kanaries Belgische bultjes
het wel en wee van mijn bultjes
Inhoud blog
 • TEN HUIZE VAN……WERNER VAN DESSEL
 • POSTUURKANARIES WASSEN
 • DE VOEDING VAN ONZE KANARIES.
 • TEN HUIZE VAN DIRK PELGRIMS
 • De achilleshiel van de bloedluis.
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • site WOUT VAN GILS alles over de kanarie
 • vogel links
 • Link beginpagina
 • blog van Marc De Rechter
 • brabantse speciaalclub kleur postuur kanarie
 • FIORINO
 • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
 • Borders
 • 05-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POSTUURKANARIES WASSEN

  ++++++++++++++++++++++++++++AVDEYNDE++++++++++++++++++++++++

  Postuurkanaries wassen

  Als we naar de show trekken met onze kanaries willen we dat ze er op hun paasbest uitzien en dus gaan we de vogels gaan wassen. Men kan de vogels een badgelegenheid aanbieden en dan gaan ze er zelf voor zorgen dat hun veren er weer zuiver uitzien door veelvuldig te plonsen in het water. Een andere manier is dat we de vogels handmatig gaan wassen, vraag het maar eens aan liefhebbers van witte kleurkanaries wat voor een werk dit is. Ook kan men er voor kiezen om de vogels  nat te spuiten bv. met een plantenspuit, welke methode men ook gaat gebruiken als de vogel zijn veren maar zuiver zijn als ze naar de show vertrekken.

  Net als bij eivoer maken is ook het wassen of baden van de vogels vaak onderwerp van een individuele werkwijze(ritueel) gekoppeld aan de meest uiteenlopende producten die men aan het water gaat toevoegen. Als we de definitie van wassen eens van dichterbij gaan bekijken dan gaat het over “ iets veelvuldig spoelen met water met als opzet het vuil weg te spoelen”.

  Simpel als pompwater was het niet dat er bij onze vogels een addertje onder het gras zit, namelijk dat bij het verzorgen van zijn verenkleed hij deze veren gaat bedekken met een dun laagje vetachtige  substantie die word afgescheiden door de stuitklier. Hij doet dit in de eerste plaats om ze waterafstotend te maken zodat hij bij regen niet nat zou worden tot op zijn lichaam, wat bij koude  tot zijn dood zou lijden door onderkoeling.

  Zoals iedereen weet kan men in normale omstandigheden  vet niet oplossen in water, herinner u de les chemie uit het middelbaar welke handelde over polaire en apolaire stoffen. In ons verhaal zijn de veren apolair dus niet wateroplosbaar. Men kan nu via allerhande toevoegingen deze twee proberen te verzoenen, de meest gekende is de gewone zeep  en al zijn afgeleiden. Zeep gaat er bij het wassen van uw handen namelijk voor zorgen dat een dun laagje huidsmeer gaat oplossen en alzo het daarin opgestapeld vuil kan worden weggespoeld met water. Ook bij onze vogels gaat zeep en al zijn afgeleiden het vet oplossen dat de vogel op zijn veren aanbracht en samen met dit vet het aanwezige vuil wegspoelen met water.

  In de natuur gaan de vogels zich wassen met regenwater als dit beschikbaar is, ze zoeken plassen op en nemen een uitgebreid bad. In normale omstandigheden zijn ze in verhouding tot onze kanaries dan ook nooit vuil, op een vuil schaal van 10 is een vogel levend in de vrije natuur bedeeld met 1 en onze kanarie in een gesloten volières met 10. Hoe dat dan wel komt dat onze kanaries zo vuil zijn? De grootste boosdoener is het stof dat in dichte wolken rond dwarrelt in de vogelkamer en alles met een laagje vuiligheid bedekt, zo ook onze vogels. Op de ietwat vettige dekveren en pennen gaat dit vuil dan ook kleven als een vlieg op een vliegenvanger en bij elke poetsbeurt gaat de kanarie dit nog dieper in zijn verenkleed drijven. Men kan hier op anticiperen door een goede luchtcirculatie naar buiten te voorzien  een natuurlijke met verluchtingsroosters is niet slecht maar een geforceerde met een ventilator is efficiënter aangezien men hier een actieve verwijdering krijgt van ronddwarrelend stof. Men kan ook allerhande en soms erg dure toestellen plaatsen met een ioniserende werking, men kan er van uitgaan dat deze toestellen geladen ionen in de lucht brengen. Maar of deze ionen de vooropgestelde voordelen gaan bieden die men deze toedient is wat anders. Wat men er niet bij verteld  maar wel in de kleine lettertjes staat vermeld is dat deze toestellen ozon produceren één niet zo onschuldig iets en reeds schadelijk bij lage concentraties. De wereld gezondheid organisatie adviseert deze toestellen enkel te gebruiken in plaatsen waar geen mensen aanwezig zijn tijdens hun werking. Een handige Harry kan zelf een goedkoop en goed werkende luchtzuivering installatie maken, al wat men nodig heeft is een ventilator wat meubelplaat en wat luchtfilter doek voor de dampkap hoe het er uit ziet staat op de foto’s.     

  Hoe kan men dit vuil en vet dan best verwijderen uit de bevedering? Nog eens terug naar de les chemie waar we leerden dat water alles kan oplossen wat van polaire oorsprong is maar moeilijk of  niet als iets van apolaire oorsprong is. De sleutel tot de verzoening van deze twee tegengestelde zit hem in een emulgator dit is een raar beestje met een kopje dat graag in een waterige(polair) omgeving verblijft  en een vettig staartje (apolair) dat graag in een vettige omgeving verblijft.  

  Bijna alle middelen om onze vogels mee te wassen werken volgens deze methode en zijn dus emulgatoren op de ene of andere manier. Ons leven en voeding  zit vol met emulgatoren een mooi   voorbeeld is mayonaise, er al eens bij stil gestaan hoe het komt dat de eidooier die voor 1/3 vol met vetten zit er in slaagt van op te lossen in water? Wel een eidooier bevat veel lecithine en laat dit nu juist ook een emulgator zijn, dit lecithine zal er voor zorgen dat het vet van de dooier kan oplossen in water en dat  het waterige gedeelte zijnde 2/3 van het ei in de olie kan oplossen die men toevoegt om mayonaise te bekomen. Verder zijn er nog enkele methoden om vet gemakkelijker te laten oplossen in water. Nog een voorbeeld uit de keuken is hoe het komt dat een goede kippensoep in koude toestand aan de oppervlakte vol met vetogen zal liggen, en eens  ze is opgewarmde deze  gaan oplossen? Wel ja ook warmte wat eigenlijk niets anders is dan energie die men toevoegt aan de kippensoep zal er voor zorgen dat vet beter gaat oplossen in water. Dat warmte een extra hulpmiddel is bij het verwijderen van vetten verklaard ook dat men de vaat  makkelijker kan doen met warm water dan met koud water

  Genoeg chemie nu de directe toepassing van dit alles bij het wassen of baden van postuurvogels, ik spreek hier bewust van postuurvogels, veel is vergelijkbaar met kleurkanaries of andere vogelsoorten maar niet alles. Een aantal postuurrassen bezitten een ietwat andere veder structuur, denken we maar aan de frisé kanaries, deze ietwat afwijkende veder structuur gaan we later nog eens wat nader onder de loep nemen.

  We weten nu dat warm water beter gaat toelaten dat onze vogels er netjes uitzien na een bad wel opletten dat het nooit te warm is zodat ze zich verbranden. De beste temperatuur licht ergens tussen 36°C tot 38°C met een absolute 40°C als bovengrens nooit warmer.

  Als we de vogels gaan benevelen met een plantenspuit mag de temperatuur van het water wel hoger zijn zelfs tot 60° C, door de nevel vorming zal de temperatuur dalen voor hij de vogel bereikt. Hoe komt het nu dat als men de vogels herhaald gaat benevelen ze strakker in het pak komen en hoe vaker men dit doet hoe strakker? Wel het antwoord zit hem in het gedrag van de vogel, steeds als men hem beneveld zal hij zijn veren gaan oppoetsen en let maar eens op hij zal hierbij regelmatig eens gaan rommelen in de veren van zijn stuit juist ja hij gaat de stuitklier activeren om voor meer afscheiding te zorgen wat de bevedering ten goede komt.

  Met zuiver regenwater kan een kanarie zich nooit te vaak wassen al is dit meerdere keren per dag dat hij een plonsje neemt. Als men te vaak van wat dan ook gaat toevoegen aan het badwater om de beschermende vetlaag en het vuil dat er zich in bevind op te lossen en weg te spoelen uit zijn veren komt men al snel met een te losse bevedering thuis.

  Een vogel in blakende conditie zal zich bij het wassen zelden nat maken tot in zijn donsveren hij zal enkel dekveren en slag-  staartpennen nat maken. Ook zal hij zijn donsveren niet gaan beschermen met afscheiding uit de stuitklier. Donsveren dienen als isolatie voor de vogel en net als veel isolatiemateriaal is de werking te verklaren door het vast houden van lucht. Donsveren die vettig  zijn gaan hun werking verliezen aangezien ze geen lucht meer kunnen vasthouden zelfs bij watervogels is deze werking nodig om op temperatuur te kunnen blijven. Hoe die deze donsveren dan wel beschermen en waterafstotend maken? Ooit al gehoord van poederdonsveren? Juist ja dit zijn donsveren die continu groeien en niet worden gewisseld tijdens de rui de uiteinden hiervan degenereren tot een talkachtig poeder dat er gaat voor zorgen dat ook zijn donsveren in goede conditie blijven en hun taak van isolatielaag kunnen vervullen. Wie ooit een duif in zijn handen heeft genomen kan van dit poeder meespreken uw handen voelen vettig aan en op donkere kleding ziet men dit poeder direct aftekenen, ook als  een vogel tegen een glasoppervlakte vliegt tekent zijn silhouet zich af met dit poeder.

  Wie wenst dat zijn vogels bij het baden tot in hun dons bevedering gaan nat worden, of met andere woorden tot op zijn naakt lichaam moet er voor zorgen dat hij een middel gaat toevoegen dat tot de oppervlakte-actieve stoffen behoord. Nu behoren bijna alle middelen om toe te voegen aan badwater voor vogels tot deze groep net als zeep, detergent waspoeders of ontvetters . Er zijn er echter een aantal (TCP anticeptic liquid, F10 SC  Veterinary Disinfectant) met een erg sterk penetrerende werking die onmiddellijk gaan doordringen tot de dons bevedering. Aangezien de vogel maar relatief kort zal verblijven in het badwater zijn het deze die men zal moeten toepassen om een kletsnatte vogel te bekomen bij het wassen. De vraag die men zich kan stellen is of het noodzakelijk is dat men de dons bevedering mee gaat wassen en uitspoelen om zuivere vogels te bekomen?

  Wat kunnen we nu best toevoegen aan ons badwater? Badzout, Birdyl of Plumspray of nog wat anders? Buiten het TT- seizoen maakt het niet zo veel uit elk product heeft zijn voor of nadelen wel niet alles geloven wat men belooft op de verpakking. Zo bestaat badzout voor 99% uit gewoon zout wat men ook mag beloven, buiten de kleur en het lekker geurtje is er weinig verschil met keukenzout. Ook de belofte van een sterke en glanzende bevedering moet men met een korrel zout nemen  de sterkte van de bevedering zal bepaald worden door de bouwstenen tijdens de ontwikkeling van de veer. De glans op de bevedering heeft te maken met de conditionele gesteldheid van de vogel en is een gevolg van het oppoetsen van zijn veren en het beschermen met afscheiding uit de stuitklier.

  Nog enkele zaken die deze middelen beloven doet mij de wenkbrauwen fronsen even een opsomming van voordelen die bij toevoeging van deze middelen te verwachten zijn.

  Het wisselen van veren zou versneld worden en een snelle en probleemloze rui is te verwachten?

  Ik dacht dat de rui een hormonaal gestuurd proces was onder invloed van de beschikbare daglengte, en dat veren worden opgebouwd uit keratine een eiwit dat de vogel opneemt via de voeding?  

  Huidschilfers en stof worden snel en veilig verwijderd bij toevoeging van deze middelen.

    Daarom is het dat vogels in de vrije natuur vol huidschilfers en stof zitten omdat ze deze middelen niet gebruiken, net als kippen die nooit een bad nemen?

  Mijten allerhande worden voorkomen bij toevoegen van deze middelen aan het badwater?

  Spijtig dat  we daar niet eerder van op de hoogte werden gesteld !! maar nu we het weten is het laatste uur van alle bloed of zwarte luizen geslagen? De werkelijkheid is dat zelfs de bij duiven vaak voorkomende lange luizen en de schachtmijt welke zich ophouden in de slagpennen en dus telkens mee in het badwater gaan zich van al die middelen geen jota aantrekken.

  Gewoon  product  X toevoegen aan het badwater  en de veren zullen weer gaan glanzen?

  De veren gaan weer glanzen van de wasachtige afscheiding uit de stuitklier die de vogel na een bad zal aanbrengen. Bij het lichtjes herhaald  benevelen van de vogels soms dagen na elkaar met de plantenspuit met als doel de bevedering beter te laten aansluiten hoeft men zelfs niets toe te voegen wanneer men regenwater gebruikt. Het is zelfs uit den boze om welk middel dan ook dat de wasachtige beschermlaag gaat aantasten toe te voegen . Het bekomen effect is niet het gevolg van het middel dat men toevoegde aan de plantenspuit maar het gevolg dat de vogel daar gaat poetsen waar hij beneveld word en daar de wasachtige substantie herhaald gaat aanbrengen.

  Wat een lang verhaal ik zal maar stoppen, de moraal van het verhaal? Wel net als bij het maken van eivoer als je er een goed gevoel bij hebt en de vogels doen het goed niets van dit alles aantrekken en rustig uw ding doen.

  Postscriptum.

  Ik zal nog even toelichten hoe ik het dan wel doe bij men bultjes, eerst nog even vermelden dat de huidige bult in zijn voorvaderen ergens over zuiderse frisé is gekomen en dat vinden we nog altijd terug in de structuur van zijn veren.

  Drie dagen voor ze op de show voor de keurmeesters hun opwachting dienen te maken krijgen al men bultjes een bad, de voorbereiding van dit bad begint de dag er voor door het benodigde regenwater te koken.

  Het batwater dat ik ze aanbied bestaat uit gekookt regenwater, op twee liter water voeg ik ½ koffielepel glycerine  en ½ koffielepel TCP toe en twee soeplepels Serinol, mengen en klaar is hun badwater. Wie zich niet zelf gaat wassen ga ik  goed nat spuiten en de TCP gaat er voor zorgen dat ze nat worden tot op hun bloot velletje

  De dag er na ga ik ze benevelen met de plantenspuit het water hierin is opgewarmd en  gekookt regenwater met een toevoeging van ½ koffielepel Serinol op 1 liter en zonder TCP. De bedoeling van dit lichtjes  benevelen is dat ze hun veren extra gaan poetsen en wat extra wasachtige substantie gaan aanbrengen uit de stuitklier.

  Zitten na deze werkwijze de bultjes op de dag van de inkorving nog te los wat zelden voorkomt dan ga ik ze in de morgen nogmaals plaatselijk benevelen daar waar ze te los zitten, en weer gaan ze daar extra poetsen. Als ze blijven los zitten zijn ze  niet meer  in conditie,  wat kan na veelvuldig showen of zijn ze plat gewassen en is alle fut uit de veren.

  Nog een opmerking hoe raar het ook mag voorkomen maar bij mij zitten de kweekvogels bijna gans het jaar in een buitenvlucht, en raar maar waar hier kan men nooit eentje vinden met een losse bevedering hoe slecht ze ook van kwaliteit mag zijn. Wassen doen ze zich buiten de keren dat ik hen een bad aanbied op het ritme van de regenbuien die overkomen en soms zie ik dezelfde vogel op één dag tot drie maal toe een regen douche nemen. Plaats ik een bultje met een wat losse slecht sluitende bevedering 14 dagen in deze vlucht dan kent ge hem niet meer terug zo strak in het pak. Hoe dit dan wel komt? Wel ze zitten bijna gans de dag buiten, weg van al dat stof dat binnen in de kweekkamer aanwezig is, en tijdens de nacht  als ze binnen slapen vliegt er geen stof rond simpel en zo zuiver als pompwater.         

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  05-01-2017, 22:06 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  03-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VOEDING VAN ONZE KANARIES.

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++avdeynde++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Op weg naar de basis

  Een goede voeding is één van de belangrijkste pijlers voor een goede gezondheid bij onze vogels.

  Een slechte voedingstoestand zal zich ook bij vogels uitten in ziekte en sterfte.

  Daarnaast heeft de voeding invloed op de groei en de ontwikkeling van de vogel.

  Tekorten of slechte voeding kunnen evenveel schaden als overdaad of te weelderige voeding.


  WAT IS EEN GOEDE VOEDING ?

  Een goede voeding bevat alle noodzakelijke voedingstoffen in de juiste verhouding die de vogel dagelijks nodig heeft voor:


  • Opbouw

  • Instandhouding

  • Herstel

  • Een goed verloop van alle lichaamsprocessen

  • Arbeidsvermogen en energie

  Afhankelijk van de functie die ze in het lichaam vervullen worden ze onderscheiden in:

  - Bouwstoffen

  - Brandstoffen

  - Beschermende stoffen

  DE BOUWSTOFFEN.

  Dit zijn stoffen die de vogel nodig heeft voor de opbouw van zijn lichaam, van bij de bevruchting tot de vogel volwassen is heeft er opbouw plaats. De vorming van skelet, spieren en alle andere weefsels gebeurt door deze bouwstoffen, ook voor de gedurende afbraak van cellen zijn ze voor heropbouw nodig. De noden aan sommige bouwstoffen kan variëren tijdens de verschillende levensfases waarin de vogel zich bevind, denken we maar aan kweek of ruiperiode bij de vogel.

  Deze bouwstoffen bestaan voornamelijk uit eiwitten, water en mineralen.

  DE BRANDSTOFFEN.

  Dit zijn stoffen die de nodige energie leveren voor te bewegen of vliegen van de vogel, ook de lichaamstemperatuur word er door op peil gehouden.

  Vetten, koolhydraten en eiwitten zijn de energiebronnen voor onze vogels wanneer deze stoffen in het vogellichaam worden verbrand ontstaat er energie en komt er warmte vrij.

  DE BESCHERMENDE STOFFEN

  In het vogellichaam vinden er voortdurend  allerhande prosessen plaats, denken we maar aan de vertering en verbranding van voedingstoffen de afbraak en opbouw van verschillende onderdelen in het lichaam.

  Om er voor te zorgen dat al deze processen goed verlopen heeft de vogel vitaminen en mineralen nodig aangezien deze een bijzondere rol spelen bij al deze lichaamsprocessen. Aangenomen word dat  de weerstand van de vogel afhangt van het correcte verloop van dit alles daarom worden de vitaminen en mineralen beschermende stoffen genoemd.    

  VOEDINGSSTOFFEN

  De zaadmengsels en krachtvoeders welke specifiek voor de vogels op de markt worden gebracht bevatten de meest noodzakelijke voedingsstoffen voor onze vogels het zijn:


  • Eiwitten: wat doet de vogel met de aangeboden eiwitten uit zijn voeding ?

   Hij zal de eiwitketens gaan afbreken tot op het niveau van de aminozuren deze opnemen en dan er lichaamseigen eiwitten mee aanmaken. We kunnen ons dit best voorstellen dat eiwitten een boek zijn en de aminozuren de letters van het alfabet en dat de vogel eerst alle letters van een woord gaat losbreken en er dan het op zijn eigen wijze er een nieuw woord mee gaat vormen dat hij kent. De vorming van zijn eigen lichaamseigen eiwitten zal pas plaats vinden als alle aminozuren aanwezig zijn als er een ontbreekt stopt dit proces of nog erger het begint zelfs niet.

   Er zijn 20 van deze bouwstenen(aminozuren) nodig voor dat de vogel lichaamseiwitten kan aanmaken 12 kan het lichaam zelf aanmaken 8 moeten via het voedsel komen dit noemen we de “essentiële aminozuren” 

  • Vetten: hebben een belangrijke functie als het gaat over brandstof voor het lichaam het zijn erg calorierijke stoffen. Ook bij de olie gedragen vitamines zijn ze van groot belang, verder zal het in het lichaam worden opgeslagen als appeltje voor de dorst om in minder voedselrijke periodes deze reserve te kunnen aanspreken.

   voor de vogels zijn het vooral de essentiële vetten die van belang zijn.

   Vooral gekiemd zaag is rijk aan deze essentiële vetten, het belang van het verstrekken van gekiemd zaad aan de vogels word hier door duidelijk.   

  • Koolhydraten: zijn suikers en doen in het lichaam vooral dienst als energie bron en behoren dan ook tot de brandstoffen. Men kan deze suikers opdelen in drie groepen. de eerste groep bestaat uit de direct opneembare en noemt men de:

  • monosachariden

  • glucose welke voorkomt in vruchten en honing,

  • fructose deze komt voor in vruchten, wortels en bladeren

  • galactose deze vormt samen met glucose de lactose in melkproducten

  • disachariden

  • sacharose de bekendste zijn bieten en rietsuiker zijnde gewone kristal suiker en afgeleiden

  • lactose  melksuiker deze is voor onze vogels van geen nut aangezien ze het verteringsenzym lactase niet bezitten

  • maltose komt vooral voor in gekiemde gerst

  • polysachariden

  • zetmeel komt vooral voor in aardappelen, granen, mais, rijst en puilvruchten het is voldoende aanwezig in de vogelzaden, groenvoer en vruchten het is dan ook het hooftaandeel van de voeding voor onze kanaries.

  Het teveel aan koolhydraten word omgezet in vet en opgeslagen in het lichaam, Of de suikers uit honig komen of uit een klontje suiker maakt voor de vogel niets uit uiteindelijk blijft er glucose over wat de vogel opneemt. Er nog even bij vermelden dat in wezen alle suikers buiten deze uit zetmeel af te raden zijn voor kanaries enkel bij ziekte kunnen snelle suikers een tijdelijke boost geven om het herstel te bespoedigen.

  Sommige zaden bevatten weinig vet en worden daarom al snel bij een dieet aangeraden, nemen we wit zaad als voorbeeld, men vergeet wel dat dit voor de helft uit zetmeel bestaat suikers dus “dieet”?

  Water behoord tot de bouwstoffen zo bestaat bloed voor 95% uit water en spieren voor 70 tot 80%, het doet ook dienst als transportmiddel bij aan en afvoer van allerhande stoffen. Het is ook van belang bij de regeling van de lichaamstemperatuur.

  Eerst vind er een vertering van de voeding plaats en dit onder invloed van verschillende enzymen, daarna komt de stofwisseling die 24 op 24 uur zal plaatsvinden.


     0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  03-01-2017, 22:03 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TEN HUIZE VAN DIRK PELGRIMS

  TEN HUIZE VAN ………DIRK PELGRIMS

  In 10 vragen

  1 Wie is wie?

  Dirk is 53 jaar oud en oorspronkelijk afkomstig van Heist statie, maar nu reeds jaren samen met zijn gezin wonende aan de Aarschotbaan te Beerzel .  Professioneel  is Dirk een onmisbare schakel bij bussenbouwer Van Hool, buiten zijn vogels is Dirk ook liefhebber van motorcross en ook aan het water kan men hem vinden daar laat hij zijn talenten bewonderen al visser.

  2 Het Begin.

  Op 15 jarige leeftijd word Dirk door de vogelmicrobe besmet en dit door een omweg via de vogelvangst, het is dan ook niet te verwonderen dat zijn eerste vogels uit wildzang bestaan. In 1979 sluit Dirk aan bij zijn eerste club “De Valk Putte”  en neemt hij aan hun show deel. Met zijn 8 ingeschreven vogels voornamelijk geel en goud bruin kanaries behaald hij één EP. In het klassement beland hij op de laatste plaats wat hem twee prijzen opleverde, één klassement prijs en één rode lantaarn, welke tot op de dag van vandaag nog ergens is terug te vinden in het ouderlijk huis.

  3 Vandaag.

  Dirk bezit vandaag nog 3 rassen postuurvogels, de Belgische Bulten en de Fife Fancy’s kwamen dank zij Jos Vetters in 1984 in zijn bezit, en toen dat zelfde jaar een liefhebber stopte met zijn bestand aan Japan Hoso’s kwamen deze ook in Dirk zijn bezit. Vandaag bestaat zijn bestand uit 100 koppels kweekvogels gespreid over de 3 rassen.

  Dirk maakt zich ook verdienstelijk binnen verschillende clubs, bij de “Vlaamse Border & Fife Fancy club” maakt hij de dienst uit als voorzitter, ook bij BPC. Antwerpen is hij bestuurslid als schatbewaarder waakt hij daar over de financiën. Verder is hij nog lid in de plaatselijke verenigingen van Pijpelheide “De Heikneuter” en te Putte bij “De Valk”.

  4 De kweek.

  De kweek neemt een aanvang tegen het laatste weekeinde van februari, met zijn Belgische Bulten houd hij het bij kweken per koppel, zijn ondervinding zegt hem dat dit het beste resultaat oplevert met dit  ras. Met Fife Fancy en Japan Hoso doet hij het vooral met wisselbroed het gaat soms tot 5à6 popjes die hij laat trappen door één man.

  De basis voor zijn eivoer is van het merk “ King eivoer” dit word aangevuld met rusk en één hard gekookt ei per 150 gram eivoer, hieraan voegt hij nog gekiemde zaden toe en verder krijgen ze als groenvoer broccoli voorgeschoteld, tijdens de kweek kunnen ze vrij beschikken over pellets van Pretty Bird.

  5 Algemene verzorging.

  Gans het jaar kunnen de vogels beschikken over de zaadmengeling van Beyers welke uit een 50/50 mengeling bestaat van 55 - KANARIE SUPREME en 80 - KANARIE KWEEK ZONDER RAAPZAAD, verder krijgen ze gerantsoeneerd 2 tot 3 maal in de week pellets voorgeschoteld.

  6 Deelname aan show.

  Dirk neemt vooral deel aan de 1dag shows welke worden ingericht door de B.P.C –federatie en verder aan enkele plaatselijke shows van de clubs waar hij lid is.

  Als voorbereiding gaat hij zijn vogels 3 dagen voor de dag van keuring een bad aanbieden waar ze vrij kunnen over beschikken, de dag van de inkorving worden enkel de pootjes nog gewassen indien dit nodig is.

  Hij vind de kwaliteit van de keuring beter op de 1dag shows aangezien het hier gewoonlijk specialisten van het ras zijn die de keuring uitvoeren en volgens hem dan ook een beter inzicht hebben aangaande het ras.

  Het stoort hem soms wel op plaatselijke shows dat de beoordeling tot 5 punten kan verschillen met een tussen tijd van één week en uitgevoerd door dezelfde keurmeester?

  7  Zijn voorkeur gaat naar?

  De Fife- Fancy draagt zijn voorkeur weg, en wat vindt Dirk nu het belangrijkste aan een goede Fife- Fancy? Goede rondingen en vooral breed op de schouders en een zeer goede bevedering zijn Dirk zijn stokpaardje. Wat de poten betreft is hij geen voorstander van te gestrekte hoge poten, wel moeten de dijen zichtbaar zijn juist boven de knie. Ook een goed gesloten en afgelijnd achterlichaam en stuit zijn voor Dirk belangrijk aangezien ze zo de zichtbaarheid van de dijen accentueren.

  Wat hem soms wel stoort is dat er een overdreven belang word gehecht aan de te hoge poten die tenslotte maar voor 10 punten zorgen, en de verwaarlozing van de goede vormen in het voordeel van die hoge poten.

  8 De toekomst.

  Voor zich zelf heeft hij in de toekomst als doel gesteld van met de drie rassen die hij kweekt naar een hoger niveau te evolueren en de absolute  top te behalen.

  Voor wat de toekomst van de liefhebberij betreft hier in België stelt hij vast dat de jongeren afhaken, daar waar hij in de zuiderse landen vooral veel jonge mensen ziet participeren, hij hoopt dan ook dat in België deze trend terug ingang zal vinden.

  Voor de verschillende soorten van clubs ziet hij zowel voor de plaatselijke clubs als voor de speciaal clubs  een doel weggelegd in de toekomst om de hobby levendig te houden.

  9 Belangrijkste shows voor Dirk.

  Als dienstdoende voorzitter is de show van ”De Vlaamse Border & Fife Fancy Club”   eentje waar hij groot belang aan hecht natuurlijk, ook de show van BPC. Antwerpen is een van de hoogtepunten in het komende seizoen en dan als kers op de taart  het WK in het Spaanse Almeria.

  10 Goede raad aan beginners.

  Beginnen doet men best niet te groot en dure investeringen in kooien en kweekbakken zijn voor niets nodig, neem de nodige tijd om iets op te bouwen en stel uw verwachtingen niet te hoog in het begin.

  Doe de nodige ervaringen op met niet direct de duurdere en soms moeilijk te kweken rassen, kweek de eerste jaren bv. Fife-Fancy of Gloster deze zijn erg toegankelijk voor iedereen.

  De visie van Dirk voor wat betreft het kweken van kwaliteit Fife- Fancy is van te starten met een popje dat kort van stuk is en de juiste rondingen bezit, ze moet gewoon af zijn. De man mag desnoods een kleine fout laten zien welke de pop kan compenseren maar hij moet dan wel een andere surplus bijdragen aan het koppel. Verwaarloos nooit uw pigmentvogels hetzij groen of blauw, geel x geel gaat op termijn smalle vogels opleveren, laat de cinnamon kleur aan de gevorderden anders gaat het verdoken door uw stamlijnen lopen en het heeft ook versmalling tot gevolg.  

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  03-01-2017, 00:00 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  31-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De achilleshiel van de bloedluis.

  AVDE++++++++++++xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  De achilleshiel van de bloedluis.

  Wie niet slim is moet sterk zijn zegt het spreekwoord of omgekeerd wie niet sterk is moet slim zijn. Dit laatste is zeker van toepassing op de bloedluis, sterk kan men ze niet noemen. Door een verborgen nachtleven te leiden en zich te verstoppen in onze kweekkamer of volières kan men wel van enige slimmigheid spreken.

  Door sterk te zijn kan men soms de slimste te snel af zijn maar men kan ook proberen door slim te zijn de slimste te snel af te zijn. Twee of meerdere slimmeriken samen leveren uiteindelijk ook maar één slimste op. Genoeg de filosoof uitgehangen naar de praktijk nu, door de levenswijze van de bloedluis eens van naderbij te bekijken gaan we op zoek naar de achilleshiel van dit vervelend beestje.

  Het zwakke punt van de bloedluis is dat ze steeds naar de vogel toe moet om te kunnen overleven, en ook weer terug naar haar schuilplaats.  We weten ook exact welke weg ze hierbij zal volgen als de vogel zit te slapen, ze zal altijd langs de zitstok passeren waarop de vogel zit te rusten en ook de terugweg zal over de zitstok gaan. Wel deze zitstok kan een belangrijk gegeven zijn dat we in ons voordeel kunnen uitspelen bij de bestrijding van de bloedluis. Bij de keuze van onze zitstokken kunnen we rekening houden met enkele voordelen die sommige modellen bezitten. Zo zal een zitstok die men slechts langs één zijde tussen de tralies gaat klemmen er voor zorgen dat er slechts één oprit is voor de bloedluis  die naar de vogel loopt. Men kan de zitstok makkelijk vergelijken met een autostrade voor de bloedluis, aangezien  ze hier allemaal moeten passeren op weg naar het restaurant.  Wel als we deze weg nu eens gaan vol leggen met wolfsklemmen en schietgeweren voor de luis? Hoe we dit dan wel kunnen doen? gewoon door deze te behandelen met een luis dodend middel met een goede nawerking zoals bv. Solfac of Elector. Door houten zitstokken te gebruiken gaan deze zich vol zuigen met dit middel en na drogen een dodenweg worden voor de luizen. Door nu wekelijks uw zitstokken te reinigen en te behandelen tegen de luizen zorgt men voor een afdoende behandeling tegen de luizen.

  In de kweek stelt er zich dan weer een ander probleem,  de luizen lui als ze zijn gaan zich schuil houden zo kort mogelijk bij de vogels en dan vooral de jonge vogels in het nest. Het nest en zijn directe omgeving is dan ook weer de uitgelezen plaats om ze te bestrijden, ook hier weten we weer exact waar ze zich gaan schuilhouden.

  Door het gebruik van stenen nesten kan men net als bij de houten zitstokken deze zich laten volzuigen met een luis dodend middel, zo ook de eventuele binnen nestjes als men deze gebruikt kan men zo behandelen.

  Afhankelijk van welk middel men gebruikt en zijn nawerking zijn ze nu 6 tot 8 weken luizen vrij. Middelen zonder goede nawerking zijn hier niet voor geschikt, denken we maar aan de spuitbussen met Ardap bv. die geen nawerking bezitten. Slim als ze zijn gaan ze zich dan schuil houden in het nestmateriaal zelf, ook hier kunnen we ze dan weer met succes gaan bestrijden door een luizen dodend poeder te strooien in de nestjes. Men kan hiervoor verschillende poeders gaan gebruiken. Ikzelf bedien mij van een silica poeder type Home Shield  maar dan eentje met witte kleur om te voorkomen dat men witte bultjes er roze gaan uitzien. Wie het geluk  heeft van nog Carbaryl poeder te bezitten kan net als ik doe dit mengen onder het silica poeder. Bij het wegnemen van het derde ei ga ik het nest overvloedig bepoederen met deze mengeling wat er gaat voor zorgen dat gans het nestje gaat werken als een dodencel voor de luis. Door men lezingen over de behandeling van luizen her en der te velde wisten de aanhoorders me te vertellen dat ze ook mierenpoeder of calcium carbonaat wisten toe te passen met succes, en er voor zorgen dat de luizen uit uw nestjes weg blijven. last but not least ga ik de nesthouder eveneens behandelen met Mite-Killer van Versele-Laga zodat elk onderdeel van het nest en zijn directe omgeving een specifieke dodende werking kan uitoefenen op de luizen.

  Als de luis nu de slimste wil zijn laat ze mijn vogels met rust, en zoekt ze een makkelijker slachtoffer elders.

  Als ze tot dit besluit komt en er ook naar handelt mag ze van mij best de titel dragen van “luis Got Talent”, en kan ik best leven met tweede slimste te zijn, het is maar de vraag hoe ge het wilt bezien natuurlijk.


  De poederbus

  zo zien mijn nestjes er uit na het bepoederen, een dodencel voor de luizen

  werkt zeer goed

  voor wie het nog heeft cardaryl

  met deze producten maak ik van de zitstok voor de luizen een Highway To Hell

  en weer een ander middel om de luizen te doden

  mijn luizen valletjes zijn ook weer aanwezig

  een goed middel om de zitstokken te ontsmetten

  drogen in de zon

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  31-03-2016, 22:10 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  16-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VEREN MAKEN DE VOGEL

  AVDExml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  DE VEREN MAKEN DE VOGEL

  Nu we weer gaan kweken kunnen we eens stil staan bij de kwaliteit van de veren die onze jonge kanarie zal bezitten eens hij volgroeit is. Als we de groei van een vogelveer eens nader onder de loep nemen komt men tot het besluit dat eens ze volgroeit is men geen rechtstreekse invloed meer kan uitoefenen op de opbouw kwaliteit van de veer. De vogel kan enkel nog voor de verzorging van zijn veren zorgen, en wij als liefhebber kunnen hem hier bij helpen door regelmatig voor badgelegenheid te zorgen . Een volledig volgroeide veer is een dode structuur die enkel nog vastzit aan het vogellichaam met het spoel van de veer, ze ontvangt enkel nog spierimpulsen om te bewegen. Denken we maar aan driftige mans die hun kopveren laten opkomen, of aan zieke vogels die gaan dik zitten wat niets anders is dan het oprichten van hun veren.  

  Hoe groeit een veer nu eigenlijk bij onze kanaries? De groei van veren start bij de veerfollikels die van bloed voorzien worden. De groei van veren spreid zich bij kanaries ongeveer uit over zes weken, tijdens deze groei periode zal ze steeds van bloed voorzien worden we noemen dit dan ook bloed pennen. Eens ze volgroeit is trekt het bloedvat in de schacht en het spoel zich terug en is er geen stofwisseling meer tussen de kanarie en zijn veren.

  Als we dit alles weten is het ook niet moeilijk om te begrijpen dat na deze uitgroei  producten toedienen om de kwaliteit te verbeteren of het pigment te verdiepen geen enkel nut meer heeft. In de praktijk komt het er op neer dat het toedienen van Sedachol en al zijn afgeleiden buiten de rui periode geen invloed kan hebben op de kwaliteit van de veren en dan ook nutteloos is indien men het met deze gedachte gaat doen.

  Ook het toedienen van kleurstoffen of stoffen ter ondersteuning van de kleurontwikkeling hebben geen enkel nut meer eens de veer volgroeit is. Producten waarvan men beweerd dat ze de pigmenten kunnen verdiepen zoals chlorella of spirulina  kunnen dan ook enkel maar van nut zijn tijdens de ontwikkeling van de veren. Of ze werkelijk een invloed uitoefenen is nog maar de vraag? net als bij het aanzuren van het drink water heeft men believers en non believers. Bij navraag aan enkele kwekers met faam van gepigmenteerde kleurkanaries kreeg ik soms te horen dat het geen nut heeft en dan weer eens dat het zonder niet kan?  Zelf kan ik uit ondervinding stellen dat toen ik half in de kweek stopte met spirulina toedienen ik geen zichtbaar verschil kon vaststellen bij de jongen hun bevedering. Wat ik wel weet is dat de smaak die het toevoegt aan het eivoer helemaal niet graag word gelust door de voederende popjes. Bij deze producten word voor de werking  steeds verwezen in termen van” toedienen van product “X” KAN “ er voor zorgen dat dit of dat gebeurt men vermeld nooit dat het zo is maar het kan zo zijn?. Als bewijs van de werking verwijst men dikwijls naar de kleur van de horendelen( poten, nagels en snavel) bij vogels uit de zwart serie of  de Lizard welke  duidelijk donkerder horendelen overhouden door het toedienen van deze producten. Denken we maar aan de bruidssluier die er voor gaat zorgen dat de poten en de snavel van de lizard gaan verdonkeren. Door aan dit verdonkeren van de horendelen rechtstreeks al het  eumelanine vast te koppelen, dus ook dit in de bevedering gaat men voorbij aan het feit dat het eumelanine in de bevedering buiten de ontwikkelingsfase( rui en jonge in de nest) doodde materie is en dit in de horendelen levend eumelanine is.

  Uit wat bestaan de veren van onze kanarie en hoe groeien ze? Bij de vorming van de veer in de veerfollikel krijgt de veer een genetische code mee zodat ze weet welke vorm en uitzicht ze zal hebben en tot welk doel ze zal dienen. In het spoel van de veer worden bouw en kleurstoffen aangevoerd tijdens de ontwikkeling van de veer. Tijdens de gehele groeitijd ontvangt de veer via de open onderkant ( de spoel, die dan bloedspoel heet) zijn voedsel. De pigmentatie in de veer wordt voornamelijk verzorgd door melanine-producerende cellen. Ze voegen deze toe voor dat de keratinisatie de veer gaat vormen, keratine komt ook voor in de nagels en snavel van de vogel. Daar waar deze melanine vormende cellen ontbreken treed er geen pigmentatie op in de bevedering men kan dit duidelijk zien aan de naakte jongen in de nest waar deze zones zich bevinden door de donkere vlekken op de huid bij bonte kanaries. Men kan bij een kanarie over drie verschillende soorten van melanizatie spreken welke elk een aparte werking vertonen, zo zal een zuiver vetstof kleurige kanarie het zij  geel ,rood of wit nog steeds donker gemelanizeerde ogen bezitten, ook bontvorming op pootjes of nagels is mogelijk.

  De vetstof kleuren worden gevormd uit  carotenoïden of pro-vetstof kleurstoffen die zich in de voeding van de kanarie bevinden en die door bepaalde enzymen worden omgezet in vetstof kleuren. De gele grondkleur bij onze kanaries word bv. mede gevormd uit het aanwezige luteïne in de voeding. Ook hier is het weer dat de vetstof kleur word toegevoegd aan de ontwikkelende veer het is dus bij opkleuren van belang dat men tijdens deze ontwikkeling hetzij in het nest aan de jonge vogel of aan de vogels in de rui kleurstof gaat toedienen hetzij geel, rood of oranje. Voor een perfect opkleuren is het zelfs aan te raden van 14 dagen voor de leg van de eitjes reeds kleurstof toe te voegen aan het eivoer.

  Nog een doordenkertje om af te sluiten “ met welk water mag men dopen?”  of meer toepasbaar  “ welke postuurvogels mag men kunstmatig opkleuren”, in tijd van nood  kan en mag men met alle water dopen, in tijd van nood kan en mag men alle postuurvogels kunstmatig opkleuren ook deze in de officiële kleur van Vaticaanstad??? 


  MOOI OPGEKLEURD EN NIET EENS ZO MOOILIJK TOE TE PASSEN

  WIE OPKLEURD MOET HET WEL GOED DOEN

  VAN EEN KLEURIG VOGELTJE GESPROKEN

  VEREN IN VOLLE ONTWIKKELING

  DE WITTE STREPEN IN DE VEER GEVEN AAN DAT ER WAT MIS WAS MET DE GEZONDHEID  OOK DEZE STREEPJES GEVEN AAN DAT ER WAT MIS WAS

  MOOI OPGEKLEURD

  spirulina PROEF ER MAAR EENS VAN DAN WEET U WAAROM DE VOGELS DIT NIET LUSTEN

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  16-03-2016, 22:48 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  01-03-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van gekiemde zaden en ….. Sint-Antonius

  Van gekiemde zaden en ….. Sint-Antonius ++++++++++++++++AVDE

  Het verstrekken van gekiemde zaden aan onze kanarie en dit dan vooral tijdens de kweek bied niets dan voordelen bij het opgroeien van de jonge kanaries. Als we de kiemen van zaden en granen eens van naderbij gaan bekijken komen we er al snel achter waarom deze kiemen niets dan voordelen bied.+++++xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  Wat gebeurt er nu tijdens het kiemproces van een graankorrel die vol zit met vooral zetmeel dat deze plots gaat veranderen in een super food voor de kanaries? Het zetmeel dat in alle granen rijkelijk aanwezig is, wordt tijdens het kiemen voor een groot gedeelte omgezet in suikers. Het voordeel van deze suikers is dat ze direct opneembare energie leveren. Het zetmeel, het eiwit en het vet dat de kiemen nog bevatten zijn bovendien gemakkelijker verteerbaar door het hoge gehalte aan enzymen dat ze bevatten. Men kan deze omzetting vergelijken met een soort van voorvertering van de zaden en granen. Sommige stoffen die de opname van mineralen beletten zoals bv. fytinezuur wordt afgebroken, andere stoffen verhogen dan weer zoals bv biotine dat met 50% verhoogd en waardoor de stofwisseling een stuk verbeterd wat dan weer gaat zorgen voor een snellere opname van de voedingsstoffen. 

  De kwaliteit van de eiwitten verbeterd en de voedingswaarde stijgt, het gehalte aan vitaminen A,B,C en E kan 10 X toenemen en soms afhankelijk van welk soort van graan of zaad wel tot 300% voor vitamine A en tot 600% voor vitamine C.

   De opname van mineralen (zoals calcium en magnesium) is veel efficiënter. Tijdens het kiemen binden deze mineralen zich aan eiwitten in de zaden waardoor ze efficiënter worden opgenomen in het lichaam. Ook het gehalte aan enzymen gaat aanzienlijk toenemen in de kiem, deze zorgen ervoor dat de vogels meer vitaminen, mineralen, aminozuren en essentiële vetzuren kunnen opnemen uit de voeding. Dit  gaat er ook voor zorgen dat alle lichaamsprocessen efficiënter gaan verlopen. Door de gekiende zaden gaat het voor de jonge vogel ook makkelijker worden om bv het eivoer beter te verteren en op te nemen.

  Door het kiemproces gaan de zaden licht verteerbaar worden aangezien de stoffen die de enzymen ontwikkeling afremmen (inhibitoren) worden afgebroken, deze stoffen moeten het zaad eigenlijk beschermen tegen te vroeg ontkiemen.  

  Kiemen werken ontzurend in het vogellichaam, het is belangrijk de zuur-base balans in evenwicht te houden want sommige ziekten gedijen beter in een zuur milieu. Dankzij het kiemproces worden zaden en granen alkalischer (meer base) en werken ze dus ontzurend.

  Zo zie je maar dat achter dat kiemen een hele wereld van chemische processen schuil gaat, zou het mogelijk zijn van dit alles samen te vatten in één groen bolletje zoals wel eens word beweerd?

  Het is natuurlijk zo dat het proces van kiemen op een correcte manier moet gebeuren, anders kan men wel eens voor verassingen komen te staan. Welke manier van kiemen u toepast heeft geen belang het is net als met het maken van eivoer dat iedere liefhebber zijn eigen methode heeft ontwikkeld en als deze goede resultaten oplevert hoeft men niets te veranderen.

  Het eerste en enige wat men nooit mag vergeten bij het verstrekken van gekiemde zaden  is van er eerst uw neus eens in te steken en bij het minste verdacht luchtje van verzuring gaat alles in de kompostbak.

  Men mag nooit te veel gekiemde zaden in een keer verschaffen en de pas ontluikende  kiemen bieden de meeste toegevoegde waarde voor de vogels. Beweren dat te lange kiemen slecht zijn voor de vogels is een brug te ver, zolang ze niet verzuurt zijn mag men ze aan de vogels verschaffen maar naar voedingswaarde toe gaan ze dan deze van groenvoer benaderen.

  Laat u niet afschrikken door allerhande verhalen over grote sterfte door het verstrekken van gekiemde zaden mits één beetje oplettendheid bij het kiemen gaat het niets dan voordelen bieden. Men hoeft helemaal geen microbioloog te zijn om dit kiemen tot een goed einde te brengen één beetje gezond boeren verstand volstaat ruimschoots.

  Hoe ik het dan wel doe, wel voor de volgers van men blog vatte ik dit in 2013 al eens samen, de dag van vandaag is er nog niets veranderd aan men werkwijze.

  Mei 2013

  Welke methode men ook gebruikt voor het kiemen is van minder belang, zolang men maar de drie belangrijkste basisprincipes nakomt, zijnde weken, spoelen en drogen. Met drogen bedoel ik dat men het gekiemde zaad door zijn vingers kan laten rijzen zonder dat het nog aan elkaar klit. Ik gebruik voor het kiemen van klassiek kiem zaad een kiem apparaatje dat mij voldoening geeft bij dit proces, niet iedereen is over de werking tevreden maar voor mij voldoet het. Het bied mij de kans om kleine hoeveelheden kiemzaad dag dagelijks vers klaar te hebben. De eindafwerking van dit kiemzaad doe ik wel in een zift omdat dit het spoelen en drogen beter toelaat. Gekiemde zaden zullen max twee dagen de hoge voedingswaarde behouden, daarna is het zeker niet slecht maar moet men het beschouwen als groenvoer en niet meer als gekiemd zaad.

  Het is niet zo dat alleen de vogelliefhebbers de kracht van gekiemde zaden aanwenden om topvogels te kweken. Ook de brouwers van de  Sint-Antonius brouwerij gelegen in het centrum van Booischot wisten reeds zeer vroeg dat gekiemde granen een oerkracht bezaten om er bier van te brouwen wat ze dan ook deden tot in 1954. Het mouten van de gierstkorrels is een zeer belangrijk onderdeel van het brouwproces en bepaalt de latere kleur en smaak van het bier, zo zie je maar dat het kweken van topbultjes en het brouwen van bier meer raakpunten heeft dan men zou verwachten.   


  OP DAG EEN EN TWEE LATEN WEKEN EN TWEEMAAL PER DAG SPOELEN 

  OP DAG DRIE IN EEN ZIFT EN UITSPOELEN TOT HET WATER HELDER IS

  HET DROGEN  NA 6 TOT 8 UUR DROGEN IS HET KLAAR

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  01-03-2016, 22:40 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  26-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE UPDATE

  Nieuwe Update++++++++++AVDExml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  In een wereld waar alles altijd maar sneller gaat is iets nieuw zeer snel verouderd. Om dit enigszins op te vangen heeft men de update uitgevonden. Zo ook was er een update nodig voor men bestand, niet dat het zo slecht was. Sommigen denken dat de bloedlijn van Jos Vetters te min is om te presteren op een hoog niveau niets is minder waar of het moet zijn dat men twee wereldtitels, twee maal zilver en één maal brons behalen op een WK. als slecht wil bestempelen. Van nul beginnen en 6 jaar later deze resultaten behalen men kan slechter af wezen.

  Met het updaten was er ook een groter werkgeheugen nodig  wat werd opgevangen door een uitbreiding van men kweek installatie welke werd opgedreven naar 100 kweek koppels. Dit nieuw gedeelte is bijna volledig bevolkt met de bultjes van Wim Hofman.

  Ook een nieuwe installatie moet men  preventief behandelen om zo veel mogelijk problemen te voorkomen in de toekomst. Een rook tablet  koudijs heeft zijn kwaliteiten voor wat betreft de onderdrukking van aanwezige virussen, bacteriën, schimmels en gisten maar tegen de rode bloedluis heeft het geen werking.

  Zo een behandeling is erg spectaculair de kweekruimte vult zich met een dikke rook en de vogels ondervinden daar niet de minste hinder van. Zou het kunnen zijn dat het  ademhalingssysteem van de vogels  en de werking via luchtzakken er voor zorgt dat ze geen hinder  ondervinden?

  De kweek zal dit jaar wat later plaats vinden ik kies  voor de meer  traditionele aanpak en ga koppelen tegen Sint-Jozef  op 19 maart. Zo zal de rustperiode wat langer duren tussen het show seizoen en de kweek. Ook zullen de bultjes die verhuisden van Grembergen naar de Pijpelheide meer tijd hebben om deze overgang te verwerken.

  Al de kweekmans zitten nu apart opgekooid en starten met hun fluit concert om 5 uur in de morgen, en stoppen daar pas mee om 20 uur in de avond. Nu er twee afzonderlijke kweekruimtes zijn bied dit de mogelijkheid van de mans en popjes elk apart op te lichten. Dit oplichten doe ik niet stelselmatig maar ik geef ze onmiddellijk 14 uur licht, dit is voor de bultjes in de eerste week wel even aanpassen maar daarna gaat dit zeer vlot.         


  HET NIEUWE GEDEELTE VOOR DE HOFMAN BULTJES

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  26-02-2016, 21:11 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  25-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TAM-TAM  GEZOND VERSTAND ++++++++++++++++++++++++++++++++++AVDE

  De tam-tam  galmde door het oerwoud en bracht het goede nieuws dat gezond verstand het heeft gehaald. Wat hij dan wel heeft verkondigt wel dat de standaard voor de Belgische bult niet en ik herhaal “niet” zal veranderen!!!!!!!!!!!!!!

  Het is nu maar te hopen dat de afgevaardigde die de Belgische belangen zal moeten verdedigen in  Palaiseau zich begeeft binnen de grenzen van het mandaat dat is afgesproken. Het profiel voor deze vertegenwoordiger zou minstens de nodige taalvaardigheid moeten laten blijken en verder een integer persoon zijn die zich niet zal laten beïnvloeden door mensen die nu ze op een democratische manier hun slag niet hebben thuis gehaald het zeker nog eens gaan proberen op een andere manier.xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  Het ronselen van liefhebbers door sommige mensen  om voor de verandering te kiezen heeft dan wel niet het verhoopte effect gehad maar geeft wel aan dat ze er niet voor terug deinzen om hun invloed aan te wenden om hun slag thuis te halen.

  En er is nog meer goed nieuws te melden uit het kamp van de Belgische bult liefhebbers, zo zal Luik op zijn 1dag show van 8 oktober  exclusief voor 5 rassen de bult op nemen voor deze show. Maar het beste nieuws over deze show te Luik is dat de keurmeester van dienst niemand minder zal zijn dan Wim Hofman de grootste en meest succesvolle liefhebber van de bult die België kende de laatste jaren. De mensen in Luik hebben begrepen dat het nergens voor nodig is van buitelanders te laten komen die dan aan die arme  Belgen  komen vertellen hoe een bult er nu juist uit moet zien. In navolging van de slogan “ de koers is van ons en wij bepalen hoe ze er uit zal zien” wel “ de Belgische Bult is van ons en wij bepalen hoe die er uit zal zien”. Er zal ook een challenge gevormd worden door de speciaal clubs van de Belgische Bult, ik zal zeker een bezoekje brengen aan de show in Namen en Luik daar deze het niveau halen waardig aan de Belgische bult.  

  En het goede nieuws houd maar niet op, zo is er hoop dat de heropleving van de Belgische Bult in de West-Vlaamse contreien er zal voor zorgen dat de kiemen van een speciaal club onder  KBOF vlag voor dit prachtig ras zal bewaarheid worden. Stel u voor wat voor een succes dit zou kunnen worden  onder de vlag van de gerenommeerde  “Goude Ring Show” aan heel de wereld laten zien dat de beste liefhebbers in het land van herkomst wonen. Dat de nodige en bekwame mensen daar in West-Vlaanderen voor aanwezig zijn met een kloppend bulten hart daar ben ik van overtuigt, en dat de gedachte er leeft hebben ze al eens geuit. Nu maar hopen dat ze hun droom in waarheid durven om te zetten, en dat ze het niveau  opwaarderen zodat gure achterzaaltjes van cafés en uitgestalde bultjes op stellingen bestaande uit op elkaar gestapelde stoelen en tafels tot het verleden behoren.   

   

   
  DROMEN TOEGESTAAN

  WAT EEN VERLIES VOOR DE B.B. MAAR WAT EEN WINST ALS KEURMEESTER WIM HOFMAN


  DAT ZIJN PIPO'S ZEKER
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  25-02-2016, 16:03 geschreven door avdeynde  
  Reacties (5)
  22-02-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WK. PORTUGAL


  xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
   

    

  Mooie dagen +++++++++++++++++++AVDE

  Nu de dagen weer gaan lengen en de lichten  aanflitsen in veel kweekkamers om de kweek wat te vervroegen nemen we weer een aanloop naar de kweek 2016. De bultjes van kweekjaar 2015 zijn gearchiveerd en kregen de stempel grand cru, met  Goud , zilver en brons op het WK in Porto kan men ze niet minder waarderen.

  Zo een WK als deelnemer en bezoeker ervaren brengt u op de hoogmis van onze liefhebberij, zo ook trokken we dit jaar naar Matosinhos in Portugal om onze ingestuurde vogels ter plaatse te kunnen bewonderen. Samen met Marc, Werner, Willy, Maurice, Lucien, Koen, en Danny  vertrok ik van  Brussels South Charleroi Airport richting  Porto, na twee uurtjes in een stalen vogel landen we op de luchthaven van Porto. Onder leiding van de Werner Van Dessel die als gids fungeerde aangezien hij hier op bekend terrein was na zijn optreden als keurmeester enkele maanden vroeger gingen we de huurwagen oppikken. Na wat discussie over één verzekering konden we vertrekken, als chauffeur hadden we een prof meegebracht de Marc, als eigenaar van wel 12 privé wagens was het de geschikte man. Het zou later blijken dat we een prof nodig hadden daar de Portugese politie ons in de vroege morgend van ons vertrek  huiswaarts aan de kant zette om de Marc te laten blazen. Wie de Marc kent weet dat hij voor 30 pintjes coca-cola niet om gaat, maar geen druppel alcohol aanraakt, ook al was het ten huize Vitor Neves een porto van wel 60 jaar oud.

  De inrichters hadden mooi werk geleverd in een prachtig zalencomplex waar de show plaatsvond was alles in orde, ook de verzorging van de vogels was OK. Men gaat voor de show en om uw eigen vogels te zien blinken met de behaalde medailles, hier doe ik het dan ook voor. Geen  koffiezetten of friteuses als klassement prijs geef mij maar een rozetje en een medaille op het hoogste niveau voor minder doe ik het niet.

  Verder is zo een WK ook één groot sociaal gebeuren waar men collega vogelliefhebbers uit verschillende landen kan ontmoeten en ook nu waren de vaste waarden aanwezig. Verbroederen met de andere aanwezige Belgen is dan ook een vast gebeuren, plaats van afspraak is gewoonlijk daar waar men kan rusten en de dorstige laven, als Belgen zijnde gebeurt dit met schuimende cola en sprankelende limonades. We konden ook proeven van de plaatselijke gastronomie na een bezoek ten huize Vitor Neves de winnaar van de show in Antwerpen werden we door Vitor twee avonden uitgenodigd in een gezellig plaatselijk restaurantje. 

  Wat de behaalde medailles betreft van onze afvaardiging ter plaatse valt deze wel mee, de Van Dessel bevestigde zijn boerenjaar met een hoop medailles, ook Dirk Pelgrims viel in de prijzen en dit maal met het behalen van goud,  voor Winkelmans-Torfs was het hoogste schavotje ditmaal te hoog gegrepen, maar met zilver en brons kan men niet ontevreden zijn. Den Alex Beylemans viel dit jaar ook in de medailles, allemaal leden van de Vlaamse Border en Fife Fancy Club, moet ge niet vragen wat voor een kleppers daar lid van zijn.

  Men collega keurmeester Walter Optiels wist met zijn glosters de eer voor België hoog te houden met een zilver medaille. Hij was de enige Belgische deelnemer die een medaille wist te behalen met dit erg populaire ras.

  Nu een goede kweek en dan op naar Spanje, afspraak in Almeria voor de 65ste Mondiale.

    

   

       


  VEEL BEZOEKERS

  WAT WAS DAT ?????? NIETS AAN DE HAND DE WERNER LOSTE DAT WEL OP

  HIJ WAS DAN OOK OP BEKEND TEREIN WE ZIEN HEM HIER ENKELE MAANDEN VROEGER AAN HET WERK ALS KEURMEESTER 

  VERBROEDEREN

  VOOR EEN PROF KOMEN DE VOGELS ALTIJD EERST

  TWEE DIKKE VRIENDEN 

  DE MARC EN DE KOEN VERSTERKEN DE INNERLIJKE MENS

  KENT GE DA MOPJE AL VAN DIE BELG, DIE PORTUGEES EN DIE ITALIAAN  

  MOE? MAAR VOLDAAN KLAAR VOOR DE TERUGREIS IN DE VROEGE MORGEND

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  22-02-2016, 23:07 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  12-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOGELMINERALEN  DE KWEEK STAAT VOOR DE DEUR.    avde+++++++++++++++++++++++xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  Zoals men weet start de voorbereiding op de kweek van een volgend jaar direct na het stoppen van de kweek van een vorig jaar.

  De opnamen van calcium en bij uitbreiding alle mineralen voor onze kanaries is een punt van aandacht gedurende het ganse jaar maar zeker in de aanloop naar de kweek. De meeste liefhebbers denken dat met het aanbieden van wat gemalen oesterschelpen en een sepia schelp er ruim voldoende aandacht is geschonken aan dit aspect, het is maar al te vaak niet zo. 

  Een eerste aandachtspunt is “grit” wat is dat eigenlijk? per definitie is grit “een verzameling van steentjes” we kennen verschillende soorten grit denken we maar aan siergrit, berggrit, tuingrit, schelpengrit, kippengrit, duivengrit en ook vogelgrit het gaat hem natuurlijk over dit laatste.

  Het is een misvatting van te denken dat gemalen oesterschelp of schelpengrit en goede vogelmineralen één en het zelfde product zijn, vogelmineralen zijn zoveel meer.

  Een goede vogelgrit mengeling bestaat uit meerdere bestanddelen waarvan oesterschelp er één is, verder zal er ook maagkiezel, roodsteen, houtskool  of nog andere toevoegingen in terug te vinden zijn.

   Al deze bestanddelen hebben hun specifieke werking.

  Gemalen oesterschelp: Bestaat voor het grootste gedeelte uit  calciumcarbonaat en nog wat andere mineralen die door het schelpdier werd opgenomen uit het zeewater. Gemalen oesterschelp is in veel gevallen een wat misleidende benaming aangezien het vaak voor het grootste gedeelte uit andere schelpen bestaat bv. mosselschelpen.  Calciumcarbonaat komt in een grote verscheidenheid van kristallijne vormen voor, zo bestaat kalksteen en marmer beiden uit  calciumcarbonaat alleen is marmer wel veel harder dan kalksteen. Oesterschelp is van organische oorsprong en erg zacht van opbouw en net als kalksteen erg vatbaar voor de inwerking van zuren, het maagzuur van de vogels gaat dit dan ook zeer snel oplossen. Door deze snelle oplossing  heeft het dan ook geen maal functie in de spiermaag van de vogel.

  Maagkiezel:  scherpe maagkiezel zijn de tanden van onze vogels de kristallijne vorm van kiezel of kwarts is erg hard van structuur en vind zijn oorsprong in stollingsgesteenten. Het heeft een maalfunctie in de spiermaag. Eens de scherpe kantjes zijn afgesleten zullen ze worden uitgescheiden langs de ontlasting van de vogel.

  Houtskool: bestaat uit koolstof wat een erg grote adsorptie kracht heeft voor allerhande schadelijke stoffen. Heeft niet een directe noodzakelijke functie binnen het verteringsmetabolisme van vogels ook niet bij vogels met diarree. De adsorptie kracht zal ook noodzakelijke stoffen zoals vitaminen gaan binden aan de houtskool wat een  niet opneembare verbinding is voor de vogel. Te veel houtskool kan tot een te kort aan  vitaminen lijden bij de vogels. De kleine hoeveelheden die men terugvind in vogelmineralen gaan weinig tot geen invloed hebben.

  Roodsteen:  roodsteen of gemalen baksteen komt veel voor in duivengrit en heeft hier als functie om zich te binden aan de afvalstoffen die na een wedstrijd zich hebben opgestapeld in het lichaam van de duif. Bakstenen zijn gemaakt van klei en deze heeft de eigenschappen om schadelijke stoffen te absorberen. In vogelmineralen heeft het weinig nut maar in niet te grote hoeveelheden ook geen schadelijk effect, het gaat niet voor verstopping zorgen zoals men al eens beweerd. 

  Vaak kan men ook zeewier of biergist terugvinden in vogelmineralen het zijn dan ook twee producten die bulken van de mineralen.

  Hoe kan men nu best deze vogelmineralen aanbieden? Wat men zeker niet moet doen is grote hoeveelheden aanbieden. Let maar eens op wanneer u verse vogelmineralen aanbied gaan ze daar onmiddellijk in gaan neuzen en dat wat hen schikt er uit halen. Na twee dagen gaan ze er nog zelden naar omzien. Net als bij het verversen van schelpenzand gaan ze daar ook onmiddellijk dat uithalen wat ze nodig hebben en daarna verliest het snel hun interesse.

  De oorzaak van dit alles is te vinden in het stof dat rond dwarrelt en alles bedekt met een onaangenaam laagje  dat dan weer voor een groot gedeelte bestaat uit opgedroogde uitwerpselen.  Bij het aanbieden in open schalen gaan er ook uitwerpselen op en onder de vogelmineralen terecht komen wat er zal voor zorgen dat de vogels ze niet meer gaan opnemen.

  Best kan men in een bovenaan afgesloten bakje de mineralen aanbieden in een hoeveelheid die om de week kan vervangen worden. Wat na deze week nog niet is opgenomen word weggenomen en vervangen door nieuwe mineralen. De opname van mineralen is vaak verbonden aan de aanwezigheid van vitaminen en omgekeerd net het zelfde. Zo zal de opname van calcium enkel maar plaatsvinden bij de aanwezigheid van vitamine D. Bij een onvoldoende uitgebalanceerde voeding kan het zijn dat sommige mineralen als het ware daar worden weggeroofd waar ze het hoogst nodig zijn. Zo zijn tijdens de kweek een te hoog gehalte eiwitten in het eivoer echte rovers van calcium voor de vertering van dit eiwit, en net dan heeft de pop een verhoogde opname van calcium nodig om de eischaal te kunnen vormen. Vergeten we niet dat bij de vorming van één eischaal +- 20% van het beschikbaar calcium bij de pop gaat nodig zijn om dit te volbrengen. In theorie gaat een legsel van 5 eitjes de totale voorraad aan calcium opsouperen die bij het popje aanwezig is was het niet dat zij dit dagelijks aanvult. Wie bij zijn kanaries meerdere legsels heeft van twee of drie eitjes per ronde kan er vaak van uitgaan dat de calcium opname verstoort is en dit reeds geruime tijd. Wie dit lage aantal eitjes  vaststelt in zijn tweede ronde mag er van uitgaan dat de calcium opname verstoort is in de dagen tussen eerste en tweede ronde hier zal vaak een te hoog eiwitgehalte in het eivoeder boosdoener zijn. Het te veel toedienen van mineralen via de groep vogelmineralen in de vorm van grit is uitgesloten. Wanneer men onder een andere vorm mineralen gaat toedienen aan de vogels bv in poedervorm onder het eivoeder of in vloeibare vorm via het drinkwater moet men wel de aangegeven hoeveelheden respecteren aangezien een te veel van het ene mineraal soms kan beletten van een ander op te nemen. Zo zal in voorbereiding op de kweek het aanbieden van te hoge dosissen calcium in het drinkwater een domino effect op gang brengen. Het gaat er voor zorgen dat de opname van magnesium word verstoord wat dan weer invloed heeft bij de opname van vitamine D welke bij een te kort dan weer de opname van calcium gaat ontregelen. Men noemt dit een vicieuze cirkel die eens hij op gang komt nog moeilijk te stoppen is tijdens de kweek.  

   

  Avde.


  SCHELPENGRIT                       MAAGKIEZEL  VOGELMINERALEN

  CLAY  BLOC

  ZO ZIEN MIJN VOGELMINERALEN ER UIT

  OOK DIT VOEG IK TOE AAN MIJN VOGELMINERALEN


  VOGELMINERALEN IN EEN GOEDE VERHOUDING


  GOED VOOR DUIVEN MAAR TE VEEL ROODSTEEN VOOR VOGELS

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  12-01-2016, 23:01 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  06-01-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TRAM 60++++++ Vivo ego, novissimo tempore

  Vivo ego, novissimo tempore      avdexml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

   

  DE TOEKOMST EN HET VERLEDEN.

  Om de verdere toekomst te bepalen voor men bultjes, kan ik best eens achter mij kijken en zien wat er nog overblijft van het begin. In den beginne was er niets en God schiep het licht….. nee fout, dat was een andere schepper.

  In september van 2009 arriveerden de eerste bultjes hier op de Pijpelheide, bij Peter Van Essen uit Utrecht schafte ik mijn eerste bultjes aan. Peter was een topkweker van intensieve bultjes.  in 2008 op de spijtig genoeg teloorgegane kerstshow van B.P.C- Antwerpen wist ik het, van deze liefhebber moet ik bultjes trachten te bemachtigen.

  Tot op de dag van vandaag zijn al de intensieve bultjes hier ten huize afstammelingen uit deze bloedlijn. Dit jaar was er voor de eerste maal een nieuwe inbreng via een intensieve pop  van Koen Peeraer en ze laat veelbelovende nakomelingen zien.

  In oktober van 2009 vervoegden een tiental bultjes van Jos Vetters mijn bestand, hieronder bevonden zich ook twee witte exemplaren een kleur waarin Jos vroeger echt wel wist te presteren. Samen met deze aankoop ontstond er een hechte vriendschapsband met Jos, hij was dan ook vaak raadgever bij men zoektocht naar beter.

  Dank zij Willy Winkelmans en zijn bekendheid in het milieu van postuurvogels kon ik ook enkele bultjes bekomen van de grote Nederlandse kampioen Dick Van Brenk.

  Met de aangekochte vogels van deze drie liefhebbers en hun nakomelingen in de volgende jaren begon ik aan een succes verhaal dat uitmondde met het behalen van een gouden en zilveren medaille op het WK te Rosmalen.

  Het was natuurlijk niet alleen maar een goed nieuws verhaal, er is altijd wel één pipo te vinden die van onwetende, goedgelovige beginnelingen weet misbruik te maken. Leergeld noemt men dat zeker, ik kon het weten hoor iedereen waarschuwde me nog voor hem, en wie niet horen wil moet voelen.  

   

  Na een drietal jaren kweken en de wijze raadgevingen van Jos kwam ik tot de vaststelling dat er nog wat ontbrak om het niveau te kunnen verhogen. Het was Dick Van Brenk die me op een show te Lichtervelde er op wees dat men bultjes wel goed waren maar dat de verhoudingen beter konden.

  Ik stond er bij, keek er naar maar zag het niet, dank aan Dick dat hij mijn ogen opende, wat was er nu juist mis? Wel de verhouding tussen lengte van de hals en het lichaam zat fout. Hij vertelde mij dat verhoudingen wijzigen bij bultjes door doelgericht kweken en selecteren niet zo eenvoudig is en het jaren in beslag zou nemen voor dit resultaat op levert. Hij voegde er ook direct aan toe dat er een veel snellere oplossing voor dit probleem aanwezig was op dezelfde show? We trokken naar de vogels van Wim Hofman en dit opende men ogen, ik bestelde dan ook direct een aantal vogels bij hem. De inbreng van deze bultjes verhoogde aanzienlijk de kwaliteit van men bestand. Als ik vandaag de dag men steekkaarten in vul, wat ik doe voor elke vogel dan stel ik vast dat de vermelding “ RN 250 Hofman Wim” steeds wederkeerde bij men beste bultjes.

  Dat Wim de laatste jaren op het WK de succesvolste Belgische deelnemer is met Belgische Bult hoeft dan ook niemand te verwonderen, wat een sterke bloedlijn bezit hij dan ook. Goede zaken hoeven geen krans natuurlijk maar ik kan iedereen die met bultjes bezig is aanraden van met Wim eens te praten als men zich goede vogels wenst aan te schaffen. Ondertussen is deze tekst al achterhaald en toch laat ik hem staan als ode aan Wim. Hij heeft ondertussen besloten om de bultjes vaarwel te zeggen of hoe het verhaal uit de oudheid van Isaak die op de tempelberg geofferd door Abraham zich herhaalde.

  Nu het probleem van verhoudingen zich oploste was er nog een ander aspect dat mijn aandacht vereiste, een aspect dat de grote jongens van de kleine  onderscheid. Juist ja de bevedering wie bij het kweken van kanaries, kleur of postuur dat maakt geen verschil, wie het niet ziet heeft een groot probleem.

  Men mag kweken wat men wil de vorm, houding, grootte tekening of kleur mag nog zo goed zijn, als de bevedering niet top is komt men bij een middelmatige vogel uit. Een waarheid als een klok en ondanks de herhaalde raadgevingen van Winkelmans die op dit gebied een echte ziener is, duurde het wel even voor ik het licht aan het einde van de tunnel zag. Het licht zien was één ding er naar handelen nog wat anders, hiervoor moet men verder dan één kweekjaar vooruit kunnen zien. Ook hier kwam de oplossing uit een onverwachte hoek, het was in Italië op het WK te Bari dat een Kleine Siciliaan me aansprak met de vraag of het mogelijk was om een bultje van mij te bekomen.

  Verbaast als ik  was besefte ik niet onmiddellijk waarom een grote Italiaanse kampioen als Montalto van een kleine Belgische liefhebber een bultje wilde? Later thuis en na enkele mails heen en weer werd men vermoeden bevestigd, het bultje dat hij uitkoos was een echt type Vetters. Hij bevestigde dan ook dat hij Jos zijn vogels wel kende van vroeger en er al langer aan dacht om van hem eens een bultje te bezitten. Zo zie je maar grote klokken galmen het langste na ook al zijn ze oud. Laat het nu zo zijn dat ik bij de eerste blik op dit WK betoverd was door de bevedering op de vogels van deze Montalto. De deal was dan ook snel gesloten en een bultje met zeer goede bevedering wisselde het zuiderse Sicilië voor het druilerige Pijpelheide, de nakomelingen van deze Siciliaan kan ik blindelings herkennen aan een strakke bevedering met veel kleur.

  Dit alles was het verleden maar eens men over de schouder ziend  de schaduw van het rusthuis en de contouren van tram 60 in het station ziet stoppen weet men dat de herfst van het leven zich aankondigt. Dan beseft men dat de toekomst wel eens veel korter zou kunnen zijn dan het verleden, en dat later plots nu is geworden.

  Men moet niet te veel stilstaan of omzien bij dit alles, en hierdoor zeker al niet gaan denken is het nog wel de moeite, leeftijd grenzen bestaan enkel maar binnen de spinsels van uw eigen ik.

   Wel als ik nu eens “out of de box” ga denken tot betrekking van men bultjes, kom ik tot de vaststelling dat de box te klein is om men doel te bereiken. Het is zo dat ik in de(nog korte) toekomst liefst wil bevestigen op de komende wereldkampioenschappen en ik besef maar al te goed dat dat niet eenvoudig zal zijn. Als ik in de toekomst met stammen naar het WK wil gaan zijn er twee mogelijkheden ofwel stop ik met sommige kleurslagen, of wel moet er een schaalvergroting komen. De keuze is al gemaakt we gaan de mogelijkheden voorzien om te kweken met +- 120 koppels bultjes. Dit zal gebeuren door de inbreng van een 120 tal bultjes uit de bloedlijn van Wim Hofman de grootste kampioen die België de laatste jaren kende.

   Nu iedereen toch tot 67 jaar zal moeten werken rest er mij nog 7 jaar om één droom na te jagen. Om voor de laatste maal de rug krommend van onder de rode vod met de aankomst in zicht de laatste ultieme niets ontziende spurt van men levenswandel in te zetten, en aan mezelf te bewijzen dat ik het nog één maal kan.

  HIJ WIST HET TOEN NOG NIET


  HET EINDPUNT VAN TRAM 60

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  06-01-2016, 22:18 geschreven door avdeynde  
  Reacties (1)
  22-12-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RECHTZETTING

  avdey============================= 

  Hello Pipo                   =============xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  door Paul Huyghe

  Met dit schrijven wil ik toch even reageren op een artikel dat in ons vorig tijdschrift verscheen op pagina 10 en 11 onder de titel “De verandering”.

  Eerst wil ik toch vermelden dat ik niet hou van een schuilnaam ook al is het niet kwaad bedoeld. Wie wil uitkomen voor zijn mening moet ook zijn naam erbij vermelden. Ik weet wel op pagina 3 van elk boekje staat duidelijk dat de artikels in dit blad enkel hun auteur verbinden en niet de redactie. Toch vind ik dat de lezer van om het even welk artikel tenminste het recht heeft te weten wie het schreef.

  Toen ik het artikel over de eventuele verandering bij de Belgische Bult las

  wist ik onmiddellijk wie de auteur was. Namelijk een goede en succesvolle kweker die bovendien bij ons in mei van het voorbije jaar een uitermate interessante voordracht gaf over luizen. Inderdaad het is André Van Den Eynde. Hij behaalde op de laatste wereldkampioenschappen in Rosmalen GOUD en op onze Gouden Ringshow wist hij ook al te schitteren met een prachtige reeks Belgische Bulten.

  Wanneer André dit artikel schreef moet hij wel een goeie reden hebben.

  Hij is een grote voorstander van niets te wijzigen aan “een monument”.

  Ik begrijp André goed vooral omdat hij niet werd uitgenodigd op een vergadering van de “voornaamste bultkwekers”.

  Toch denk ik dat een minimale evolutie niet mag leiden tot een revolutie.

  Het moet gezegd dat de kwaliteit vandaag de dag heel goed is en dat bij verschillende topkwekers. Van een monopolie durf ik niet spreken. Zonder aan de essentie te raken kan volgens mij een kleine verschuiving de typische kwaliteiten van het ras nog ten goede komen. Ik heb het namelijk over de bevedering. Is dit niet de afwerking, de puntjes op de i.

  In 2006 heeft België een kleine aanpassing gedaan door de rubriek conditie die samen stond met bevedering weg te laten. Zodoende kwamen de volle 8 punten te staan alleen voor de bevedering, om op die manier meer aandacht te vragen voor de bevedering. Dit met de gedachte dat een TT-vogel steeds in conditie moet zijn. Dit heb ik persoonlijk voorgedragen op de vergadering in Palaiseau in 2006. Gezien België het land van herkomst is, heeft geen enkel ander land daarover iets te zeggen en is er geen stemming. Dat is een basisregel. Sorry André hier heb je het niet aan het juiste eind. België bepaalt de standaard en elk ander land moet dat respecteren. M.a.w. doet een ander land een voorstel tot wijziging van onze standaard dan heeft België het laatste woord en het vetorecht. Ik heb zowel in 2006 als 2010 België mogen vertegenwoordigen in Palaiseau, maar niet in 2014

  Ik begrijp de grote zorg van André vooral omdat het in Palaiseau 2014 fout gelopen is met onze Japan Hoso (dit ras is voorgesteld door België en erkend als ons ras).

  Jammer genoeg zien we tegenwoordig bulten die afwijken van de vereiste 7-houding en in plaats een 1-houding aannemen en de dijen niet tegen het lichaam Dat kan niet volgens mij.

  Willen wij ons ras beschermen dan moeten de Belgische kwekers eerst zelf overeenkomen. Tot mijn grote spijt moet ik vaststellen dat er nog veel werk aan de winkel is. Sorry André


   

  PS: Bij deze toelichting van Mr. Huyghe kan ik mij enkel maar aansluiten ik wens wel te verduidelijken dat de tekst welke verscheen in het clubblad van West-Vlaanderen afkomstig was van mijn blog. De schuilnaam was enkel een richtingaanwijzer en zeker niet bedoeld om me achter te verschuilen aangezien de blog mijn naam draagt en het dus voor iedereen duidelijk was wie hem plaatste.

  De woorden van Paul spreken voor zich naar wat betreft de eindverantwoordelijkheid over wijzigingen aan de standaard van een Belgisch ras. Het was enkel door de onbekendheid en onvindbaarheid van de reglementering aangaande dit onderwerp dat ik mij vergiste naar het protocol toe van hoe veranderingen tot stand komen.

  Anderzijds verwonderd het mij dan ook eens te meer dat wat met de Japan Hoso is voorgevallen zomaar is kunnen gebeuren, neem van mij aan dat voor de Belgische Bult het zelfde scenario klaar werd gestoomd. Het is alleen maar de vraag wie ons gaat vertegenwoordigen in een volgend Palaiseau ?. Hopelijk zijn het mensen met talenkennis en eerbied voor het mandaat dat ze meekrijgen. De meest ondenkbare verklaring die ik te horen kreeg over de Japan Hoso was dat ze niets hadden veranderd enkel maar een puntenschaal omgewisseld. Juist ja als we morgen tegen de schrijnwerker zeggen dat er aan de meter niets is veranderd maar dat we hem hebben omgewisseld voor de yard, dan stel ik mij de vraag of de kast van 1 M even groot zal zijn dan de kast van 1 Yard? Wie puntenschalen omwisselt en er bij verteld dat dit niets aan de vogel gaat veranderen is niet op zijn plaats  in Palaiseau punt.

  Eindigen ga ik doen met de wijze woorden van Paul,  als de Belgische kwekers van het mooiste ras onder de postuurvogels nog geen eensgezindheid kunnen vinden moet men aan geen veranderingen beginnen. Hoe spijtig dit ook zal zijn voor de  zonnekoning uit Borgkreek.

  André Van Den Eynde   “Je Suis PIPO”,


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  22-12-2015, 00:00 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  15-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE ZITSTOK

  Avde================================xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  DE ZITSTOK.

  Net als de strijkstok voor de violist van groot belang is om een oor strelend muziekstuk te kunnen brengen, zo ook is de zitstok voor onze vogels van groot belang.

   In hun natuurlijke omgeving hebben niet alle vogels nood aan een zitstok om het grootste deel van hun leven op door te brengen. Denken we maar aan de watervogels die meer nood hebben aan water of oeverbegroeiing dan aan takken in hun leefomgeving. Ook de gierzwaluw wat eigenlijk geen zwaluw is en korter aanleunt bij de kolibrie heeft geen nood aan zitstokken, hij behoort dan ook tot een aparte groep Apodidae, wat poten ontberend betekent. Hij bezit wel pootjes maar heeft geen tak nodig aangezien zijn pootspieren nauwelijks ontwikkeld zijn. Hij kan nog lopen of staan op zijn pootjes en brengt dan ook het grootste deel van zijn leven door in de lucht zelfs slapen in de lucht lukt hem.

  Wie wel het grootste gedeelte van zijn leven doorbrengt op een zitstok is onze gedomesticeerde kanarie. Het is dan ook aan ons liefhebbers om er voor te zorgen dat zijn verblijf op deze zitstok zo aangenaam mogelijk verloopt. Hij zal slapen, rusten,  fluiten, vechten en voor een nageslacht zorgen op een zitstok. Verder zal hij de zitstok soms gebruiken als tafel, maar net zo goed om bek en ooglid tegen te schuren. Al eens bij stil gestaan hoe hem dat lukt, dat slapen op één poot zonder van zijn stokje te donderen? De truc bestaat er in dat zijn toegeklemde tenen(klauw) de rusthouding is voor zijn pootje. Men kan dit vergelijken met de voet bij de mens, als we ons been laten hangen zal onze voet zonder inspanning naar voor gericht blijven, willen we hem naar omlaag richten zal dit een inspanning vragen. Het kost de vogel dan ook geen moeite om deze klemming aan te houden, het kost hem juist moeite om zijn klauw te openen. Dit heeft te maken met het automatisch opspannen van pezen in de klauw bij doorbuiging van zijn poot, het is daarom dat de Gibber Italicus zich moeilijk kan vastklemmen aan de zitstok omdat hij op gestrekte poten staat en onvoldoende spanning of klemming heeft op de zitstok.

   Als we de poot van onze kanarie eens naar anatomie bekijken komen we tot een eigenaardige vaststelling. Wat wij klassiek de knie van de vogel noemen is eigenlijk zijn enkel, en het loopbeen is eigenlijk een verlenging van de voet. De echte knie van onze kanarie bevindt zich inwendig en buigt net als bij de mens naar voor. Dit anatomisch gegeven van de kanarie poot is een rechtstreekse link naar zijn prehistorische voorouders de dinosaurus.

  Welk is nu de beste doormeter of dikte voor een zitstok als we aan kanaries denken? Als het over postuur kanaries gaat zit er voor de rassen onderling niet zo veel verschil op de ideale doormeter van de zitstok. Men kan er van uitgaan dat de vogel ongeveer ¾ van de zitstok moet kunnen ont klemmen met zijn tenen om zich goed te voelen op de zitstok. De ideale vorm van de zitstok kan  verschillen in functie van hoe hij de zitstok zal ont klemmen, zo zijn ovale zitstokken aangewezen bij postuurvogels die een uitgesproken werkhouding moeten aannemen. De voorkeur gaat uit naar houten zitstokken aangezien ze hier makkelijker hun nagels kunnen inzetten, wel te verstaan dat het een zachte houtsoort is zoals dennen hout. Plastieken zitstokken zijn makkelijker te reinigen maar vaak zijn ze erg glad hierdoor kan de vogel zich wat onzeker voelen wat kan resulteren in een onrustig gedrag. Soms kan de zitstok de oorzaak zijn van onbevruchte eieren, als de plaatsing te hoog is of ze te glad zijn, te dun of te dik dit alles kan een goede bevruchting in de weg staan. Houten zitstokken kunnen soms ook te glad worden als men bij het reinigen een schuursponsje gaat gebruiken, dit kan men oplossen door er met een ijzerzaag groeven in te trekken zodat ze weer een ruwer oppervlak krijgen.

  Bij jonge vogels kan men best zitstokken met verschillende doormeters aanbieden dan kunnen de pezen die voor de klemming zorgen voldoende rekken en ontwikkelen. Deze zullen ze later nodig hebben om goed te poseren in hun TT-kooi.

   Mijn bultjes krijgen elk jaar een tak aangeboden uit het bos met al de kleine takjes er nog aan zodat ze niet alleen op mooi horizontaal geplaatste zitstokken terecht komen. Op deze schuin oplopende dunne takjes worden ze nu verplicht van fel te knijpen met hun tenen om er op te kunnen blijven. Het verbaast me soms dat ze een slaapplaats uitkiezen op een takje dat niet dikker is dan twee à drie mm en waar ze er dan in slagen van tegen dit erg schuin takje een diepe slaap te vatten zonder dat dit hen moeite kost. Zo ook plaatste ik in men buitenvlucht maar één lange zitstok(2.50 m) die ik als een schommel bevestigde, bij elke landing of opvliegen van een vogel moeten ze zich stevig vastknijpen met hun pootjes bij het schommelen van deze zitstok. Dit alles geeft hen sterke pootspieren en voldoende gerekte pezen die ze nodig hebben om hun werkhouding aan te nemen.

  Aan de zitstok herkent men de liefhebber? Let bij een bezoek maar eens op de staat van de zitstokken, als deze besmeurt zijn met veel uitwerpselen kan men er van uitgaan dat de zaak naar hygiëne toe niet onder controle is door te veel vogels of te weinig tijd voor de vogels.

  Voor de rode luis is de zitstok een verplichte weg naar het restaurant, aangezien ze steeds via de zitstok naar de vogel toe zal gaan. Deze wetenschap van de juiste weg waar de luis zal passeren kunnen we benutten bij de bestrijding er van. Het geeft ons de mogelijkheid om ze te treffen door de zitstok te behandelen met luizen dodend product wat een goede nawerking heeft.

        
  LET VOORAL OP HET STREKKEN VAN DE POOT BIJ HET LANDEN OM DE KLAUW TE OPENEN

  VOORLOPER VAN ONZE VOGELS

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  15-07-2015, 22:38 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  23-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ECTOPARASIETEN BIJ ONZE KANARIES

  op aanvraag terug geplaatst

  ECTOPARASIETEN BIJ ONZE VOGELS   AVDE+++++++++++++

  We gaan ons beperken tot de rode bloedluis(mijt) en de zwarte luis de twee meest voorkomende ectoparasieten bij onze vogels.

  Het eerste dat we kunnen vaststellen is dat rode en zwarte luis er een totaal andere levenswijze op nahouden, wat naar bestrijding toe ook een andere aanpak nodig maakt. De rode bloedluis behoort tot de DERMANISISAE parasieten welke sporadisch op de gastheer verblijven. De zwarte luis behoord tot de ORNITHONYSSUS parasieten welke overwegend op de gastheer verblijven.

  DE RODE BLOEDLUIS (Dermanyssus gallinae) Laat ons  wat verder ingaan op de gastheren, gedrag, levenscyclus, voortplanting, monitoring de bestrijding en de voorkoming van deze lastposten.

  GASTHEREN : tientallen vogelsoorten waaronder wildzang, parkieten, exoten en in het bijzonder kanaries zijn voorkeursgastheren, neerhofdieren zoals kippen, fazanten, kalkoenen en duiven genieten ook hun voorkeur en bij de zoogdieren zijn ze te vinden op muizen, ratten en konijnen ook reptielen kunnen er last van krijgen. Al deze vernoemde gastheren hebben te maken met één en dezelfde bloedluis dus onderlinge besmetting kan plaatsvinden.

  GEDRAG: hun actieve periode bedraagt ongeveer 3 maanden en valt samen met de broedperiode van de vogels in de natuur deze periode word gevolgd door een minder tot niet actieve periode van 9 maanden. In normale omstandigheden zijn ze lichtschuw en gaan ze tijdens de nacht op zoek naar de vogels. Bij een hongerperiode van enkele dagen tijdens hun actieve periode als men bv. uit een besmette volière alle vogels gaat verwijderen gaan ze op zoek naar vervangende gastheren. Ze gaan nu een kat of hond ja zelfs een mens opzoeken om bloedmaaltijden te nemen, en dit op klaarlichte dag als het moet.

  LEVENSCYCLUS:  deze bestaat uit 5 stadiums en neemt bij gunstige omstandigheden(temperatuur en vochtigheid) 5à6 dagen in beslag en bij minder gunstige 7à8 dagen. Als ei, larve en in het eerste nimfen stadium zijn ze voor het blote oog onzichtbaar, het tweede nimfen stadium gaat men bij een goede observatie wel vinden. Wees er u dus van bewust dat voor elke volwassen luis die u ziet er nog 3 stadiums aanwezig zijn die u niet ziet. Als we niet actief op zoek gaan zal de probleemgrens ergens  bij +-4000 aanwezige luizen liggen waarvan u er +-1000 zal kunnen zien en 3000 die u niet zal zien. Nu weet u ook waarom u vandaag alles behandeld en denkt dat ze weg zijn, en het morgen plots terug vol zit. Van die 3000 die u niet kon zien zijn er één dag later weer +- 400 volwassen

  VOORTPLANTING:  bij de opstart van een kolonie bezit een vrouwelijke luis de gave van een maagdelijke voortplanting (parthenogenese) te realiseren. Bloedluizen leven gemiddeld 20 dagen en de vrouwtjes zorgen in vier rondes telkens voor +- 30 eitjes. Eén luis samen met haar nakomelingen zorgt tijdens deze 20 dagen voor 200 volwassen luizen die samen in alle stadia 250 tot 300 bloedmaaltijden nemen. Als 50 luizen gedurende 5 opeen volgende dagen bij één kanarie bloed afnemen of als 200 luizen op één nacht bloed afnemen is hij ten doden opgeschreven.

  MONITORING:  eens men een besmetting heeft doorgemaakt zullen ze vaak net als de zwaluw jaarlijks terug keren, en is de plaag onder controle houden nog de enige optie. Dit heeft vaak te maken met de constructie van het vogelverblijf dat duizenden schuilplaatsen bied om zich te verstoppen. Als de temperatuur onder de 12° C zakt komen de eieren niet meer uit maar ze blijven wel verder eieren afzetten tot 5°C. Ze gaan deze verstoppen op de meest onmogelijke plaatsen zo kan men ze vinden in de armaturen van TL- lampen in de lucht ontvochtiger tussen holle muren achter de plinten enz. Deze gaan nu overwinteren en zien doen we ze niet, ze zijn ook bestand tegen de meeste chemische bestrijdingsmiddelen. Om de luizen snel te kunnen opsporen moeten we actief op zoek gaan dit kan door kokertjes met golfkarton aan de zitstok te bevestigen of plaats een wasknijper op de zitstok, kontroleer nu elke week of ze er zijn zodat je kort op de bal kan spelen.

  BESTRIJDING EN VOORKOMING: bij gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen kan men best de periode voor een herhaal behandeling respecteren aangezien ze anders op de kortste keren resistentie gaan opbouwen. Combineer en wissel vaak af met verschillende middelen elk met hun specifieke werking.

  DE OMGEVING: kweekbakken, TT- kooien maar ook muren, plafonds, vloer en verder alles wat aanwezig is en een schuilplaats bied moet men behandelen ja zelfs uw stofzuiger of veegborstel en vergeet ook niet de deurmat. Men kan best behandelen met middelen die een goede nawerking bezitten.

  CHEMISCHE BESTRIJDINGS MIDDELEN

  ELECTOR: dosering 5ml op één liter water verkrijgbaar bij Trigenio

  Een relatief nieuw middel erg krachtig en met goede nawerking tegen zowel rode als zwarte luis. Minder schadelijk(maar niet onschadelijk) voor de vogels men kan ze er zelfs een gedwongen bad in geven door het kopje vast te houden en het lichaam onder te dompelen in de oplossing. Herbehandeling na Max 30 dagen

  SOLFAC EW50 EN SOLFAC 10: dosering 5ml of 5gr op één liter water verkrijgbaar in hobby en tuincenters.

  Een middel dat zijn degelijkheid al heeft bewezen bij de bestrijding met goede nawerking. Wel opletten dat voor men de vogels terug plaatst alles goed droog is gezien de schadelijkheid voor de vogel van de natte film. Herbehandeling na Max 90 dagen.

  BEY MITE: dosering 4ml op één liter water verkrijgbaar bij Trigenio

  Middel met krachtige werking en goede nawerking . De vogels niet in contact laten komen met de oplossing aangezien een druppel dodelijk is voor een kanarie, alles eerst goed laten drogen. Geeft na opdroging mogelijk een gele verkleuring bij toepassing in plastieken kweekbakken. Herbehandeling na 90 dagen

  TAKTIK: dosering 8-10 ml op één liter water enkel verkrijgbaar bij de dierenarts

  Een middel ter behandeling van schurftmijt bij grotere dieren werkt tegen rode en zwarte luis. Verspreid bij toepassing een doordringende geur welke na korte tijd (+-1h)in intensiteit afneemt. Herbehandeling na max 90 dagen. Bij groter dieren( koeien/varkens) kan het middel in aangepaste dosering op het dier worden aangebracht. Voor de vogels minder schadelijk maar niet op de vogel gebruiken zonder instructies van de dierenarts, enkel de omgeving behandelen.

  DE SILICA(silicium)  PRODUKTEN: dit zijn middelen die hun werking halen uit de uitdrogende en beschadigende werking van kleine partikels silicium op de bloedluis en zwarte luis. Deze middelen zijn niet giftig voor de vogels maar bij inademing wel schadelijk voor de mens zeker de poedervorm. Bij gebruik van deze middelen zal de luis niet onmiddellijk sterven pas na enig tijd zal ze immobiel worden en aan uitdroging sterven. Tegen deze producten is geen resistentie opbouw mogelijk men brengt ze best aan op een gereinigde ondergrond wat de werking zal verhogen. De werking zal sterk afnemen of verdwijnen bij vocht opslorping van de droge film of als de film sterk bedekt word door stof.

  MERKNAMEN VAN SILCA PRODUKTEN:

  Home Shield, Fossil Shield, Diatomeeënaarde zijn in poedervorm oppassen voor inademing, bij vocht opslorping heeft deze poedervorm geen werking meer.

  Finecto+, Birdy- finect zijn water gedragen oplossingen, deze kan men toepassen op de vogels of in de kweekbakken zonder dat men de vogels moet verwijderen wel best drinkwater en eten verwijderen of afdekken.

  Oropharma Mite-Killer(Versele-Laga) zit in een spuitbus onder druk dit heeft als voordeel dat het vrijwel onmiddellijk na aanbrengen droog is. Maar aangezien het vluchtig oplosmiddel gedragen is best niet toepassen op de vogels en al zeker niet op jongen in het nest aangezien dit vaak de dood van de jongen tot gevolg heeft.

  BEHANDELING VAN DE VOGEL ZELF: dit zijn producten die men op de vogel kan aanbrengen door middel van druppelen of wattenstaafje. Men kan ook middelen toedienen via het drinkwater. Deze methode is niet de meest onschadelijke voor de vogels het gaat om giftige stoffen die het lichaam van de vogel binnen dringen, weliswaar met geen direct vaststelbare schadelijkheid voor de vogel. Ook moeten al de aanwezige luizen eerst bloed komen zuigen bij de vogel voor ze worden gedood. De overdracht van ziektes via de bloedzuigende luis zoals salmonella, pseudovogelpest, pokkenvirus enz. wordt hier niet door voorkomen. Een luizenplaag is bij de rode bloedluis in de eerste plaats een omgevingsprobleem en kan men eerstelijns daar best gaan behandelen. Als tweede ondersteunende maatregel kan men deze producten gaan gebruiken langdurig gebruik is niet aangewezen.

  IVERMECTINE: en in globalisering al zijn afgeleiden zoals vermectin, ivomec, noramec,clormectin enzv zijn middelen die op verschillende manieren kunnen worden  toegediend bv door pour-on het gekende druppeltje in de hals of de orale vorm die via het drinkwater kan worden toegediend, de injecteerbare vorm gaan sommigen toedienen via het drinkwater(gedistilleerd) maar de werking is erg omstreden en word door  gerenommeerde dierenartsen met internationale erkenning voor behandeling van vogels in twijfel getrokken. Bij  bezoek aan een van deze dierenartsen kon ik proefondervindelijk zien dat het niet oplosbaar is in water en dus ook geen werking kan waarborgen. Dit middel wordt veel toegepast ter behandeling van allerhande wormen bij grotere diersoorten de juiste dosering is hierbij van kapitaal belang aangezien onder dosering vrijwel zeker resistentie zal opwekken. Wie via het drinkwater deze stoffen gaat toepassen bij vogels mag nog de juiste dosering toepassen de opname zal per vogel verschillen aangezien ze niet allemaal even veel zullen drinken. Na verschillende lezingen handelend over de luizen die ik her en der gaf en het aanhoren van positieve ervaringen komt het mij voor dat de orale vorm van Cydectin de beste oplossing bied bij het behandelen van rode bloedluis. Nog even vermelden dat de zwarte luis ongevoelig is voor ivermectine en al zijn afgeleiden.

  CYDECTIN: (pfizer)steeds de orale vorm gebruiken, dosering 10 druppels op één liter water één maal in de week via het drinkwater, hoeft geen gedistilleerd water te zijn, verkrijgbaar bij de apotheker.

   

  DE ZWARTE LUIS (Ornithonyssus bursa)

  Afkomstig uit tropische gebieden, is niet lichtschuw en verplaatst zich snel komt vaak mee op kleding of dergelijke na bezoek aan een besmettingsplaats. Verblijft op de gastheer enkel om eitjes af te zetten verlaat ze deze. Eitjes worden afgezet in nest materiaal, bodembedekking of voer.

  De levenscyclus telt ook 5 stadiums waarbij ze in twee stadia bloed nodig heeft om verder te ontwikkelen, als larve en als volwassen luis voor  het leggen van eitjes deze kunnen maanden overleven. Ze hebben jonge vogels nodig om te gedijen en komen dan ook meest voor in de lente en vroege zomer tegen augustus zijn de meeste weg.

  Men moet ze bestrijden op de vogel en in de omgeving van de jongen en het nestje. Ze is immuun voor de meeste chemische bestrijdingsmiddelen die werken tegen de rode luis, Ivermectine en zijn afgeleiden doet haar niets.

  Ontwikkelen sneller(4-7 dagen) dan de rode luis en leven veel langer. Massale aanwezigheid zodra er jonge vogels uit het ei komen. Opvallend is dat ze in de periode vlak daarvoor bijna nooit te vinden zijn. Dat de luizen zich massaal op de nestjongen werpen van wel bepaalde nesten. Er zijn maar weinig nestjongen die een dergelijke aanval overleven.

  BESTRIJDEN EN VOORKOMEN VAN DE ZWARTE LUIS.

  Aangezien de zwarte luis bijna altijd op de vogel aanwezig blijft moeten we ze eerstelijns daar dan ook bestrijden. Als ondersteuning gaat men ook de omgeving behandelen zodat wanneer de vrouwelijke luis de vogel verlaat om eieren te leggen ze in contact komt met het bestrijdingsmiddel.

  FRONTLINE SPRAY: is eigenlijk ontwikkeld voor toepassing op honden en katten maar tevens het middel bij uitstek tegen de zwarte luis bij vogels. Wel opletten dat het de spray vorm is, deze in de witte flacon met blauwe opdruk en spray afsluitdop. Deze spray is ontworpen voor toepassing op erg jonge dieren en mag bij niet-gespeende puppies en kittens worden gebruikt. Andere Frontline producten zijn soms voor grotere honden bestemd en te hoog gedoseerd voor toepassing op vogels. Voor vogels tot de grootte van een merel zal een druppel in de hals tussen de schouders voldoende zijn, voor grotere vogels kan men twee druppels toedienen. Wel opletten bij een te hoge dosering kan dit schadelijk zijn voor de vogel. Best preventief behandelen maar nooit meer dan eens in de maand behandelen(werkingsduur tussen 1 tot 3 maanden) en best maar max tweemaal toepassen tijdens de kweek bv. bij aanvang van de kweek en herhalen na zes tot acht weken . Frontline met als werkzame stof Fipronil  wat een breed spectrum insecticide is zal bijna niet doordringen in het lichaam van de vogel maar zich verspreiden over de huid. Daar door is het niet nodig dat de luis eerst bloed moet zuigen voor ze zal sterven in contact komen met de huid is voldoende, anders dan bij ivermectine waar ze wel eerst moet bloed zuigen voor ze zal sterven.

  Bij een acute aanval van zwarte luis kan men ook de buitenkant van het nestje behandelen en op de luizen sprayen.

  ELECTOR & TAKTIK: zijn ook werkzaam tegen de zwarte luis voor meer informatie zie onder rode luis, ook de producten die hun werking ontlenen aan silica zijn werkzaam tegen zwarte luis.

  MISVATTINGEN:

  Dettol, Halamid, Chloor(bleekwater) zijn desinfectiemiddelen en treffen de luizen niet. Het Koudijs rooktablet (Foromyceen)  behoord ook tot de desinfectiemiddelen en in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht dood dit product geen bloedluizen. Deze producten gaan de besmettingsdruk van bacteriën, virussen, gisten en schimmels bestrijden.

  Zo dit was het dan ik hoop dat ik u nuttige informatie heb verstrekt met dit artikel over de rode en zwarte luis. Sommige van de producten die ik bespreek in dit artikel zijn niet specifiek ontwikkeld voor toepassing bij de vogels de fabrikanten nemen dan ook geen enkele aansprakelijkheid op zich voor het gebruik bij vogels. Iedere liefhebber is zelf verantwoordelijk bij gebruik van deze producten bij vogels. Alle werkwijzen, doseringen en producten die ik vernoem paste ik zelf toe op of bij kanaries zonder nadelige gevolgen voor de vogels, desondanks raad ik u aan om steeds voorzichtig om te gaan met deze producten en uw eigen gezondheid nooit in het gedrang te brengen. Bij het behandelen van de vogels zelf of hun directe omgeving steeds uitproberen op één vogel of één kweekbak en dan eerst een tijd(24u) observeren of er geen nadelige gevolgen zijn voor de vogels en dan pas verder behandelen. Als er jongen in de nest liggen dubbel voorzichtig  met het gebruik van schadelijke middelen. 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (23 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  23-05-2015, 00:00 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  29-04-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VERANDERING
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Pipo ========================xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  DE VERANDERING.(tekening met juiste werkhouding voor de B.B.)

  Wat al een tijdje in de lucht hing heeft zijn beslag gekregen op een vergadering met de meest eminente (A.O.B) kwekers van de Belgische bult zij hebben hun voorstellen tot wijzigen van de standaard op papier gezet.

  Naar mijn bescheiden maar vast overtuigde mening is elke verandering hoe klein dan ook uit den Boze, van een” monument” blijft men af.

   Het was zo dat ik in eerste instantie niet welkom was op dit(A.O.B) onderonsje omdat ik van K.B.O.F  sinjatuur ben. Toen ik naderhand op  aandringen van enkele liefhebbers plots  wel welkom bleek te zijn, bedankte ik  hiervoor  vriendelijk  om als tweederangs figuur  toch nog op te draven op dit  A.O.B onderonsje.

  Dat deze drang om te veranderen bij sommigen al lang sudderde was me bekend en de meeste van de aanwezigen zullen daar met goede bedoelingen geweest zijn. De argumentatie die sommigen daar gebruikte om deze verandering door te drukken en die terug te vinden is in het verslag van deze vergadering roept wel wat vragen op bij mij.

  Het doel was om de standaard van onze Belgische Bult aan te passen aan de realiteit van vandaag.  Als ik de bultjes bekijk die ik zelf bezit hoeven deze helemaal geen aanpassing van de standaard, ik kweek ze dan ook naar de gevraagde hedendaagse standaard, doen anderen dit  niet stel ik mij de vraag? Als de hedendaagse bult niet meer beantwoord aan de standaard van vandaag dan heeft men de laatste jaren de foute vogels van de foute liefhebbers met de meeste punten beloond en aldus zijn deze weggedeemsterd van de standaard. De eenvoudigste oplossing voor dit probleem is de foute bultjes, zij die een aanpassing van de standaard nodig hebben aan de realiteit gewoon waarderen met mindere punten omdat deze liefhebbers zelf toegeven dat hun type bult niet beantwoord aan de vandaag geldende standaard. Of met andere woorden we moeten al die keurmeesters die meerdere keren  voor pipo werden uitgescholden bedanken dat zij wel de lef hadden van te keuren naar de geldende standaard.

  Nog een argument dat word aangehaald is dat andere landen(Italië) de standaard zullen wijzigen als zij dit niet doen.

  Voor zo ver ik iets kan achterhalen over de reglementen aangaande aanpassingen van standaarden, is het zo dat elk land een vetorecht heeft tegen aanpassingen als het ras aan hen toebehoord. Met andere woorden Italië mag voorstellen wat het wil als België nee zegt is het nee.

  Wat met de Japan Hoso in Palaiseau  is gebeurd is een spijtige zaak, zonder mandaat mag  België geen veranderingen aanvaarden. Maar iedereen kan een inschattingsfout maken en men leert het meest uit zijn fouten.

   Het vetorecht tegen veranderingen dat een land heeft voor een ras dat hen toebehoord is wel degelijk “”tegen veranderingen “”  wat niet het zelfde is als “”””””bij veranderingen”””””.

  Bij voorstellen voor veranderingen aan de standaard die een land zelf aanvraagt voor een ras dat hen toebehoord komt men terecht onder het regime van een stemming bij meerderheid en komt het vetorecht te vervallen. Komt er nog bij dat eens men zelf de standaard open stelt voor veranderingen ook andere landen hun veranderingen voor dit ras kunnen formuleren en indienen.

  Wie alles van naderbij volgde, de wandelgangen aanhoorde, en tussen de lijntjes kan lezen weet  dat het volgende scenario zich zal voltrekken in het voordeel van Italië. Het is begonnen bij de Japan Hoso  dit was een testcase voor Italië, om te zien hoe beïnvloedbaar België wel was en de uitslag kennen we. De volgende stap in Palaiseau zal zijn dat België zelf wijzigingen aan de standaard gaat voorstellen voor de Belgische bult. Hierdoor zal het vetorecht van België vervallen, en dan slaat de valstrik die van in Bari al is voorbereid dicht. Op dat moment zal Italië ook zijn grieven op tafel leggen voor wijziging van de bult en in de verwarring een stemming uitlokken, en ik weet nu al hoe deze er zal uitzien.

  Als men de aanpassingen die men voorstelt eens van naderbij bekijkt kan men bij de verschuiving van enkele puntjes hier of daar de bedenking maken wat dit op het totaal gaat geven naar de hedendaagse bult toe. Maar als men gaat zien naar de rubrieken die men denkt af te zwakken en in de toekomt als bijkomstig wenst te beschouwen, deze gaan wel een inpakt hebben op de toekomst van de bult. Zo stelt men voor om de rubriek over de grootte af te zwakken, zie maar eens rond op de shows meer dan de helft van de bultjes die men ziet zijn veel en veel te klein, vergeet niet dat de bult even groot moet zijn dan de Yorkshire tussen 17 en 18 cm. Zo zou de rubriek over de poten ook te verwaarlozen zijn, op dit vlak ziet men menig bultje  op de show met de dijen veel te ver zichtbaar  net Gibber poten. En dan de staart één van de raskenmerken die vermenging met de Scotch direct aan het licht brengt zou ook maar bijkomstig meer zijn. De bevedering zou aan punten moeten bijkrijgen de vraag is waarom? Dat een bultje over een goede bevedering moet beschikken kan ik niet ontkennen en frisuren moeten worden bestraft, maar het gaat hier niet over een contour vogel zoals de Gloster of de Border nietwaar. Wat wil men dan in de toekomst voor de bult als men dit voorstel gaat volgen, een bultje van nog 13 cm met zijn staart onder de stok op Gibber poten en Giboso houding, maar met een perfecte bevedering, nee bedankt dit is slechts een karikatuur van de bult. Geef mij dan maar een bult van 18 cm met zijn staart verticaal in het verlengde van de rug, de dijen tegen het lichaam gedrukt met  licht gebogen poten en in een werkhouding van het cijfer 7, een echte bult  zo als hij moet zijn, en laat die bevedering dan  maar iets minder zijn.

  Wie de nieuwe tekening van de bult heeft voorgesteld weet ik niet en van wie zijn hand ze is al evenmin, maar of wel denkt men niet na bij dit voorstel of wel zit ook deze tekening onder de dubbele agenda die sommigen volgen. Wat er dan mis is aan deze tekening? Wie de hoek meet van de hals met het lichaam van de afgebeelde vogel kan vast stellen dat deze veel verder gaat dan tussen 80° en 90° zoals beschreven in de standaard. Wie deze tekening aanvaard als de gevraagde en gewenste houding voor de nieuwe realiteiten bult gaat er dus van uit dat de werkhouding in de toekomst een cijfer 1 zal benaderen en niet een cijfer 7 zo als nu in de standaard staat.

  Wees nu eens eerlijk wie in de beschrijving van een nieuwe standaard normen vastlegt die uitgaan van tussen 90° en 80° werk houding en dan een tekening voorstellen met een bult in werk houding die 50° is, ik stel mij daar vragen bij. Dat sommigen hier in België dromen om die werkhouding van het cijfer 7 naar het cijfer 1 te laten evolueren is een open deur intrappen. Wetende dat dit voorstel op hun vergadering geen draagvlak zou vinden rept men hier met geen woord over maar laat men wel een tekening goedkeuren met een bult die nog dieper gaat trekken dan de Gibber die op min 80° zit en die de Giboso gaat benaderen die tussen 45°en 60° zit. Met alle Chinezen maar niet met den dezen.

  Ik hoop dat de afgevaardigden die ons zullen vertegenwoordigen in een volgende Palaiseau nu over voldoende maturiteit beschikken om niet in de valstrik te trappen die Italië heeft opgezet. Het is bijna zeker met medewerking en medeweten van mensen uit België die in Bari al beloofd hebben dat ze alles in het werk zullen stellen om België er toe te bewegen om zelf veranderingen voor te stellen. Al deze poespas op vergaderingen waar enkele grootpraters zichzelf tot bevoorrechte gesprekspartners uitroepen en andere mensen gaan manipuleren die geen weet hebben van hun dubbele agenda maar wel met oprechte bedoelingen aanwezig zijn dienen tot niets te leiden. Het enige doel van deze vergaderingen is om er voor te zorgen dat België zelf veranderingen gaat voorstellen om zo Italië in de kaart te spelen. Er is maar één juiste houding mogelijk van België op een volgende vergadering in Palaiseau om te voorkomen dat Italië zijn standaard voor de bult  zal opdringen op C.O.M vlak, geeft uw vetorecht niet uit handen door zelf voorstellen te formuleren tot wijziging van de standaard, en veeg elk voorstel van Italië van tafel.

  PIPO 


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  29-04-2015, 22:44 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  22-04-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."WARME DAGEN"

  Avdeynde===========xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  ZE ZIJN WEER IN HET LAND!!!!!

  “Warme dagen, warme dagen

   Een voor mij, een voor jou

   Warme dagen

   Meer zou ik de Heer niet vragen

   Als hij antwoorden zou”

  Raymond van het Groenewoud wist niet dat ook de luizen dit tot hun lijflied uitgeroepen hebben. Het is den tijd van het jaar is een veel gehoorde opmerking voor alles en nog wat.  Wel ja het is den tijd van het jaar voor de luizen in alle kleuren en in grote getalen zijn ze weer aan hun opmars begonnen. Bij meerdere kwekers zijn ze al op bezoek zowel de zwarte als de rode luis werden teruggevonden in nesten en kieren.

  Wees op uw hoede gaat in uw kweekkooien nu op zoek naar deze lastposten wacht niet tot u ze toevallig tegen komt. Ze zijn nu in de natuur aan hun actieve periode begonnen en deze gaat nog door lopen tot september.

   


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  22-04-2015, 11:08 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MISSEN IS MENSELIJK

  Avdeynde==========xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  VITAMINE -E

  Na een vorig stukje op men blog kreeg ik een opmerking in de bus dat ik er volledig naast zat met men interpretatie over de werking van deze vitamine.

  Missen is menselijk natuurlijk dus ging ik terug op zoek naar de waarheid achter de werking van deze vitamine. Aangezien het over de werking naar vruchtbaarheid bij de vogels handelde ga ik me beperken tot deze eigenschap van vitamine E.

  Om duidelijkheid te scheppen gaan we eerst enkele definities omschrijven van termen die vaak met elkaar vermengd of verward worden bij vitamine E.

  Zo zijn potentie, libido en een verhoogde vruchtbaarheid drie zaken die al te vaak met betrekking tot vitamine -E op een hoopje worden gegooid. De twee eerste potentie en libido zijn met betrekking tot vitamine -E helemaal niet aan de orde een verhoogde vruchtbaarheid of betere uitkomst kan wel worden beïnvloed door vitamine -E. Als er een te kort is opgetreden kort voor of tijdens de kweekperiode wat zeker een periode is van verhoogde noodzaak aan vitamine -E kan dit gevolgen hebben.

  Als we potentie definiëren komen we bij “kracht om iets te doen “. Zo kan iemand de potentie bezitten om topvoetballer te worden, of kan een vogel de potentie bezitten om een kampioen te worden ja zelfs wereldkampioen. Hieronder kunnen we verstaan dat we er veel van verwachten gezien zijn kwaliteiten. Als we over potentie spreken bij een bevruchting is dit het vermogen seksuele prikkels en stimuli waar te nemen en deze om te zetten in gezonde nakomelingen. Bij onze kanaries is potentie vooral een gevolg van het aantal lichturen onder invloed hier van zal de hypofyse hormonale veranderingen te weeg brengen en de kanarie de potentie bezorgen om zich voort te planten. Een verhoogde toediening van  vitamine -E  heeft geen enkele invloed op dit proces. Probeer het maar eens bij een daglengte van 10 u mag u een trein vitamine -E geven maar kweken zullen u kanaries niet.

  En dan is er nog het libido van onze kanarie of “ de drang of noodzaak tot” ook hier heeft vitamine -E geen invloed op. Dit wordt vooral bepaald door de pop die zich aanbiedt of niet, ze zal dit doen als ze de noodzaak voelt om bevruchte eieren te kunnen produceren. Ook dit is weer hormonaal bepaald door het aantal lichturen en door het moment in het broed en kweek cyclus. Zo zal ze zelden of nooit tot paring over gaan tijdens het broeden of als ze kleine jongen heeft. Sommige popjes gaan meerdere keren tot paren komen dan anderen maar het aantal paringen heeft geen invloed op wel of niet bevruchte eieren. Eén paring kort voor de leg(min 48h) is voldoende voor een gans nest bevruchte eieren, de bevruchting van de eieren gebeurt dan ook niet tijdens het paren. Het sperma van de man zal de pop na een paring opslaan(+- twee weken) en te gepasten tijden aanwenden om een vruchtbaar ei te leggen.

  Een verhoogde vruchtbaarheid door vitamine -E heeft te maken met de antioxidanten werking van vitamine -E waardoor ze de vetzuren zal beschermen tegen oxideren. Laat nu juist het sperma van de man vooral bestaan uit vetzuren, net als bij aanmaak van de eidooier door de pop die ook vooral uit vetzuren bestaat. Hierin is de verhoging van de vruchtbaarheid onder te brengen voor wat betreft extra toedienen van vitamine -E.

  In de praktijk komt het er op neer dat bij de man vitamine -E in combinatie met selenium de beweeglijkheid van de zaadcellen verbetert en zelfs het aantal zou kunnen verhogen. Dit geldt voornamelijk voor mans die te weinig zaadcellen of onvoldoende bewegelijke zaadcellen hebben met andere woorden oudere mans. Bij de popjes gaat verhoogde toediening resulteren in minder afsterven van de vrucht in het ei en meer jongen die uitkippen.

  Zo zie je maar dat vitamine -E wel degelijk voor een betere kweek kan zorgen maar de verhalen van mans die zelfs met de drink fontein gaan paren of popjes die onophoudelijk eieren blijven produceren of maar nesten blijven maken zijn wel een beetje van de pot gerukt.

  Zijn al die producten die een wonderbaarlijke kweek beloven dan van geen nut? Misschien wel maar vitamine -E zal niet het wondermiddel zijn dat men toevoegde, het wonder zal dan van andere ingrediënten moeten komen.

  En nogmaals:

  “VITAMINES TOEDIENEN HEEFT ENKEL ZIN ALS ER EEN TE KORT AAN IS”

  Eén gouden tip

  GEEF BROCCOLI DOOR UW EIVOER EN VERGEET ALLE POTJES MET VITAMINE -E
  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  22-04-2015, 10:57 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  31-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De vicieuze cirkel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  AVDE+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Niets vergeten====================== xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  Nu de kweek zijn intrede heeft gedaan  gaat het resultaat bij sommigen weer vreugde brengen en voor anderen ontgoocheling. Een eerste constante die ik bij veel kwekers kon opvangen is dat bijna iedereen meer dan hen lief is onbevruchte eieren in de nesten weet te vinden, wat hier de oorzaak wel kan van zijn?

  In vroegere jaren zou men de zonsverduistering als de schuldige hebben aangewezen, maar in deze tijden weten we wel beter natuurlijk of juist niet?

  Wat eigen is aan een hobby is dat ieder het op zijn eigen manier mag doen, niemand moet u komen vertellen hoe het nu juist moet. Op de laatste vergadering van de Heikneuter konden de aanwezigen vaststellen dat eivoer evenveel samenstellingen kent als er liefhebbers zijn. De samenstelling varieerde van recht uit het pak naar de kweekkooi toe, tot een eivoer met meer dan 10-20-30 of 40  ingrediënten. Om nog maar te zwijgen van de ingrediënten die niet met naam werden genoemd, naar ik heb vernomen was er zelf een liefhebber bij die één paarden(koe)middel toediende aan zijn jonge kanaries.

  Alle wegen leiden naar Rome en iets nieuw moet er elk jaar bij zijn, zo was er vorig jaar het super food  Quinoa dat werd overladen met de meest superlatieven en in vervanging  voor kiem zaad. Dit jaar is het de Perle Morbide  die met grootse verwachtingen is ingehaald om kiem zaad te vervangen. En net als veel liefhebbers was ik na het horen van al die lovende commentaren en goede eigenschappen benieuwd om het eens uit te testen. Om een lang verhaal kort te maken het is veel geblaat maar weinig wol. Ofwel zit ik met een soort kanaries die afwijken van het normale of wel zijn het koppige ezels( soort zoekt soort nietwaar). Maar bij grote uitzondering lusten ze die perle niet. Het is wel zo dat ze kunnen kiezen tussen kiem zaad en die perle, en ze kiezen dan ook resoluut voor het kiem zaad. Wie vertelde er ooit weer dat de dieren instinctief weten wat goed is om zijn jongen mee op te voeden?

   Waarom verkiezen de kanaries  gekiemd zaad kan men denken? In de natuur bestaat de voeding van de zaadeters waartoe de voorouders van onze kanaries behoren vooral uit zaden in al hun voorkomen maar bijna nooit uit volledig droge zaden zoals we die kennen voor onze kanaries.

  De traditie om gedroogde zaden te verstrekken vind zijn oorsprong bij vroegere handelaars, die om de vogels te verschepen of om er van dorp naar dorp mee te trekken deze droge zaden het makkelijkste waren voor onderweg. In de natuur worden halfrijpe, rijpe en na het rijzen van de zaden op de grond vochtige of gekiemde zaden opgepikt, verschillende zaadeters gaan als er jongen zijn het menu aanvullen met insecten om de nodige eiwitten en mineralen te verstrekken aan hun jongen.

  In de voorbereiding op de kweek gaan we allemaal aan de slag met verschillende vitamine preparaten. Men mag natuurlijk niet uit het oog verliezen dat extra vitaminen enkel zin hebben om eventuele tekorten aan te vullen. Als er geen tekorten zijn hebben ze als voorbereiding geen enkel nut, en gaan de water oplosbare (vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en vitamine C  B12(kan wel worden opgeslagen in het lichaam) er gewoon weer uit via hun urine, de vet oplosbare(vitamine A-D-E-K) gaan ze opslagen tot op zeker niveau en daarna gaan ze de lever en nieren overbelasten. Als er te korten zijn opgetreden was onze verzorging buiten de kweekperiode ondermaats en is het maar af te wachten of uit dat potje vitaminen een goede kweek gaat tevoorschijn komen? De kweek is wel een periode van verhoogde noodzaak aan verschillende stoffen in de vogelvoeding, dit kan gaan van vitaminen over eiwitten tot mineralen enz. Als we de vitaminen opsplitsen in water en vet oplosbare is het zo dat de water oplosbare aangeboden moeten worden op het moment dat ze nodig zijn en deze elke dag opnieuw. Al de water oplosbare vitaminen buiten B12 die de popjes meegeven in hun eieren worden opgenomen kort voor dat het ei wordt gevormd. Dus voor dat de leg zijn aanvang neemt heeft het extra verstrekken van deze vitaminen buiten B12 geen enkele zin even als na de leg. Voor de vet oplosbare kan het wel zinvol zijn deze voor de leg te verstrekken aangezien ze in het lichaam van de vogel worden opgeslagen.

  En dan de extra toediening van vitamine –E die ook wel eens de  vruchtbaarheid vitamine word genoemd, de werking van deze vitamine mag men niet verwarren met deze van viagra.  Het is een fabeltje dat deze vitamine de drang of drift tot paargedrag zou aanwakkeren bij de mannetjes of popjes. Deze vitamine heeft enkel een antioxidanten werking op de vetzuren welke tijdens de kweek nodig zijn in allerhande processen, bijvoorbeeld bij de vorming van sperma bij de man of bij de vorming van de dooier van het ei welke vooral uit vetzuren bestaat. Wie denkt dat zijn kanaries gaan driftig worden van vitamine E slaat de bal volledig mis ondanks dat dit al jaren voor waarheid wordt verteld.

  Naast de vitamines vergeet men wel eens dat mineralen even belangrijk zijn in de kweek. De opname van vitamines is vaak rechtstreeks gelinkt aan de aanwezigheid van sommige mineralen of andersom, denken we hier maar aan vitamine- D die absoluut nodig is voor de opname van calcium. Dit calcium speelt een erg belangrijke rol tijdens de kweek en is een vaak onderschatte factor. De juiste huishouding van dit calcium is rechtstreeks bepalend voor het aantal eieren en de kwaliteit van de schaal. De opname van dit calcium is een zeer complex proces en moet gans het jaar de nodige aandacht krijgen om een voorraad te kunnen opslagen in het vogellichaam. Eens de opname wordt verstoord geeft dit soms bijna onherstelbare schade voor de rest van de kweek.

  Enkele weetjes over dit calcium, bied men een te hoog percentage aan in de voeding wat vaak tijdens de kweek wordt gedaan door allerhande hoog gedoseerde toevoegingen, dan vind er een verlaagde opname plaats. Ook een te hoog eiwitgehalte in de voeding is nefast voor de opname aangezien dit voor een verzuring van het lichaam gaat zorgen waarop de vogel massa’s calcium gaat verbruiken om dit te neutraliseren. Ook dit komt vaak voor tijdens de kweek men voegt eiwitten toe aan het eivoer tegen 100 km per uur en percentages van 25%  of nog hoger zijn geen uitzondering. Het rechtstreeks gevolg is dat de pop heel haar huishouding aan calcium nodig heeft om die eiwitten te verteren en te weinig calcium over heeft om eierschalen te vormen met als gevolg max 2 of 3 eitjes per ronde in de nest of een slecht gevormde eierschaal. Dit eivoer met een veel te hoog percentage eiwitten gaat de jonge kanarie bij de aanvang van zijn ontwikkeling al met een verstoorde calcium opname opzadelen. Te veel eiwitten kunnen een nefaste invloed hebben op de goede werking van de nieren en de lever, als gevolg van deze verminderde werking gaat de opname van vitamine D dan weer verstoord worden welke dan weer nodig is voor de opname van calcium, juist ja een vicieuze cirkel. Waarom denkt u dat een eiwitdieet best onder dokters begeleiding gevolgd word? Juist ja omdat hoge concentraties eiwitten in de voeding gevaarlijk kunnen zijn voor mens en dier.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  31-03-2015, 15:23 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2014 TERUGBLIK
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  AVDE=================================================================
  EN DE WINNAARS ZIJN+++++++++++++++BEKENTxml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

  In het voorjaar tussen einde show seizoen en begin kweek seizoen worden de winnaars van het voorbije jaar in de bloemen gezet op de diverse clubfeesten. Als ik terugblik op de voornaamste ankerpunten in het show seizoen zie ik bij de bultjes steeds dezelfde namen terug komen.

  Als we beginnen met de grootste  1dag show van het jaar  deze van BPC-  Antwerpen, welke we kunnen aanzien als de eerste echt belangrijke afspraak van het jaar waar iedereen top wil zijn met zijn vogels. Het was hier dat Dick Van Brenk zijn adelbrieven voor de eerste maal op tafel legde en met de beste bult in show huiswaarts keerde en één eerste uppercut uitdeelde met zijn super bultjes. Met Wim Hofman en Patrick Teichmann als keurmeesters was dan ook de top aanwezig als het over bultjes keuren gaat, dit belette niet dat één slechte verliezer het niet kon nalaten deze mensen te bestempelen als Pipo.

   De volgende afspraak die er toe doet in het jaar was de Gouden Ring show te Roeselare, de meest precieuze meerdaagse show in België kreeg dit jaar af te rekenen met de gevolgen van de vogelgriep. Het was dan ook spijtig dat sommige buitenlandse deelnemers geen vogels konden insturen wegens vervoersverbod in hun land. Geen erg er bleven nog voldoende liefhebbers en kwaliteit aanwezig voor de reeksen van de Belgische bult te bevolken, de afwezigen hadden ongelijk of waren nog niet hersteld van hun uppercut.

  Met een beperkte ploeg bultjes bleek deze show een succesverhaal voor mezelf, met driemaal goud, tweemaal zilver en drie maal brons keerden ze huiswaarts.

  Voor de liefhebbers van onze nationale trots is er begin november met de Bultenshow van Spy ook altijd nog een ankerpunt om naar uit te kijken. Iedereen weet dat het hier steeds de beste zijn die de strijd aangaan voor de beste in show. Sommigen haken dan ook af door de hoge kwaliteit van de bultjes die hier steeds aanwezig zijn. Ook hier was het weer Dick Van Brenk die uit het verre Langbroek ergens tegen 4 uur in de morgen vertrokken was om hier te zegevieren met beste bult in show. Wie hier ook met één super stam in zijn kaarten liet zien was niemand minder dan de veelvuldige wereldkampioen Wim Hofman hij behaalde dan ook de titel van beste stam in show.

  Al deze shows kaderen in een interclub ingericht door de federatie van de  “Belgische postuur kanarieclub” of de B.P.C.  Op het einde van de rit komen hier de sterkste kwekers/ tentoon stellers van een ras boven drijven, en mag men terecht fier zijn als men bij de besten behoord in dit klassement. Als men de lijn van de beteren in dit klassement  doortrekt naar het W.K. zien we hier ook dezelfde namen terug komen en behalen zij de meeste medailles in Rosmalen met de Belgische Bult, op een toevallige uppercut uitzondering na.


  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  31-03-2015, 15:22 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  04-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TELLER STAAT OP NUL

  Avde=================================xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

   

  DE TELLER STAAT OP NUL

  Met het WK te Rosmalen kwam er een einde aan het show seizoen 2014 en werd de teller weer op nul gezet. Met de kweek nemen we een nieuwe aanvang naar het nieuwe show seizoen 2015 dat ditmaal zal eindigen op het WK te Portugal. Voor de bultjes naar het WK vertrokken werden deze opgelicht zodat eens ze terug zijn zij direct kunnen starten met de kweek.

  De eerste nestjes zijn dan ook al gevuld met eitjes en sommige popjes zijn al aan het broeden zodat we binnen een tien tal dagen de eerste bultjes mogen verwachten. De voorbereiding verliep voorbeeldig zonder enige strubbeling laat ons hopen dat dit de voorbode is van een goede kweek.

  Voor mij bestaat een goede kweek uit 200 à 250 jonge bultjes, de 48 koppels welke ik samenstelde moeten de klus maar klaren en deze verwachting inlossen. Maar de weg naar een goede kweek is bezaaid met vallen en schietgeweren, er kan 1000 en 1 dingen mislopen.

  De eerste vereiste om alles vlot te laten verlopen  is dat de vogels gezond zijn bij de aanvang van de kweek.  We mogen niet vergeten dat kweken voor onze kanaries een zware inspanning is en dat vooral de popjes de meeste offers dienen te brengen. Zoals steeds ga ik een 8 tal weken voor de aanvang van de kweek op bezoek bij de dierenarts voor mij is dat bij Trigenio te Nijlen. Na een onderzoek door Peter Coutteel werden men bultjes als gezond verklaard en was behandelen niet nodig.

  De normale voorbereiding met wat vitaminen en mineralen ter ondersteuning voor de nakende kweek werden toegediend dus moeten ze er klaar voor zijn. Voor wat het eivoer betreft ga ik dit jaar een nieuwe toepassing uitproberen bij een aantal koppels en als de resultaten goed zijn gaat de vernieuwing zich doorzetten naar al de koppels. Het uiteindelijke doel is van tegen het einde van de kweek zonder commercieel eivoer te gaan kweken. Als het waar is dat de uiterst kleine hoeveelheden chloor in leidingwater of de verwaarloosbare hoeveelheden van nitriet of wat dan ook in sla of appels een slechte invloed hebben op de kweek resultaten van onze kanaries. Wat moet ik dan denken van de stoffen die worden toegevoegd aan commercieel eivoer on dit tot 18 maanden houdbaar te maken na fabricatiedatum?

  Zoals elk jaar komt er weer wat nieuw op de markt  dit jaar is het  Perle Morbide  . Het was al een twee tal jaar aan het sluimeren maar dit jaar is het hot dankzij een goede setting in de markt en de nodige reclame. Op fluisterende toon en met geheimzinnige papiertjes die de naam vermelden zo gaat men met dit nieuwe wonderkind om, kweken was nog nooit zo gemakkelijk als men maar Perle Morbide voedert. Als we de samenstelling eens onder de loep nemen is er niets nieuw onder de zon, geen enkel ingrediënt laat een betere kweek verwachten. Maïs, gemalen tarwe, gemalen haver, maïsglutenmeel, kokosolie, sojaolie, aardappeleiwit zijn geen wondermiddelen en de rest zijn kunstmatige kleur stoffen en wat vitaminen of aminozuren die in elk vitaminepreparaat voor vogels zijn terug te vinden.  Wie het zich wil aanschaffen moet er naar op zoek aangezien het op niet veel plaatsen te verkrijgen is dit ondersteund natuurlijk de wonderbaarlijke geheimzinnige kwaliteiten die men er aan toe dicht.

  Zo nieuw is het trouwens niet het is al een aantal jaren op de markt, oorspronkelijk komt het uit Amerika de firma Pretty –Bird van de pellet voeding heeft het al lang in haar gamma en voor de helft van de prijs.

   Dat het kiemzaden zou vervangen is een commerciële leugen en slaat nergens op het is totaal onwaar en dan al zeker naar voedingswaarde toe het kan hoogstens de rusk of couscous vervangen in het eivoer door het rul te maken. Dat ze het graag eten is waar maar de meeste mensen eten ook graag friet en taarten die zijn lekker, maar of het goed is?

  Welke weg ik moet gaan en welk type bult ik moet kweken is nog een raadsel aangezien enkele wijze zich gaan buigen over de toekomst van de bult. Men denkt er aan de standaard aan te passen, met het argument dat de hedendaagse bult is geëvolueerd. Is deze evolutie dan wel in de goede richting geweest? Is het niet zo dat men vogels moet trachten te kweken welke naar de standaard toe evolueren. Als de standaard niet meer beantwoord aan de hedendaagse bult zijn er dan in het verleden foute keuzes gemaakt? Zijn er toen zaken extra beloond die niet gevraagd werden en zo de bult liet evolueren van de standaard weg. Moet ik nu van die kleine bultjes met een werkhouding in cijfer 1 gaan kweken, of net die lange smalle met gestrekte Gibber poten. Er moeten ook meer punten komen op de bevedering stelt men voor, en bij één andere houdingvogel schaft men juist de rubriek bevedering af, ofwel zijn al de neges zwart of wel geen enkele. Men moet wel weten wat men wil natuurlijk anders word vogels kweken naar de standaard moeilijk.

  We zien wel waar het schip strand misschien zit er wel meer toekomst in de Parijse Frisé die in bestelling zijn en maak ik volgend jaar een volledige overstap naar dit ras zodat dit kweekjaar wel eens men laatste zou kunnen zijn als Belgische Bult liefhebber.

    


  niets nieuw onder de zon al 15 jaar op de markt  Het Nieuwe wonderkind vanaf nu is vogels kweken kinderspel

  Als conservatief ben ik tegen veranderingen maar als het moet enkele voorbeelden die wel wat in zich hebben als nieuw type bult

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  Categorie:KWEEKHOK
  04-03-2015, 22:11 geschreven door avdeynde  
  Reacties (0)
  Archief per week
 • 11/09-17/09 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 28/03-03/04 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 26/12-01/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !
  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Belgische bulten groep Oost Vlaanderen
 • club italiano bossu
 • Richard Peeters en zoon Johan --- glosters en yorkshires
 • Belgische bulten Wim Hofman
 • VLAAMSE BORDER & FIFE FANCY CLUB
 • bossu belga Giuseppe Colucci
 • bossubelge
 • visita-al-aviario-de-juan-jose-oliva.
 • Lizards kanarie
  Welkom op mijn blog!
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  muntenverzamelen
  www.bloggen.be/muntenv
  Foto
  Foto

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!