Direct naar artikelinhoud
Update

Rethink UvA: vertrouwensband moet worden hersteld

Docenten die zich hebben verenigd in Rethink UvA hebben hun zorgen uitgesproken naar het bestuur van de universiteit. In een verklaring schrijven ze dat er, ondanks herhaalde pogingen, niets is ondernomen om de vertrouwensband tussen docenten, studenten en het bestuur te herstellen.

Studenten bezetten het Maagdenhuis

De docenten hadden woensdag een ultimatium tot vanmiddag gesteld aan het bestuur. Zij hebben drie eisen die ze direct ingewilligd willen zien en drie wensen voor de lange termijn. Zij vinden onder meer dat het bestuur de universiteit democratischer moet maken, de vertrouwensrelatie moet herstellen en dat er een onafhankelijk onderzoek naar de huidige financiële situatie komt.

De universiteit vroeg vanochtend om uitstel. 'Daar gaan we mee akkoord, we willen voor maandag 9.00 uur antwoord hebben', aldus een woordvoerder van Rethink UvA.

Het docentencollectief pleit voor de oprichting van een speciaal comité als hun eisen niet worden ingewilligd. 'Dit comité moet dan beginnen met het herstel van het vertrouwen door een democratische oplossing te zoeken voor de problemen van de UvA met betrekking tot de financiering, het bestuur en de organisatie van onderzoek en onderwijs', aldus de verklaring.

Twitter bericht wordt geladen...

Studenten bezetten het Maagdenhuis, het bestuurspand van de Universiteit van Amsterdam.

Maagdenhuis

Momenteel bezet een groep studenten al het Maagdenhuis, het bestuurspand van de UvA, uit protest tegen het huidige bestuur en beleid. Rethink UvA sloot zich deze week aan bij het protest. 'Wij steunen de studenten in hun eisen en delen hun behoefte aan meer transparantie en democratie', aldus een van de docenten afgelopen woensdag tijdens een landelijke actiedag.

Namens het bestuur van de UvA is vanochtend een brief naar de docenten gestuurd waarin om geduld wordt verzocht. 'Wij hebben meer tijd nodig voor een inhoudelijk en omvattend antwoord op de zorgen die er onder de docenten en studenten leven', aldus een woordvoerder van de universiteit. 'Begin volgende week komen we met een reactie.'

Exterieur van het bezette Maagdenhuis

Bungehuisbezetting

Het protest tegen het bestuur en beleid van de UvA begon drie weken geleden. Een groep studenten bezette toen het Bungehuis, ook een pand van de UvA. Toen dat na ruim een week door de politie werd ontruimd, drong een groep een dag later het Maagdenhuis binnen. Dat bestuursgebouw van de universiteit was eind jaren zestig ook het middelpunt van een studentenprotest. Ook toen waren de bezetters het niet eens met het beleid.

Het probleem op veel universiteiten is volgens de bezetters dat geld een te grote rol speelt bij veel beslissingen van universiteitsbesturen.

Twitter bericht wordt geladen...