VLAAMSE BIJZONDERE VELDWACHTER
Foto


Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Leupold optics
  • Deutsche jagdzeitung
  • Askari
  • JVS outdoor
  • jagderleben
  • jagd und freizeit
  • Jagd- und Schießsport
  • Browning
  • Zastava

    Dagelijkse zorg voor een Vlaams jachtrevier
    07-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pups te koop
    Beste jachtvrienden;

    Hierna een berichtje van mijn jachtvriend die een nestje Vizsla's heeft. Indien interesse contacteer hem gerust via pascal.bovyn-boutens@telenet.be of via 0475581234.

    Daar ik graag een pup had opgekweekt om mee te jagen ben ik al een tijdje op zoek naar een nieuwe pup. Omdat ik wat verzot ben op de vizsla (heb reeds een teefje van 5 jaar oud), zocht ik dus opnieuw een vizsla pupje. De vizsla is de Hongaarse staande jachthond.

    Graag had ik een pupje gehad die thuis is opgekweekt en dan liefst bij een collega jager. Die combinatie blijkt wat moeilijk te zijn en de wachtlijsten hiervoor zijn ellenlang; dus dacht waarom zou ik niet zelf een nestje kweken. Dan ik een pup uitkiezen en van jongs af aan aanleren. 

    Zo gezegd zo gedaan, nu op zoek naar een jagende reu. Ik had geluk en vond een mooie meejagende vizsla- reu niet ver van huis. Onze Luna werd gedekt en heb nu twee maand later vijf pups in huis. Het nestje bestaat uit één teefje en vier reutjes. Vijf prachtige jongen, maar dat vindt iedere baas van z'n honden denk ik. ;) De pups zijn nu twee weken oud en wegen reeds 1,6kg. (beerkes dus)

    Bijlagen:
    P5060301.JPG (2.7 MB)   

    07-05-2014, 18:50 geschreven door  


    03-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kraaien bestrijden
    De fazanten en patrijzen gaan volop beginnen aan het leggen van eieren of her en der zitten fazanten al op de leg. Alles is wat vroeger aan dankzij de zeer zachte winter. Enkele dagen geleden hebben wij al eieren gevonden van een fazant die kapot was gemaakt door ekster of kraai. Het is dus tijd om de predatiecontrole op te voeren.
    De trechtervallen bewezen tot op vandaag hun vangkracht. Deze hebben nu reeds bijna het afschot van vorig jaar kunnen behalen. Het vergt wel een ijzersterke discipline om iedere dag op en af te rijden om de gevangen dieren uit hun lijden te verlossen, maar zo zie je ook iedere dag het revier en zie je ook vlugger hoe het gesteld is met het aanwezige wildbestand.

    Wie net als ons een weidelijke jacht nastreeft, met een gezond bestand van echt wild, zal dus aardig uit zijn pijp moeten komen wil hij de predatie onder controle kunnen houden dankzij onze héél strenge jachtwetgeving. In Vlaanderen is het namelijk zo dat alles wat predatoren aangaat, bijna beter beschermd wordt dan alle weidevogels samen. Zo hebben we de laatste jaren een massale toename van kauwen, kraaien, eksters en over de mooie maar o zo lepe vos ga ik dan nog maar zwijgen. Maar hup, ik ga hier geen pleidooi houden voor een minder strenge jachtwetgeving ten aanzien van predatoren; ik ga dat aan de mensen overlaten die daarvoor zijn aangesteld. 

    Wat ik wel met jullie wil delen is de wettelijke manier waarop ik het doe. Het is altijd zaak om leper te zijn dan de leperd. 
    Voor kraaien heb ik nu na drie jaar één ding onthouden! Vroeg opstaan! Héél vroeg! Je kijkt een aantal dagen waar de kraaien vooral fourageren en dan ga je in totale duisternis aan de slag. Een gouden raad : koop een hoofdlamp! In de totale duisternis ga je naar de plaats en je plaatst een lokker of tien in het veld op een meter of twintig van je vuurpositie. Leg hierbij nog een grote witte zak die je met tentharingen of ijzeren staafjes vast steekt in de grond zodat het zaakje niet gaat vliegen.Wees er maar zeker van dat een kraai die tweehonderd meter verder voorbijvliegt, niet aan de verleiding zal kunnen weerstaan om het tafereel eens te komen inspecteren! Een juist afgemaaide weide is top en ook een vers geploegd of gefreesd land is okido om de scene op te stellen! Ik heb het geluk om in een tuin te kunnen staan waar de kraaien hun uitkijkpost hebben met een aantal bomen. Een boom om onder te staan vind ik beter dan een camouflagetent; als je volledig in camouflage bent vanzelfsprekend. Als je een camouflagetent geen week op voorhand kan gaan plaatsen en deze niet kan laten staan, laat het dan maar voor wat het is. Een standkraai , waar het mij vooral om is te doen, ziet onmiddellijk dat het landschap is gewijzigd en zal nooit binnen schot komen. Het zal je wel lukken om  passant - kraaien te schieten, maar ik ben er hoe langer hoe minder voorstander van als je natuurlijke dekking kan gebruiken. De kleding is heel simpel. Realtree is ongelofelijk handig, maar dan wel volledig! Geen half werk hier. Hoofd, gezicht en handen ZEKER niet vergeten. Mijn geweer is van mij niet gecamoufleerd, maar ik zie er een beetje tegen op om een B25 te overkleven met een tape. Ik investeer ooit nog wel eens in een semi-auto met camo voor de job, maar nu moet ik roeien met de riemen die ik heb. Dus voor het eerste licht aan de einder tevoorschijn komt ben je paraat. De avond ervoor wel even het uur van zonsopgang checken en de patronen pas in de kamer als het uur is aangebroken. Jullie weten wat ik bedoel hé...
    En dan komt de kat op de koord. Stel u strategisch op zodat je vrij kan vuren en vanaf het moment dat je uw plaats hebt gekozen BLIJF JE STAAN !Vertrouw in uw camouflage en laat ze dicht komen! En met dicht, bedoel ik echt dicht! Bijna altijd zijn ze met twee, dus dat zijn vier ogen die het tafereel gade slaan vanuit de lucht. Als ze te hoog zijn, laat ze dan passeren en verroer je niet. Ze komen gegarandeerd nog eens over op lagere hoogte. Als het plaatje klopt kan je meermaals hebben dat ze op amper tien meter boven uw hoofd passeren en dat is nu juist de moment om in actie te komen. Heel vlug schouderen en vuren; niet twijfelen.  Als je met twee schutters bent en er naderen twee kraaien op honderd meter spreek dan vlug af wie de linkse of de rechtse schiet en één iemand heeft een signaal wanneer er gevuurd wordt. Best de koelbloedigste van de twee ;) of er ligt geen enkele in de grond. We spreken uit ervaring hé Pascal :)
    Als het is gelukt om een kraai te strekken, raap ze dan NOOIT op. Herlaad en blijf op uw positie roerloos staan zolang de jacht bezig is, ook al liggen er kraaien op hun rug. Een kraai is nu de uitzondering op de regel dat een vogel op zijn rug de soortgenoten afschrikt, integendeel zelfs! Wij hebben met eigen ogen al meermaals gezien hoe geschoten kraaien worden aangevallen door hun soortgenoten. 
    Ga ervan uit dat een ochtend kraaien jagen op deze manier amper een uur tot anderhalf uur duurt. Eenmaal de zon op is en haar stralen over de velden schijnt zijn de kraaien aan het fourageren en kan je opkrassen. Dan is het voor ons tijd om naar de bakker te rijden achter verse koeken en broodjes en vrouw en kinderen te wekken voor een uitgebreid ontbijt. De geur van een verse bak koffie, het gebraden spek met eieren en de verse broodjes zijn steeds de afsluit van een kraaienmorgen voor ons. 

    En wat doen jullie morgen? Vroeg uit de veren zou ik zeggen .....

    ps vergeet geen toiletpapier in uw jaszak; kan handig zijn zo vroeg in de morgen  :) 

    03-05-2014, 18:08 geschreven door  


    30-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogdag morgen
    Beste jachtvrienden;

    Morgen hoogdag voor de jagers onder ons die het geluk hebben ree in hun revier te hebben! Opening van de reebok dus morgen tot en met 15 september. Ik wens jullie een zeer mooie jacht toe en hoop dat het opgelegde afschot kan gerealiseerd worden. 

    Voor de niet- jagende lezers kan ik misschien even duiden dat het afschot ree in Vlaanderen enkel en alleen kan gebeuren volgens een afschotsplan die is goedgekeurd door de mensen van natuur en bos en gebaseerd op tellingen die zijn uitgevoerd. Dit afschotsplan geeft de jager het recht maar vooral de plicht om in de verschillende leeftijdscategorieën stukken weg te nemen zodat een gezonde populatie kan stand houden.
    Ieder ree moet onmiddellijk gelabeld worden na afschot en ieder afschot moet gemeld worden aan het ANB. Ik vind dit een fantastisch systeem en ben direct voorstander van het labelen mocht men dit ook voor het haas toepassen, zoals dit trouwens in Frankrijk ook al in bepaalde departementen van toepassing is.  

    Goede jacht reejagers!

    30-04-2014, 20:58 geschreven door  


    27-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Beheerswerken in de lente
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze morgen wakker geworden met een stralende zon die door de ramen scheen. Ik heb opnieuw onrustig geslapen, mijn rug speelt me parten, maar toch moet ik naar het revier. Na de mislukte poging van vorige jaar heb ik deze keer de hulp ingeroepen van het grof geschut voor de aanleg van onze wildakker. De grondeigenaar zal de tractor van stal halen en alle grondwerken op zich nemen. Ons rest enkel inzaaien en toezien dat alles goed verloopt. Waar we in eerste instantie hadden gedacht aan een hoekje naast ons vorige wildweide hebben we eigenlijk geluk gehad dat de wintertarwe hier en daar letterlijk verzopen is. Opnieuw inzaaien was geen optie en dus hebben we van de grondeigenaar verkregen dat wij twee mislukte stukken mogen gebruiken gratis en voor niets! Het eerste stuk is een stuk van ruim 160 meter lang en 3 meter breed. Het tweede stuk is langs een bosje en bedraagt 112 meter bij 9 meter. De grondeigenaar was reeds druk in de weer toen we arriveerden en het eerste stuk lag reeds klaar voor de inzaai. Ik heb daar mijn werk van gemaakt want met mijn rug kan ik niets meer doen dan gewoon wat rondstappen op dit moment. Ondertussen kon Pascal met Emanuel het andere stuk gaan bewerken en een uurtje later kon ik ook hier het zaad over de grond verspreiden onder het toeziend oog van Mvr. Vandenbroucke en de hond die keek en zag dat het goed was.  Mevrouw vond dat het hoogtijd was om de dorstigen te laven en we hebben dan ook met plezier het glas geklonken op de weide die nu niets anders moet doen dan groeien.

    Het is fantastisch om te beseffen dat de mensen op het revier, na drie jaar garde te zijn, mij gaan zien zijn als één van hen. Ik heb het voorrecht om met fantastische mensen te mogen samenwerken die respect hebben voor mij als jager en bijzondere veldwachter en die, als ik hen een gunst vraag, zonder twijfelen de mouwen oprollen en hun diensten ter beschikking stellen. Het is niet makkelijk in deze moeilijke dagen om van de landbouwers, die zo strikt aan de wet gebonden zijn en het financieel niet altijd even makkelijk hebben, nog wat te verkrijgen maar waar een wil is en waar wederzijds respect getoond wordt is er echt nog wat mogelijk.    

    Emanuel, Jessica... jullie zijn fantastische mensen!

    27-04-2014, 19:23 geschreven door  


    24-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.na de beurs...
    Bijna exact één jaar geleden dat ik nog iets neerpende. Hoe het komt dat ik terug ben; of toch een poging onderneem? 
    Blijkbaar zijn er nog steeds mensen, die zelfs na een jaar afwezigheid, af en toe nog eens inloggen. Daar werd ik vreemd genoeg maandag op attent gemaakt toen ik op Hunting rond kuierde. Awel vriend; geen inspiratie meer? 
    Nee, dat is het zeker niet en stil hebben we ook niet gezeten in het afgelopen jaar. De seizoenen zijn aan ons voorbij gegaan en het jaar is als een sneltrein voorbij gevlogen. Ik denk dat het eerder de opeenvolging van kleine tegenslagen zijn die mij de moed ontnamen om af en toe in de pen te kruipen. 

    Vorig jaar heb ik kennis gemaakt met het echte leven van een garde, maar vooral met het feit dat niet ieder jaar een kermis zal zijn. De winter van 2013 was ongemeen hard en vooral de late winter heeft echt roet in het eten gegooid. Het vele harde werk en de mooie vooruitzichten voor het jachtseizoen werden dan ook nog eens gecounterd door een grensgeschil, het niet behaalde afschot die ik mijzelf had opgelegd, een ware invasie van vossen op ons en de ons omringende jachtrevieren en 'natuurvrienden' die het nodig vonden om mijn wagen eens onder handen te nemen. Ik heb heel hard moeten vechten om mezelf en ook anderen te overtuigen dat het heel goed mogelijk is om een mooi en wildrijk revier te hebben niettegenstaande de hele strenge jachtwetgeving, maar dat kan enkel met véél hard werk en een slimme aanpak. 
    Op dit eigenste moment zijn we heel hard bezig met het bestrijden van rechtbekken. De twee trechtervallen hebben hun nut al een paar weken meer dan bewezen. Bijna de helft van het totale afschot kraaien van 2013 is nu reeds gerealiseerd. 
    Er zijn nog een aantal vaste voedertonnen bij gekomen en er is een aanvraag ingediend voor de aanleg van een poel en de aanleg van een bos van anderhalve hectare. Dat laatste zal pas in 2015 of 2016 kunnen gerealiseerd worden omdat het perceel als bestendig grasland is ingetekend. Dus dat wordt nog even geduld uitoefenen, maar alle dossiers zijn in behandeling.

    Volgende week wordt onze nieuwe wildweide ingezaaid van 100m bij 25m en wordt er ook nog eens een strook ingezaaid langs een tarweveld van om en bij de 200m bij 6m. Het beheer van onze patrijzen is voor mij echt een streefdoel op zich, waar ik de laatste jaren toch wel mooi in slaag. Het afschot is nog niet gestegen, maar de populatie des te meer. Ik zie over het ganse doelgebied verspreid koppels patrijzen en dat is nu mijn prioriteit om ze tot broeden te laten komen. Ik ben heel enthousiast omdat in dit gebied er dit jaar bijna geen mais staat maar de gewassen vooral bestaan uit tarwe,  bieten en aardappelen. Na twee seizoenen 'maisjacht' mag het wel eens wat anders zijn. Zo hebben we vorig jaar amper fazanten tegen gekomen op de jachtdagen, maar op de vossenjacht in februari ging de één na de andere fazant op de vleugel. Het bestand bestaat vooral uit hennen, dus ook hier hoop en bid ik tot God de vader om mij eens dit seizoen goedgezind te zijn zodat ik 2013 vlug kan vergeten.

    Wat is er mooier dan echt wild in een weidelijk beheerd revier?? Niets volgens mij, maar dan moeten we ons wel gaan realiseren dat het vooropgestelde afschot niet altijd zal kunnen worden gerealiseerd en dat tegenslagen deel uitmaken van onze hobby ook al doen we nog zo ons best. Daarom vraag ik ook om vertrouwen te hebben in jullie gardes want niets komt zo hard aan als een slechte jachtdag en gaat zo vreten aan uw zelfvertrouwen. 

    Dit wat het beheer van mijn revier betreft. Deze winter ben ik ook twee dagen gaan jagen in de Oostkantons. Het werden twee prachtige dagen met wisselend succes. De eerste dag was er bijna geen wild, maar de tweede dag was goed. Ik heb geen stuk kunnen strekken deze winter, maar daar zit ik echt niet mee. Om terug te vallen op bovenstaande; dat is jacht! Mij is het meer te doen om het buiten zijn, de vriendschap, de grappen en de grollen, de sfeer, de geur van een bos. Ik vind het echt héél spijtig dat de jacht ginder voorbij is. Voor een werkend mens als ik en mijn maat Pascal was dit betaalbaar en voor ons was dit een feest. We konden twee dagen jagen voor nog geen €370 en als je dan geen schot kunt lossen, wat kan ons dat verdorie schelen? Ik heb al een aantal jachten mogen meemaken waar grote tableaus worden geschoten, maar waar de sfeer iets mee had van een begrafenis. Waar er heftige discussies waren wie nu wel of niet de ree had gestrekt. Waar drijvers behandelt worden als str*nt en zelfs niet aan dezelfde tafel mochten zitten voor het ontbijt?? En dan gaan we nog maar zwijgen over de kostprijs per dag. Ieder zijn meuge natuurlijk, maar ik kan het gelukkig niet betalen ;). 

    Dus wie ergens een jachtje heeft of organiseert waar de fun topie is en waar ik niet van achterover val van de prijs laat mij maar iets weten hé. Of wie iemand nodig heeft om eens vossen te schieten van op de hoogzit in de ardennen, geef maar een seintje! Ik ken er twee die staan te springen..

    24-04-2014, 10:52 geschreven door  


    03-06-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken en nog eens werken...
    Het is dit jaar het derde seizoen. Reeds bijna drie jaar neem ik dit revier onder mijn vleugels en stilletjes aan begint het naar mijn zin te zijn.
    Je moet het beheer van een nieuw revier als één groot avontuur zien en als een ruw stuk hout die moet worden bewerkt. Je kijkt, brengt wijzigingen aan en wikt en weegt wat goed is gelopen en wat minder was. Je zoekt naar mogelijkheden en af en toe wordt je ervan bewust, dat hoe goed je het ook meent, niet alles mogelijk is. Na een gans jaar werken kijk je dan angstvallig uit naar de oogsttijd. Was het een schot in de roos, of heb ik nog te weinig gedaan?

    Het eerste jaar werden her en der voedertonnen geplaatst. Deze kregen allen een nummer en de frequentie van vullen kwam netjes in een excell-bladje. Na twee winters werden de resultaten bekeken en werd een evaluatie gemaakt. Er werd op een plan aangeduid waar de grote verbruiksposten waren. Dit waren niet zelden de plaatsen met veel dekking. Vele kleine tonnen werden vervangen door de grote voedertonnen, waardoor we veel meer voeder in één keer konden uitvoeren, maar met het resultaat dat de frequentie van bezoeken rond de tonnen drastisch naar beneden ging. Dit had een positieve invloed op de rust in het revier.

    Dit jaar zijn we begonnen met aan iedere voederton ook nog eens rabarberplanten te gaan zetten. Deze planten hebben een enorm groot blad en dienen als natuurlijk afdak bij eventuele heftige regens tijdens de zomermaanden. Deze planten trekken ook nog eens een groot aantal insecten aan, die dan weer goed zijn voor de jonge kuikens van onze vogels.

    Twee jaar geleden werden ook massa's brem geplant door mijn dochter en ik, maar deze hebben niet het gepaste resultaat opgeleverd. Vele zijn kapot gegaan, maar enkele taaie struiken zijn toch uitgegroeid tot mooie planten van meer dan anderhalve meter hoog. Dit jaar zullen zij ook voor het eerst zaad afwerpen, dus fingers crossed, en maar hopen op jonge struikjes volgend jaar.

    Onlangs hebben wij ook een wildweide ingezaaid en een hoogzit geplaatst voor het bejagen van de vos tijdens de wintermaanden. 
    Maar daarover later meer....

    03-06-2013, 16:30 geschreven door  


    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over triatlon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezers;

    Mensen die mij niet kennen zullen het wel niet in mij zien als ze de foto met pijp op deze pagina zien, maar ooit was ik een triatleet. Nee, niet van het caliber Van Lierde maar ik was toch niet barslecht ook. In de Ironman van Nice eindigde ik ooit nog rond de 550ste op een totaal deelnemersveld van om en bij de 2600 man, dus echt slecht was dat toch niet hé

    Nu genoeg verteld over mezelf, maar ik wil jullie aandacht even vragen voor een triatlete die ik persoonlijk heb leren kennen toen ze eigenlijk nog een 'schoolkind' was. Dat schoolkind kon mij wel altijd voorbij razen in gelijk welke wedstrijd en het was al snel duidelijk dat deze meid meer in haar mars had. Toen ik in 2002 een triatlonclub oprichte met enkele goeie sportvrienden konden wij voor die tijd een mooie sponsor binnenhalen en waren we vertrokken. Wij waren, op een paar na, allemaal nobele onbekenden en aan talent ontbrak het wel wat in ons bende. Talent voor 'leute' maken hadden we des te meer! (en pinten drinken konden we ook ) Per toeval zag ik Fie eens terug op onze eerste veldtoertocht die we toen organiseerden en gesterkt door de heilige St. Bernardus vroeg ik haar of ze niet bij ons wilde komen? OK, was het onverwachte antwoord en vijf maand later waren we reeds samen op stage in Bütgenbach. Ik was eerlijk gezegd zo trots als een gieter dat ze in ons team zat en dat is ze ook gebleven tot en met 2012. Ik heb het schoolkind zien uitgroeien tot een triatlete van wereldklasse en haar laatste jaren heeft ze dan ook als profatlete mogen aantreden, gesteund door haar toenmalige vriend Karl die ik hier zeker wil alle lof betuigen voor zijn werk die hij met haar heeft verricht. 

    Ik heb zelf niets aan haar carrière kunnen bijbrengen, maar via deze weg wil ik wel een oproep doen. Op 23 maart organiseert Sophie een eetfestein, maar niet zo maar één! Ze is er ook net 30 geworden en om dit te vieren zal na het eten ook nog eens een fuifje doorgaan. Ik ken Fie nu ook wel redelijk goed en als zij zegt een fuifje, dan zal 't wel een fuifje zijn! Daarom beste jachtvrienden, als jullie een echt talent willen steunen ga dan eens naar haar site en bestel nu jullie kaarten.  En aangezien jagers houden van het goeie leven, zal ze er wel iets aan overhouden zeker...

    www.sophiedegroote.com

    05-03-2013, 16:29 geschreven door  


    03-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verandering...
    Beste lezers; er hangt iets in de lucht! Het klinkt misschien belachelijk, want iedereen heeft het weerbericht reeds gezien, maar als je net zoals ik veel in de natuur bent zijn alle tekenen van een aankomende lente aanwezig. Je ruikt het, voelt het en hoort het. Deze morgen bij het waken van de kraaien rook ik plots de geur van de aarde, zag ik hazen rammelen en de eerste zonnestralen op mijn huid voelen als strelingen aan. Yes, denk ik bij mezelf, het is zover. Nee, ik weet wel dat het nu niet meteen terrasjesweer zal worden, maar genieten doe ik des te meer van dat eerste lentegevoel en het vooruitzicht dat de voedertonnen stilletjes aan mogen leeg lopen bezorgt mij een zucht van verlichting. Menig fazant paradeert af en toe voor mijn neus en de verhouding haan versus hen zit redelijk goed. Er mochten wat meer hanen gestrekt zijn, maar enfin dat is iets om volgende afschotslijsten mee rekening te houden. De patrijsjes zijn gekoppeld en de koppels zijn hun territorium aan het innemen. Gelukkig hebben wij nog een groot aantal verwilderde kanten, waardoor de koppels makkelijker naast elkaar kunnen leven. Spijtig genoeg hebben wij door sneeuw de geplande vossenjachten niet kunnen laten plaats vinden en zal op dit eigenste moment de moervos haar jongen ter wereld brengen, als dat al niet het geval is. Ik heb er geen idee van waar haar burcht zich bevindt en ik zal dan ook moeten afwachten wat het gevolg zal zijn. Bejaging op de burcht is toch verboden, dus hou ik mij daar dan ook strikt aan.Vorig jaar had ik dezelfde situatie, maar dankzij het waakzame oog van de mensen heb ik toch een paar vossen kunnen strekken, waardoor de druk op de grondbroeders toch wat was weg genomen. Het is en blijft een moeilijk evenwicht en ik luister naar alle raad die ik maar kan krijgen om de vos op een verstandige manier te beheren. Ik weet niet of ik goed beheer doe in deze materie, maar heb wel al ervaren dat ons wildbestand er zeker niet op achteruit is gegaan.
    Vanaf volgende week is de moment aangebroken om de eksters hard achter de staart te zitten. Deze rekels zijn naarstig nest aan het maken en de bedoeling moet zijn om net als bij de zwarte vriend de broedkoppels binnen het revier op een laag peil te brengen; willen wij tot een mooi resultaat komen. Eenmaal de broedperiode erop zit kunnen wij opnieuw beginnen, want de aanvoer van nieuwe kraaien is verzekerd uit het provinciaal domein die zich vlakbij bevind. Ik wordt er niet moedeloos van, maar 't scheelt niet veel.... Gelukkig is mijn vriend bijzondere veldwachter rond het provinciaal domein en moeten de zwarte vogels eerst langs hem passeren alvorens ze mijn revier bereiken. U ziet maar dat een goeie samenwerking loont! Vanaf eind maart zal het zomeruur weer in voege gaan en dat betekent enkel voor mij lekker lange avonden maken in het revier. Konijnen schieten, kraai en ekster waken op de avondtrek en nog vele mooie avonden op mijn driepootje  waken langs de vuile kanten voor een moment-suprème terwijl het andere wild een modeshow geeft van jewelste.

    'k Zie het weer volledig zitten.....

    03-03-2013, 16:49 geschreven door  


    25-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.koning winter
    Beste lezers, ik weet niet hoe het met jullie zit maar van mij mag het beginnen lente worden. Dit weekend had de boerenbond opgeroepen om nog eens massaal ( ) uit te rukken om achter de duiven aan te gaan. Als onze vrienden landbouwers dit nodig achten, dan is het aan ons om daar dan ook op te antwoorden willen wij als jachtsector onze naam waardig zijn.Mijn collega en ik hebben dus uren de koude getrotseert en hebben weer een prachtig weekend achter de rug. Nee, niet alleen omdat wij duiven mochten strekken maar wel omdat wij weeral eens een paar mooie waarnemingen hebben gedaan. Top van het evenement was gisteren toen twee witte reigers zichzelf kwamen 'showen' vlak voor ons neus. En wat dan van de twee buizerden die hun aanwezigheid aankondigden met luid gekrijs. Het koppeltje is blijkbaar terug en ik hoop dat zij weer een mooi nest jonge buizerden zullen voortbrengen op ons revier!Daar ben ik vorig jaar getuige mogen van zijn, en ik hoop dit jaar hetzelfde te mogen meemaken.

    Dan eens wat anders! Deze week gekeken naar 'komen eten'? Neen, ik ben geen fan van het programma waar men een mengeling maakt van vier personen, liefst zo verschillend mogelijk van elkaar, die dan hun kookkunsten mogen demonstreren voor de helft van Vlaanderen! Iedereen weet toch, hoop ik toch, dat dit niets met koken te maken heeft. De bedoeling is gewoon om het voyeuristisch trekje in de mens los te maken en de deelnemers wijs te maken dat het om de kookkunst gaat. Sommige deelnemers maken zich dan ook wekelijks onsterfelijk belachelijk, zo ook de van Nederland afkomstige hoe heet hij ook alweer....

    Nadat de man reeds drie dagen vlees naar binnen zit te werken in allerlei vormen en smaken komt hij de laatste aflevering met een verklaring! De laatste kandidate had ree op het menu gezet en de man in kwestie wil geen wild eten, want hij is principiëel tegen de jacht!
    HAhahahahahahahahaha! Wat een kieken! Dit mijn beste lezers is nu eens wat ik altijd zeg!

    Als je tegen de jacht bent, stop dan direkt met iedere vorm van vleesconsumptie! En daarmee BASTA!

    25-02-2013, 05:33 geschreven door  


    17-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geringde kraai
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezers;

    eerst en vooral wil ik de mensen danken die mij een privé-bericht stuurden met de bemoedigende woorden: " doe zo verder aub, ook MET dt-fouten"! Ik maak mij de laatste tijd nogal eens druk over het feit dat 'sommige waidmannen' zich nog gedragen zoals een dertigtal jaar geleden. Hoe het komt weet ik niet, maar 'sommige jagers' hebben het heel moeilijk met het feit dat er nu eenmaal regels in het leven geroepen zijn om de jacht in de komende decennia te garanderen. Daarom een oproep naar 'sommigen' om eens goed na te denken en te bezinnen alvorens je begint!We kunnnen er gewoon niet naast kijken; onze Waalse vrienden zijn kwestie van jachtreglementering beter af dan ons. Spijtig? Ja zeker, maar hebben het grootste deel van onze vlaamse kant daar dan niet voor gekozen?? Zie de verkiezingsuitslagen van de laatste jaren en het separatisme druipt gewoon van de resultaten! Een groot deel van onze Vlaamse bevolking wil af van kroon en zeker van Walen, maar aan de andere kant willen bijna alle Vlaamse jagers een terugkoppeling van de jachtwetgeving naar de Waalse. Bizar als je het mij vraagt ?!?

    Goed, we zitten er nu eenmaal mee en we moeten er het beste van maken. We leven in Vlaanderen, waar we allen toch zo trots op zijn, dus het is de Vlaamse jachtwetgeving die telt en daarmee basta! Houtsnippen zijn uit den boze en .22 randvuur is verboden voor Reintje de vos. Leer er verdomme mee leven, er zit niets anders op dan de opgelegde vreemde hersenspinselen van sommige 'natuurkenners' te volgen.

    Van waar die titel, hoor ik al sommigen denken, wel hier zie. Zoals eerder aangekondigd ben ik begonnen met een actie-plan, als ik het al zo mag uitdrukken, om het aantal kraaien in ons revier terug te dringen tot een minimum alvorens de meeste eerste hazen worden opgepeuzeld. Gisteren was zo'n prachtige dag, dat ik niet kon laten om uit te rukken. Veel kraai hebben we niet kunnen strekken maar op één kraai zat wel een ring aan de poot. Zijn er nog mensen die dit hebben gezien? Tot op vandaag was het voor mij de eerste maal. Het ging in ieder geval om een belgische ring, van zilverkleurige kleur. 

    En dan nog één ding, beste lezers. Duiven! Ik werd getipt door één van ons landbouwers dat ik beter eens naar 'den bos achter zijn huis zou komen na 17H00'. Wel beste lezers, het was ongelooflijk wat wij daar te zien kregen. De grond was gewoon wit van de uitwerpselen, maar geen duif te bespeuren tot.....17H30! En wanneer moeten we stoppen met bejaging houtduif volgens de wetgeving....rarara... Ja, u hoort mij al komen. Zeer geachte wetgever, denk aub heel goed na over het volgende openingsbesluit! Ik en vele plattelandsbewoners smeken op onze blote knieën voor bejaging hotduif tot 1 UUR NA ZONSONDERGANG! Niet omdat wij er graag eens in schieten, zoals sommigen het zo poëtisch verhalen, maar uit pure noodzaak! Is het nog geen plaag, dan geef ik u op een blaadje dat het er wel zit aan te komen. U hebt hopelijks een lesje geleerd met onze andere vrienden het wild zwijn, wel werp deze waarschuwing dan niet weer achteloos naast u neer. Luister naar de mensen op het terein en laat de 'wijsheden' van stadsmensen eens voor wat ze zijn. Er zal veel Vlaams overheidsgeld mee gespaard zijn.

    Groetjes en tot weerziens!
         

    17-02-2013, 11:03 geschreven door  


    14-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorbereidingen seizoen 2013
    Februari is halverwege en vandaag is het zelfs valentijnsdag! Niet vergeten dus, beste waidmannen, of uw seizoen zal er misschien niet zo aangenaam uitzien als je wel had verwacht. De planningen worden gemaakt en een paar dagen geleden ben ik ook 'in vergadering' geweest met de jachtheer en zijn vrouw. Onze verlangens werden besproken en aan de hand van mijn jaarlijkse verslag werd een balans opgemaakt van 2012. Er hoeft niet rond de pot worden gedraaid als je de resultaten ziet op de afschotslijst in vergelijking met vorig jaar. Predatoren naar beneden, en niet omdat er minder inspanningen werden geleverd. Voor de rest een tevreden jachtdame en jachtheer. Mijn orders waren duidelijk; doe zo verder! Nieuw voor 2013 zijn de eerste wildweides die zullen worden aangelegd. Van twee landbouwers kregen we een stukje overschot om onze eigen landbouwcapaciteiten op bot te vieren. In totaal toch iets meer dan een halve hectare, dus er moet wel iets inzitten! Positief is ook dat de maïsakkers van maar liefst zeven hectare een andere bestemming krijgen in 2013 dus een diepe zucht van opluchting was hier op zijn plaats. Het moet duidelijk zijn dat als we willen gaan voor een nog doorgedrevener manier van weidelijk jachtbeheer ik ook zal moeten kunnen rekenen op handjes, maar aan de motivatie van mijn compaan Pascal te zien ga ik mij daar maar weinig zorgen over te hoeven maken. De kerel heeft enkele maanden geleden met goed gevolg de cursus bosbouwbeheer van inverde tot een einde kunnen brengen, dus aan kennis zal het niet ontbreken binnen de jachtgroep! Mijn jachtheer en zijn vrouw staan dan ook volledig achter het duo bijzondere veldwachter en bosbouwbeheerder en wij zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking zijn vruchten kan afwerpen.
    Wij verwachten nu niet meteen een gigantische verbetering van afschot, want dat is van zoveel factoren afhankelijk dat je nooit weet waar je uitkomt, maar naar weidelijke jachtbeleving toe moeten de eerste resultaten dit jaar zichtbaar worden. De brem die twee zomers geleden is aangeplant wordt hier en daar zichtbaar, dus de eerste gele struikjes zullen in het voorjaar moeten schitteren. Ik kan bijna niet wachten op de eerste mooie lentedagen om de bloei te zien.

    Samen met aanplantingen doen is er ook een agenda opgemaakt om kraai in gezamelijk front te bestrijden om de veertien dagen, vanaf nu tot halverwege mei. De bedoeling is om met meer mensen de potentiële kraaiennesten binnen ons revier tot een minimum te herleiden om zo het hazenbestand nog naar omhoog te krikken. Het is geweten dat 90% van de hazenjongen gepredeert worden in de voorjaarsmaanden en dat is nu juist een punt waar ik werk wil van maken om dit te vermijden. Vanaf de eerste weersverbetering gaan de Larsonkooien opnieuw bezet worden en wil ik keihard tot bestrijding overgaan. Als ik de hoeveelheid eksters bekijk op mijn revier is het bijna ondenkbaar dat ik in twee jaar tijd bijna tweehonderd eksters heb gestrekt. Het is en blijft dweilen met de kraan open, maar mijn motivatie wordt alleen maar aangezwengeld om er nog meer voor te gaan.

    Niet stil zitten dus, beste waidmannen, maar samenwerken geblazen! Go for it!
     

    14-02-2013, 13:24 geschreven door  


    26-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk, sneeuw en varkentjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Maandagmorgen drie uur en hup de vuile broek rond de poep en richting Frankrijk om samen met mijn vriend Pascal ons nog eens goed te gaan uitleven als drijver! Meteen wordt duidelijk dat ik hier in mijn favoriete habitat ben als ik de tronies van de drijvers zie en het ontbijt! Om zeven uur in de morgen gekookte vette darmen met frans brood en een glaasje wijn....jiehaaa!

    De sneeuw heeft ook hier een mooi tapijtje gelegd en de drift wordt aangeblazen. Nog geen honderd meter verder komt een prachtige bok reeds uit de dekking met een pracht van een bastgewei op de kop. In België niet te denken dat zo'n dier wordt gestrekt, maar hier gaat dit niet op. Ook deze bokken worden niet geschoond omdat het reebestand dusdanig hoog is. Ik moet dit nog allemaal zien, maar een paar uur later ben ik meer dan ooit overtuigd van de immense aantallen reeën die zich hier ophouden. Bij één drift tel ik zeker zes reeën die ik zelf kan zien, maar als je weet dat de drijflijn zowat driehonderd meter lang is; wat zie ik dan nog niet. 

    Tijdens de middag worden er vriendschappen gesloten met de andere drijvers met een glaasje eigen brouwsel van de streek. Meer dan 55% alcohol in het glas zorgt ervoor dat de tongen wat losser komen. Het valt mij op dat alle wagens van de drijvers 'versiert' zijn met stickers die hun liefde voor de jacht niet onder stoelen of banken steekt. Als ik de opmerking maak dat in ons Vlaanderen deze stickers garant staan voor schade aan de wagen, zie ik hun gezicht veranderen. Jullie moeten eens leren van veel meer uit te komen voor jullie hobby en niet altijd in jullie schelp kruipen! De brave man heeft meer dan gelijk! Wij gedragen ons de laatste jaren inderdaad als geslagen honden en de natuurverenigingen schieten er maar op los. Misschien eens goed over nadenken.

    Enfin, de tweede drift gaat over een kaalslag met bramen borsthoogte. De Fransen dachten waarschijnlijk dat dit ons zou afschrikken, maar dan kennen ze de Scalle en de Jägermeister nog niet goed!
    De varkens 'vliegen' ons hier rond de oren; nog nooit gezien! Als na een driftje van drie uur(!!) de jacht wordt afgeblazen sieren 14 varkens, 7 reeën en 1 vos het tableau.

    Na een goeie stevige maaltijd voert onze Kristof ons weer veilig naar Waregem en tegen middernacht kruip ik stikkapot maar met een mooie herinnering onder de wol.

    Ik was blij dat ik nog eens de echte drijvers heb mogen vergezellen.

    See ya!

    oh ja, nog even dit : Als er nog mensen zijn die problemen hebben met mijn storende dt - fouten en spellingsfouten; sorry maar ik ben nu eenmaal een gewone boerejongen en geen schoolmeester. Sommige mensen van 'refererende jachtsites' hebben er mij op gewezen, net als zovelen in het verleden, maar wees gerust er is geen beteren aan! Voor mij is de inhoud belangrijker!

    26-01-2013, 05:39 geschreven door  


    20-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ge zijt zot!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dat is althans wat de wandelaars beweren toen ze mij gisteren op ronde zagen in mijn revier. Met wat zijt hij nu aan 't sleuren op uw rug? Die vraag krijg ik af en toe als ik met twintig kilogram tarwe op mijn nek door de sneeuw waad. Als ik dan een gesprek aanknoop ben ik heel tevreden als de wandelaars een tiental minuten later zeggen dat ze 'dat nooit hadden verwacht van een jager'! Wij peisden altijd dat schieten 't enige woa da je gulder ier dee!
    Ja, typisch denk ik dan bij mezelf, maar wat had je dan ook verwacht van mensen van 't stad die enkel de natuur om hen heen kennen van 'dieren in nesten' en de verschrikkelijke beelden die in de media worden verdeeld over die verschrikkelijke mannen en vrouwen die men jagers noemt! Zo was ik nog meer verbaasd toen ik deze week uit de mond van Michel je weet wel wie moest horen dat hij tegen de vergassing van dieren was ?!?(IK TROUWENS OOK NIET MIS TE VERSTAAN !!!!) Zijn er vorig seizoen geen massa's ganzen afgevangen,vergast en vermalen tot dierenvoeder onder het mom van natuurbeheer?? En dit terwijl de jachtsector al heel lang smeekt op hun blote knieën om de jacht op bepaalde soorten ganzen uit te breiden omdat de jachtsector het probleem al lang had zien aankomen? Vreemd dat er toen geen reactie is gekomen van de vrienden van de dieren en er geen beelden in de media zijn verschenen, denk ik dan, maar dat zal wel zijn redenen hebben gehad zeker....Ik moet nu niet altijd ergens iets in zien zegt mijn vrouwke dan! 

    Nu laat ik het deze periode niet aan mijn hart komen en kan ik toch, zonder geweer wel te verstaan, ferm genieten van een bezoek aan mijn revier. De hazen zijn volop aan het rammelen en de fazanten en patrijzen hebben zich verzamelt rond mijn voedertonnekes. Dan wacht ik even om dichtbij te komen en geniet ik met volle teugen van mijn werk als ik hen bespied. Eenmaal de sneeuw zal verdwenen zijn zal februari er heel vlug zijn en kan het beheer van predatoren van start gaan. Kraai, ekster en vos staan dan op mijn lijst om hen in aantal te beperken zodat tegen de broedperiode het bestand tot een aanvaardbaar niveau zal gebracht zijn.

    Morgen, samen met mijn maat Pascal, naar Frankrijk als drijver om zwijntjes uit de dekking te krijgen! Dus dat ziet er weer dik in orde uit en een heel mooie dag in het vooruitzicht. Dus vanavond vroeg onder de veren, want om vier uur zitten we al in de auto. Salutjes! 

    20-01-2013, 17:32 geschreven door  


    17-01-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sneeuw !!! Pfff
    Beste lezers, het is weer zover!

    Het heeft gesneeuwd! Een prachtig landschap overal en gegarandeerd mooie momenten in het jachtrevier! Juist....maar...

    De nieuwe sneeuwregel is er vorig jaar gekomen omdat de vorige sneeuwregel heel onduidelijk was in overleg met het ANB, de hoge jachtraad en de NATUURVERENIGINGEN. De regel is unaniem goedgekeurd en in het staatsblad verschenen. Maar u raad het al; de voorzitter van Vogelbescherming Vlaanderen laat natuurlijk weer van zich horen. Ik kan deze mensen heel goed volgen in hun argumentatie dat de dieren het heel wat moeilijker hebben en dat ze onze hulp in deze barre tijden meer dan nodig hebben. Sommige dieren althans in het revier, want gisterenavond waren de hazen verwikkeld in een heftig liefdesspel en laat dat nou één van de dingen zijn die ik niet zou aanschouwen als mijn favoriete bezigheid bij tien graden onder nul. Moeten we nu concluderen dat onze kleinwildsoorten het toch zo koud niet hebben als wij als zwakke mens zouden verwachten??
    Wie als jager uit jagen gaat op eenden en fazanthanen bij deze weersomstandigheden is in mijn ogen niet waard zichzelf een jager te noemen, dus vind ik het ook niet aan de voorzitter van VBV om ons in het gareel te houden. En ja hoor meneer, ik ben er reeds opuit getrokken om de beken in mijn revier ijsvrij te maken en wakken in de poel te kappen, zodat eenden verder kunnen grondelen. Neen, niet om ze straks genadeloos af te knallen, zoals jullie zo poëtisch kunnen stellen, maar gewoon omdat ik deze dieren beheer zoals een goede vader voor zijn kinderen zou doen. Mijn voederemmers zijn tot de rand gevuld en fruit vind zijn weg naar de voederplaatsen.
    Ik meneer ben dus wel degelijk bezig met ZORGEN voor de dieren, maar bent u dat wel? Ik zie geen voederemmers staan in de talrijke natuurgebieden en alle plassen zijn en blijven deskundig toegevroren. Ook de verstoring is er massaal, want wie wil nu geen zondagse wandeling maken in dat mooie sneeuwlandschap?

    Wat wel moet gebeuren meneer; en heel dringend? Dit is de bejaging van onze gezamelijke rode vriend! En dat moet NU gebeuren!!
    Wie is nu het slachtoffer van de wintertoestanden? Dat zijn de vele eenden en ganzen die op de toegevroren wateren belaagd worden door onze vriend de vos, want zwemmen hoeft hij niet te doen!

    Wees nu eens rechtuit en zeg waar het op staat! U en ik weet dat weidelijke jagers de komende weken maar aan één ding denken en dat is niet de jacht op fazant, eend en gans bij zo'n weersomstandigheden! Daar is waar het schoentje wringt! 
     

    17-01-2013, 05:34 geschreven door  


    27-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De jachthoornklanken verstommen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Gisteren was de grote finale. Na de middag afspraak aan de jachthut; voor de laatste maal in 2012. Geen genodigden, enkel de kleine compagnie. Met vier geweren en twee drijvers gingen we voor de laatste maal ons revier in.
    Regen heeft de landerijen geweldig geteisterd, maar van echte wateroverlast kunnen we gelukkig niet spreken. Hazen mogen niet meer geschoten worden van mij, omdat bij nachtelijke tellingen het rammelen al was waargenomen. Ja, hoor ik sommigen al denken, zal wel?!? Ja, inderdaad, vergeet uw cursus van de jachtopleiding maar. De eerste hazejongen liggen bij zo'n temperaturen met kerst op de velden en her en der zijn er NU drachtige moeren. Wie denkt dat dit totale onzin is en lustig hazen jaagt na half december is volgens mij absoluut niet goed bezig. Nu ieder zijn zin, maar ik zou het heel moeilijk hebben als ik een moerhaas ontweid en tot de vaststelling zou komen dat deze drachtig zou blijken.

    Geen haas dus!

    Wel fazanthanen, want deze komen nog te talrijk voor in verhouding tot de aanwezige hennen. Hennen worden trouwens altijd geschoond bij ons en ik doe dan ook een oproep aan alle jachtveldbeheerders om dezelfde weg op te gaan. Ons revier is echt het levende bewijs dat, mits de hennen te schonen en ze te voorzien van de nodige wintervoeding, je een mooie natuurlijke stand van fazant kan opbouwen. Het vergt een aantal jaren geduld, maar als beloning krijg je pijlsnelle hoogvliegende fazanten van topkwaliteit. En is dat niet ons aller streefdoel? Op het menu staat ook konijn, duif, eend en een eventuele vos.

    Meteen bij de eerste drift zitten we volop in de fazant. Drie hanen worden gestrekt en een vijftal hennen en twee hanen gaan er als pijlen vandoor. Dan splitsen we ons op en gaan we alle vuile kanten af. Alles wordt zorgvuldig afgejaagt en her der zie ik tot groot genoegen hennen op de vleugel gaan. De hanen kunnen hier en daar ontkomen, maar twee hanen worden nog gestrekt. Vlak voor zonsondergang komen we nog aan een kleine hoek mosterd en ik zeg lachend dat ik met dit stukje wil afsluiten, omdat hier zeker nog zes fazanten zullen in zitten. Mijn zoon bekijkt me met veel ongeloof en roept lachend dat hij er geld wil opzetten. Geloof het of niet, maar meteen gaan in de eerste tien meter drie hennen de lucht in. Enkele meters verder een haan, die grandioos wordt gemist, en opnieuw twee hennen op het einde.Op de vraag hoe ik dat kon weten, moet ik zelf het antwoord schuldig blijven. Zal wel een grapje van de heilige Hubertus geweest zijn zeker?

    Met een tableau van vijf hanen en een eend, sluiten we het jachtseizoen 2012 af. Nog een warme pot koffie bij Paula en het afscheid is hartelijk.

    Spijtig dat onze jachtvriend er niet bij kon zijn voor de laatste maal, maar ons gedachten waren wel een stuk bij hem. We hebben zijn schietkunsten gemist!

    27-12-2012, 18:10 geschreven door  


    23-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.X-mas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iedereen loopt er vrolijk bij en iedereen voelt de gezelligheid van de kerstperiode. Voor mij, als bakker in een grootwarenhuis, is die sfeer iets minder. Iedere morgen om 4H45 uit het warme nest en de fiets op naar 't zottekot, zoals wij het onder collega's noemen. Massa's stokbroden bakken en taarten vliegen ons om de oren. Pfff, dat het maar vlug voorbij is met de 'gezelligheid'! Al een week voor kerstavond ben ik de jingle-bells toontjes kotsbeu en kan ik geen groene slinger meer zien. Dan moet ik altijd op mijn tanden bijten, want mijn Treeske vind deze periode gewoon het einde! Wanneer ik goed geluimd het werk verlaat en blij ben om de buitenlucht in te snuiven en van de krioelende massa verlost te zijn kom ik na een kort fietsritje thuis in een , jawel....winterwonderland! Lichtjes in de boom en de reeds vermaarde kerst- cd's hebben hun weg terug gevonden naar mijn cd-speler. Dan wil ik niets liever dan mijn platte uit de kast halen en zo vlug mogelijk mijn Duster in om tot rust te komen tussen mijn revierbewoners.Geen schot hoeft gelost te worden, als ik maar even verlost ben van'' hohoo' en tingelende belletjes.

    Ja, het is waarschijnlijk al veel gezegd, maar ik ben een rare. Je hoeft het niet stilletjes achter mijn rug te fluisteren en vrees niet, ik neem het jullie niet kwalijk. Enkele weken geleden heeft iemand nog gezegd dat ik meer iets had van een woudloper en dat ik meer thuis hoor in de bossen van het hoge noorden dan hier. Misschien dacht de dame dat ik mij gekwetst zou voelen, maar dat ik het als een compliment zou beschouwen was waarschijnlijk niet in haar hoofdje opgekomen.

    Leve de stilte, leve de rust, maar toch een iedere lezer een GEZELLIG KERSTFEEST gewenst!

    HO HO HO !!!!!!

    23-12-2012, 11:42 geschreven door  


    17-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twijfelen en te laat...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zaterdag 15 december stond al lang met rood aangekruist in de agenda. Met dank aan Peter Taelman mocht ik nog eens mee naar Hellenthal om op grofwild te jagen. Tegen half vier stonden we onze maat Pascal al op te wachten om de reis aan te vatten naar het mooie landschap in de buurt van Hellenthal.De sneeuw was nog niet helemaal verdwenen en een snijdende wind blies over het voetbalveldje waar we altijd afspreken. Heel ander weer of in oktober toen ik hier ook was, maar zeker niet minder mooi.
    Ik kreeg een postnummer aangeduid, aan een zijde waar ik nog niet was geweest. In de voormiddag stond ik aan de rand van een kaalslag en had ik heel mooie schietkansen. Maar spijtig genoeg kreeg ik geen wild te zien en er viel ook geen enkel schot. Spijtig, maar de scéne die ik de hele voormiddag mocht aanschouwen maakt al veel goed voor mij.
    Na de lekkere soep en hotdog met zuurkool, waarvoor dank aan de ijverige vrouwtjes achter de toog, ging het tweede drift. nu stond ik op een relatief smal wegje, aan weerszijden afgezoomd met sparren die tot tegen de grond kwamen. Van op mijn batuestand werd het mij vlug duidelijk dat ik hier geen tijd zou mogen verliezen, wilde ik een stuk strekken. Ik bleef de hele tijd heel geconcentreerd en verschoot mij echt een ongeluk toen mijn buur een schot loste. De eerste kogel van de dag had de loopmond verlaten en het duurde dan ook niet lang voor meerdere schoten het bos opschrikte. Yes! Ongelofelijk hoe je plots super gespannen staat en weet dat het nu ook wel ieder moment bij u kan prijs zijn. Zo gebeurt ook!
    Ik sta juist naar links te kijken als aan mijn rechterzijde een ree uit de dekking komt gestormd. Ik leg aan en plots twijfel ik over het geslacht van het dier. Bokken zijn immers ten strengste verboden te strekken, met een boete van €2500, tot gevolg en komt er nog eens bij dat de bokken reeds hun gewei hebben afgeworpen. Ik laat het geweer even zakken en zie dat het hier toch om een mooie geit gaat. Ik neem de ree opnieuw op de korrel juist op het moment dat ze de dekking aan de overkant bereikt. Ik kan het dier niet mooi aanspreken en enkel een schot boven in de rug of in de achterkant is nog mogelijk. Iedere vezel in mijn lijf roept om dit niet te doen, omdat dit helemaal niet weidelijk is en het dier heel waarschijnlijk zwaar gekwetst en niet meteen dodelijk zou zijn geraakt.
    Ik hef mijn hoed even van het hoofd en zie het mooie dier in de dekking verdwijnen. Ik troost mij met de gedachte dat dit de laatste jachtdag is en dat de geit de volgende zomer heel waarschijnlijk twee mooie kitsen zal ter wereld brengen.
    Na het afblazen ga ik bij de buur even zien, die een mooie geit heeft gestrekt en wens hem een welgemeende 'waidmansheil'!

    In de jachthut brand de haard en staan de borreltjes mooi op een rij. De kaken zijn mooi rood van iedereen en aan het lawaai te horen is iedereen voldaan. De verhalen komen boven en nog menig ree en varken sterft aan de lange tafels. De honden komen schooien achter wat lekkers hier en daar en even moet ik denken aan de middeleeuwse taferelen die je ziet op schilderijen. Misschien zijn de kledij en de wapens wat verandert, maar de sfeer moet juist hetzelfde zijn geweest. 

    Op de tableau, die voor de laatste maal wordt uitgelegd, liggen drie reeën en een varken en je voelt aan de sfeer dat dit de laatste maal is van het seizoen. Sneeuwballen missen hun doel niet en er worden mensen gedoopt waarvan we eigenlijk niet weten waarom. Ook de jachtheren mogen er deze keer aan geloven, tot ieders jolijt! 
    Er wordt uitgebreid afscheid genomen van iedereen en tot volgend jaar gewenst. 

    We staan aan de deur van de kerstperiode en dit betekent bijna het einde van een jachtseizoen. Ik neem nog geen afscheid van dit seizoen, want er staat nog een half dagje kleinwild onder vrienden op het programma en een vossenjacht, maar als ik even achterop kijk kan ik alleen maar in superlatieven spreken over dit seizoen. Ik ben tweemaal uitgenodigd om op grofwild te gaan jagen, iets waar ik vroeger nooit had durven van dromen. Ik heb iedere keer kans gezien om iets te strekken, wat al een half mirakel is. Hiervoor zeer stijf bedankt Kristof en Peter.
    Op ons revier heb ik schitterende dagen mogen beleven en mooie tableaus gezien. Ik heb altijd mogen doen waar ik zin in had en het volle vertrouwen gehad van de chef en zijn vrouw. Mijn maat heeft steeds mogen meegaan als we op de duiven en de kraaien gingen, en zo hebben we vele prachtige zomeravonden gehad aan 't hof van Cef. (de kraaien iets minder..)
    En nu vol gas naar de kerst!

     
     

    17-12-2012, 16:42 geschreven door  


    11-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de trein altijd een beetje reizen
    Acht uur deze morgen perron 2 richting Gent. Alles is bedekt met een laagje rijm en het is koud. Geen zuchtje wind en alles zou heel stil moeten zijn als de spits niet rondom mij heen raasde. Ik sta op het perron en kijk toe hoe beneden op de parking de mensen door elkaar heen lopen en allen op weg zijn naar hun dagdagelijkse taak. Het is een georganiseerde wanorde en kijk geamuseerd toe hoe mensen in alle soorten, maten en gewichten langs mij passeren. De trein suist langzaam het station binnen en ik neem plaats tussen de mensen om mij heen. Eenmaal in beweging valt mij plots op dat van die kakelende en door elkaar krioelende massa niets overblijft. Mensen zitten naar buiten te staren en het meisje schuins over mij zit verdiept in een boek, waarvan de inhoud haar niet echt kan boeien gezien de talloze geeuwen die ze doet tussen Waregem en Gent. De man naast mij doet zijn uiterste best om maar niet mijn richting uit te hoeven kijken, want stel u eens voor dat ik een gesprek zou willen aangaan! Buiten is het nog donker en ik krijg zowaar een beetje een benauwd gevoel. Het treinstel is nu niet echt een gezellige plaats om te vertoeven, want iedereen lijkt mij op dit moment met een diepe depressie te zitten. Ben ik nu de enige deze morgen die blij is om te leven?
    Een twintigtal minuten later ben ik reeds op een andere trein en is de zon gelukkig al verschenen waardoor ik kan genieten van een mooi winters landschap die aan mij voorbij schuift. Ik kijk bewonderend naar de grote groepen canadese gansen die zich in de lucht bevinden en als ik even neerkijk zie ik een jonge dame naar mij staren met een gezicht van 'waar is die naar aan het gapen?' Spijtig voor haar dat ze dit mooie beeld niet eens heeft opgemerkt, misschien was de dag dan een heel klein beetje leuker begonnen.

    Deze avond terug richting huis. Recht over mij komt een jonge alochtone dame plaats nemen en geloof het of niet, het heeft geen vijf minuten geduurd of we waren in een geanimeerd gesprek verzonken. Hier geen depressief gezicht, maar haar lach maakt zowat de hele treinhistorie goed. Ze vertelde ronduit over haar job als Nederlandse juf voor vluchtelingenkinderen en de problematiek die hiermee gepaard gaat. Als ik haar enthousiasme en haar ingesteldheid vergelijk met alle depries van de afgelopen morgen kan ik alleen maar besluiten dat er nog hoop is in deze kille eenzame wereld.

    Misschien zijn we niet van dezelfde geloofsstrekking, maar jij bent boven alle anderen een 'gezellige kerstmis en goed eindejaar waard'

     

    11-12-2012, 19:38 geschreven door  


    10-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We kunnen de winter in.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ziezo, laat de winter nu maar komen. Dit weekend wilde ik zowieso de voedertonnen gevuld zien. De akkers zijn nu helemaal kaal en de oogst zit droog in de schuren van de landbouwer. Her en der zie ik nog wat kool en prei op het revier, maar dat is het zowat. Wind, regen, sneeuw en vorst hebben nu vrij spel over het kale land en de moeilijke periode voor onze revierbewoners breekt aan. Tijd dus voor de jachtopzieners om een versnelling hoger te schakelen. Dit weekend geen knusse dekentjestijd en warme houtvuren voor de garde, want er moest uitgerukt worden. Dikke jas en dito pet en broek en de laarzen aan de voeten!
    Mijn vriend Pascal is maar al te graag in de buitenlucht en ik hoefde dan ook geen twee maal te vragen om mij te helpen. Eerst naar een bevriend lanbouwer-jager om een goeie tweehonderdvijfentwintig kilogram tarwe in zakjes te scheppen en dan richting revier om de tonnen te vullen. De nieuwe versie voederton kan nu 25kg bevatten in het kleinste model en maar liefst 50kg in de grotere modellen. Het grote voordeel is dat bijvullen veel minder frequent zal moeten gebeuren zodat de verstoring ook heel wat minder zal zijn.
    Na een goeie drie uur was het karwei geklaard aan de ene zijde van het revier en rest mij enkel nog het kleinste deel die ik volgende week wel zal voorzien. Hier zijn de hoeveelheden veel kleiner en kan ik dat makkelijker alleen af.
    Na de geleverde arbeid wilden we toch nog een 'scheutje' lossen en was het richting bos om eventueel nog een duifje te schieten. Dit was opnieuw geen groot succes, alhoewel de duiven hier overdag massaal komen roesten. Hele zwermen verzamelen hier overdag en nu reeds drie avonden op rij nada?!? Ik kan wel nog een konijntje strekken met een, al zeg ik het zelf, schoon schot en ook een kraai wordt nog verschalkt door mijn camouflage- outfit, waardoor de avond toch nog kan afgesloten worden met een waidmansdronk in onze keuken. Wat is er leuker na een mooie zondagnamiddag werken in het revier, een stukje wild kunnen strekken en dan in een warm huizeke nog een lekker trapistje drinken met uw jachtvriend en alles nog eens te overbabbelen? Dit is genieten!

    Genieten heb ik ook gedaan zaterdagnamiddag met onze jachtvriend André. André heeft ondertussen de gezegende nimrodleeftijd bereikt om een jong gastje als ik een paar uur zoet te houden met vele jachtverhalen uit reeds lang vervlogen tijden.André loopt nu al meer dan een halve eeuw rond op ons revier en is de laatste der Mohikanen van de oude bende. Aan iedere boom hangt wel een verhaal vast en wandelend door de velden komt het verleden precies weer tot leven. Alhoewel ik de oude jachtheer, die nu reeds een paar jaar in de eeuwige jachtvelden vertoefd, alleen maar ken van oude foto's in de jachthut en fotoalbums met vergeelde bladeren voel ik zijn aanwezigheid toch nog op het revier. Ik hoor de verhalen aan en kan mij zo voorstellen hoe het er vroeger moet aan toe gegaan zijn.De paar uur die we samen hebben doorgebracht betekenen blijkbaar veel voor hem. Ik denk dat zijn oude jachtvrienden heel dicht bij waren, niet tastbaar, maar wel daar in gedachten toen hij alleen achter het net stond die ik voor hem had opgezet aan de rand van het bos. Ik verontschuldigde mij voor de 'weinig drift' die er was geweest, maar aan zijn gezicht was te zien dat dit wel het laatste was waaraan hij had gedacht die namiddag. Toen we bij hem thuis nog een St.Bernarduske soldaat maakten was de man nog lang niet uitverteld, maar omdat ik uitgenodigd was bij vrienden moest ik huiswaarts keren. Ik kreeg nog een stapel mooie jachtboeken cadeau en een opgezette vos voor in de 'kleinen' (die ondertussen wel al bijna zo groot is als zijn pa) zijn kamer te zetten.
    Merci garde, 'k hé mij vree gejeund, 't woa gezellig! En met deze woorden nam ik afscheid van het blozende gezicht aan de voordeur.


    10-12-2012, 16:50 geschreven door  


    02-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.als de jacht ten einde is...
    Klik op de afbeelding om de link te volgen dan begint het werk van de jachtwachter. Amper is de jacht op haas voorbij en de garde moet alweer denken aan het volgende seizoen. De koude begint aan zijn opmars, de kerstverlichting wordt opnieuw van onder het stof gehaald en alles wijst erop dat de winter voor de deur staat. Tijd dus om de voorbereidingen aan te vatten. De voedertonnen zijn klaar en de tarwe om de patrijzen en fazanten met een volle maag door de winter te loodsen is besteld en zit veilig opgeborgen in een silo bij een bevriend jager-landbouwer. Binnen enkele weken, als de oogstresten voorgoed van de akkers zijn verdwenen, worden de nieuwe tonnen gevuld.
    De drie pijlers van een goed jachtrevier, nl. rust, voeding en dekking, vragen weer mijn volle aandacht. Nu de mais eindelijk is geöogst zie ik her en der resultaat vant onze aanplantingen van brem, nu reeds bijna anderhalf jaar geleden. Van de 280 kleine plantjes mag je rekenen dat amper een dertigtal plantjes de sproeiwoede van de landbouwsector hebben overleefd. Goed nieuws is echter dat van die plantjes er reeds een aantal zaailingen hebben gehad, dus de kroost zou moeten verzekerd zijn. Duimen maar!
    Een ander en heel belangrijke beheersmaatregel is het kort houden van predatoren en rechtbekken zodat deze in het voorjaar tot een zo laag mogelijke reproductie komen. Tegen de tijd dat de voortplantingsperiode van de akkervogels en andere wildsoorten eraan komt moet deze klus al voor een groot deel verwezenlijkt zijn, wil men tot een maximale opbrengst komen. Vorig jaar heb ik vol genot mogen meemaken hoe een paar koppels kievitten tot kweken zijn gekomen in ons revier en heb ik enkele kievitkuikens van wel héél dicht mogen aanschouwen. Misschien wel het resultaat van mijn werk?
    Gisteren heb ik een berichtje gestuurd naar mijn vriend Pascal. "morgen om 8H30 bij mij?" Twee seconden later: "voar mij ok!"
    De tent en lokkraaien in de auto, camo-kleren aan en een hoop drie-kes voor de Baïkal. Nog geen kwart na acht en de Scalle staat al aan de deur. Het gaat richting boer Luc omdat ik daar dinsdag veel kraai heb gezien. Alles wordt opgesteld en de kraaien kunnen mijn nieuwe truc niet weerstaan. Een groot stuk zilverpapier wordt met een ijzerdraad op de grond bevestigd maar op een manier dat de wind vrij spel heeft en het papier af en toe opwaait. Daar rond plaats je een lokkraai of vier  en de andere lokkraaien verdeel je poespas over het land en niet vergeten om er enkele op de draadpalen te placeren. Succes gegarandeert! Ook de eksters kunnen de schittering van het papier blijkbaar niet weerstaan en op een paar uur kunnen we vijf kraaien en vier eksters strekken. Niet veel zal je misschien zeggen, maar wie al eens kraai heeft gejaagd weet wel wat dat inhoud. Die beesten zijn zo slim en ik begin zo stilletjes aan te geloven dat die eksters nog slimmer zijn.
    Komt er nog bij dat we deze actie bijna om de twee weken gaan herhalen dus dat worden toch wel wat kraaien tegen de maand maart, is het niet? Wij tweeën hebben ons weer goed geämuseerd want veel hebben we niet nodig:

    prrrrt ...voila zie mijn eerste scheute is vertrokken; burp ...ola la vache est la; dokter dövenschmerz duistere planprodukties bij een treffer!; zume ze pasn bij het overvliegen van een kudde canada's op zeker 150meter; maar let maar niet op ons, wij klinken misschien een beetje als twee kiekens maar morgenvroeg zullen we niet depressief op de werkvloer verschijnen!Gek zijn is gezond!

    De avond is ondertussen gevallen en de houtstoof ronkt erop los. Nu even in bad (snufsnuf...'t is nodig ) en dan nog lekkere pannekoekjes bakken....njamie!
    Wat kan het simpele leven van de garde mooi zijn............

    02-12-2012, 18:46 geschreven door  


    T -->

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs