Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
  • Madagaskar 15 december 2016
  • Madagaskar 14 december 2016
  • Madagaskar 13 december 2016
  • Madagaskar 12 december 2016
  • Bakers For Africa
    Bakers for Africa - Bakkers voor Ex-Change

    15-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 15 december 2016

    Hallo,

    vandaag kan ik eigelijk kort zijn.

    Alles goed verlopen. Een lange maar leuke opleidingsdag gehad met een bevredigend resultaat.

    Morgen beginnen we aan de laatste dag. In de voormiddag nog een paar nieuwe producten en en de namiddag een school gaan bezoeken.

    foto's spreken voor zichzelf.












    15-12-2016 om 17:32 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 14 december 2016

    Opnieuw een werkdag voorbij. Starks nog de andere verkooppunten gaan bezoeken met de zaakvoerder.

    Deze morgen bij het binnen komen in de werkplaats was het niet om aan te zien. Vuil, vuilst, vuiler Crying or Very sad

    Jack had net gedaan met het klaarzetten van de bestellingen. Ik begon de tafels te reinigen, nadien de grond te poetsen.

    Jack bekeek mij.....  wreef in zijn haar..... en begon mee te kuisen.

    Samen hebben we de hele werkplaats een ferme beurt gegeven.

    Als alles proper was zij Jack, Mon Patron, dit moet jij toch niet doen?

    Dit was het begin dat Jack los kwam. Vanaf dan stelde hij vragen, bekeek hij mij op een andere manier.

    Heel de voormiddag hebben we samen het programma afgewerkt tot ...... stroomonderbreking. Confused

    Ik nam dan de tijd om te lunchen.

    In de namiddag was onze nieuwe werkkracht aangekomen.

    Opleiding gerezen bladerdeeg. Ook was het meisje daar dat moet zorgen dat alles proper is.

    Al lachend even gezegd dat Jack en ik hier alles gepoets hadden, dat ik graag in een propere werkplaats begin.

    Boodschap was goed aangekomen. Op het einde van onze werkdag begon ze met alles te poetsen.

    Dus vandaag een leerrijke en leuke dag













    14-12-2016 om 15:42 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 13 december 2016

    Even schetsen waar ik zit.

    Mad’Delice is een bedrijf die een hotel, verschillende restaurants en een bakkerij heeft. Meer gericht naar banketbakkerij en koeken.

    De producten uit de bakkerij worden verdeeld in de verschillende verkooppunten. Kleine The room's waar men kan lunchen, een koffie of thee drinken.

    Hier ook het zelfde probleem die we in Afrika kennen “vertrouwen”.

    Het ishier noodzakelijk om een inventaris te maken van de grondstoffen die besteld worden en deze die effectief verwerk worden.

    En daar zit meestal het probleem. Deze balans is niet altijd in evenwicht. Dus dit is één van mijn taken.

    Ook proberen wat meer structuur aan te leren. Dit start met hen te wijzen op regelmaat. Als je vertrekt van 1kg  bloem weet je dat er altijd hetzelfde aantal koeken moet hebben.

    Dus “ wegen en meten” J. Dit niet alleen voor het product maar ook voor de kostprijsberekening.

    Het voorstel van de zaakvoeder is dat ik iemand zou opleiden die nog niet veel kennis heeft en hem mijn manier van werken aanleer.

    Misschien een goed idee, heb ik ook in Kenia gedaan. Indien een gemotiveerd iemand moet dat lukken.

    Ok starten dan…… neen...... stroomonderbreking. Meer dan 3 uur zitten wachten en hopen op…..

    Na de drie uur konden we starten met het croissantdeeg. Proberen hun manier van werken te wijzigen.

    Morgen komt er een nieuwe beginnen. Deze kan ik van in het begin de juiste manier aanleren. Ze hebben nu gezien dat het resultaat goed is.

    Morgen hoop ik  een mooi assortiment te maken van brioches en dessertkoekjes. Als alles loopt zoals gepland.

    Na het werk heb ik nog even samen gezeten met de zaalvoeder. Opnieuw geluisterd naar zijn zorgen ( fustraties).

    Ik hoop hier een oplossing voor te vinden. Tijdens onze babbel..... opnieuw stroomonderbreking.

    Dus even romantisch met kaarlicht gaan slapen.








    14-12-2016 om 15:15 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Madagaskar 12 december 2016

    hier mijn verhaal.

    Na de lange reis en tal van controles en lang wachten op de bagage toch even geslapen. Er is hier twee uur verschil .

    Dus deze nacht rond 3h30 in mijn bed en deze morgen om 5 uur was het al klaar en super druk in de straat.

    Afrika ontdekken, er is nergens meer diversiteit dan in Afrika. De vorige landen, zeker centraal Afrika is echt zwart Afrika.

    Hier in Madagaskar is het meer Oosters getint. Geen of weinig kroezelhaar, niet echt een zwarte huidskleur. Ook de levensstijl is anders.

    Elk land heeft zijn eigenheid. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk.... ze zeggen allemaal .....oui mon patron.(wat ze ernadien dien mee doen moet je zelf ontdekken.)

    Madagaskar is een arm land. Deze mensen kunnen onze hulp zeker gebruiken. Na één dag merk je dat ook hier een groot verschil is tussen arm en rijk.

    En toch zie je ook hier dat dit een volk is dat zijn trots niet wegsteekt. Mijn eerste bevindingen in de bakkerij.... veel.....veel werk.

    De zaakvoerder wil zijn kwaliteit verbeteren, maar de prijzen mogen niet stijgen want hij wil een product dat door de middenklasse kan gekocht worden.

    En wetende dat kwaliteit grondstoffen zoals boter, bloem en suiker veel geld kosten.

    Ik heb hier boter crème zien maken met eiwit suiker en boter, geen dooiers. Ook de banketcrème is gemaakt met water i.p.v. melk enz…

    Dus even improviseren. Ook geen regelmaat in hun werk. Grondstoffen worden aangekocht per dag, dus niet proberen om hier iets meer te maken. Dus zoals ik al zei veel werk.

    Morgen staan we om 6 uur op en starten we de opleiding.

    Misschien nog leuk om te weten, mijn bord, waarvan de foto koste 500 Ariary Malagasy weetende dat 1€ 3490 Ariary Malagasy is.

    En het was zeer lekker Smile










    13-12-2016 om 06:39 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa

    Vandaag onze laatste opleidingsdag. We zijn gestart om 7h30.

    Vandaag electriciteit, juist afgewogen, alleen de uitrolmachien was niet bruikbaar.

    Al de gerezenbladerdegen en bladerdegen met de hand uitgerold.

    Ook onze banketbakkerijproducten waren mooi.

    Om 16 uur was het dan het groot moment, presentatie van de gemaakte producten.

    Iedereen kreeg een getuigschrift uit de handen van de minister van toerisme.

    Een grote eer voor alle deelnemers. Zij waren dan ook trots en dankbaar.

    Het einde van een goed gevulde en zware week. Maar als team zijn we hier goed doorgeraakt.

    Morgen reizen we naar de Victoria watervallen. Even de toerist spelen.

    Beste groeten en dank om onze verhalen te lezen.

    Guido en Hendrik

















    18-03-2016 om 20:33 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 17 maart 2016

    Vierde opleidingsdag.

    Vandaag een rotdag, meer dan 4 uur zonder electriciteit. Een uitroltafel geleverd zonder de messen.

    Cakesbeslag werd verkeerd afgewogen, dubbel bakpoeder.

    Gelukkig waren onze stokbroden en cyabatta al gebakken en waren die wel mooi.

    Morgen rol ik de croissants met de hand, Hendrik zal ook de bladerdeeg met de hand verwerken.

    En dan midden in de dag het droevige nieuws ontvangen dat Jozef Govaerts overleden is.

    Een man die ik 7 jaar geleden leerde kennen en heb mee samen gewerkt. Onze twee boeken die men in de meeste

    bakkerscholen gebruikt hebben we samen met zijn uitgeverij ontwikkeld.

    Met dit overlijden verlies ik iemand waar ik veel respect voor had.

    Morgen een nieuwe dag.

    Nu vlug tussen de lakens?

    Groeten

    Guido en Hendrik









    17-03-2016 om 19:58 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    16-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 16 maart 2016

    Derde opleidingsdag, Opnieuw op 7h30 in de school. Start opleiding om 8 uur.

    Vandaag gestart met het maken van lepelbeslag en hertoginnenbeslag.

    Hendrik maakte ook macarons, deze waren echt heel goed!!!

    Nadien Taarten, kaastaart, flantaart, rijsttaart en afleidingen.

    Dan briochedeeg gemaakt, normaal werken we in Afrika met gedroogde gist. Nu was er verse gist.

    Heel donker van kleur, Toch maar gebruikt, met alle gevolgen.

    Heel weinig gisting. Deze keer konden we echt niet tevreden zijn. Maar niet onze fout.

    Voor morgen hebben we het deeg gemaakt met gedroogde gist. Dan zijn we zeker.

    De evaluatie was dan ook heel goed. De deelnemers zijn echt tevreden.

    Na opnieuw een lange en zware werkdag zijn we blij om ons bed te zien

    Groeten Guido en Hendrik











    16-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 15 maart 2016

    Onze tweede opleidingsdag.

    Onze Afrikaanse vrienden leren snel bij.

    We konden starten om 8uur....... en 10. Toch mooi

    Vandaag stond "droog gebak " centraal. Verschillende producten.

    Het verliep vlotter dan gisteren, iedereen wou dan ook helpen.

    Voor de cursiten zijn we een geschenk uit de hemel, dit blijkt ook bij de uitleg op het einde.

    Wij zijn moe maar tevreden, 12 uur werken voel je wel maar de voldoening nadien ook.

    Morgen verschillende taarten, gerezendeeg en enkele banketbakkerijproducten

    tot morgen

    Guido en Hendrik 















    15-03-2016 om 20:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 14 maart 2016

    Vandaag onze eerste dag Opleiding.

    Om 2 uur wakker geworden en zitten denken over ons programma.

    Ook Hendrik vertelde bij het ontbijt dat hij was wakker geworden en naar zijn recepten had zitten kijken.

    Om 5h45 liep de wekker af, nadien ontbijt en om 7 uur waren we al in de school.

    Daar aangekomen hebben we de taart afgewerkt, wel een aantal problemen, diepvries stond op 0°C

    Normaal zou de opleiding starten om 8 uur (Belgische tijd )

    Afrikaanse tijd is dat ...... 10 uur

    Er ontbraken nog een aantal grondstoffen maar we konden dan toch starten.

    Lunch was voorzien om 12h30.... Afrikatijd 14h

    In de namiddag al de producten afgewerkt en al de voorbereiding van morgen gedaan.

    Al bij al zijn we tervreden van het resultaat.

    De reacties logen er niet om. Bij de presentatie moest iedreen uitleggen wat hij had gedaan en gemaakt.

    Deze avond zijn we dan gezellig gaan eten.

    Morgen een nieuwe dag

    Groeten

    Guido en Hendrik



















    14-03-2016 om 20:29 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (1)
    13-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bakers For Africa" In Zimbabwe 13 maart 2016

    Onze eerste voorberedingsdag zit er op.

    Eigenlijk geen voorbereiding, maar een bestelling van een taart voor 150 personen.

    Eerste probleem, geen electriciteit.....

    Alternator moet het werk opknappen ( foto zegt genoeg)

    Maar ja dat is Afrika, ook al waren we dit een al beetje vergeten.

    Voor de rest was alles ok, buiten een paar grondstoffen die er nog niet waren.

    Nu vlug nog even ons programmaplanning op punt zetten en gaan slapen.

    Morgen om 6 uur opstaan en starten

    groeten

    Guido en Hendrik













    13-03-2016 om 00:00 geschreven door Guido Devillé  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs