Een jaar later: waarom Luc De Vos altijd blijft bestaan

Exact een jaar geleden kwam het vreselijke nieuws binnen. Luc De Vos, naast zanger van Gorki ook de joviale man die iedereen kende en waar iedereen mee sprak, was levenloos teruggevonden in zijn woonst in Gent. Zijn vitale organen begaven het plots, zijn dood beroerde heel het land. En niet zonder reden.

Guy Stevens

De eerste keer dat het publiek in Vlaanderen te maken kreeg met Luc De Vos, was tijdens Humo’s Rock Rally in 1990. De toen 28-jarige Gentse zanger was al enkele jaren actief in de muziek, maar successen zaten er tot dan niet in. Zelfs een bescheiden radiohitje zat er niet in voor De Vos, tot hij zich met zijn band Gorky inschreef voor Vlaanderen meest prestigieuze talentenjacht.

De Gentse band maakte indruk. Rock in het Nederlands, kan het dan toch? Ja, zo bewezen De Vos en de zijnen. “De dag waarop we derde werden in Humo’s Rock Rally, beschouw ik nog altijd als de officiële start van mijn openbare leven”, zei De Vos daar enkele jaren later over in Humo.

De jury verwoordde het zo: “Omdat zanger Luc De Vos de krankzinnigste ogen van deze Rock Rally had en omdat diezelfde waanzin ook in zijn gitaar zat en in de manier waarop hij over “Hollywood” zong. In een Nederlands dat de tongval van Tröckener Kecks meekreeg, maar verhaalde over universeel verlangen naar de eerste de beste Anja.” Waarom dan maar derde, vraag je je af? Dat had alles te maken met de deelname van Noordkaap - de winnaar - en Kitchen of Insanity, die nog net iets hoger werden ingeschat.

Anja

Een jaar later begon het plots erg snel te gaan voor Gorky. Anja werd uitgebracht als single en werd gretig gedraaid op de radio. “Ik heb niet gewanhoopt toen het na Humo’s Rock Rally zes maanden stil bleef rond ons”, zei De Vos. “Ik wist dat we ooit nog wel een plaat zouden maken, maar ik was niet zo gebrand op grote contracten. Die zetten je onder druk.”

Die debuutplaat, Gorky genaamd, leverde nog enkele singles op die hun weg naar de radio vonden. Lieve kleine piranha werd een hit, maar de meest opvallende was Soms vraagt een mens zich af, en dan voornamelijk door het b-kantje ervan. Dat was Mia, een lied waar De Vos en co aanvankelijk niet helemaal in geloofden. Toch werd het opgepikt en groeide het uit tot een Vlaams levenslied. Het is moeilijk om een Vlaming te vinden die Mia niet van Toen tot dromen kan meezingen.

In 1993 split de band. De Vos blijft niet bij de pakken zitten, zoekt nieuwe groepsleden en verandert de bandnaam naar Gorki. Sinds dan komt hij pas echt in een rollercoaster terecht. Door zijn vrolijke persoonlijkheid, zijn overvloed aan charisma en de vriendelijkheid waarmee hij zowel met fans als andere muzikanten omgaat, groeit hij uit tot de teddybeer van heel Vlaanderen. “Gorki from Belgium, baby”, roept De Vos aan het einde van elk optreden. Ironisch, want hij zou nooit succes kennen buiten de Belgische landsgrenzen.

In Vlaanderen zelf kent de populariteit van Gorki geen grenzen. Samen met Noordkaap (later Monza) en De Mens vormde ze De Grote Drie van de Nederlandstalige rock.

Het bijzonderste aan de liedjes van Gorki zijn altijd de teksten geweest die De Vos schreef. Poëzie op muziek, werd het genoemd in de gespecialiseerde pers. Met Gorki bracht hij uiteindelijk 10 albums uit, maar de laatste jaren haalde de band nauwelijks nog airplay, gingen de platen minder over de toonbank en zakte de groep zelfs weg in hitlijstjes waarin ze vroeger steevast bovenaan stond. Vaststellingen die op de lever van De Vos zouden blijven liggen.

Inspiratie

Dat de muziek van De Vos veel betekend heeft en veel collega’s geïnspireerd heeft, bleek pas echt na zijn dood. Van Bart Peeters tot Triggerfinger: allemaal brachten ze op het podium hulde aan de zanger. De begrafenis van de Gentenaar werd een volksfeest in de straten van Gent, zoals hij het gewild zou hebben, en in de 52ste minuut van de wedstrijden van AA Gent wordt luid geapplaudisseerd voor Vossieboy. Adil El Arbi droeg zijn zege in De Slimste Mens ter Wereld zelfs op aan De Vos.

Volksmens

Maar Luc De Vos was natuurlijk veel meer dan de frontman van Gorky en Gorki. Hij schreef acht boeken, dook op televisie op als veel gevraagde gast in talkshows en spelprogramma’s en schreef ook columns. Hij was de eeuwige entertainer, die er alles aan deed om mensen steeds weer aan het lachen te brengen. Zowel op als naast het podium probeerde hij dat, zoals onder meer in zijn passage in De Slimste Mens ter Wereld vorig jaar. Met een kilt zat hij in de populaire tv-quiz. “Maar ik probeer niet te veel intimiteit weg te geven in die rok”, grapte hij.

Het was De Vos ten voeten uit. Toch gaan we ‘El Vos’ vooral onthouden als een onvervalste volksmens. De goedlachse dikkerd met de voorliefde voor bier en wijn, bij voorkeur op café tussen de mensen. De man wiens organen op 52-jarige leeftijd plots stopten met functioneren en zijn echtgenote Sandra en hun 13-jarige zoon Bruno zo hun grootste schat ontnamen. Hun Vossieboy. Hun alles.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen