Voorlopig moeten we helaas ons Thai concept onderbreken. Ik was niet overtuigd van onze huidige chef. Zijn specialiteit was de keuken uit Laos en dit is niet direct het fijne Thaise eten dat we hier kennen.
Dus om nog méér schade te voorkomen heb ik besloten om even te sluiten op zondag en maandag en op zoek te gaan naar een Thaise chef die ons kan bekoren met al het lekkers uit het verre Oosten.
Alvast bedankt voor uw begrip,
SERGE.
Bel Mondo is geopend van
Maandag t/m Zaterdag. Gesloten op zaterdagmiddag, zondag en maandag. Reserveren gewenst.
Idee is weg, welkom in Bel Mondo Enkel gerechten waar de zon in zit
Een half jaar geleden liet Koen Janssens van restaurant Idee aan de Dageraadplaats zijn zaak over aan de man die er het laatste anderhalf jaar achter het fornuis had gestaan, chef Serge Van Autreve. Sinds oktober 2008 pompt die al zijn energie en dat is er nogal wat - in dit project. Het café-restaurant kreeg een nieuwe naam, Bel Mondo, en een nieuw elan. Daar hadden we het over op de eerste heerlijke lentemiddag op de Dageraadplaats. Peter THEUNYNCK
Chef Serge Van Autreve: De Dageraadplaats is super, hier proef je ook een soort Provencegevoel. Foto - Julie DONCKERS
Eindelijk, zalig zacht lenteweer. Er fluit een merel op het plein. Het terras van Bel Mondo, hoek Ramstraat, en de aanpalende terrasjes lopen aardig vol. De Dageraadplaats, die al maanden naar de zon snakt, onbloot enthousiast haar armen en kuiten. Drie heren nippen van een Campari soda, twee zuiderse dames snoepen van heerlijke hapjes. Serge Van Autreve (43), de fl amboyante chef van Bel Mondo, overlegt boven in het arendsnest van zijn keuken met hulpkok Tom. Tijd om even rond te neuzen. Sinds Idee in Bel Mondo veranderde is het interieur soberder en warmer geworden. Geen potjes en kannetjes meer. Een warm chocoladebruin voert de toon. Het restaurant is naar het zuiden opgeschoven.
WERELDKEUKEN Gezelligheid, leuke sfeer en een goed gevoel, dat zijn de kernwoorden waarrond ik mijn zaak opbouw, beklemtoont de sportieve chef, die in een paar sprongen van de trap naar beneden holt. Van op een filmaffiche knikt Jean-Paul Belmondo instemmend toe. Die affiche, geërfd van de vorige eigenaar, gaf aan de vernieuwde zaak haar naam. De naam Bel Mondo zit het kleine restaurant als gegoten. Mooie wereld is een perfecte samenvatting van wat je hier op je bord krijgt.
SELFMADE Gentenaar Serge Van Autreve is een atypische chef. Hij heeft geen dag koksschool gevolgd. Van Autreve studeert in de jaren tachtig voor interieurarchitect aan Sint-Lucas Gent. In zijn vaderstad maakt hij het mooie weer als dj en piepjonge cafébaas. In de Provence leert zijn moeder hem de fijne kneepjes van de zuiderse keuken kennen. Hij waagt zich aan zijn eerste restaurant in Antwerpen. Dat loopt lekker. Zijn volgende restaurant, aan de Groenplaats, wordt een afknapper. Na een zware scheiding en veel ellende, spoelt hij aan op de Dageraadplaats. Hij zou er tijdelijk, voor vijf maanden als kok werken in restaurant Idee. Daarna zou hij inpakken en voorgoed vertrekken naar de Provence. Het loopt even anders. Hij leert een nieuwe partner kennen en besluit (voorlopig toch) in België te blijven. De Dageraadplaats is super, zegt hij. Hier proef je ook een soort Provencegevoel. Iedereen kent iedereen, de mensen komen graag buiten, het gaat er heel collegiaal en amicaal aan toe. Echt een leuke sfeer.
ANSJOVIS Hoe hij zijn keuken omschrijft? Proeven van de wereld. Op zijn kaart staan tapas, gemaakt door een volbloed Madrileense! Zijn pasta's kunnen concurreren met de betere Italiaan. Veel klanten vallen voor de carbonara. Het geheim schuilt in de kraakverse ingrediënten én de kruiden. De Thaise gerechten op de kaart leerde Serge bereiden, toen hij een tijd in Bangkok vertoefde. Daar heeft hij de wok zijn geheimen ontfutseld. Zijn lievelingsgerecht op de kaart? Misschien wel de inktvis met gesmolten ansjovisjes. Ook de klassieke steak oogt hier aantrekkelijk. De grootste van de Dageraadplaats, zegt hij trots. De rode draad doorheen de kaart wordt me stilaan duidelijk. Hier serveren ze eigenlijk alleen gerechten waar de zon in zit.
