Direct naar artikelinhoud
Circulatieplan

Vertrouw (nog) niet op uw gps in Gent

Vertrouw (nog) niet op uw gps in Gent

Voor Gentenaars zijn de veranderingen ingrijpend. Maar ook voor wie zijn weg in Gent niet kent, wordt het allicht zweten.

Zeventien grote tekstkarren en twaalf infoborden. Die moeten de nieuwe grenzen van het voetgangersgebied aanduiden. Daarnaast moet ook de digitale borden aan de stadsring en 1.523 nieuwe verkeersborden de bezoeker naar de juiste bestemming brengen. Al wordt dat geen sinecure.

Want wie de gps volgt, loopt alvast kans om fameus fout te rijden. Het Gents verkeerscentrum geeft aan dat er geen garantie is dat de gps’en al ‘mee’ zijn met het circulatieplan. De meeste automerken updaten de kaarten van hun ingebouwde gps-toestellen immers maar enkele keren per jaar. Veel kans dat de wijzigingen in Gent pas over enkele maanden doorgevoerd worden, dus. Idem dito met de losse gps-toestellen, die aan de voorruit worden bevestigd.

Lees ook: Openbaar vervoer, de achilleshiel van het circulatieplan

Waze

Zelfs smartphonegebruikers hebben geen garantie dat hun navigatie-app de eerste weken al up-to-date is. Route-app Waze liet gisteren weten wél klaar te zijn. Over de andere apps is er geen duidelijkheid. Het stadsbestuur raadt daarom iedereen aan om de reisweg op voorhand te bekijken op zijn eigen zoektool www.stad.gent/vananaarb.

De hele gps-kwestie heeft grote gevolgen voor de Gentse horeca-uitbaters. Die bewegen momenteel hemel en aarde om hun klanten zo goed mogelijk tot bij hen te krijgen. Liefst zonder boetes.

Ook autocarbedrijven maken zich zorgen. Niet alleen door de gps-kwestie overigens. In het circulatieplan is ook bepaald dat toeristenbussen niet langer zomaar toegang zullen krijgen tot het stadscentrum. De rijen autocars met draaiende motor aan Sint-Jacobs verdwijnen dus uit het stadscentrum. De bussen kunnen ‘laden en lossen’ ter hoogte van de Poel en dan zelf gaan wachten op een viertal daarvoor voorziene plaatsen, net buiten de stadsring. Daar is ook niet iedereen gelukkig mee.

Lees ook: Wij pendelden mee in Gent: "Ik vrees dat mijn tram langer zal stilstaan"