Direct naar artikelinhoud

Roep om aftreden PVV'er Marjolein Faber wordt luider

De roep om het aftreden van PVV'er Marjolein Faber wordt steeds luider. De Gelderse fracties van VVD, PvdA en de SGP vinden dat ze haar functie moet neerleggen nu blijkt dat zij duizenden euro's provinciegeld heeft gebruikt om het bedrijf van haar zoon in te huren voor fractiewerk.

Roep om aftreden PVV'er Marjolein Faber wordt luider
Beeld anp

Faber, die PVV-lijsttrekker is bij de Eerste Kamerverkiezingen, piekert er echter niet over om af te treden, zei ze zondagmiddag tijdens een debat op Radio1. Zij noemt haar handelen 'onhandig'. Maar 'ik heb niets gedaan dat ingaat tegen de integriteitsregels'.

Faber heeft in 2012 en 2013 via haar zoons bedrijf bijna 8.500 euro uitgegeven voor het beheer van de website van de Gelderse PVV-fractie, onthulde NRC Handelsblad zaterdag. Faber: 'Om alle schijn te vermijden heb ik besloten, hoewel ik het niet verplicht ben, om de rekening uit eigen zak te betalen.'

De grootste partij in Gelderland neemt daar geen genoegen mee. 'Het zou consequent zijn als ze haar functie neerlegt', zegt VVD-gedeputeerde Jan Markink. 'Vooral ook vanwege de toonhoogte en felheid waarmee ze anderen de maat heeft genomen. Haar geloofwaardigheid komt in gevaar als ze aanblijft', aldus Markink. De VVD-fractievoorzitter in Gelderland, Wieneke Groot, deelt die mening.

Ook de PvdA vindt dat Faber weg moet. 'Als mevrouw Faber haar eigen normen over bonnetjes en belangenverstrengelingen zou hanteren, dan moet ze gewoon opstappen', zegt de Gelderse PvdA-fractievoorzitter Muus Groot. Ook de Gelderse SGP zou inmiddels vinden dat Faber er goed aan doet om op te stappen, stellen collega's van VVD en PvdA. De gereformeerde partij was zondag zelf niet bereikbaar voor commentaar. De VVD, PvdA en SGP hebben samen 22 van de 55 zetels in de Provinciale Staten van Gelderland.

Roep om aftreden PVV'er Marjolein Faber wordt luider
Beeld anp
Het is een lastige kwestie voor Faber omdat zij zich in het verleden onder meer fel keerde tegen PvdA-gedeputeerde Co Verdaas, omdat die verkeerd zou hebben gedeclareerd.
PVV-leider Geert Wilders, met rechts Eerste Kamerlid Marjolein Faber, gaat bij de Markthal op de foto met een voorbijganger. De PVV trapt de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen af.Beeld anp

Hard aangevallen

Faber heeft andere politici die zich niet aan de integriteitsregels zouden hebben gehouden de afgelopen jaren hard aangevallen. Zo was ze de drijvende kracht achter de politieke val van voormalig PvdA-staatssecretaris Co Verdaas vanwege zijn ruime reiskostendeclaraties. Ook de griffier en de algemeen directeur van de provincie pakte zij stevig aan.

Faber heeft via een integriteitsbureau hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga om advies gevraagd. Die stelt dat de Gelderse PVV een 'integriteitsrisico' genomen door het bedrijf in te huren, maar dat er geen 'evident integriteitsprobleem' is.

De vraag is of kiezers deze uitleg accepteren. Vrijdag trad VVD-Kamerlid Mark Verheijen nog af nadat zijn integriteit ter discussie was gesteld door een reeks onterechte declaraties. Een kwart van de kiezers denkt dat meer dan de helft van alle Kamerleden in vergelijkbare problemen komt als zij intensief worden gecheckt, zo bleek zondag uit de wekelijkse peiling ven Maurice de Hond. Faber is sinds 2011 lid van de Eerste Kamer.

Het handelen van Faber druist in elk geval in tegen het reglement van de provincie, bevestigt Bob Roelofs, statengriffier van de Provincie Gelderland. 'Nee, het mag niet wat zij heeft gedaan'. Volgens artikel 9 van de 'Verordening ambtelijke bijstand en fractieondersteuning' van de provincie mag fractiegeld niet gebruikt worden voor 'de honorering voor werkzaamheden ten behoeve van de fractie door een Statenlid, fractievolger dan wel een bloed- of aanverwant tot en met de tweede graad'. Ook Commissaris van de Koning in Gelderland Clemens Cornielje zei vandaag dat Faber de regels heeft overtreden.

De fractievoorzitters en Cornielje komen in april bijeen om de financiën van de provincie te bespreken. De politici kunnen daar hoogstens hun ongenoegen uitspreken over het handelen van Faber. Fractievoorzitters of gedeputeerden kunnen haar echter niet weg sturen.

Alleen PVV-leider Geert Wilders kan dat en dat is hij niet van plan. Hij noemt het optreden van Faber 'onhandig', maar vindt dat zij de zaak goed heeft afgehandeld en wil het daarbij houden.

De vraag is of kiezers deze uitleg accepteren.