Direct naar artikelinhoud

IOC-voorzitter Bach vindt nu toch dat Rusland gestraft moet worden voor dopingprogramma

Rusland mag niet wegkomen met het tijdens de Olympische Winterspelen van 2014 gehanteerde dopingprogramma. Dit zegt IOC-voorzitter Thomas Bach vandaag in een interview met The New York Times. Opmerkelijk, omdat het juist Bach was die tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro een zware straf voor de Russen tegenhield.

President Xi Jinping van China (L) en IOC-President Thomas Bach (R)Beeld anp

Onderzoeker Richard McLaren kwam in aanloop naar de Olympische Spelen van Rio de Janeiro vorige zomer met een vernietigend rapport waarin stond dat in Rusland jarenlang sprake was van een systematisch door de staat georganiseerd dopingprogramma.

In het rapport, in opdracht van het wereldantidopingbureau WADA, erkende de toenmalige directeur van het dopinglaboratorium Grigory Rodsjenkov dat hij tientallen Russische atleten voorzag van een cocktail met daarin drie prestatiebevorderende middelen. Rodsjenkov was tijdens de Olympische Winterspelen van Sotsji verantwoordelijk voor het testen van de atleten.

De NADO, een verzameling van negentien nationale antidopingautoriteiten, deed na de publicatie van het onderzoek een oproep om Russische sporters uit te sluiten van alle internationale sportwedstrijden. 'Het wijdverbreide dopinggebruik door de Russen mag niet zonder consequenties blijven', zei Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse dopingwaakhond.

Maar het IOC, met Bach voorop, gaf geen gehoor aan de oproep van internationale sportbonden en dopingautoriteiten om de Russen uit te sluiten voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. 'Zero tolerance' ten aanzien van verboden middelen is formeel de lijn van het IOC, maar dat bleek in de praktijk een stuk lastiger te handhaven.

In aanloop naar de Spelen van Rio liet het IOC het individuele recht voorgaan op de straf voor het collectief van Rusland. De reden volgens het IOC: een algehele schorsing van de Russen zou juridisch niet houdbaar zijn.

Sinds die uitspraak - Rusland wel, dopingzondaars niet - was er veel kritiek op IOC-voorzitter Thomas Bach. Zo zei Robert Harting, olympisch kampioen discuswerpen: 'Wat mij betreft is hij (Bach) deel van het dopingsysteem, niet van het antidopingsysteem. Ik schaam me voor hem. Ik heb al vaker mijn teleurstelling geuit over Thomas Bach. Maar dit is een nieuw niveau van teleurstelling.'

Analyse: IOC vs. WADA

Het IOC en WADA houden zich vast aan de regels en wijzen naar elkaar, terwijl de wereld had gehoopt op een groots gebaar in de Russische dopingzaak.

Het Russische ministerie van Sport heeft altijd ontkend dat de staat meewerkte aan het manipuleren van dopingtests voor sporters om positieve gevallen te voorkomen. Twee commissies binnen het Internationaal Olympisch Comité zijn nu bezig met het onderzoek naar de bevindingen in het rapport van WADA. 'Op z'n laatst in oktober willen we sancties opleggen', aldus Bach. 'Het liefst zo snel mogelijk.'

Over een mogelijke uitsluiting van Russische sporters aan de komende winterspelen in Zuid-Korea, laat de 63-jarige Duitser zich niet uit.

Dopinggebruik in Rusland

Sotsji 2014, het prestigeproject van Vladimir Poetin dat Rusland neerzette als onverslaanbare sportnatie, berust op bedrog. De Russische medailles werden binnengehaald door een van de meest geavanceerde dopingprogramma's uit de geschiedenis. Dat schreef The New York Times in mei van dit jaar. 

Russische sporters moeten worden uitgesloten van alle internationale sportwedstrijden. Die oproep deed de NADO, een verzameling van negentien nationale antidopingautoriteiten.


Over haar moed bestaat geen twijfel, maar de vraag is of ze zonder doping nog toekomst heeft als atlete. Klokkenluidster Stepanova geen schim van weleer.