Direct naar artikelinhoud

Schoonmaker in vaste dienst wordt weer alfahulp

De bezuinigingen op de langdurige zorg zullen de eerdere inspanningen van de overheid om de positie van thuiszorgers te versterken tenietdoen. De rechteloze alfahulp keert terug.

Een alfahulp is aanzienlijk goedkoper dan een schoonmaakster in vaste dienst.Beeld anp

De omstreden alfahulp begint aan een nieuwe opmars. Zeker 10- tot 15 duizend thuishulpen die door gemeentelijke bezuinigingen volgend jaar hun vaste baan als schoonmaakster kwijtraken kunnen dan alleen tegen veel slechtere voorwaarden hun oude werk voortzetten.

Voorzichtige raming
De aantallen zijn een voorzichtige raming, zegt Jan Verschuren van BTN, de koepel van werkgevers in de thuiszorg. 'Van de helft van de gemeenten is bekend hoe ze de bezuinigingen willen opvangen.' Verschuren verwacht dat mensen die vanaf 2015 de schoonmaakster zelf moeten betalen vooral uitwijken naar de, nog goedkopere, zwarte werkster.

Dit is een gevolg van ingrijpende bezuinigingen. Gemeenten moeten 30 procent korten op langdurige zorg voor mensen die thuis wonen en waarvoor ze vanaf volgend jaar verantwoordelijk zijn. Sommige gemeenten gaan een stap verder en schaffen de betaalde schoonmaakster zo goed als af. Bijvoorbeeld in de samenwerkende gemeenten Noordoostpolder, Steenwijkerland en Urk. In Friesland, Limburg, Apeldoorn en Veenendaal bestaan soortgelijke plannen. 'Wij geven al jaren meer uit aan zorg dan er binnenkomt en we gaan nu proberen binnen de begroting te blijven', zegt Fred Brouwer van de gemeente Urk.

Schoonmaker in vaste dienst wordt weer alfahulp
Beeld Foto Klaas Jan van der Weij

Aanzienlijk goedkoper
Een alfahulp is aanzienlijk goedkoper dan een schoonmaakster in vaste dienst. Het verschil, 14 euro tegen 23 euro per uur, komt doordat alfahulpen geen sociale lasten betalen. Ze worden dan ook niet doorbetaald als ze ziek zijn, hebben geen recht op WW en bouwen geen pensioen op.

Er zijn nu zo'n 40 duizend alfahulpen. Officieel zijn ze in dienst van de particulier voor wie ze werken. Vaak komen ze aan cliënten via bemiddelingsbureaus. Rechters hebben die constructies doorgeprikt en bepaald dat de bemiddelingsbureaus de feitelijke werkgever zijn en premies moeten afdragen. Gemeenten die overgaan op de alfahulp zullen dan ook voor de rechter worden gedaagd, verwacht Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Vandaag in de Volkskrant: 'Straks is de overheid duurder uit, omdat mensen alsnog naar een tehuis moeten'

Wij geven al jaren meer uit aan zorg dan er binnenkomt en we gaan nu proberen binnen de begroting te blijven
Fred Brouwer, gemeente Urk
Schoonmaker in vaste dienst wordt weer alfahulp
Beeld thinkstock