Inhoud blog
  • De nieuwe creche (kinderopvang) in Orange farm hebben we bezocht op 15 januari 2009 samen met Fase 2
  • Dank aan Atlas Copco
  • Dankzij de sponser Atlas Copco is er een nieuw klaslokaal geopend
  • Contact
  • Help ons helpen
  • Siloe School for the blind
  • Laatste nieuws
  • Orange Farm
  • Onze club
  • Welkom


    tekenen bekijken
    Actueel


    Blog als favoriet !
    Laatste commentaren
  • goed idee (eloise deleersnyder)
        op Onze club
  • Voor Het Goede Doel (O.)
        op Orange Farm
  • Belgian Ladies Charityclub
    Nederlands
    17-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom

    Dit is de hernieuwde website van de Belgian Ladies Charityclub.


    Deze site werd hernieuwd om nog makkelijker  en meer regelmatig updates te publiceren.

    We hopen dat jullie even veel plezier zullen beleven aan deze nieuwe website dan aan de vorige.


    18-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze club

     

    Wie we zijn en waarvoor we staan.

    Onze vereniging bestaat uit een groep Belgische vrouwen die wonen in de omgeving van Johannesburg en Pretoria, Zuid-afrika.

    Zover van het thuisfront, is het altijd leuk om in contact te komen met landgenoten. Er worden regelmatig bijeenkomsten georganiseerd, waarop ook telkens de 'nieuwkomers' in de streek worden voor uitgenodigd.

    Tijdens een van deze middagen hebben we kennis gemaakt met de projecten "Siloe school for the blind" geleid door de Zusters van Liefde in Pietersburg, en met Orange Farm, een project onder leiding van Pater Philippe, witte paters,dat zich inzet voor kansarme jongeren.

    Toen is het idee gegroeid om het aangename aan het nuttige te koppelen, en onze bijeenkomsten telkens te organisen met de
    bedoeling de opbrengst ervan afwisselend aan een van deze projecten over te maken


    19-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Orange Farm

    Orange Farm

    Geef de jeugd de kracht om aan hun toekomst te werken



     Er is een dramatisch tekort aan goede rolmodellen voor deze kinderen.
    Ons werkgebied:
    drie onderontwikkelde informele nederzettingen.

    Op enkele kilometers van Orange Farm,bleven Sweet Waters, Thulamntwana en Weilers Farm voor het grootste gedeelte onderontwikkeld. De infrastructuur betreffende water en electriciteitstoevoer voor de gemeenschap zijn er erbarmelijk. De meeste mensen leven er in barakken.

    Het grootste gedeelte van de bevolking is er werkloos. Sommige vrouwen werken in de wijken rond Johannesburg, en komen 's avonds pas laat terug thuis. Veel van de vaders zijn onstabiel, en trekken zich weinig of niks aan van de kinderen. Bijgevolg zijn de kinderen dan ook op zichzelf aangewezen.

    In deze moeilijke omstandigheden, zoeken de ouders veelal hun toeverlaat tot alcohol. Als gevolg hiervan is huiselijk geweld algemeen verspreid.

    De kinderen hebben vaak honger en voelen zich niet goed in hun vel, waardoor ze vaak liever op straat gaan bedelen, dan hun tijd op de schoolbanken door te brengen.

    Ons doel:
    die kinderen die het meeste zijn blootgesteld aan geweld.

    De kinderen waarmee wij werken zijn jongens tussen de 9 en 18 jaar oud, die meestal uit heel arme families komen. Sommigen zijn weeskinderen. Ze zijn veelal niet bij de beste op school en enkele hebben ervoor gekozen om niet langer naar school te gaan. Een groot deel van hen zijn op weg om straatkinderen te worden. 


     



     

    Verwachtte resultaten:

    verminderen van delinkwentie en verhoging van potentieel.

    Door de jongeren bezig te houden met opbouwende activiteiten, zorgt Thembalabasho ervoor dat ze niet op staat rondhangen, op zoek naar lijm om te snuiven, of "gaga", een lokaal kruid om te roken. Voordien vielen ze ander jongeren lastig, of beroofden ze mensen.

    Thembalabasho streeft ernaar om hen nieuwe hoop te geven dat het leven ook anders kan zijn.

    Omdat onderwijs voor de meeste onder hen niet zo een groot succes was, wil het project de mogelijkheden van ieder van hen, door gepersonaliseerde begeleiding verhogen.

    We brengen de jongeren vaardigheden bij die hen later kunnen helpen in hun onderhoud te voorzien.

    De ontdekking van nieuwe levensvaardigheden zal hen helpen stabiele en gelukkige families op te bouwen.

    We hebben reeds ondervonden dat sommige van onze jongeren een positieve invloed hebben op hun vriendenkring buiten de club.




    Ontwikkeling van het project.

    De club en het centrum bevinden zich op een tijdelijke lokatie. Deze is niet onze eigendom, en tevens verre van ideaal.

    We zullen een nieuw centrum moeten bouwen, dichtbij de townships, waar we de kinderen elke dag kunnen laten komen.

    De kerk is eigenaar van een twee hectare groot stuk grond, net dat wat wij nodig hebben.

    Het vijf-jaren-plan voor dit centrum:

    Een centrum voor heropvoeding en alfabetisering.

    Een veilig toevluchtsoord voor kinderen in gevaar

    Sportfaciliteiten voor de jeugd

    Een klein "business training and advice centre"

    Een" vocational training center "

    Een studiecentrum

    Een multimediacentrum

     

    Contact:

    Père Philippe Docq

    Cordis- PO Box 1306

    Kiasha Park 1829

    tel.: 082 729 3758

    e-mail: phdocq@gmail.com





    Onze bezorgdheid:

    preventie en onderwijs

    Bij ons krijgen de kinderen aanmoediging en hulp bij hun huiswerk, met bijzondere aandacht voor schrijven, lezen en rekenen.

    Levensvaardigheden worden aangeleerd tijdens de activiteiten en de evaluatie ervan. Zij hebben plezier in de steeds wisselende spelletjes.Het is de bedoeling het juiste klimaat te scheppen om hun gedrag uit te dagen.

    Hygiene en gezondheid zijn een van onze prioriteiten. We geloven in gedragswijziging, als middel om de verspreiding van AIDS te doen dalen.

    We hechten grote waarde aan de communicatie met de ouders en de school. Dit is van belang voor de algehele rehabilitaite van de kinderen.



    De ontwikkeling van ons project is ervan afhankelijk of we in staat zijn in deze periode de nodige fondsen te verzamelen de hulp van jullie giften.

    Wat we bereiken tot op vandaag

    Elke dag 40 kinderen in Thembalabasho

    Zij werden geselecteerd uit een lijst van 300 die ons werd gegeven door de scholen. Het zouden er veel meer zijn als we de nodige fondsen bij elkaar kregen.

    • 6 jonge opvoeders van Orange Farm werken deeltijds als vrijwilliger met de kinderen. Ze krijgen een kleine dagbijdrage.

    • Elke dag na school worden de kinderen verwelkomd in de club. De bijeenkomsten worden gehouden in de barak van iemand in een van de townships.

    • Op zaterdag gaan ze anderhalf uur te voet, om naar het centrum in Tehmbalabasha te gaan. Dit is de bevoegdheid van een ander project.
      Nadat ze daar 's morgens de wekelijkse was (hun eigen kledij) gedaan hebben spelen ze spelletjes, krijgen een evenwichtige maaltijd en kijken naar een video.
      Al deze activiteiten zijn mogelijkheden tot zelfkennis en beoordeling, wat deze jongeren helpt hun gedrag te vormen.

     




    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/leesmeer.gif

     Orange farm

     Thembalabasha  


    Pater Philippe ( alias Rafki )



    20-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste nieuws

     
    Dankwoordje van Pater Philippe

    Klik op de afbeelding om meer foto's te bekijken
    Beste vrienden,

    Vandaag hebben enkelen onder jullie
    ter gelegenheid van Kerstmis Thembalabasha bezocht en onze kinderen van kerstgeschenkjes voorzien. Jammer genoeg was de vakantie al begonnen en zijn veel van onze kinderen hun ouders aan het helpen bij de schoonmaak van hun "huizen" of op bezoek bij hun familie.
    Het hoogtepunt van het bezoek was de goal in groot formaat, indrukwekkend voor onze jongsten, maar een uitdaging voor onze grootsten, die er nu al van dromen om op en dag in onze nationale ploeg te kunnen spelen.Toen jullie toekwamen, was men bezig de goal in de grond te verankeren. Begin januari zal de  training aanvatten. In het bijzonder voor onze keepers, die gewoon zijn om een doel de helft van de grootte van deze te verdedigen zal dit heel hard nodig zijn . Een uitstekend geschenk voor onze oudere trouwe leden, die al te vaak denken dat we hen niet genoeg aandacht schenken.
    Samen met de goal zullen de bezoekers van onze shelter  veel plezier beleven aan de ballen en de outfits en het snoepgoed, dat intussen is veranderd in een zoete herinnering.

    Lieve, dames, ik mag dan geen grote prater zijn, maar jullie weten niet hoe een grote hulp jullie zijn in mijn taak. . Wat ik probeer te doen vergt veel moed en doorzettingsvermogen. Vaker dan jullie denken, ben ik ontmoedigd door de vele problemen die ik hier dagelijks zie.  Het is op die momenten dat de steun van mensen zoals jullie,  me een extra duwtje geeft om me te blijven inzetten voor die kinderen en jongeren die niet het geluk hadden in een betere omgeving geboren te worden.
    Zeker in de moeilijke politieke situatie waarin dit land zich bevind, waardeer ik ten zeerste de solidariteit die jullie mij tonen. Di t is eens te meer een bewijs dat mensen gemaakt zijn om samen te leven.
    Hartelijke dank voor jullie grote, wonderlijke en trouwe steun, zowel financieel natuurlijk, maar in het bijzonder jullie morele steun.


    Binnenkort stuur ik jullie een langere brief, die jullie meer details zal geven over wat er zoal gebeurt in Thembalabasha en ook in mijn leven.
    Ik wens jullie een zalig kerstfeest een een gelukkig nieuwjaar, hopend dat  2008  ons de kans zal geven elkaar vaker te ontmoeten.

    Liefs uit Thembalabasha

    Pater Philippe
    Aan al onze sponors.

    De glulheid van onze sponsors geeft ons goede moed om verder te doen zoals we bezig zijn. .
    Veel mensen hebben bijgedragen tot wat wij kunnen realisieren
    Met deze giften waren wij in staat, om een volledig voetbalteam uit te rusten en het voetbalveld van Orange Farm van doelen te voerzien. Tevens zorgden we ook voor een beetje kerstvreugde bij de jongeren van zowel Orange farm als die van Siloe school voor de blinden.

    Een klik op deze link brengt u naar een beschrijving van alle giften en hoe deze werden gespendeerd.

    Tevens kregen we ook veel giften in natura die meer dan welkom waren.
    Uw bijdragen zijn het bewijs dat onze inspanning gewaardeerd wordt en dat "the Belgian Ladies Charity Club" iets te betekene




    rgb(255, 102, 0); font-weight: bold;">Lunch  bij Annick thuis


    De lunch georganiseerd door Annick op 18 juli , was een groot succes. 25 Dames waren aanwezig.
    Bij deze gelegenheid werd er afscheid genomen van enkele dames die deze winter (zomer in Belgiê) ons hier in Zuid-Afrika zullen verlaten.
    Pater Philippe was aanwezig om ons te komen vertellen over zijn werk, en de vooruitgang die zijn projecten boeken.
    De hele opbrengst van dit gebeuren komt ten goede aan deze projecten in en rond Orange Farm.

    Het ingezamelde bedrag was R2300. Daarenboven weigerde Annick de bijdragen voor de maaltijd in ontvangst te nemen zodat ook deze  R2500 aan Orange Farm kon worden geschonken. We zijn er zeker van dat dit totaal van  R4800 heel goed van pas zal komen bij Pater Philippe’s liefdevolle werk
    Afscheid van de Zusters in Siloe18 augustus 2007
     

    Een aantal dames en hun echtgenoten waren aanwezig op het afscheidsfeest voor de Belgische Zusters van Liefde in  "Siloe School for the blind"
    Na jarenlange inzet, is het tijd om terug naar huis te keren.
     







    klik op de foto om de reeks te bekijken
     


    klik op de foto om de reeks te bekijken.

    Bezoek aan Orange Farm

    Op 15 augustus, moederdag in Belgie (Antwerpen) hebben wij, Veerle en haar dochter Sarah, Michèle, Miek , Annick en dochter Sofie Orange Farm bezocht, allen hadden vanille wafels gebakken en Marcelle had zelfs een amandelcake erbij gedaan. 
    Orangefarm is eigenlijk te vergelijken met SOWETO een township. Het enige verschil is dat Soweto "rijker" is. Door de vele toeristen die er langskomen. 
    Gisteren bij het rondrijden aldaar  is het erg confronterend om er rond te rijden in zeg maar een auto die groter is dan de meeste huisjes. Echt miserie daar. We kregen er een aantal situaties te horen van Pater Philippe. Jongens die misbruikt worden op al de mogelijke manieren. De ouders hebben meestal geen inkomen en drinken zich 's avonds van het bedelgeld volkomen lazarus. 60% van de mensen in orangefarm hebben aids. Jongeren ruilen materiaal tegen "natura". De scholen die er zijn worden door de meeste jongeren nooit bezocht. Terecht als je hun boeken inkijkt (wat we gedaan hebben), ze hebben op het einde van het jaar een 20tal A4 schriftjes waar telkens één pagina  is ingevuld. Sofie zei dat ze de uitleg van een heel jaar daar in welgeteld één uur doet op haar school. Gewoonweg schrijnend dus....
     
    Daarom is het project van Vader Phillipe ook zo goed, de jongens krijgen er les, eten, onderdak,... zeg maar de basisbehoeften. De kinderen waren gewoonweg door het dolle heen, alleen al van een paar wafels, wat drankjes en snoep.
    Op een bepaald moment vroeg ik één van de jongens wat zijn grootste wens nog was wat betreft accomodatie. Zijn antwoord; "twee voetbalpaaltjes". Ze hebben dus niet erg veel nodig. Toch is het zelfs moeilijk om hier aan te komen. Het eten, de kleding, hun verplichte 20 schriftjes,...
    De kinderen hebben voor ons een bootsdance gedaan en gezongen en het ging gewoon door merg en been.
    'S avonds zijn we heel stil naar huis gereden met de gedachte "wat hebben wij het goed".
    Wij zijn er maar één dag geweest, zij kunnen niet naar huis.
    Lunch 22 mei

    Deze luch vormde tegelijkertijd het afscheid van Lieve Scarniet. We zullen haar inzet voor de club missen.
    De totale opbrengst van deze lunch komt ten goede aan de blindenschool in Siloë.


    Foto's nieuwjaarsbraai

    Gastenboek

    Het recept van het dessert dat Liset de naam “Bijou” gegeven heef kan je lezen in het gastenboek van deze website.
    Als nog iemand een goed recept of andere informatie wil verspreiden, kan het gastenboek hiervoor gebruikt worden.


    Braai bij Martine

    De eerste lunch van het jaar 2007, de door Martine georganiseerde braai, was een groot succes.


    Breugheltafel bij Mimi

    De perfect georganiseerde en geslaagde " Bruegel lunch " bij Mimi, heeft 1870 R opgebracht en een koffer vol met maize meel, bloem, suiker, rijst, olie , droge voeding en een boel snoeperijen

    Pater Philippe zal hiermee een kerstfeest organiseren voor de straat en aidskinderen van Thembalabasha.


    Tekst uit de uitnodiging voor de Brunch

    Thank you Lydia , Thank you Els,
    The previous lunch was something else!
    Everything was Pico Bello,
    You sure know how to treat a fellow!

    To all the ladies thank you very much,
    The food and donations were a generous touch!

    Myriam Bracke deserves a very special mention,
    For all the SAA gifts she deserves attention!

    Plenty of crockery, cutlery, blankets and more,
    All useful things Orange Farm and Siloë School adore!
     

    Opbrengst Lunch bij Lieve Scarniet

    1825 R Veel kleding Verder: rijst, maize meel, suiker, pasta en gedroogde soepgroenten. 30 stukken zeep


    Pannekoekenfestijn juli bij Michèle

    Voor degenen die niet met vakantie waren, en toch even een gezellig samen zijn op prijs stelden, was er de voorbije maand een pannekoekenmiddag bij Michèle.

    Er werd werd een spaarpotje aangelegd, van R240 wat we met plezier voor onze charityprojecten ter beschikking stellen.


    april 2006

    Opbrengst van de lunch van 6 april 2006

    R1.500 vergaard door Mieke Pynnaert en rechtstreeks gestort op rekening van P.Philippe

    R2.258 op de dag van de lunch, samen met een nokvolle auto voeding en kleding.


    Dankwoord van Pater Philippe .

    Hartelijk bedankt voor de maaltijd en het uitstekende gezelschap van vorige donderdag.
    Duizend maal dank ook voor de steun van ieder van jullie aan onze sociale projecten.
    Jullie bijdragen worden ten zeerste gewaardeerd.

     

     

    Storting op bankrekening van Thembalabasha


    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/Deposit%20thembalabashaKl.jpg













    klik op de foto om de volledige fotoreeks te zien


    Kerstfeest Orange Farm

    Mede door onze bijdragen, werd in Orange Farm een kerstfeest georganiseerd waarvan Pater Philippe ons volgende foto's bezorgde.


    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/Jacques1kl.jpg

    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/Jacques2kl.jpg

    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/Jacques3kl.jpg

    Brunch Bij Miek

    http://users.telenet.be/mhwebdesign/blcc/images/brunch1kl.jpg

    We verzamelden R1135 die we naar de Zusters in Siloë stuurden, voor de herstellingen aan de huizen van de blinden uit de beschutte werkplaats.


    Julie kochten ook vlechtwerk voor het bedrag van R585 en bestellden ook veel artikels . Deze zouden tegen eind oktober klaar moeten zijn.
     

    Op bezoek bij Pater Philippe

    Michèle en familie

    Op zaterdag 22 juli brachten we een bezoek aan Cordis, Sweet waters, Thulamntwana en Weilers Farm, en Orange Farm.

    We vertrokken al vroeg vanuit Pretoria, want hadden rond kwart na negen afspraak met Pater Philippe.
    Deze verwelkomde ons met een kop koffie, waarbij hij van de tijd gebruik maakte om ons een beetje uitleg te geven over het werk dat ze daar verrichten.

    Voor de boerderij van de paters bevindt zich een terein met een huisje waar enkele jongeren wonen. Deze hadden geen thuis, of verkeerden in extreme moeilijkheden. Zij worden begeleid door een plaatselijke opvoeder.


    Daarna reed hij met ons door de verschillende wijken van zijn werkgebied. Als laatste bezochten we Orange Farm. Er is werkelijk een groot verschil met de andere drie nederzettigen. Je ziet dat men zich hier inzet om alles veel leefbaarder te maken. Tussen de shaks, ziet men stilaan meer stenen huisjes verrijzen. Deze worden door de regering aan de bewoners van de shacks gegeven, op voorwaarde dat ze de shack van het grondstuk verwijderen, eens het huis klaar is.

    Wat opvalt is dat je op staat en rond de huizen voornamelijk kinderen en jongeren ziet. Volwassenen lijken er bijna niet te bespeuren.... Je merkt dat veel kinderen er aan hun lot worden overgelaten.

    Na nog een tussenstop in de "pastorij" op Orange farm waar we op een drankje werden getrakteerd, gingen we terug naar Cordis, en vulden we onze hongerige magen met een picnick.

    Na het middageten gingen we nog een kijkje nemen in de kippenkwekerij .

    Daarna trokken we een beetje stil geworden, en een ervarinig rijker terug naar huis.