TRIATLON Van lekker eten houden, elke dag achter de potten staan, van de sauzen proeven en er toch als een scherp afgetrainde atleet uitzien, hoe valt dat te rijmen? Heel simpel. Serge Van Autreve doet zon twaalf tot twintig uur per week aan sport: zwemmen, spinnen, hardlopen, fi etsen. Toen hij in 2003 aan de grond zat, heeft Marc Herremans hem geholpen om zijn leven een geheel andere wending te geven. Hij inspireerde hem om te vechten en door te zetten. Met succes. Op 21 december 2008 liep de chef van Bel Mondo in het kader van Music for Life zo maar eventjes in vijf uur van Antwerpen naar Gent (65 km) en in mei bestormt hij voor het goede doel de Mont Ventoux. Drie keer op één dag: tweemaal al lopend en een keer per fi ets. Tegen het einde van zijn exploot zal hij een hoogteverschil van 4.309 meter overbrugd hebben in duatlonstijl. Deze zomer staan er verder nog twee kwart triatlons, een halve en een hele triatlon op het programma. En daarna? Misschien een deelname aan de Iron Man in Hawaï afdwingen
PROVENCE Heeft deze chef nog dromen en toekomstplannen? Eerst wil hij van Bel Mondo een succes maken. Met een eerlijke keuken, een sympathieke service en democratische prijzen moet dat beslist lukken. Hij wil Bel Mondo nog toegankelijker maken voor iedereen, benadrukt hij. Daarom komt er binnenkort een nieuwe toog in de zaak. Dan kun je ook lekker op een barkruk van een hapje en een drankje genieten. En over vijf jaar? Het zit er dik in dat hij dan gaat voor zijn ultieme droom. Hij hoopt zich ooit te vestigen in zijn tweede thuis, de Provence. Als hij dat zegt, loopt zijn gemoed even vol. Aan het land van de lavendel heeft hij zijn hart verpand. Waar zal hij dan van leven? Misschien schuim ik wel de Provençaalse markten af met een simpele frituur, zegt hij. Voor we bij hem een frietje gaan steken in Carcassonne of Montpellier, willen we eerst een paar jaar van de mooie wereld genieten in Bel Mondo.
Lopen tegen malaria. Het was me wat, alweer een onvergetelijke dag, 21/12/2009.
Uit Sint Amands vertrokken om 9u07 richting het glazen huis via Antwerpen. Volgens google zou dat een afstand van 102 km zijn maar dan met een tochtje langs de Groenplaats. Toen ik aan L.O. was na 34km heb ik de Groenplaats gelaten voor wat het was. Ondertussen wist ik al dat het een zware tocht ging zijn. De fietspaden waren op de meeste plaatsen onvindbaar door de sneeuw, wat het lopen op sommige stukken onmogelijk of héél lastig maakte. Natte koude voeten, constant corrigeren, neen geef me toch maar het mooie droge asfalt. Dus geen Groenplaats en geen Kerstmarkt.
Dan maar richting Zwijndrecht, Beveren, Sint Niklaas, Lochristie, Oostakker, Destelbergen en ja... daar had je het weer, het bord waarop " Gent " stond vermeld en het zicht op de eerste kerkelijke top: " deSint Niklaas kerk. "
Opnieuw energiestoten, emoties...super ( zou God dan toch bestaan ?).
De sms die ik onderweg kreeg van mijn dochter...papa je bent opa geworden ! Ik was aan het sterven en ondertussen nieuw leven bij mijn dochter.
Man man man...wat een dag.
Na exact 9uur en 98,50km lopen stond ik voor het glazen huis om dan ook nog eens mijn vriendin een officieel aanzoek te doen.
Kerst beloofd een mooie periode te worden, geniet allen van de komende feestdagen en nogmaals bedankt voor alle steun.
Chef Serge van restaurant Idee loopt 3500 euro bijeen voor Music For Life Tijdens de voorbije eindejaarsperiode sloeg ook op Zurenborg de Music for Life-gekte toe. Serge Van Autreve, 42 en in het gewone leven patron van restaurant Idee op de Dageraadsplaats, begon op 23 december op de Groenplaats aan een 65 km run met de bedoeling het Glazen Huis op het Wilsonplein in Gent te bereiken Luc PANDELAERS
Deze mensen zetten zich in voor het goeie doel - Foto Luc Pandelaers
Anderhalve marathon is niet niks, maar voor het vertrek had Serge er alle vertrouwen in. Hij had nog nooit dergelijke afstand gelopen maar is wel sinds een viertal jaren een verwoed triathleet, met op zijn palmares onder meer een deelname aan de Ironman van Antwerpen en Nice.
Van op Linkeroever werd hij begeleid door twee motoren met daarop zijn hoofdsponsors: Sven en Elke, respectievelijk van de Wijnbar en de Canapé op de Dageraadsplaats en Paul en Annemie van frituur Spieke. De weersomstandigheden waren ideaal: niet te koud, een winterzonnetje en windstil. Ondanks een dipje rond de 30 km kwam de Dampoort met ruime voorsprong op het schema in het zicht.
Eenmaal in de straten van Gent zorgden de aanmoedigingen van de talrijke omstaanders voor een tweede (of derde?) adem en om 17.15u zat de klus er op. En de actie van Studio Brussel had meteen ruim 3 500 euro sponsorgeld meer in kas.