Battlefield 1 is voor velen de game waar ze lang naar uit hebben gekeken. De fanbase was laaiend enthousiast toen bekend werd dat Battlefield terug in het verleden zou duiken en de Eerste Wereldoorlog als setting zou krijgen. In sterk contrast met de grootste concurrent Call of Duty die juist de toekomst in vloog keerden DICE en EA terug naar de historische gebeurtenissen die meer dan honderd jaar geleden plaatsvonden. Eén ding is zeker:Battlefield 1 is een game zoals nog nooit eerder is verschenen.

Singleplayer - kort maar krachtig

De singleplayer van Battlefield 1 is kort maar krachtig. De campagne kan, wanneer je een beetje snel bent en niet op zoek gaat naar alle easter eggs en collectabelsin een uurtje of vijf á zes uitgespeeld worden. De campagne bestaat uit vijf delen, War Stories genaamd. Elke War Story heeft zijn eigen hoofdrolspeler waar jij de controle over krijgt en daarmee krijg je vijf unieke verhalen voorgeschoteld.

In tegenstelling tot de vorige Battlefield delen worden de missies van Battlefield 1 afgewisseld met cutscènes waarbij je ook je eigen personage te zien krijgt. Hiermee is DICE een goede weg ingeslagen en krijg je veel meer binding met het personage dat je bestuurt en krijg je een beeld van de mensen achter de wapens. Ook krijg je een goed beeld van het drama van de Eerste Wereldoorlog.

Zo krijg je in de eerste missie direct een aantal namen te zien van jongens die zijn gestorven en de hun geboorte en sterftejaar. Dit is wel even een klap in je gezicht als je inziet dat de meeste van de gesneuvelden nog niet eens twintig jaar oud zijn geworden.

De campagne van Battlefield 1 is bovendien compleet anders opgebouwd dan de campagnes uit de vorige edities. Waar je in vorige Battlefield games vaak het gevoel had alsof je een "supersoldaat" was die én goed een tank kon besturen én goed een vliegtuig de baas was én op de grond zeer sterk was, is dat in Battlefield 1 anders. Realisme wordt gecreëerd doordat ieder karakter zijn eigen specialisatie heeft en dus niet van alle markten thuis is.

In het eerste deel van de verhaalmodus ben je bijvoorbeeld en tankbestuurder en dat is ook precies wat je aan het doen bent, je bestuurt een tank en meer niet.Het komt natuurlijk wel eens voor dat je de tank moet verlaten, maar dit gebeurt alleen als je bijvoorbeeld je tank moet repareren of een weg door de mist moet zien te vinden om ervoor te zorgen dat de tank niet in een hinderlaag terecht komt of vast komt te zitten.

De andere War Stories zijn eveneens gericht op gespecialiseerde doch normale soldaten die de hel van de Eerste Wereldoorlog betreden. Zo zijn er naast de tankbestuurder ook nog een piloot in de Engelse luchtmacht, een Italiaanse soldaat die behoorde tot een speciale groep vrijwilligers, een Australische veteraan en een sluipmoordenaar in dienst van Lawrence of Arabia. Vooral de sequenties met de tankbestuurder en de vlieger brengen een nieuwe manier van de Battlefield singleplayer.

Al met al is de verhaallijn van de singleplayer enorm goed uitgedacht met realistische personages waardoor je ook echt wel inziet dat de slagvelden van de eerste wereldoorlog geen plek waren voor de zwakke magen en lieve jongens. Meerdere malen word je er aan herinnerd wat voor verschrikkingen deze oorlog met zich mee bracht voor de jongens die deelnamen aan de oorlog.