Luister naar

Spagaat bezorgt Tijs vijanden tijdens ramadan

Nieuws
EO-journalist Tijs van den Brink oogst met zijn programma Tijs en de ramadan kritiek van zowel rechts als links Nederland. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’
Marc Janssens
woensdag 28 juni 2017 om 21:11
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims.
Tijs van den Brink ging tijdens de ramadan in gesprek met moslims. Ruben Timman

Hilversum

Heftige reacties heeft Tijs van den Brink gekregen op de eerste aflevering van Tijs en de ramadan. In dit EO-programma, waarvan nog twee afleveringen volgen, duikt de journalist in de wereld van de islam tijdens de ramadan. En dat heeft hij geweten. Op sociale media was de kritiek niet van de lucht. Enerzijds vinden mensen het niets dat Tijs zich inlaat met de islam en zelf vast. Anderzijds hebben ook moslims harde kritiek. Zij vinden dat het een typisch vooringenomen christelijk EO-programma is geworden, waarin moslims ter verantwoording worden geroepen. Alsof het christendom niets uit te leggen heeft.

islamoloog

Een van de stevige reacties komt van Anne Dijk. Zij wordt in het programma door Tijs geïntroduceerd als ‘bekeerd en dochter van een dominee’ en dat is tegen het zere been. Onder de titel ‘Ik ben jullie Bitch niet’ stelt zij op de website NieuwWij, die culturen en religies wil verbinden, dat de EO zich niet aan de afspraak heeft gehouden. Zij zou niet als bekeerde moslima, maar als islamoloog tips geven over hoe Tijs met moslims moet omgaan.

Die tips zijn overigens keurig te zien en als Dijk in beeld komt, verschijnt onder haar naam de titel islamoloog. Toch is Anne Dijk laaiend. Uit het hele programma blijkt volgens haar dat Tijs en de EO niet echt in moslims zijn geïnteresseerd, maar vooroordelen willen doorgeven. Zo wordt een 73-jarige vrouw uit Friesland die zich zorgen maakt over de dreigende dominantie van moslims in Nederland, in contact gebracht met een ontslagen imam. Deze erkent onder merkwaardig gelach dat afvallige moslims inderdaad de doodstraf kunnen krijgen.

Voor Anne Dijk is de introductie van deze ‘extremistische oud-imam’ typerend voor de EO. Al eerder had ze slechte ervaringen met de omroep. Een uitzending met haar van Het Vermoeden werd geschrapt, omdat dit programma het geluid van de protestantse kerkgenootschappen vertegenwoordigt en Dijk als moslima beter in een ander programma past.

De EO heeft zich inmiddels tegen de kritiek van Dijk verdedigd. In een open brief zegt eindredacteur Tenco van der Hee dat de omroep zich keurig aan de afspraken heeft gehouden. Dijk heeft het gedeelte in de aflevering waarin zij figureert vooraf gezien en zei op dat moment ‘het mooi te vinden dat deze kritische bejegening er in zit’.

En Tijs van den Brink zelf? Die zit in een zelfgekozen en wellicht onvermijdelijke spagaat. Wie de eerste aflevering bekijkt, ziet dat hij enerzijds open vragen stelt over wat de ramadan met mensen doet. Er komen moslims aan het woord die een vriendelijk beeld van zichzelf en hun geloof kunnen neerzetten. Maar tegelijk is Tijs van den Brink niet slechts een vriendelijk mens die gemakkelijk bij moslims over de vloer komt. Hij is ook de EO-journalist met kritische vragen. En de EO heeft ervoor gekozen deze twee rollen door elkaar te laten lopen. Dubbelhartig klinkt het dan in de kritiek, maar Tijs zegt dat hij zijn zorgen over de islam niet zomaar kan afzwakken.

middenpositie

In reactie op alle ophef heeft Tijs van den Brink een interview op Youtube gezet, waarin hij door collega-journalist Renze Klamer wordt bevraagd. Tijs van den Brink legt nog eens uit dat hij zowel geschrokken is van de islamofobie in Nederland als van wat bepaalde moslims zeggen. Juist deze middenpositie bezorgt hem ‘vijanden’ aan beide kanten. Hij wil immers niet alleen verbinden. ‘Ik wil in gesprek met mensen, maar weet niet als ik met iemand ga praten of er ook een verbond ontstaat.’

Moslims die slechts een vriendelijke dialoog en verbinding willen en geen kritische vragen, zullen niet overtuigd zijn. Ze zien in Tijs en de ramadan ‘de christelijke dominante witte man’, zoals Anne Dijk deze beschrijft, die geen gelijkwaardig gesprek durft aan te gaan. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Kolham - Staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft met een handtekening vandaag het gasveld in Groningen gesloten. ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Gaswinning Groningen bij wet verboden

Bij de voormalige akker van boer Boon in Kolham, waar in 1959 het eerste Groningse aardgas werd gevonden, ondertekende demissionair staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief vrijdag symbolisch de wet die het Groningenveld definitief sluit.

Jongeren tijdens het Defensie Dienjaar, waarbij jongeren een jaar ervaring kunnen opdoen bij Defensie.

Hoe denken jongeren zelf over het afstoffen van de dienstplicht? 'Vrede is niet vanzelfsprekend'

Met de oorlog in Europa gaat het de afgelopen jaren steeds vaker over de dienstplicht. Zijn jongeren bereid om te vechten voor volk en vaderland? ‘De opkomstplicht, zoals vroeger, is verouderd.'

Eindexamenleerlingen tijdens de examens in 2023. ‘Door het harde werken tijdens het examenjaar, moeten sommige leerlingen daarna echt even op adem komen’, ziet decaan Lobke Allersma.

Steeds meer jongeren kiezen voor een tussenjaar: 'Er zijn ook een heleboel dingen die geen geld kosten'

Een jaar werken of backpacken naar Thailand: een tussenjaar wordt steeds populairder onder jongeren. ‘Nog steeds denken mensen dat een tussenjaar iets is voor kinderen met rijke ouders.’

Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam.

Amsterdam vreest verstoring van Dodenherdenking en gaat alle bezoekers fouilleren

Uit angst voor verstoringen tijdens de Dodenherdenking neemt de gemeente Amsterdam extra maatregelen. Op 4 mei worden alle bezoekers van de ceremonie op de Dam gefouilleerd.

Op Rotterdam Centraal worden verschillende perrons verlengd en vervangen en sporen en wissels vernieuwd.

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie van het jaarverslag over 2023.

Netbeheerders kunnen grootgebruikers gaan vragen minder stroom af te nemen of te leveren op momenten dat het elektriciteitsnet overbelast raakt.

Nieuwe regels voor druk op stroomnet: voorrang voor scholen en woningbouw

Scholen, nieuwe woonwijken en andere gebruikers met een groot maatschappelijk belang mogen voortaan met voorrang worden aangesloten op het stroomnet. Andere partijen moeten daardoor langer wachten.