Foto
Inhoud blog
  • Een overzichtskaart
  • "Niet echt interessant..."
  • Het Zuiden zuigt...
  • Berre-Bob blogt
  • Overal langs zweedse wegen....
    Zoeken in blog

    De Berekes rijden uit ...
    naar Noorwegen en terug
    Kurt, Elke en Berre trekken voor drie maanden rond in hun B-mobiel. Het vooruitzicht: tijd, neus achterna, nat- en cultuur en alles wat hun weg kruist...
    28-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de dagen vervagen

    En de dagen, ze vervagen.

    Daarjuist nog efkes voor technisch advies gebeld met Grote Krikke, en aangezien die vermeldde dat morgen Autburst is, wisten we ineens ook dat het vrijdag is. Dus morgen zaterdag. Het is dan maar te hopen dat het niet te druk is in Astrid Lindgren World. Ons plan voor morgen is namelijk het themapark rond de geestelijke moeder van onder andere Pipi Langkous te bezoeken. Dat ligt in het Zuiden van Zweden waar we ondertussen dus ergens verzeild geraakt zijn.

     

    Kopenhagen kan ons behagen

    Tot voor een paar dagen nog blijven hangen in Kopenhagen.

    Toffe stad en redelijk goed weer.

    Campingbaas met een goed gevoel voor humor, veel open ruimte en lekker brood, hetgeen na Duitsland en Nederland plezant was.

    Een dag op zoek geweest naar De kleine zeemeermin. Na doorkruising van de halve stad per bus (schoon bussen, en zeer regelmatig) en het doorploeteren van een fort (ook schoon, maar geen vergelijk met Fort 2 natuurlijk) uiteindelijk op de plek gekomen waar dat kreng normaal moet zitten ... Blijkt die in Sjanghai te zitten. In plaats van daar dan een fatsoenlijke replica te zetten, stond er een ‘kunstwerk’ van ne Chinees, die live het totaal onbelichte beeld van het beeldje op de wereldtentoonstelling toonde, of ook niet dus eigenlijk, maar dan wel live gestreamd.

    Nee, dan liever de pointillistisch-post-psychedlische schilderijen in een galerijke in Freistadt Kristiania, een ietwat uit de hand gelopen hippie-, en later krakersinitiatief, dat een soort eiland vormt in de stad dat zich afgescheurd heeft van Denemarken, en dus in het verlengde de EU. In realiteit worden er echter vooral zaken gedaan in de verschillende eettenjes, barrekes en kraampjes met extra groot aanbod. Het heeft zoiets van een permanent festival, en dat is te merken aan de massale opkomst van vooral jong publiek van divers pluimage. Aangenaam.

    Net als in het zonneke zitten, lezen, spelen, sjotten, naar de wolken kijken en naar mekaar …

     

    Zuid-Zweden zou zonder zever zevenenzeventig keer zaliger zijn zonder … muggen.

    Soit, actie!

    Langs de Deense kust naar het Noorden, richting Hellingor, alwaar we de korte overzet konden nemen naar Helsingborg, Zweden.

    Het korste stukske tussen twee landen, daar is veel zever geweest. En waar zever is geweest, zijn forten. Schoon fort (bekan zo schoon als Fort II maar dan met een enorme uitkijktoren)

    Boys will be boys. Berre en Kurt direct op dien toren, en inderdaad ge kon Denemarken duidelijk zien liggen. Daaaag Denemarken.

    Met enkele tips van onze campingman in Kopenhagen, die eigenlijk ne vermomde Zweed bleek te zijn, hup het binnenland in. Aangezien wildkamperen in Zweden geen enkel probleem is, na een zijpad van een zijweg van een zijstraat op een zijbaan naast een meer, ergens halvelings naast een erf van een oud keuterboerke beland. Hoewel we geen woord verstonden van wat die mens zei, en andersom ook niet, bleek toch dat het OK was, dat we daar een nachtje stonden tussen het boerderijke, de geitenwei, de koeienwei, en een groener dan groen mosbos. Een kleine avondwandeling later waren we verkocht. Schoon bos.

    De dag nadien boer Gunnar (gebarentaal doet wonderen) adieu gezwaaid en op naar nieuwe horizonten.

    Dankzij de neus van Elke belandden we op een Vildmarkskamping, een ecologische camping in een heuvelachtig, bebost natuurgebied op en rond met mekaar verbonden meren, vijvers en vennen. Prachtig. En zo goed als voor ons alleen. Goesting voor te kanoeën, pak maar, goesting voor te barbecueën, staat klaar, goesting in natuur, klaar en puur, alleen de muggen maken het zuur. En dan niet zo zeer de gewone muggen. Eerlijk gezegd zijn dat watjes. Elke gebruikt ze tegenwoordig als ping-pongbal voor ze ze de genadeslag toebrengt. Ergens rond zonsondergang, maar die duurt deze tijd van het jaar nogal lang, verschijnen er zodra je ergens meer dan 30 seconden zit WOLKEN kleine stekebeesten boven je hoofd. Enkel bewegen helpt, maar dan ook permanent. Naar het schijnt zouden die na 21 juni verdwijnen, maar als het al waar is, zijn we er NU vet mee. Weg hier! Naar Pippi Langkousland.

     

    Prettig Pretpark

    Onzen Berre is helemaal verkocht, zelfs een Pippi die enkel Zweeds praat kan hem wel krijgen! (Lente kreeg daar even concurrentie!)’t Was een zeer leuke dag vandaag, vooral voor Berre, alhoewel het voor ons ook aangenaam vertoeven was. Een kleinschalig pretpark, maar dan zonder lawaaierige, schreeuwlelijke attracties waar uw klein mannen eigenlijk nog veel te klein voor zijn. Lekker eten(geen fastfood), leuke speeltuinen her en der, onwaarschijnlijk kindvriendelijk en overal verspreid verschillende verhalen van Astrid Lindgren tot leven gebracht door heerlijk gedreven acteurs. We werden onthaald door Kling en Klang, de twee politieagenten van de dag, zotte mannen. Ook hier geen probleem met dat Zweeds, ze waren expressief genoeg. Doorheen de dag merk je dat de gemiddelde Zweed eigenlijk erg graag zingt, overal klonken vrolijke en soms zelfs erg mooie folkachtige deuntjes die door jong en oud werden meegezongen. Top van de dag was absoluut Villa Kakelbont en Pippi natuurlijk, met piraten, meneer Nillson, Anika en Tommy,… Soit voor de Pippi-lovers onder ons een aanrader. Astrid Lindgren heeft meer dan alleen Pippi Langkous geschreven. Op basis van wat we hier gezien hebben, zijn de andere verhalen ook de moeite om eens op te zoeken (voor de kids weliswaar).

     

     

     

    28-06-2010 om 12:15 geschreven door de Berekes  


    14-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.week 1

    Laatste week voor vertrek(B)

    Nog vanalles te regelen; de poes op logement, Kurt nog een very last minute tandarts afspraak te pakken gekregen (zelfs twee op één week en dat na veel te lang… Merci  voor den tip Phil), nog lichtdichte gordijntjes gemaakt, het fantastische voornemen om ons huis “proper” achter te laten (dus ook alle was enzo), nog nen hoop fantastische mensen dikke kusen en knuffels gegeven (we zullen ze missen),…. Daar komt geen einde aan!

     

    Maandag 7 juni, Deurne-Zuid – Neeltje Jans (NL)

    Nog heel wat last-minute dingen te regelen (volmachten bank en verkiezingen enzo), en vooral ... inladen. Gaan we alles er wel inkrijgen? Ja dus, en plaats over.

    Hadden we dat geweten, we hadden nog wel wat meer meegenomen.

    Soit, rond drie uur uiteindelijk vertrek.

    Aankomst eerste tussenstop 3u02, café Tsjaplin alwaar we nog efkes dag moesten gaan zeggen tegen Bert en Sven. Berre nog gauw een pooleke gedaan, Elke en Kurt nog gauw een laatste sigaretje gesmoord en een half ureke later wij verder op pad.

    Een dik half uur later passeren we onze eerste grens en verruilen het Belgische havengebied met het landelijke Zuid-Nederland. Daar ligt onze eerste bestemming, Neeltje Jans, een schoon stuk strand in Zeeland tussen de afsluitdijken. Na aankomst onmiddellijk door de duinen naar het strand. Schelpjes rapen, putten graven en met de voetekes in het toch nog wel koude Noordzeewater. In elk geval nog schoon weer op ’t strand.

    Na nog wat sportactiviteiten (Berre wou heel zijn assortiment entertainment ineens uitproberen en ouders die gestopt zijn met roken gaan daar al snel in mee) Dus na het frisbeeën, petanquen, voetballen, badmintonnen met balleke en pluimeke en fietsen Berre zijn bed in, wij nog een rustig strandavondje en ook in den tram (bus dus)

     

    Dinsdag 8 juni, Neeltje Jans – Noorden

    In de voormiddag nog wat rondgehangen op het strand en de bus nog wat vervolmaakt.

    Daarna naar het Noorden. Wisten wij veel dat we ook uiteindelijk via allerhande mysterieuze wegen en overzetboten in het dorp ‘Noorden’ (ergens in de buurt van Leiden) zouden belanden. Kort gesteld is Noorden een boeregat in het Veen met hééél veel water, een beetje land onder de zeespiegel vol met vee, golvende wegen (zelfs een beetje den indruk dat de straat deinde!) en vooral veel MUGGEN! Nu kom, wel schoon, als het niet zo regenachtig geweest was, hadden we misschien wel nen dag gebleven, maar nee dus … regen en muggen.

    Tijd om verder te gaan. Wel ne geweldige zonsondergang gezien, en Kurt nog op een Palm-café gebotst met alle gevolgen van dien. Soit …

     

    Woensdag 9 juni , Noorden (NL) – Stechborstel (D)

    Nu een dag naar het oosten en het noorden om uiteindelijk weer zwaar op den boer uit te komen. Na een dag van veel regen, was het gelukkig bij aankomst wel droog, zodat we onzen beer, en vooral onzen Berre eens goed konden uitlaten met een fanatiek matchke voetbal.

    Berre doet het trouwens zeer goed in de bus. Zo lang hij dagelijks zijn 2 CD’kes (O’haras en Sepultura) mag opzetten is hij al content op muziekvlak. Verder spelen we reisbingo, rarara en oefent Berre zijn plat Antwaarps door middel van het steeds weer herhalen van de sketch van Joske Vermeulen van Gaston Bergmans (voor de leken check You Tube).

     

    Donderdag 10 juni,  Stechborstel – Wildpark Lineburger Heide

    Gegeven het weer en het feit dat Berre zijn botjes te klein waren, gaan shoppen en dan naar een wildpark iets verder. Denk Planckendael maar veel groter en veel minder volk. We vonden het alle drie geweldig. ’s Nachts op de parking van dat ding blijven slapen en daags nadien weer verder.

     

    Vrijdag 11 juni 2010 Wildpark Lineburger Heide – Kopenhagen (Dk)

    Weer een dag rijden. Weer wisselvallig. Veel wolken, geregeld regen en af en toe een opklaring. We zijn via de brug gereden en ’t is toch ni van de poes zenne. Een prachtig zicht moet het geweest zijn mocht het niet zo mistig zijn om over de wind nog maar te zwijgen. Geef ons dan toch maar liever den boot, zelfs wetende dat Kurt al misselijk wordt van het idee alleen al. Spijtig dat ze zo’n bus niet in inklapbare vorm hebben, kwestie van minder wind te vangen.

     Wel aangekomen in relatief goed weer in Kopenhagen, maar toen we na het eten in al onze overmoed de buurt wilden gaan verkennen, toch maar terug moeten komen om droog te blijven.

    Trouwens een goeie tip voor iedereen die wil stoppen met roken, ga gewoon op reis met nen actieve kleine, na twee dagen is’t ergste voorbij en zolang ge “tikkerke” en zo speelt, doe je elkaar niks ernstigers aan.

     

    Vrijdag- Dinsdag 15 juni ’10 Kopenhagen

    We hebben net een paar dagen “rust” genomen, al is rust zeer relatief. Er is in Kopenhagen zoveel te zien! Om Berre een plezier te doen zijn we op zoek gegaan naar de “Kleine Zeemeermin”. Ze is helaas op logement bij de Chinezen ter ere van de wereldexpo in Shanghai. Bummer. Niet getreurd hoor want op de plek waar ze normaal zou staan staat nu een groot scherm met een live verbinding met Shanghai, met verkeerde belichting, waar je dan af en toe een glimp kan opvangen als er toevallig ne chinees een foto maakt aan de juiste kant.

    Er zijn hier echt gezellige donkerbruine kroegskes en tegelijkertijd zeer mooie leuke speeltuinen, maw voor ieder wat wils.

    Gisteren, zondag zijn we eens tot aan Chritiania gewandeld. Voor zij die erbij waren toen Kurt hier 20 jaar geleden voor het eerst zijne kop binnenstak, ’t is een beetje veranderd. Een beetje grootschaliger , veel volk, … . Neemt niet weg dat er een heel ontspannen sfeertje hangt en er leuke dingen te doen zijn. Concertje hier, kramerkes daar, lekker en goedkoop eten, mooie creatieve dingen te zien. Ze vragen om geen foto’s te trekken en dat heb ik dan ook gedaan, waarschijnlijk één van de weinige toeristen die zich eraan gehouden heeft maar ja. Ik twijfel er niet aan dat je voldoende foto’s op het grote net zal vinden. Voor zij die er niet bij waren: Christiania is letterlijk een vrijstaat binnen Denemarken, ze vallen zelfs buiten de EU. Een bende krakers en punkers en hippies die zich de plek hebben toegeëigend in 1971 en er sindsdien niet meer zijn vertrokken. Ze vallen niet onder de Deense Wet . Met alle prettige en misschien voor veel mensen minder prettige gevolgen. Zoek het zeker op op’t net of komt zelf eens kijken, interessant!!!

    Vandaag een dagje niksen?! Dwz speeltuinen, boekske lezen, blog,….

    Eindelijk ZON!!!!

     

    BERRE BOB BLOGT

    B zegt zeer ernstig:”Zeg anders rijden terug naar huis, daar is de zomer misschien al begonnen.”…… “Fopje, flauw mopje!!!”

     

     FOTO'S VOLGEN

    14-06-2010 om 12:49 geschreven door de Berekes  


    31-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips en Tricks
    Als je nog toffe adreskes, zeker-doen-dingen, festivallekes, of zo hebt, laat ze hier gerust achter!!!!

    Thanx the B-Team

    31-05-2010 om 20:56 geschreven door de Berekes  


    04-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET NADERT!!!!

    Het nadert en nadert en nadert....
    Nog een dikke maand en je kan ons via deze blog volgen.
    Het Buske is gekocht, het ouderschapsverlof aangevraagd, een babysit voor ons lieftallige poes gevonden(nog eens bedankt hé Ria en Marcel, ik denk dat ze het nergens beter zal treffen!!!), de buren weten er al van... . 
    Voor zij die verwachten dat we jullie nu al kunnen zeggen waar we naartoe gaan: sorry! Veel meer dan Noorwegen, met als waarschijnlijke eindbestemming: de Lofoten, weten we eigenlijk niet.
    Onder het motto:"60% van het plezier van reizen zit hem in de voorbereiding", hebben we toch al eens een kaart en een boekske vastgepakt. Laat ons stellen dat we voor de volledige 100% gaan vanaf 6 juni.  
    We hopen vooral dat dit ding werkt en dat we regelmatig er iets bij op kunnen plakken.
    Voor zij die nog leuke tips voor onderweg (Nederland, Duitsland,Denemarken, Zweden, Noorwegen) hebben: Welkom!
    Groetjes Kurt, Elke en Berre

    04-05-2010 om 15:17 geschreven door de Berekes  



    Archief per week
  • 09/08-15/08 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 03/05-09/05 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs