Asterionfoto
Foto
Blog als favoriet !
Inhoud blog
  • Fotosite Astronomievereniging ASTERION
  • ENKELE WAARNEMINGSVERSLAGEN
  • Astrofografie
  • Astrofotografie en hoe het groeide...
  • Gedeeltelijke zonsverduistering 1.8.2008
  • Zonnewaarneming mei 2008
  • Astrofotografie door de leden
  • Opnamen ISS / Sterrensporen
  • Geleid bezoek Astrolab IRIS te Ieper
  • Groepsbezoek Astrolab IRIS Ieper
  • Overzicht tentoonstellingsruimte
  • Opendeur Asterion
  • Waarnemingen in Turkije
  • Observatie Saturnus.
  • Waarneming planeet Venus , Pleiaden.
  • Sterrenbeelden.
  • Komeet Hale - Bopp
  • Presentatie astrofotografie / Webcam
    Foto
    Archief per jaar
    Foto

    Amateurfoto:
    Veerle Heyman
    (Astronomische Werk-
    groep Mercator,
    Rupelmonde.)

    MAAN.

    Deze experimentele opname van 14 maart 2001 behoort tot een van de eerste amateuropnamen van deze vereniging. De foto kwam tot stand d.m.v. een C8 Celestron Schmidt-Cassegrain telescoop (hoofdspiegel 203 mm. / F: ca. 2030 mm.) in combinatie met een Nikon Coolpix 885 fotocamera. Deze telescoop heeft bijgevolg een openingsverhouding f/10. Enkel om U een idee te geven wat er zelfs in een beginstadium reeds mogelijk is. De foto is trouwens zeer geslaagd te noemen, temeer omdat het over een onbewerkte foto gaat waarbij geen aanpassingssoftware e.d. aangewend werd en ... (u leest het goed) de foto werd genomen met de camera in de hand voor het oculair! In onze eigen vereniging zijn er een vijftal mensen die zich eveneens vrij intens met astrofotografie bezighouden. Aanvankelijk beschikten we hiervoor slechts over wat basismateriaal maar hierin is ondertussen behoorlijk verandering gekomen.

    Foto

    A.W. MERCATOR

    Vereniging aangesloten bij VVS (Vereniging voor Sterrenkunde)

    Klik op bovenstaand embleem om de website van A.W. Mercator te bezoeken. U vindt er tal van interessante artikels en fotos alsook een zeer duidelijk en practisch overzicht terug aangaande astrofotografie onder de rubriek Hoogtepunten.

    Foto
    Druk op bovenstaande
    button om terug te
    keren naar het hoofd-
    blog ASTERION.
    13-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarneming planeet Venus , Pleiaden.

    PLANEET VENUS - PLEIADEN

    Enkele leden aan de slag bij de waarneming van de schitterende planeet Venus in het westen. De schijngestalte van de planeet was niet zo duidelijk te zien door mistvorming. Ook het zevengesternte de Pleïaden kon redelijk goed bekeken worden met de refractor. Dit type sterrekijker is zeer goed geschikt voor planeet- maan- en zonnewaarneming. Zoals je waarschijnlijk reeds eerder las spelen hierbij de brandpuntsafstand en het feit dat het om een lenzenkijker gaat een belangrijke rol. (contrast en beeldscherpte). Een objectief van 90 mm. in Vixenkwaliteit geeft zeer scherpe en contrastrijke beelden voor waarnemingen binnen het zonnestelsel tot een vergroting van ca. 150x. Mijn practische ervaring is dat bij het gebruik van degelijke oculairs en bij ideale waarnemingsomstandigheden dit voor maanwaarnemingen zelfs mag oplopen tot bijna 200x, wat met een doorsnee kijker van dit formaat quasi onmogelijk is. We kunnen er ook sterren en de helderste deepskyobjecten mee observeren, maar voor deepskywaarneming in het algemeen scoort een Newtontelescoop met een optische hoofdspiegel van 150 à 200 mm. met een kortere brandpuntsafstand beter ( openingsverhouding ca. f/5 ). Deze zal dan op zijn beurt weer wat minder presteren voor planeetwaarnemingen. Kortom, een ideale kijker voor alle soorten van waarneming bestaat eigenlijk niet, behalve indien we de beperkingen van ieder type telescoop erbij willen nemen. Dit geldt zeker als we uitstekende waarnemingsresultaten nastreven. In het geval van deepskyobservatie best een kijker met 2" focuser gebruiken en met 2" oculairs werken met beeldvelden van 60/80° om een zo uitgestrekt mogelijk gebied te kunnen bekijken. Bij een eventuele persoonlijke aanschaf is de keuze best te maken in functie van datgene wat U het meest wil gaan bekijken. Voor volgende kijkavonden zetten we zeker de maan en voor een zonnige open dag de zon op het programma. Deze laatste bekijken we uiteraard met een veilig objectieffilter.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    T -->

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs