© Wim Hendrix

Bewoners woonzorgcentrum kiezen zelf inrichting

In woonzorgcentrum Sint Bartholomeus wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwbouw. De bewoners die hun intrek nemen in de nieuwe kamers, kunnen voor een deel van het meubilair zelf kiezen welke stijl hen het meest aanspreekt.

Rebecca Van Remoortere

De nieuwe vleugel van woonzorgcentrum Sint Bartholomeus is goed voor twaalf serviceflats, 84 eenpersoonswoningen en twee koppelkamers. Vandaag wordt een informatiemoment voor geïnteresseerden georganiseerd. In oktober trekken de eerste bewoners in. “Omdat de kamers in de nieuwbouw met een oppervlakte van 25 tot 32 vierkante meter uitzonderlijk groot zijn voor een woonzorgcentrum, krijgen de bewoners de kans om mee de indeling van de ruimte te bepalen”, vertelt Dirk Bervoets, directeur van Sint Bartholomeus. “Het bed kan op verschillende plaatsen in de kamer staan, we voorzien overal voldoende aansluitingen. Zo kan de bewoner de voorkeur geven aan een bed aan het raam of dichtbij de badkamer. Steeds meer bewoners komen niet van thuis, maar worden naar hier doorverwezen na een ziekenhuisopname. Ze moeten de psychologische klik maken dat dit hun nieuwe woonst is. Door ze meer inspraak te geven, verloopt dat proces voor hen vertrouwder.”

Virtuele databank

Maar met de keuze van de in­deling stopt de inspraak van de nieuwe bewoners nog niet. “Omdat we van de woonomgeving een vertrouwde omgeving willen maken voor de bewoners, kunnen ze er ook voor kiezen om meubels van thuis mee te nemen. Maar ­helemaal nieuw is dat de bewoners nu ook een keuze krijgen tussen verschillende meubels van het Zorgbedrijf. We bieden ze bepaalde meubels in verschillende stijlen en kleuren aan waartussen ze naargelang hun eigen smaak kunnen kiezen.”

De nieuwe keuzemogelijkheden in Merksem zijn nog maar het begin voor het Zorgbedrijf. “Op termijn willen we – behalve het standaard hoog-laagbed – zo goed als de volledige inrichting van de ­kamer laten bepalen door de bewoners. Wat er achter de deur van hun kamer afspeelt, moeten zij kunnen beslissen. De bedoeling is om nu verder een virtuele databank uit te bouwen met verschillende meubelopties. Binnen dit en twee jaar zouden de bewoners via een catalogus op de iPad hun favoriete meubels moeten kunnen uitkiezen”, zegt Johan De Muynck, directeur van het Zorgbedrijf.

Met de nieuwbouw die bijna klaar is om bewoners te ontvangen, wordt een eerste fase van het masterplan van Sint Bartholomeus afgerond. “In de toekomst hebben we nog heel wat plannen voor de ruime site rond het woonzorgcentrum. De gebouwen grenzend aan het centrum waar vroeger de studenten kinesitherapie van de AP Hogeschool zaten, staan nu leeg. Op termijn willen we extra serviceflats inrichten op de site, maar we denken ook aan particuliere woningen.”

Ook de binnentuin met vijver wordt opnieuw onder handen genomen. Er komt meer plaats voor groen en brede wandelpaden. “We willen ook de buurt betrekken. Daarom zou het binnenplein bijvoorbeeld een bewegingstuin kunnen worden waar bezoekers of buurtbewoners kunnen komen bewegen en fitnessen.” Het volledige masterplan wordt momenteel nog uitgetekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER