Waarom tegels in de tuin slecht zijn voor het milieu

© Shutterstock

Een tegelterras of -pad in de tuin: het is niet goed voor het milieu. De reden? Op die plaatsen kunnen immers geen planten groeien. Om de natuur meer te respecteren is in Duitsland een tegeltaks van kracht en ook bij onze noorderburen worden maatregelen genomen. Dat schrijft De Volkskrant.

vwh

Tegels zijn vaak een budgetvriendelijke optie om een terras aan te leggen en dankzij de stenen hoef je minder met je vingers in de aarde te ploeteren. En een tuinman? Die heb je niet echt nodig. Maar er zijn ook nadelen verbonden aan tegels. Uit een recent onderzoek van studente milieukunde Cirsten Zwaagstra, verbonden aan de universiteit van Groningen, blijkt dat verstening negatieve effecten heeft op de biodiversiteit.

Anders gezegd: waar tegels liggen, kunnen geen plantjes groeien. En hoe minder flora, hoe minder voedsel dieren in de natuur kunnen vinden. Daarbij komt dat een tegelvloer minder water kan absorberen, waardoor het risico op overstromingen toeneemt. Stenen kunnen ook de opwarming in drukke gebieden voortzetten - in steden kan hat op een warme dag zo’n zeven graden warmer zijn dan op het platteland door een teveel aan tegels.

De oplossing? De Nederlandse gemeente Groningen heeft zich aangesloten bij ‘Operatie Steenbreek’, een project van de universiteit van de stad, vijf andere gemeenten waaronder Den Haag en diverse milieuorganisaties. Hiermee willen ze mensen aanmoedigen om hun tuinen tegelvrij te maken. Wie dit doet, krijgt een beloning in de vorm van plantjes. Nederland is niet het eerste land dat maatregelen neemt tegen tegels. In Duitsland kennen ze het probleem al langer en bestaat er zelfs een ‘tegeltaks’. Deze wordt bij onze noorderburen niet ingevoerd wegens ‘te veel controlewerk’.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer