Asterionfoto
Foto
Blog als favoriet !
Inhoud blog
  • Fotosite Astronomievereniging ASTERION
  • ENKELE WAARNEMINGSVERSLAGEN
  • Astrofografie
  • Astrofotografie en hoe het groeide...
  • Gedeeltelijke zonsverduistering 1.8.2008
  • Zonnewaarneming mei 2008
  • Astrofotografie door de leden
  • Opnamen ISS / Sterrensporen
  • Geleid bezoek Astrolab IRIS te Ieper
  • Groepsbezoek Astrolab IRIS Ieper
  • Overzicht tentoonstellingsruimte
  • Opendeur Asterion
  • Waarnemingen in Turkije
  • Observatie Saturnus.
  • Waarneming planeet Venus , Pleiaden.
  • Sterrenbeelden.
  • Komeet Hale - Bopp
  • Presentatie astrofotografie / Webcam
    Foto
    Archief per jaar
    Foto

    Amateurfoto:
    Veerle Heyman
    (Astronomische Werk-
    groep Mercator,
    Rupelmonde.)

    MAAN.

    Deze experimentele opname van 14 maart 2001 behoort tot een van de eerste amateuropnamen van deze vereniging. De foto kwam tot stand d.m.v. een C8 Celestron Schmidt-Cassegrain telescoop (hoofdspiegel 203 mm. / F: ca. 2030 mm.) in combinatie met een Nikon Coolpix 885 fotocamera. Deze telescoop heeft bijgevolg een openingsverhouding f/10. Enkel om U een idee te geven wat er zelfs in een beginstadium reeds mogelijk is. De foto is trouwens zeer geslaagd te noemen, temeer omdat het over een onbewerkte foto gaat waarbij geen aanpassingssoftware e.d. aangewend werd en ... (u leest het goed) de foto werd genomen met de camera in de hand voor het oculair! In onze eigen vereniging zijn er een vijftal mensen die zich eveneens vrij intens met astrofotografie bezighouden. Aanvankelijk beschikten we hiervoor slechts over wat basismateriaal maar hierin is ondertussen behoorlijk verandering gekomen.

    Foto

    A.W. MERCATOR

    Vereniging aangesloten bij VVS (Vereniging voor Sterrenkunde)

    Klik op bovenstaand embleem om de website van A.W. Mercator te bezoeken. U vindt er tal van interessante artikels en fotos alsook een zeer duidelijk en practisch overzicht terug aangaande astrofotografie onder de rubriek Hoogtepunten.

    Foto
    Druk op bovenstaande
    button om terug te
    keren naar het hoofd-
    blog ASTERION.
    18-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geleid bezoek Astrolab IRIS te Ieper

    IRIS P Cannaerts


    BEZOEK STARNIGHTS OP ASTROLAB IRIS TE IEPER

    Deze driedaagse bijeenkomst (17 tot 19 augustus 2007) werd georganiseerd door de Werkgroep Deep Sky van VVS (Vereniging voor Sterrenkunde). Astrolab IRIS beschikt over een zeer uitgebreide infrastructuur met auditorium, bibliotheek en twee waarnemingslocaties waaronder een 200 mm. refractor opgesteld in een draaibare koepel.
    Een groepje leden van Asterion bezocht dit interessante "astro-praktisch evenement" op het domein van het prachtige natuurgebied de Palingbeek te Zillebeke/Ieper. Een zeer interessante bijeenkomst van vele amateurastronomen. Er konden vele waarnemingen verricht worden en tevens zeer interessante uiteenzettingen en workshops gevolgd worden die gegeven werden door echte specialisten uit binnen- en buitenland. Er was tevens een grote hoeveelheid aan astromateriaal te bewonderen en opgestelde kijkers van de aanwezigen. Uitwisseling van vele tips aangaande astronomie, materiaal en waarneming was eveneens aan de orde. Gedurende de dag werd er aan zonswaarneming gedaan met typische zonnekijkers.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    18-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    17-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groepsbezoek Astrolab IRIS Ieper

    .
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (17 Stemmen)
    17-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    16-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzicht tentoonstellingsruimte
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



















    Foto: Jan Quirynen


    OVERZICHT TENTOONSTELLINGSRUIMTE

    Een deel van de tentoonstellingsruimte met op de voorgrond de Meade Schmidt-Cassegraintelescoop. Er werd tevens veel didactisch materiaal voor de telescoopbouw, sterrenkaarten, atlassen en lectuur tentoongesteld. Een beamerpresentatie aangaande het astrocomputerprogramma Stellarium gepresenteerd door Koenraad Roelands had eveneens veel belangstelling. Er stonden drie kijkers met toebehoren opgesteld.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    16-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opendeur Asterion
    Klik op de afbeelding om de link te volgen















    Foto: Jan Quirynen.


    OPENDEUR ASTERION

    Paul De Rydt in gesprek met Veerle Heyman, voorzitster van A.W. Mercator, vergezeld van een medebestuurslid en Wouter Vanwesenbeeck van Natuurpunt Antwerpen Noord (op de voorgrond links). Op de achtergrond een van onze refractoren. Een verslag van deze geslaagde opendeur die plaatsvond in het Vormingscentrum te Wuustwezel vindt U op de hoofdsite onder de rubriek berichtgevingen. Een dergelijke opendeur is zeker voor herhaling vatbaar naar de toekomst toe.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (14 Stemmen)
    16-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    15-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarnemingen in Turkije

    WAARNEMINGEN IN TURKIJE

    Een klein groepje leden had de gelegenheid om waar te nemen op een locatie aan de Egeische kust in Turkije. De nachten kunnen er zeer helder zijn en observeren is er dan ook een lust voor het oog. Op de foto zien we een van de leden aan de slag met de Skywatcher 102 mm./f5 refractor tijdens een van de kijkavonden. Deze telescoop is beter geschikt voor deepskywaarneming van de helderste objecten, maar leverde voor de planeetwaarneming toch een meer dan behoorlijk resultaat op met een maximum zinvolle vergroting tot 150x. Deze reistelescoop werd speciaal hiervoor vanuit Belgie tijdens de vliegreis getransporteerd. Door zijn compacte afmetingen en verpakt in een alukoffer samen met de overige optische benodigdheden vormde dit geen enkel probleem. Er werd o.a. gekeken naar de planeet Venus met gebruikmaking van een blauwfilter. Deze vertoonde duidelijk zijn schijngestalte en atmosfeer. Ook Jupiter met zijn manen werd met diverse oculairs geobserveerd. De gekleurde oppervlaktebanden waren hierbij goed zichtbaar. Saturnus tenslotte kwam iets minder goed tot zijn recht tengevolge van zijn toch wat minder goede helderheid op het moment van de waarneming. Tot slot werden er nog enkele sterren en objecten in de Melkweg bekeken. Deze laatste is in Turkije op de meeste plaatsen duidelijk met het blote oog te zien. Iedereen vond het een geslaagde kijkavond en iets na middernacht beeindigden we tevreden deze bijeenkomst. Tijdens vorige bijeenkomsten werd er o.a. aan Maanwaarneming gedaan met een 2" Speers Waler oculair (29 mm. 74° beeldveld) in combinatie met een 2" TS barlow factor 1.5 en 2 (ED glas) en gebruikmaking van een veranderlijk grijsfilter met zeer uitgestrekte, heldere en contrastrijke beelden tot gevolg. Volgend jaar zullen we deze locatie terug bezoeken en zullen er tevens enkele Duitse en Turkse mensen die ons initiatief mee willen steunen eveneens mee komen waarnemen...


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    15-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    14-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Observatie Saturnus.

    OBSERVATIE PLANEET SATURNUS

    Rond 20 h. waren de beide telescopen opgesteld en operationeel. Kort daarna kwamen de eerste geinteresseerden opdagen. Met gebruikmaking van een 26 mm. Plössl oculair waren de ringen van deze gasplaneet reeds duidelijk te zien. Bij het overschakelen op een 9 mm. oculair (vergroting ca. 277x) zag ik persoonlijk duidelijk de donkere band van de Scheiding van Cassini. Deze is ongeveer 3700 km breed, terwijl de buitenste ringen van het stelsel: de A ring ruim 15000 km en de B ring ca. 25000 km. breed zijn. Deze Schmidt-Cassegrain telescoop kan nog veel hogere vergrotingen aan (ca. 450x) en het optisch resultaat is uitstekend. Het is een speciale constructie met een hoofdspiegel van 250 mm. en overige optische componenten waardoor bij een korte bouwwijze toch een brandpuntsafstand van 2500 mm. verkregen wordt. Een volgende experiment als de sturing van deze telescoop volledig op punt zal staan voor de betreffende locatie is het gebruik van oculairs met kleinere brandpunten tot ca. 5 - 6 mm. Ook de Orionnevel en een open sterrenhoop werden met succes bekeken tijdens deze waarnemingsavond van 14.3 jl. De begeleiders gaven daarbij ook wat toelichting aangaande oriëntatie, diverse sterrenbeelden en details over de planeten.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    14-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    13-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarneming planeet Venus , Pleiaden.

    PLANEET VENUS - PLEIADEN

    Enkele leden aan de slag bij de waarneming van de schitterende planeet Venus in het westen. De schijngestalte van de planeet was niet zo duidelijk te zien door mistvorming. Ook het zevengesternte de Pleïaden kon redelijk goed bekeken worden met de refractor. Dit type sterrekijker is zeer goed geschikt voor planeet- maan- en zonnewaarneming. Zoals je waarschijnlijk reeds eerder las spelen hierbij de brandpuntsafstand en het feit dat het om een lenzenkijker gaat een belangrijke rol. (contrast en beeldscherpte). Een objectief van 90 mm. in Vixenkwaliteit geeft zeer scherpe en contrastrijke beelden voor waarnemingen binnen het zonnestelsel tot een vergroting van ca. 150x. Mijn practische ervaring is dat bij het gebruik van degelijke oculairs en bij ideale waarnemingsomstandigheden dit voor maanwaarnemingen zelfs mag oplopen tot bijna 200x, wat met een doorsnee kijker van dit formaat quasi onmogelijk is. We kunnen er ook sterren en de helderste deepskyobjecten mee observeren, maar voor deepskywaarneming in het algemeen scoort een Newtontelescoop met een optische hoofdspiegel van 150 à 200 mm. met een kortere brandpuntsafstand beter ( openingsverhouding ca. f/5 ). Deze zal dan op zijn beurt weer wat minder presteren voor planeetwaarnemingen. Kortom, een ideale kijker voor alle soorten van waarneming bestaat eigenlijk niet, behalve indien we de beperkingen van ieder type telescoop erbij willen nemen. Dit geldt zeker als we uitstekende waarnemingsresultaten nastreven. In het geval van deepskyobservatie best een kijker met 2" focuser gebruiken en met 2" oculairs werken met beeldvelden van 60/80° om een zo uitgestrekt mogelijk gebied te kunnen bekijken. Bij een eventuele persoonlijke aanschaf is de keuze best te maken in functie van datgene wat U het meest wil gaan bekijken. Voor volgende kijkavonden zetten we zeker de maan en voor een zonnige open dag de zon op het programma. Deze laatste bekijken we uiteraard met een veilig objectieffilter.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
    13-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    10-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterrenbeelden.

    Orion Mercator Nov98

    Amateurfoto: Veerle Heyman, A.W. Mercator


    STERRENBEELDEN

    Om met astrofotografie van start te gaan is het fotograferen op statief van een aantal sterrenbeelden een goed begin. Bovenstaande foto toont een opname van het sterrenbeeld Orion. We zien duidelijk de drie gordelsterren v.l.n.r. Alnitak, Alnilam, Mintaka en de typische vorm van het sterrenbeeld. Ze werd genomen met een Canon AE1 toestel. Een wat ouder type camera waarop je sluitersnelheden, diafragma e.d. manueel kan instellen is hiervoor reeds prima geschikt. Een en ander kan experimenteel uitgetest worden. Uiteraard werken we met een voldoende stabiel statief.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    10-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    08-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Komeet Hale - Bopp

    Hale Bopp Mercator Mar97

    Amateurfoto: Veerle Heyman, A.W. Mercator

    KOMEET HALE - BOPP

    Opname gemaakt in maart 1997 met een Nikon F60 fotocamera. De heldere komeet en de staartvorming zijn duidelijk te zien. Hij werd ontdekt door Amerikaanse astronomen (Alan Hale en Thomas Bopp) op 23 juni 1995. Op dat moment was de komeet ongeveer een miljard km. van de Aarde verwijderd met een magnitude van +10.5. Alan Hale is werkzaam geweest als beroepsastronoom o.a. voor het Jet Propulsion Lab van NASA. Thomas Bopp is een rasechte amateurastronoom met zeer veel waarnemingservaring. Op het tijdstip dat bovenstaande foto genomen werd bedroeg de afstand tot de Aarde nog ca. 198 miljoen km. Onder invloed van de planeet Jupiter werd deze komeet in een kortere elliptische omloopbaan om de Zon gedwongen dan voorheen (momenteel ca. 2300 jaar).





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (20 Stemmen)
    08-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Presentatie astrofotografie / Webcam


    TOMREG JPG


    PRESENTATIE ASTROFOTOGRAFIE / WEBCAM

    Tom Alderweireldt aan de laptop tijdens zijn boeiende presentatie aangaande webcamfotografie voor de Asterionleden op onze locatie te Brasschaat. Deze persoon werd uitgenodigd als gastspreker en heeft een jarenlange ervaring op dit vlak zowel persoonlijk als op een volkssterrenwacht. Een zeer degelijke theoretische uiteenzetting gevolgd door een praktisch gedeelte. Hierbij werd de laptop gekoppeld aan een ETX telescoop in buitenopstelling. Daarbij werd met het programma Registax een live demo uitgevoerd met de planeet Jupiter in het vizier. Tom toonde onze leden de diverse mogelijkheden van nabewerking met dit programma. Het opent perspectieven voor enkele van onze leden die geinteresseerd zijn in astrofotografie in het algemeen. Langs deze weg bedanken we hem voor de genomen moeite en de uitstekende presentatie.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    04-03-2007, 00:00 geschreven door Paul De Rydt  
    Reacties (0)
    T -->

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs