VLAAMSE BIJZONDERE VELDWACHTER
Foto


Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • Leupold optics
 • Deutsche jagdzeitung
 • Askari
 • JVS outdoor
 • jagderleben
 • jagd und freizeit
 • Jagd- und Schießsport
 • Browning
 • Zastava

  Dagelijkse zorg voor een Vlaams jachtrevier
  27-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groeite
  't Es vulip groeite! Ik herinner me nog de woorden van mijn pepé als het net zo'n weer is als nu. Een 'gesappig' regentje en een temperatuur die voelt alsof het te warm is voor het beeld. Het zijn van die avonden waarop ik met een ei zit. Ik wil niet in mijn luie zetel zitten en toch weet ik uit ervaring dat eropuit trekken in het revier geen enkele zin heeft. Alle revierbewoners houden zich gedeisd en de duiven zijn niet op de drift. Je wordt op de koop toe nat tot in uw schreve van uw gat en de broek kleeft aan de benen alsof er secondelijm aan uw beenhaar gesmeerd is. 
  Ik blijf tegen mijn zin in mijn zetel en laat de natuur haar ding doen. Het is althans goed voor onze wildweides; da's zeker! Ik ben gisteren nog langs geweest en met enige trots heb ik het reeds groene tapijt gezien. Je kan de verschillende soorten planten reeds mooi onderscheiden, wat een heel ander beeld is dan de mislukking van vorig jaar. Alhoewel, een totale mislukking mag ik ook niet zeggen, want de witte klaver staat nu in bloei die we vorig jaar hebben gezaaid en bedekt de oude wildweide met een mooie witte nevel. Goed voor de lange oren die zich volop tegoed doen aan de lekkernij. Ook een koppel patrijzen heeft de weg gevonden naar de oude weide en twee fazanthanen kozen het luchtruim. 
  Een andere zorg is het broedsucces van onze patrijzen en fazanten. Met dit weer hoop ik dat de kuikens nog niet op kippen staan, want dit zou wel eens nefast kunnen zijn voor de kleine kuikentjes. De vossenburchten probeer ik met de hulp van Pascal ook om de twee dagen te controleren zodat een duidelijk beeld kan worden gevormd van de omvang van de populatie. Meten is weten en een groot deel van het broedsucces van onze grondbroeders, jachtwild en weidevogels, hangt af van de vossenpopulatie. Wie anders beweert, is spijtig genoeg niet op de hoogte of is selectief doof voor de verzuchtingen van de plattelandsbewoners. 
  Wie tarwe heeft staan op het revier mag zich binnen enkele weken opmaken voor de bijzondere jacht op de houtduif. Persoonlijk vind ik dat één van de meest geweldige periodes in een jachtseizoen. Via het ANB kan bijzondere bejaging worden aangevraagd. De avonden zijn lang en 'meestal' mild van temperatuur; waardoor een avond duiven bejagen kan uitdraaien op een zomers feest. En wat is er dan nog leuker dan na afloop een koele pint te drinken, aangeboden door onze tevreden vrienden landbouwers, terwijl de zon aan de einder verdwijnt? Daarvoor beste jachtvrienden kan niets mij thuis houden, zelfs de Rode Duivels in Brazilië niet! Deze avonden heb je slechts een paar keer tijdens een seizoen en zijn veel te waardevol om ze niet te benutten.
  Geniet met volle teugen van de zomerjacht vrienden, want binnen enkele maanden staat het jachtseizoen weer voor de deur met modder aan de botten en de natte jassen. En dan gaan we weer denken aan juni en zeggen : Wete 't nog in juni da wier stondn in oeznen teeshirt ten tienen van den aevend me oes gewère in de terwe? 't Woa toch oek geestig hé ?!?
   

  27-05-2014, 20:26 geschreven door  

  Reageer (0)

  18-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanzit op reebok
  Gisteren rond tien uur kreeg ik een telefoon op het werk van mijn vrouwke dat een jachtvriend mij had geïnviteerd om 's avonds op de bok te gaan aanzitten. Meteen de baas gevraagd om wat vroeger te stoppen en tegen half zes was ik op de afspraak aan de carpool - parking. Er moest nog een goed uur worden gereden, maar we waren ruim op tijd. Eenmaal de groep compleet werd er gedobbeld voor de hoogzitten en konden we vertrekken. Ik had ladder één waarvan gezegd werd dat die niet voor mensen met hoogtevrees was, en terecht.. Met een zithoogte van een meter of zes, raad ik, had  ik een fenomenaal mooi uitzicht op het bos onder mij. Een gemengd bos met een prachtige ondergroei van varens liet mij bijna geloven dat ik in onze mooie Ardennen zat, maar niets was minder waar! Ik zat weliswaar gewoon in het Vlaamse landsgedeelte. Naarmate de uren weg tikten steeg ook de spanning, maar voor mij geen bok vanavond. Alleen een eekhoorn bracht mij in vervoering met zijn spel waarbij hij dartel van boom naar boom klauterde. Niet erg, want alleen het aanzicht van de omgeving bij zonsondergang en de rust brengt een mens in hogere sferen.  Ook elders viel geen schot en stipt bij officiële zonsondergang gaan de kogels uit het geweer. Op onze wandeling terug, in het in avondschemering gehulde bos, praten mijn jachtheer en ik opvallend stil. Precies alsof het bos je dit opdraagt en je zonder verpinken gehoorzaamd. We turen links en rechts of er misschien toch nog iets beweegt, maar spijtig genoeg geen aanblik van ree voor ons vandaag. Bij onze jachtvriend branden de kolen reeds op de BBQ, maar zijn broer heeft nog een verrassing in petto. We springen in de auto en op amper twee kilometer van zijn huis houden we halt. Van hieruit gaat het een vijfhonderd meter  te voet langs een klein kanaal tot hij plots halt houd en ons de reeën aanwijst die staan te grazen aan de overkant van het kanaal. We worden er stil van en zonder een woord te zeggen geniet ik met volle teugen van het aanzicht. 


  Bij onze terugkomst staat er reeds een glaasje bubbels en wordt de avond afgesloten met een lekker stukje vlees gebakken op de rooster. Mijn jachtvriend had voor het eerst aardappelen geschild en het eten klaar gemaakt, maar dat was er niet aan te zien. Uw vrouwke zal blij zijn dat je uit de kast bent gekomen... Tegen middernacht zaten we in de auto huiswaarts,nog na te genieten van de mooie vertelde verhalen en herinneringen aan deze avond. Het zal een korte nachtrust worden, want morgen tegen achten zetten we koers naar Rijsel voor een jachtbeurs op zijn Frans!

  Een dikke merci J en G!

  18-05-2014, 17:54 geschreven door  

  Reageer (0)

  10-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe jachtwetten
  Ze zijn er! De nieuwe jachtwetten waar al zo lang of zeggen we veel te lang is over gepalaverd. Ik heb ze eens doorgenomen en op een paar kleine dingen vind ik ze geslaagd naar mijn visie. Zoals ik geleerd heb een paar jaar terug aan het VIJO en de politieschool tijdens mijn opleiding voor bijzondere veldwachter is er geen ruimte meer voor onweidelijke jacht en idioten in het veld met een wapen. Misschien zeg ik het heel onverbloemd, maar het  wordt tijd dat de mensen die het niet goed voorhebben met onze passie eruit gaan.

  De nieuwe jachtwet maakt het voor de bijzondere veldwachter iets soepeler om predatiecontrole uit te voeren en de schade op gewassen beter aan te pakken. Daar zijn we ook voor opgeleid en daar willen ze nu blijkbaar eindelijk gebruik van maken. Nog een reden te meer om jonge jagers en gepassioneerde buitenmensen aan te sporen om de cursus BV te doen en ze aan te stellen in jullie revieren!

   De jager zal verplicht worden om een fauna beheersplan op te stellen en ook werkelijk uit te voeren. Prachtig zeg ik dan, want als je heden ten dage met deze materie nog niet bezig was vind ik persoonlijk dat je jezelf beter geen jager kunt noemen. Velen onder ons hebben reeds de passie ontdekt om via het inzaaien van wildakkers en het bebossen van landbouwgronden tot een groter voldoening te komen tijdens het jachtseizoen. Nu moet de 'rest' ook overstag en zullen ze de handen uit de mouwen moeten steken willen ze nog een geweer schouderen. Niet alleen ons jachtwild wordt er beter op, maar alle dieren die in onze revieren leven profiteren mee. Ik hoop dat de WBE's hier zeer nauwkeurig te werk gaan en al hun leden bijna verplichten om in hun revieren een stuk te bewerken tot diervriendelijk biotoop.Via deze weg kunnen we heel misschien ook binnenkort het ree in onze revieren verwelkomen, en dat kan je toch enkel toejuichen? 

  Later meer....

  10-05-2014, 06:34 geschreven door  

  Reageer (1)

  07-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pups te koop
  Beste jachtvrienden;

  Hierna een berichtje van mijn jachtvriend die een nestje Vizsla's heeft. Indien interesse contacteer hem gerust via pascal.bovyn-boutens@telenet.be of via 0475581234.

  Daar ik graag een pup had opgekweekt om mee te jagen ben ik al een tijdje op zoek naar een nieuwe pup. Omdat ik wat verzot ben op de vizsla (heb reeds een teefje van 5 jaar oud), zocht ik dus opnieuw een vizsla pupje. De vizsla is de Hongaarse staande jachthond.

  Graag had ik een pupje gehad die thuis is opgekweekt en dan liefst bij een collega jager. Die combinatie blijkt wat moeilijk te zijn en de wachtlijsten hiervoor zijn ellenlang; dus dacht waarom zou ik niet zelf een nestje kweken. Dan ik een pup uitkiezen en van jongs af aan aanleren. 

  Zo gezegd zo gedaan, nu op zoek naar een jagende reu. Ik had geluk en vond een mooie meejagende vizsla- reu niet ver van huis. Onze Luna werd gedekt en heb nu twee maand later vijf pups in huis. Het nestje bestaat uit één teefje en vier reutjes. Vijf prachtige jongen, maar dat vindt iedere baas van z'n honden denk ik. ;) De pups zijn nu twee weken oud en wegen reeds 1,6kg. (beerkes dus)

  Bijlagen:
  P5060301.JPG (2.7 MB)   

  07-05-2014, 18:50 geschreven door  

  Reageer (0)

  03-05-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kraaien bestrijden
  De fazanten en patrijzen gaan volop beginnen aan het leggen van eieren of her en der zitten fazanten al op de leg. Alles is wat vroeger aan dankzij de zeer zachte winter. Enkele dagen geleden hebben wij al eieren gevonden van een fazant die kapot was gemaakt door ekster of kraai. Het is dus tijd om de predatiecontrole op te voeren.
  De trechtervallen bewezen tot op vandaag hun vangkracht. Deze hebben nu reeds bijna het afschot van vorig jaar kunnen behalen. Het vergt wel een ijzersterke discipline om iedere dag op en af te rijden om de gevangen dieren uit hun lijden te verlossen, maar zo zie je ook iedere dag het revier en zie je ook vlugger hoe het gesteld is met het aanwezige wildbestand.

  Wie net als ons een weidelijke jacht nastreeft, met een gezond bestand van echt wild, zal dus aardig uit zijn pijp moeten komen wil hij de predatie onder controle kunnen houden dankzij onze héél strenge jachtwetgeving. In Vlaanderen is het namelijk zo dat alles wat predatoren aangaat, bijna beter beschermd wordt dan alle weidevogels samen. Zo hebben we de laatste jaren een massale toename van kauwen, kraaien, eksters en over de mooie maar o zo lepe vos ga ik dan nog maar zwijgen. Maar hup, ik ga hier geen pleidooi houden voor een minder strenge jachtwetgeving ten aanzien van predatoren; ik ga dat aan de mensen overlaten die daarvoor zijn aangesteld. 

  Wat ik wel met jullie wil delen is de wettelijke manier waarop ik het doe. Het is altijd zaak om leper te zijn dan de leperd. 
  Voor kraaien heb ik nu na drie jaar één ding onthouden! Vroeg opstaan! Héél vroeg! Je kijkt een aantal dagen waar de kraaien vooral fourageren en dan ga je in totale duisternis aan de slag. Een gouden raad : koop een hoofdlamp! In de totale duisternis ga je naar de plaats en je plaatst een lokker of tien in het veld op een meter of twintig van je vuurpositie. Leg hierbij nog een grote witte zak die je met tentharingen of ijzeren staafjes vast steekt in de grond zodat het zaakje niet gaat vliegen.Wees er maar zeker van dat een kraai die tweehonderd meter verder voorbijvliegt, niet aan de verleiding zal kunnen weerstaan om het tafereel eens te komen inspecteren! Een juist afgemaaide weide is top en ook een vers geploegd of gefreesd land is okido om de scene op te stellen! Ik heb het geluk om in een tuin te kunnen staan waar de kraaien hun uitkijkpost hebben met een aantal bomen. Een boom om onder te staan vind ik beter dan een camouflagetent; als je volledig in camouflage bent vanzelfsprekend. Als je een camouflagetent geen week op voorhand kan gaan plaatsen en deze niet kan laten staan, laat het dan maar voor wat het is. Een standkraai , waar het mij vooral om is te doen, ziet onmiddellijk dat het landschap is gewijzigd en zal nooit binnen schot komen. Het zal je wel lukken om  passant - kraaien te schieten, maar ik ben er hoe langer hoe minder voorstander van als je natuurlijke dekking kan gebruiken. De kleding is heel simpel. Realtree is ongelofelijk handig, maar dan wel volledig! Geen half werk hier. Hoofd, gezicht en handen ZEKER niet vergeten. Mijn geweer is van mij niet gecamoufleerd, maar ik zie er een beetje tegen op om een B25 te overkleven met een tape. Ik investeer ooit nog wel eens in een semi-auto met camo voor de job, maar nu moet ik roeien met de riemen die ik heb. Dus voor het eerste licht aan de einder tevoorschijn komt ben je paraat. De avond ervoor wel even het uur van zonsopgang checken en de patronen pas in de kamer als het uur is aangebroken. Jullie weten wat ik bedoel hé...
  En dan komt de kat op de koord. Stel u strategisch op zodat je vrij kan vuren en vanaf het moment dat je uw plaats hebt gekozen BLIJF JE STAAN !Vertrouw in uw camouflage en laat ze dicht komen! En met dicht, bedoel ik echt dicht! Bijna altijd zijn ze met twee, dus dat zijn vier ogen die het tafereel gade slaan vanuit de lucht. Als ze te hoog zijn, laat ze dan passeren en verroer je niet. Ze komen gegarandeerd nog eens over op lagere hoogte. Als het plaatje klopt kan je meermaals hebben dat ze op amper tien meter boven uw hoofd passeren en dat is nu juist de moment om in actie te komen. Heel vlug schouderen en vuren; niet twijfelen.  Als je met twee schutters bent en er naderen twee kraaien op honderd meter spreek dan vlug af wie de linkse of de rechtse schiet en één iemand heeft een signaal wanneer er gevuurd wordt. Best de koelbloedigste van de twee ;) of er ligt geen enkele in de grond. We spreken uit ervaring hé Pascal :)
  Als het is gelukt om een kraai te strekken, raap ze dan NOOIT op. Herlaad en blijf op uw positie roerloos staan zolang de jacht bezig is, ook al liggen er kraaien op hun rug. Een kraai is nu de uitzondering op de regel dat een vogel op zijn rug de soortgenoten afschrikt, integendeel zelfs! Wij hebben met eigen ogen al meermaals gezien hoe geschoten kraaien worden aangevallen door hun soortgenoten. 
  Ga ervan uit dat een ochtend kraaien jagen op deze manier amper een uur tot anderhalf uur duurt. Eenmaal de zon op is en haar stralen over de velden schijnt zijn de kraaien aan het fourageren en kan je opkrassen. Dan is het voor ons tijd om naar de bakker te rijden achter verse koeken en broodjes en vrouw en kinderen te wekken voor een uitgebreid ontbijt. De geur van een verse bak koffie, het gebraden spek met eieren en de verse broodjes zijn steeds de afsluit van een kraaienmorgen voor ons. 

  En wat doen jullie morgen? Vroeg uit de veren zou ik zeggen .....

  ps vergeet geen toiletpapier in uw jaszak; kan handig zijn zo vroeg in de morgen  :) 

  03-05-2014, 18:08 geschreven door  

  Reageer (0)

  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!