MadDelice is een bedrijf die een
hotel, verschillende restaurants en een bakkerij heeft. Meer gericht naar
banketbakkerij en koeken.
De producten uit de bakkerij worden verdeeld in de
verschillende verkooppunten. Kleine The room's waar men kan lunchen, een koffie
of thee drinken.
Hier ook het zelfde probleem die we in Afrika
kennen vertrouwen.
Het ishier noodzakelijk om een inventaris te
maken van de grondstoffen die besteld worden en deze die effectief verwerk
worden.
En daar zit meestal het probleem. Deze balans is niet altijd in
evenwicht. Dus dit is één van mijn taken.
Ook proberen wat meer structuur aan te leren. Dit start met
hen te wijzen op regelmaat. Als je vertrekt van 1kg bloem weet je dat er altijd hetzelfde
aantal koeken moet hebben.
Dus wegen en meten J.
Dit niet alleen voor het product maar ook voor de kostprijsberekening.
Het voorstel van de zaakvoeder is dat ik iemand zou opleiden
die nog niet veel kennis heeft en hem mijn manier van werken aanleer.
Misschien
een goed idee, heb ik ook in Kenia gedaan. Indien een gemotiveerd iemand moet dat lukken.
Ok starten dan neen...... stroomonderbreking. Meer dan 3 uur
zitten wachten en hopen op ..
Na de drie uur konden we starten met het croissantdeeg. Proberen
hun manier van werken te wijzigen.
Morgen komt er een nieuwe beginnen. Deze kan
ik van in het begin de juiste manier aanleren. Ze hebben nu gezien dat het
resultaat goed is.
Morgen hoop ik een
mooi assortiment te maken van brioches en dessertkoekjes. Als alles loopt zoals
gepland.
Na het werk heb ik nog even samen gezeten met de zaalvoeder. Opnieuw geluisterd naar zijn zorgen ( fustraties).
Ik hoop hier een oplossing voor te vinden. Tijdens onze babbel..... opnieuw stroomonderbreking.
Na de lange reis en tal van controles en lang
wachten op de bagage toch even geslapen. Er is hier twee uur verschil .
Dus
deze nacht rond 3h30 in mijn bed en deze morgen om 5 uur was het al
klaar en super druk in de straat.
Afrika ontdekken, er is nergens meer diversiteit dan
in Afrika. De vorige landen, zeker centraal Afrika is echt zwart Afrika.
Hier
in Madagaskar is het meer Oosters getint. Geen of weinig kroezelhaar, niet echt
een zwarte huidskleur. Ook de levensstijl is anders.
Elk land heeft zijn eigenheid. Eén ding hebben ze gemeenschappelijk.... ze zeggen allemaal .....oui mon patron.(wat ze ernadien dien mee doen moet je zelf ontdekken.)
Madagaskar is een arm land. Deze
mensen kunnen onze hulp zeker gebruiken. Na één dag merk je dat ook hier een
groot verschil is tussen arm en rijk.
En toch zie je ook hier dat dit een volk
is dat zijn trots niet wegsteekt. Mijn eerste bevindingen in de bakkerij....
veel.....veel werk.
De zaakvoerder wil zijn kwaliteit verbeteren, maar de
prijzen mogen niet stijgen want hij wil een product dat door de middenklasse
kan gekocht worden.
En wetende dat kwaliteit grondstoffen zoals boter, bloem en
suiker veel geld kosten.
Ik heb hier boter crème zien maken met eiwit suiker en
boter, geen dooiers. Ook de banketcrème is gemaakt met water i.p.v. melk enz
Dus even improviseren. Ook geen regelmaat in hun werk.
Grondstoffen worden aangekocht per dag, dus niet proberen om hier iets meer te
maken. Dus zoals ik al zei veel werk.
Morgen staan we om 6 uur op en starten we de
opleiding.
Misschien nog leuk om te weten, mijn bord, waarvan de foto koste 500 Ariary Malagasy weetende dat 1 3490 Ariary Malagasy is.