!! NIEUWE BEZOEKERS !! lees eerst even hieronder
haai

Blijkbaar ben je op mijn blog verzeild geraakt, gewild of ongewild.

In ieder geval kun je eens wat rondkijken en -lezen.

Deze blog is er voor iedereen die mij graag wat zou willen volgen op men reis door en rond de wereld.
Ik zal men best doen om deze regelmatig van nieuwe tekst en foto's te voorzien, als ik aan een computer met internetverbinding kan geraken tenminste.

Ik hoop dat ik met deze verhalen en foto's minstens een fractie van mijn ervaringen kan laten afstralen op eenieder van jullie.

Zoals in de titel en het adres vermeld gaat het hier over een backpacking trip, dit wil zeggen een reis met enkel de rugzak en verder niets!
Ook zal ik zo weinig mogelijk proberen te vliegen, dit om zowel ecologische, economische en meer-voeling-met-het-land redenen.
Treinen, bussen, taxi's, fietsen, kamelen, paarden, ezels, ritschka's en wat weet ik nog allemaal meer zullen dus het voornaamste transport uitmaken.

De "geplande route" is als volgt ( in hoeverre ik die zal volgen is een totaal andere vraag): vetrek belgië, vliegen naar japan, vliegen naar china, via tibet naar nepal, zo noord india binnen, noord india over land naar birma (weet nog niet of de grenzen daar open zijn, zullen wel zien), thailand, cambodja, vietnam, maleisië, singapore, indonesië, dan vliegen naar australië, vliegen naar nieuw zeeland, evt fiji zullen wel zien. Dit zal het eerste deel van de trip zijn.

Tweede deel is als volgt: vliegen van oceanië naar chili, argentinië, bolivia, peru, colombia, panama, costa rica, nicaragua, mexico, de states, canada.
Als er dan nog tijd, goesting en budget is: vliegen op zuid-afrika, zuid-oostkust afrika, ... we'll see

Zo nu zou je al ietofwa een gedacht moeten hebben waarover het hier allemaal gaat he.

Als je wilt kun je via de knop "voeg toe!" onder gastenboek een berichtje achterlaten.

Veel plezier dermee
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
backpacking the world
reisdagboek van een wereldreiziger
08-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15 nasale darmpjes, en dit is nog maar het begin

Langzaam maar zeker boemmelt de trein zich een weg naar het Himalaya-gebergte.

Naarmate de uren wegtikken wordt het uitzicht vanuit de trein pittoresker. In de verte worden de eerste besneeuwde toppen al zichtbaar en raar maar waar dit uitzicht voelt heel herkenbaar aan.
De toppen in Afghanistan hadden net dezelfde aanblik.

3000m, 4000m, 5000m, daar is de treincrew met nasale darmpje om aan te sluiten op de zuurstofvoorziening van de trein. Nog eventjes en we halen de 5700m, het hoogste punt op deze treinrit.
Ademen is met momenten al wat lastiger maar gezien de statische toestand waarin ik mij bevindt op deze trein is men lichaam niet al te veeleisend ten opzichte van men bloedcirculatie en zodoende functioneer ik nog steeds naar behoren.

Niet verwonderlijk eigenlijk gezien het panda-ritme waarop ik de laatste nacht en dag geleefd heb. Slapen, eten, chillen en dan weer van tzelfte. De enige onderbreking betreft de pot (alé het gat in de grond, jaja ook in de trein) en af en toe een foto van de setting rondom ons.

Maar wat een setting,.. Vlaktes, weiden, heiden. Beekjes, rivieren, meren. Zandduinen, afgesleten gebergten en scherpe Himalaya toppen. En het kleurenpallet is al even spectaculair; de doorsnee regenboog kan er nog iets van opsteken.
En toch in dit uitgestrekte, desolate gebied zie je hutjes en tentjes, maar vooral veel gebedsvlaggen. Herders, voor de vele schapen en Yaks in dit gebied.

Een eenvoudig en hard leven op het dak van de wereld, leven of overleven?

En dit is nog maar het begin!


heuse Sahara zandduinen


ooit de film "into the wild" gezien? theeft er wa van weg hé


yaks yaks yaks


tziet ter wel heel mooi uit maar tis toch geen simpel leven zenne


de avond valt maar de trein boemelt verder


Namtso Lake ,het hoogste zoutmeer ter wereld en één van de drie heilige Tibetaanse meren


en overal gebedsvlaggen

08-06-2009 om 00:00 geschreven door djordi.  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
Categorie:Tibet
>> Reageer (0)
10-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 yakboter-thee in het Potala Paleis

Lhasa.

Ik heb de verboden stad gezien in Peking, maar dit is zonder twijfel de echte verboden stad!

Wat zeg ik, het is een f*cking belegerde stad. Op iedere hoek, in iedere straat, op ieder dak staan Chinese militairen. Allemaal in antidemonstraties outfit, bewapend met alles der op en der aan.
Ist nie in de gaten houden en patrouilleren dan ist incognito afluisteren.

Ik zeg het u: China is paranoïde en geschift!

Als de bergen rondom mij aan Afghanistan herinneren dan ben ik met deze militaire aanwezigheid beslist terug in Kaboel hoor. WTF!!
En durf ter geen foto's te maken van die militairen of ge zijt uw camera kwijt, durf geen commentaar te geven over China of ge wordt het land uit gezet. Allemaal voor het goede doel maar niemand in de wereld mag het weten of zien. En dan is er zogezegd niets te verbergen.

Mij stoot het ferm tegen de borst maar wat beslist nog erger is is dat hier dus mensen wonen. Authentieke Tibetanen die dag in dag uit met deze situatie moeten leven. Velen onwillens en machteloos. Gedoemd om als volk verslonden te worden door het gele gevaar.
Nu al wonen er meer (door de staat gesubsidieerde) chinezen dan Tibetanen in Lhasa. Alle belangrijke posities , institutionele- en uitvoerende machten, grote winkels etc zijn bezet door Chinezen.
En terwijl het nieuwe (Chinese) stadsgedeelte constant word opgewaardeerd, volgebouwd en voorzien van faciliteiten raakt het oude (Tibetaanse) stadsgedeelte alsmaar meer verloederd.

Net zoals velen hoop ik op vrijheid voor het Tibetaanse volk maar bij dit aanzicht realiseer ik dat de Chinese greep op Tibet harder is dan ooit en vrees het ergste. Hopelijk komt er snel een oplossing.

Maar voorbij de Chinese façade gekeken is Lhasa natuurlijk nog altijd een historische, mythische stad met een heel religieus en spiritueel verleden. Naast de vele Boeddhistische kloosters en monniken staat daar niet toevallig ook wel het Potala Paleis. Dit prachtige paleis, gebouwd onder impuls van de vijfde Dalai Lama eind- begin 14de-15de eeuw zou nog steeds de thuisplaats van de huidige 14de Dalai Lama moeten zijn, zij het niet dat...

Zo prachtig dit paleis aan de buitenkant, zo indrukwekkend en historisch binnenin. Jammer genoeg maakt het overweldigend gevoel snel plaats voor een soort walging en verdriet bij het zien dat de hoogste Boeddhistisch spirituele leider Dalai Lama plaats heeft moeten maken voor Chinese, lustig rondspuwende militairen.

Het paleis is zo mooi dat buiten de normale foto’s overdag men er probleemloos om halfzes voor uit bed kruipt en een half uur wandelt om toch die ene unieke foto met zonsopgang te kunnen maken. En wees maar zeker dak hem heb, maar hij is zo mooi en uniek dak hem niet op het internet ga zetten. Deze foto gaat naar de collectie: ,,toekomstig in kaders te steken en thuis op te hangen foto’s’’. Maar kheb ook gekende foto’s die wel gepost kunnen worden.

Had ik nu nog eens het traditionele Tibetaanse Yak-vlees gerecht geserveerd met Yakboter-thee kunnen laten proeven wast compleet geweest.
Maar das dan weer één van de voordelen als auteur natuurlijk, ha!

Eén ding staat vast, Lhasa en het oude stadsgedeelte vervult moeiteloos verwachtingen.


het oude stadsgedeelte van Lhasa


Potala Palace


shoot van op Potala Palace


Jokhang, oudste en heiligste Boeddhistisch klooster in Tibet


aan kleuren geen gebrek int Boeddhisme


en overal de gebedsvlaggen

10-06-2009 om 00:00 geschreven door djordi.  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
Categorie:Tibet
>> Reageer (0)
14-06-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17 Tibet in het Himalaya gebergte, I shit you not!

De Tibetaanse hoogvlakte, ver genoeg boven de boomgrens om dor en stoffig te zijn.

Maar dit had ik wel verwacht, alé kwist het nog wa van de andere kant van het Himalayagebergte.
Wat het ook mag zijn, één ding staat vast: het aanzicht is fenomenaal uniek!
Groen en blauw langs de rivieroevers, alle kleuren bruin in de tektonische omhoog geduwde bergenketens en dan op de allerhoogste toppen de eeuwige sneeuw.

Als je er even bij stilstaat besef je heel snel hoe klein je wel bent.

Kijk en zie hoe een rivier, in de snijlijn tussen twee bergen, zich al tien meter diep een weg heeft uitgesleten, ieder jaar een klein beetje meer.
Kijk en zie hoe de verschillende, miljoenenjaren oude oceaanbodemlagen, omhooggeduwd door die tektoniek bloot komen te liggen, geen verassing dus dat hier heel veel fossielen tevoorschijn komen.
Kijk en zie hoe eindeloos dit Himalaya gebergte zich lijkt uit te strekken, berg na berg, top na top.

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn natuurlijk. Dit is ook een vijandige omgeving, mens en natuur dienen hier te overleven. En dat is heel contrasterend met de schoonheid.
Contrasterend is ook onze ervaring.
En met ons bedoel ik één fransman, twee Ieren, twee Amerikanen en ikzelf.

Wij zijn de in Chengdu samengestelde groep die een negendaagse toer betaald hebben door dit ongelooflijke landschap.
En zo mooi en overweldigend het landschap rondom ons, zo slecht georganiseerd en amateuristisch het reisbureau.

Gelukkig zat de sfeer goed en hingen we goed aan elkaar want voor ieder van ons is het Tibet-avontuur een ware beproeving geweest. Van niet nagekomen afspraken, tot onmogelijke dagindelingen, via uren tijdverlies door verkeerde transportkeuzes, naar uiteindelijke ruzies met de gids en het reisbureau en bijna te zijn achtergelaten te midden het Himalaya gebergte door diezelfde gids!
Ik bespaar u de details.

Zo figuurlijk ongelooflijk dit massieve plateau, zo letterlijk ongelooflijk de zever en miserie om hier te kunnen zijn.
Maar na alle gekheid op een stokje probeer ik toch zoveel mogelijk om mij er niet te veel van aan te trekken en vooral zo bewust mogelijk de omgeving rondom mij op te nemen en te genieten waar mogelijk.

Vijf dagen door mekaar gesmeten in een kleine bus waar we landcruisers moesten hebben, gemiddeld negen uren per dag in die bus en één keer twintig uren in de bus in amper vierentwing uren tijd, aangekomen om vijf uur s'morgens.

I shit you not! Tis geen lachertje geweest.

Wie in Tibet wil zijn moet lijden.


Het plateau, de weg ziet ter effen uit maar niets is minder waar hoor. pitn en bultn an olle kanten...


...en een verzakking hier en daar


swastika, der heeft da nie zo lang geleden een sloeber gestolen en omgedraaid gebruikt hé. Maar dit is den originelen


"Gelukkig zijn, daarvoor wil ik alles geven" zong den raymond ooit. Ewel hier weten ze hoe da moet.


En da zijn die mannen hun schoenen, kheb mij laten wijsmaken dat ter geen linkse en rechtse tussenzitten. Denk daj ze nie in de brantano zult tegenkomen


Jong geleerd... , de droevigheid krijg je der voe niet bij


Elke dag opnieuw, maar deze keer toch da ietsje specialer


Nen Tibetaan se


Tzijn nie alleen natuurlijke bergen da je hier ziet


Tzelfste maar gans anders


En dan is em daar hé. Ook voor Tenzing en Hilary is er ooit een eerste keer geweest


Been there, done that, en op aanraden van KR, took the picture want het t-shirt was te duur


Tibetaans guesthouse


Op weg naar de grens met Nepal, stilletjes aan terug onder de boomgrens. Soms vallen der al eens wa steentjes naar beneden


Onze "landcruiser-bus"


up en neere weg en weere...


... je zou ter dronke van worden

 

 

noot: alle foto's worden genomen met een Nikon D90 en 16-85 Nikkor lens( = NIET de standaard kitlens). Maar enkel een goede camera is geen garantie voor goede foto's. Als autodidact zijn er heel wat boeken verslonden geweest en daarbovenop heeft Jelle V. in de cursus fotografie de puntjes op de i gezet en heel wat handige tips meegegeven.

14-06-2009 om 00:00 geschreven door djordi.  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
Categorie:Tibet
>> Reageer (0)


Inhoud blog
 • 48 gifgroen op lage hoogte gedurende de ganse maand
 • 47 vliegen en afvalcontainers, de eerste échte rit
 • 46 Hans en Grietje of Alain Provist, ik weet et nie
 • 45 duizend bommen en granatan
 • 44 stress, ge kunt daar aan draaien
 • 43 T.I.T. barbecue met bier
 • 42 de weg naar gelukkig zijn
 • 41 you can check out, but you can never leave...
 • 40 zuupen en zeejken
 • 39 aan een balkon of aan tstrand, zet je der bie

  Categorieën
 • Australië (10)
 • België (3)
 • Cambodja (2)
 • China (3)
 • Filippijnen (2)
 • India (2)
 • Indonesië (1)
 • Japan (7)
 • Korea (2)
 • Laos (2)
 • Maleisië (3)
 • Nepal (2)
 • Singapore (1)
 • Thailand (2)
 • Tibet (3)
 • Vietnam (4)

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Laatste commentaren
 • Thanks (Jonathan De Kerpel)
      op 29 hello motorbike?! hihihi
 • keep on klimming (Paul)
      op 46 Hans en Grietje of Alain Provist, ik weet et nie
 • AUSTRALIE (ikke)
      op 46 Hans en Grietje of Alain Provist, ik weet et nie
 • my god!!!! (Mieke)
      op 45 duizend bommen en granatan
 • YOEN VANNEKE (ikke)
      op 43 T.I.T. barbecue met bier
 • tazzie (koenraad)
      op 43 T.I.T. barbecue met bier
 • VOETTOCHTJE??? (Ikke)
      op 43 T.I.T. barbecue met bier
 • jawadde (marcus)
      op 42 de weg naar gelukkig zijn
 • BLIJ DAT JE HET HEBT BEGREPEN (ikke)
      op 40 zuupen en zeejken
 • Happy New Year !! (Barbara & oli)
      op 40 zuupen en zeejken
 • Foto

  Foto

  Foto

  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!