    klik hier voor alle foto's van de rondrit door de nederzettingen

    Verslag van de lunch bij Lieve thuis

    6 April
    Charity lunch ten voordel an Orange Farm Thembalabasha
    Negentien goedgehumeurde en zomers geklede dames maakten hun opwachting voor de lunch in Pretoria. Blij erbij te horen en tevreden om elkaar terug te zien. De meesten maakten ook kennis met pater Philippe, voor wie het hele project was opgezet. Zijn aanwezigheid was een bijzonder goede zaak. Hij weet nu hoe her er op zo'n lunch aan toe gaat en beseft dat op zo'n bijeenkomst niet alleen getaterd en geschaterd wordt, maar ook met het hart gesproken wordt.De dames waren uitgesproken gul. Marcelle hield alles tot in de puntjes in de gaten, zoals we van haar gewoon zijn.
    De organisatoren hebben geprobeerd hun best te doen?. De loempia's van Mimi hadden flink wat succes. Menige dames kon er wel een tweede verzetten, geen nood, er waren er genoeg.
    Voor de frietjes en het stoofvlees met bruine Leffe bleek ook nog plaats genoeg in het spijsverteringssysteem. Marcelle's frietjes en Lydia en Lieve's stoofvlees, werden gretig geproefd en er was weinig over. Goed berekende porties voor de levensgenieters.
    Aan elke tafel heerste een toffe sfeer. Mimi's humorvolle vertelkunst zal bij pater Philippe nog lang nazinderen. Om het allemaal wat te laten zakken werd tijdens de pauze een bondige uitlgeg gegeven over de projecten in Orange Farm. Iedereen weet nu waar zijn bijdrage naartoe gaat en hoe groot de noden zijn.
    Als klap op de vuurpijl had Magda hierna Brussels wafels van Jef op de tafels getoverd, rijkelijk versierd met slagroom en aardbei. De sfeer zat er prima in. Michèle zorgde voor wat winst van de bar en nadien was een tas koffie met de koekjes van Miek, een goede opkikker. De meesten hadden uiteindelijk geen haast om huiswaarts te keren. Ze hadden elkaar nog 1001 dingen te vertellen, en er werden heel wat ideeën uitgewisseld.
    Alle aanwezigen waren tevreden, en pater Philippe ging enthousiast terug naar zijn werk in Thembalabasha, met zijn auto tot de nok volgeladen met voeding, kledij, zeep enz….
    Massie en Dinah mogen we ook niet vergeten, ze zijn druk doende gebleven in de keuken maar bij valavond was alles netjes in orde.
    Dit is een reden om aan iedereen “DANK U” te zeggen, voor zijn persoonlijke bijdrage.
    Sommige dames hadden veel interesse in een bezoek aldaar om het reilen en zeilen te kunnen beleven, en om het leed onder ogen te zien. Er wordt een tripje georganiseerd?.
    Michèle wil een “pannenkoeken-bak” organiseren en dat had wel bijval.

    Wat is nu mooier voor ons dan onze oren en ons hart open te zetten voor deze liefdadigheidsacties?


    21-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Siloe School for the blind

    Siloe school for the blind

    Een beetje geschiedenis van de “Siloe School for the blind” in Polokwane (Pietersburg—Limpopo Provincie, Zuid-Afrika.

     


    Siloe School werd opgericht in 1950 door Vader Augustinus Vandenbroucke, Benedictijn van de abdij van Dendermonde, die hier als missionaris werkzaam was. Hij zag de nood van heel wat blinde kinderen vooral in Sekukune, die vaak door hun ouders werden weggestopt. Hij ging zelf de families bezoeken en kreeg soms met veel moeite deze kinderen mee naar zijn pas gesticht schooltje voor de blinden. Tot dan toe bestond er in gans Zuid-Afrika nog geen enkele school voor zwarte blinde kinderen. Oorzaken van blindheid waren vaak glaucoom, aangeboren cataract, blindheid ten gevolge van slecht verzorgde mazelen, onderontwikkelde oogjes, (microphtalmia), en ogen die uitgebrand waren tengevolge van behandeling met de uitwerpselen van de das (natuurdokter). Het aantal blinden groeide en Vader Augustinus deed beroep op de zusters van Liefde uit Heule (België) om hem bij te staan. Drie zusters kwamen in 1954 aan om hem te helpen. Nog twee van hen, Zr Wivine Bornauw en Zr Paula Depuyt, werken in 2006 als vrijwilligsters op de missie, naast nog 4 Belgische en 2 Poolse zusters. In het begin waren de drie zusters zowel onderwijzers als de huismoeders als het onderhoudspersoneel. Ze hebben hier echt pionierswerk verricht en in 1956 werd de school al erkend door het departement van onderwijs. De school groeide langzaam verder en leidde de blinde kinderen zelfs op tot en met het hoogste middelbaar. De knapste onder hen brachten het verder tot onderwijzer, advokaat, sociaal assistent enz… De school werd alom geprezen voor zijn degelijk onderwijs.
     Na het overlijden van Vader Augustinus werd in 1984 een beschutte werkplaats voor blinden opgericht, waar vooral minder begaafde oud-leerlingen werden tewerkgesteld. De hoofdbezigheid was het weven van tapijten en het maken van allerlei manden en kasten in riet. Een paar jaar terug stopte de afdeling weven en werd volledig op rietwerk overgeschakeld. De produkten zijn er enig mooi afgewerkt en bestellingen en herstellingen worden er ook uitgevoerd. De vlotte verkoop van de artikelen is wel soms een probleem en elke hulp is daarvoor zeer welkom, zoals de hulp van Zr Lutgard De Potter uit Warmbad en de hulp van een groep Belgische dames uit Pretoria en Johannesburg.

     

    Hoewel de school gesteund wordt door het departement, wordt elke hulp van verenigingen, vrienden en weldoeners dankbaar aanvaard. De extra mijl die deze mensen met ons gaan geven meer kwaliteit aan het leven van deze kinderen. Elke vorm van hulp is welkom. Zo kregen we laatst meer dan 100 matrasjes voor onze kinderen… of die welkom zijn… Al onze kinderen zijn op internaat en gaan slechts 4 maal per jaar naar huis. Zo jullie kunnen zich indenken, wat allemaal nodig is: lakens, dekens, spreien, sponzen honddoeken, washandjes, zeep, wat speelgoed, enz. Laat jullie verbeelding maar werken. En wat zij het meest nodig hebben is VEEL LIEFDE. Onder hen zijn een tiental wezen, een tiental uit heel arme gezinnen … en ook die kinderen hebben zrker meer dan wie ook recht op onze liefde.


     



    Dit artikel is opgesteld aan de hand van een brief geschreven door Zr Liesbeht Foulon en medezusters, Zusters van Liefde,


     

     



    In 1987 ervaarden we de nood aan een afdeling voor slechtziende leerlingen. In onze provincie leven heel wat albino kinderen, die een zeer zwakke visie hebben de dus wel een speciale aanpak in het onderwijs vereisen, zoals onderwijs bij middel van een gesloten TV baan, d.w.z. dat het zogezegd bord bij hen wordt gebracht met de hulp van een monitor. In 1988 werd met deze afdeling gestart en tot op vandaag telt deze afdeling meer dan honderd leerlingen, van de derde kleuterklas tot het zevende leerjaar.

     

     

     

     

    In 2000 werd onze secundaire afdeling te gesloten, daar het departement zelf een secundaire afdeling opstartten voor alle blinden in de provincie.
    Dit was een heel jammerlijke zaak.
    Sinds 2003 nemen wij hier ook "doof-blinde" kinderen aan. Dit vergt een heel specifieke aanpak daar deze kinderen noch zien noch horen.



    Aan alle weldoeners zeg ik, in naam van al deze kinderen, ‘KE A LEBOGA” (Ik dank jullie) heel oprecht voor om het even welke vorm van hulp, groot of klein.




    Contact

    Siloe School P/B X 7354 Polokwane 0700, RSA

    e-mail sisterssiloe@mail.ncdnet.co.za

    telefoon 015-6510223 fax 015-6510222

    In juli 2007 verhuizen de Belgische zusters terug naar België. Na jaren belangeloze inzet voor de school gaan ze  hun verdiende rust tegemoet.
    Ze hebben een tijdlang versterking gekregen van jongere, Poolse zusters.
    Zij zullen hun werk nu verderzetten.
    Wij van onze kant, zullen de school blijven steunen, net zoals in het verleden.



    22-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help ons helpen

    Financiële bijdragen.

    U kan voor stortigen terecht op de respectievelijke bankrekeningen in Belgie.


    voor Orange Farm:

    001-0345338-94   van Philippe Docq  met steeds vermelding: Thembalabasha-Orange Farm


    voor Siloe school:

    285-0225761-71   voor Siloe blindenschool


    Vergeet niet uw contactgegevens te vermelden, zodat wij u ook persoonlijk kunnen bedanken.(adres of e-mail)

     

    Wij verkopen ook artikelen in artisanaal vlechtwerk gemaakt in de workshop voor blinden.


    Matereële bijdragen.

    U kan met materiële hulp ook bij ons terecht.

    Zowel de kinderen van Orange Farm als die van de Siloe school voor blinden, kunnen al uw giften goed gebruiken.

    Er is zowel nood aan kleding, schoenen, speelgoed, schoolgerei als aan voedingesmiddelen en toiletartikelen.


    29-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Contact

    Contact info

    Voor meer informatie kan u contact opnemen met onderstaande personen:


    voor Johannesburg:

    Miek Demaayer

    e-mai: johannesburg@belgianladiescharityclub.com
    telefoon: 011 6163232

     

    voor Pretoria:

    Michèle Heyndrickx

    e-mail: pretoria@belgianladiescharityclub.com
    telefoon: 012 4609947

    Als u de webmaster op de hoogte wil brengen van nieuwtjes ivm de club of een van de projecten, of indien je een idee moest hebben mbt de website, laat het dan weten op onderstaand e-mail adres. Ook verslagen van de lunches of bezoeken aan een van de projecten,kan u naar onderstaand adres doorsturen.

    webmaster@belgianladiescharityclub.com


    03-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dankzij de sponser Atlas Copco is er een nieuw klaslokaal geopend





    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dank aan Atlas Copco
    Hartelijk dank van alle dames van de Belgian Ladies Charityclub voor de sponsering van het nieuwe klaslokaal in Siloe.  Aan de foto's te zien zijn hier weer enkele kinderen zeer gelukkig, en ook wij en de zusters want dit geeft ook ons weer de boost om het goede werk verder te zetten.  Nogmaals hartelijk dank !!!!!!!! Ook een speciale dank aan Lydia Leys, lid van onze charity club, om Siloe en Orange farm aan te bevelen bij Atlas Copco, en niet te vergeten ook een speciale dank aan Jos Graindor en Herman Kirstein om alle administratie  in goede banen te leiden.

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De nieuwe creche (kinderopvang) in Orange farm hebben we bezocht op 15 januari 2009 samen met Fase 2













    Volgende lunch

    Onze vorige bijeenkomst is alweer een hele tijd geleden,
    Tijd dus om terug wakker te worden. Annick Onkelinx nodigt vriendelijk uit voor een overheerlijke winterluch.

    Datum:

    7 augustus 11 u                 

    Waar:

    Main street 430
    Pretoria

    Prijs:

     R 100 pp  

    Menu Aperitief
    Kreeftensoep met croutons
    Witloof met hesp en kaassaus
    Puree.( vol au vent bij gebrek aan witloof)
    Koffie en versnaperingen
    Wijn

    A.Aub:

      voor 3 augustus


    Wegbeschrijving:
     
     



     


    Inschrijven lunch

    Indien u wil aanwezig zijn op onze volgende lunch kan u zich hier inschrijven, Klik op de knop en vul uw naam en contactnummer in op het formulier, met de vermelding: schrijft zich in.


    Foto

    Verslag laatste lunch

    In naam van de blinden in de  "Siloe Workshop" willen we u bedanken voor uw gulheid.
    Door het kopen van hun producten krijgen zij nieuwe hoop op meer werk, in hun soms moeilijke bestaan
    De verkoop van vlechtwerk tijdens onze laatste bijeenkomst bracht  3,525 Rand op.
    We ontvingen ook  1730 Rand aan bijdragen en giften.
    Het bedrijf van de echtgenoot van Veerle Verbeelen schonk 125 Euro en we besloten om hiermee, voor de jongeren in Oranege Farm 2 goals te kopen? We hebben reeds een contract voor de netten en voor het hout om de frames te laten maken.
    De opbrengst van het "Belgian Café"  was 1300 Rand die ons door Els werd overhandigd.  Een deel hiervan zal mee de goals financieren, en wat er nog overblijft, kunnen we spenderen aan ballen,en eventueel  voetbaloutfits  voor de spelers.  We moeten eerst de juiste prijs van de goas afwachten,
    Wij houden jullie op de hoogte.
    Deze week proberen we ook de rest van onze stock aan vlechtwerk uit Siloe te verkopen in het  St benedict's College in Bedfordview.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs