Direct naar artikelinhoud

Belgische handelaar in bloeddiamanten dood in cel

Michel Desaedeleer, de Belg die tussen 1991 en 2002 betrokken zou geweest zijn bij de smokkel en handel in bloeddiamanten uit Sierra Leone, is gisterochtend overleden in zijn cel. Dat schrijft Het Nieuwsblad en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De 65-jarige man was in verdenking gesteld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid en hij had binnenkort moeten terechtstaan. Het Brusselse parket laat een autopsie uitvoeren.

Alles wijst erop dat de man een natuurlijke dood gestorven is, maar het parket wil daarover zekerheid hebben, klinkt het.

Desaedeleer was in verdenking gesteld voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, omdat hij tussen 1991 en 2002 betrokken zou geweest zijn bij de smokkel en handel in bloeddiamanten uit Sierra Leone.

Eind de jaren '90 zou Desaedeleer samen met zijn Amerikaanse businesspartner John Caldwell een akkoord gesloten hebben met Foday Sankoh, de leider van de rebellenbeweging Revolutionair Verenigd Front (Revolutionary United Front, RUF). Daardoor kreeg Beca, het bedrijf van Desaedeleer en Caldwell dat op de Maagdeneilanden gevestigd is, een monopolie op de ontginning van diamanten in de streek rond Kono.

Slavernij
Gedurende twee jaar, tussen 1999 en 2001, zou Beca duizenden Sierra Leonese burgers verplicht hebben om als slaven in de diamantmijnen te werken. De ontgonnen diamanten werden dan via Liberia naar het buitenland gesmokkeld, met goedkeuring van de leider van het Liberiaanse National Patriotic Liberation Front (NPFL) en latere president van Liberia Charles Taylor. Die laatste werd door het Sierra Leone-tribunaal veroordeeld tot 50 jaar cel voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid.

Opgepakt in Malaga
De naam van Desaedeleer was in de jaren 2000 opgedoken in een VN-rapport en in een boek van journalist Greg Campbell. Op 25 augustus 2015 kon Desaedeleer opgepakt worden in Malaga en begin september 2015 werd hij aan België uitgeleverd.

Eind dit jaar zou de Brusselse raadkamer zich buigen over zijn doorverwijzing naar de correctionele rechtbank, maar zover zal het dus niet komen.