Wanneer is het te warm om te werken?

Kan het soms wettelijk te heet zijn om te werken? Dat kan. Werkgeversorganisatie Unizo heeft een handige snelwijzer opgesteld voor bedrijfsleiders zodat ze zien wanneer er actie moet ondernomen worden. Dat moet in sommige gevallen al gebeuren vanaf 18 graden.

MaLu

Het spreekt voor zich dat mensen die een fysiek zeer zware job uitvoeren, sneller beschermd worden door de wet dan mensen die licht werk doen. Een baas moet hittemaatregelen nemen vanaf 29 graden voor zeer licht werk, vanaf 26 graden voor halfzwaar werk, vanaf 22 graden voor zwaar werk en vanaf 18 graden voor zeer zwaarwerk zoals graven.

Het gaat hier echter om temperaturen gemeten op een speciale, vochtige globethermometer. Tel dus daar op uw gewone thermometer maar een paar graden bij. Bovendien wordt bij de berekening een ingewikkelde formule toegepast die rekening houdt met vier factoren: vochtigheid, omgevingstemperatuur, de dampdruk en de verzadigde dampspanning. In de praktijk: het moet op uw klassieke thermometer al een graad of 2,3 warmer zijn dan 30 °C vooraleer ook de wettelijke 30 °C is bereikt. Hoe droger de lucht, hoe heter het moet zijn om die grens te bereiken.Klimt de temperatuur tot boven de maximale waarden dan is de werkgever verplicht gepaste maatregelen te nemen om de werknemers te beschermen tegen oververhitting. Dat kan gaan van zorgen voor voldoende water, een verkoelingssysteem gebruiken, en -bij buitenwerk- zorgen voor zonnebescherming. Duurt de hitte langer dan 48 uur dan moeten er pauzes ingelast worden. Die pauzes zijn afhankelijk van de zwaarte van het werk.

Er moet een kwartier pauze gegeven worden na 45 minuten werken: vanaf 29,5 °C bij licht werk, vanaf 27 °C bij halfzwaar werk, vanaf 23 °C bij zwaar werk en vanaf 19°C bij zeer zwaar werk. Een bijkomende maatregel is een herschikking van de werktijdorganisatie zoals bv. de arbeidsdrag vroeger laten beginnen en vroeger beëindigen of een lange middagpauze houden. In sommige sectoren kan zelfs tijdelijke werkeloosheid worden ingevoerd. In de bouwsector wordt de uitkering dan aangevuld met een vergoeding uit een fonds voor bestaanszekerheid.Als zelfstandige kiest u natuurlijk zelf of u werkt of niet. Zoals de Genkse zelfstandige op bijbehorende foto demonstreert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer