook niemand méér recht dan een ander om bepaalde wetten vast te stellen of beslissingen te nemen. Het implementeren van die theorie in de politieke praktijk is vaak niet eenvoudig en kent vele aspecten.'

    Inderdaad, niet eenvoudig te implementeren in de praktijk, als dat überhaupt mogelijk is.

    En de voltallige bevolking soeverein? Daniel Guérin stelt: ‘De theorie van de soevereiniteit van het volk is een tegenspraak in zichzelf. Als het gehele volk werkelijk soeverein zou zijn, zouden er regering noch geregeerden kunnen bestaan.’ Vervolgens citeert Guérin Bakoenin, die van mening was dat de werkelijke despotische macht van de Staat, een macht die gefundeerd is op de banken, de politie en het leger, zich achter het algemeen stemrecht verschuilt. Het algemeen stemrecht is dus ‘een uitnemend middel om een volk te onderdrukken en te ruïneren uit naam en onder het mom van de zogenaamde volkswil.’ (GUÉRIN, D., Het Anarchisme, Kritiese Biblioteek Van Gennep, Amsterdam, 1976, p. 18)

    De achttiende eeuw mag dan wel een politieke revolutie hebben voortgebracht, zo lang de economische machtsverhoudingen niet fundamenteel onderuit worden gehaald, zal de onderdrukker enkel van gezicht veranderen; de onderdrukking zelf zal echter blijven bestaan. En zo blijft dat magische woord 'democratie' niet meer dan een lege doos, een instrument om het volk te sussen zodat het niet massaal in opstand komt tegen haar eigen onderdrukking.

    Of met de woorden van Alan Corenk: Democratie bestaat erin je eigen dictators te kiezen, nadat zij je verteld hebben wat je denkt te willen horen.

    'Democratie is een instrument om te garanderen dat we niet beter zullen geregeerd worden dan we verdienen', zei George Bernard Shaw. Ja, maar dan worden degenen die eventueel wel beter verdienen de dupe van de keuze van de meerderheid. Want bij mijn weten is het zeker geen vaststaand feit dat de meerderheid altijd de verstandigste keuze maakt.

    Ik voel me bij deze verkiezingen in elk geval weer alsof ik in het warenhuis moet kiezen tussen een rood rokje en een groen T-shirt - die bruine kniebroek bevalt me al helemaaaal niet - terwijl ik eigenlijk dringend schoenen nodig heb. Misschien ben ik dan nog eerder voorstander van het verlicht despotisme - op voorwaarde dat IK de despoot mag zijn, natuurlijk ;-)

    Wordt vervolgd...



    In Erwägung unserer Schwäche machtet
    ihr Gesetze, die uns knechten soll'n
    die Gesetze seien künftig nicht beachtet
    in Erwägung,
    daß wir nicht mehr Knecht sein woll'n.

    (Uit Resolution der Kommunarden van Bertolt Brecht)



    Voor de volledige tekst kan je hier terecht. Onder meer de Duitse 'Graswurzel'-muziekgroep Cochise heeft dit gedicht uit 1934 zeer mooi vertolkt. Ook hun eigen teksten zijn de moeite waard om gelezen en verspreid te worden.

    04-10-2006 om 11:30 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    01-10-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.0110



    Vandaag is het dan eindelijk zo ver. De dag dat ik weer eens iets zal moeten missen, terwijl ik er zo graag had bij geweest. En dan gluurt het zonnetje nog zo veelbelovend door het tuingebladerte. Shit! Maar ja, shit happens. Familiale verplichtingen in combinatie met een mobiliteitsprobleem weerhouden me er onoverkomelijk van om vandaag naar Antwerpen, Brussel of Gent te trekken om het lang aangekondigde 0110-initiatief bij te wonen. Jammer, maar het zij zo. Het gebeurt wel regelmatig dat ik wat moet missen; dat went met de tijd. In elk geval hoop ik dat het een spetterend succes wordt.


    Veel info en achtergrond, interviews,… op Indymedia.be


    Kijk vooral eens bij 'Berichten aan de bevolking'


    Doei!


    Oeps, plots is het zonnetje weg. Even naar het algemeen weerbericht gesurft: Deze namiddag verspreiden de buien zich over het binnenland, met lokaal kans op onweer. Inderdaad, shit happens. Als ik straks nog even de tijd vind - ja, die raakt hier al eens zoek - zal ik een zonnedans doen voor Brussel, Antwerpen, Gent en Charleroi.


    Knuffel XXX



    01-10-2006 om 00:00 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    27-09-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Veertig

    Zet de champagne koud, serveer het gebak, steek het vuurwerk af, want vandaag ben ik jarig! En wel voor de veertigste keer in mijn leven.

    Veertig, een rond getal. Ook een mooie leeftijd om maar eens een balans op te maken. En waarom niet gelijk van de gelegenheid gebruik maken om me aan een eerste weblog te wagen? Het moet er eens van komen en ik vind een veertigste verjaardag best wel een gepast moment om aan iets nieuws te beginnen. Tenslotte, zegt men, begint het leven bij veertig. Voor mij zal deze stelling zich echter nog moeten bewijzen, want iets écht geloven doe ik eerst nadat ik het aan den lijve ondervonden heb… wat me meermaals tot schade en schande bracht. Ja, had ik maar, of net niet. Tijd dus om eens terug te blikken op de afgelopen veertig jaar.

    Veertig worden voelt ook wat vreemd aan, voor mij althans. Ik kan me voorstellen dat het anderen ook zo vergaat. Niet dat het een vreselijke ervaring is, nee, gewoon een vreemd gevoel. Is het misschien het besef dat ik langzaam maar zeker ouder word? Kan zijn, hoewel de jeugdigheidscultus nooit van grote betekenis voor me was. Wie weet dan al hoe oud onze zielen zijn? Afgaande op het uitzicht schat men me ook meestal wat jonger. Soms zelfs tot tien jaar onder de werkelijkheid, hoewel ik in dat geval ietwat twijfel aan des schatters eerlijkheid; of het aan slechte ogen wijt, die de witte haartjes in mijn donkere kruin niet zien oplichten, en de fijne rimpeltje die zich langzaam maar zeker langs mijn gezichtsuitdrukkingen aftekenen niet detecteren. Ik kan ook niet zeggen dat ik meer met kwaaltjes en andere lichamelijke ongemakken heb af te rekenen dan pakweg twintig jaar geleden. Eigenlijk heb ik altijd al een goede gezondheid gehad. (Hout vasthouden!)

    Nee, ik denk niet dat de fysieke veroudering an sich dit vreemde gevoel veroorzaakt, maar toch moet het iets met de leeftijd te maken hebben. Ik herinner me namelijk een vergelijkbaar gevoel pakweg tien jaar geleden een eerste keer te hebben ervaren. En eigenlijk is het sindsdien altijd op de achtergrond blijven nazinderen, om blijkbaar nu, op het moment dat ik van dertiger tot veertiger zal worden, opnieuw te pieken. Tja, wat is het dan, dat vreemde gevoel?

    Zou het het vallen van de bladeren kunnen zijn, wat voor een herfstkind logischerwijs telkens rond de verjaardag plaatsvindt? Is het misschien een macrokosmische cyclus die om de tien jaar rond is en invloed op het aardse leven uitoefent? Of ligt de oorsprong van dit vreemde bevinden in een naderende midlifecrisis? Wie weet, maar hoe verklaar ik dan het gelijkaardige gevoel van tien jaar geleden? Of is het dat cijfertje van de tientallen, dat met één toeneemt en waaraan men gewoon moet wennen?

    Misschien moet ik deze vreemde gewaarwording eerst trachten te beschrijven om te kunnen begrijpen waar ze vandaan komt.

    Er is het gevoel dat ik niet werkelijk in mezelf thuishoor. Of beter: het verwachtingspatroon dat van buitenaf aan me wordt gesteld komt steeds minder overeen met mijn ware ik. Eigenlijk was er altijd al een beduidende discrepantie aanwezig tussen de normen van de moderne westerse maatschappij en dat wat binnenin me leeft, wat mijn ziel uitmaakt, mijn enige ware autoriteit. Met twintig schreef men mijn eigenzinnig gedrag nog aan de leeftijd toe; met dertig vond men dat het langzaam tijd werd om normaal te gaan doen, me dus volgens de opgelegde norm te gedragen. Maar een veertiger, die moet toch wel tot de jaren van verstand gekomen zijn. Nou, als men daarmee bedoelt dat ik maar eens moet gaan leven en consumeren zoals het de producenten en hun handlangers behaagt… dát mogen ze dan mooi op hun buik schrijven. No way!

    Emancipate yourself from mental slavery,
    None but ourselves can free our minds.

    ~ Bob Marley ~

    27-09-2006 om 10:52 geschreven door Berkana  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)

    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Zoeken in blog


    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs