Direct naar artikelinhoud
Video

Syrische vluchteling blaast zich op bij festival in Duitsland: 15 gewonden

In Ansbach bij het Duitse Neurenberg heeft een man zich in de omgeving van een festival tot ontploffing gebracht. Vijftien mensen raakten daarbij gewond. Vier van hen zijn er erg aan toe, maar verkeren niet in levensgevaar. De dader is een 27-jarige Syrische asielzoeker die al twee jaar in Duitsland verbleef. Zijn asielaanvraag werd een jaar geleden geweigerd. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, denkt persoonlijk dat het gaat om een "islamistische zelfmoordaanslag".

Het incident gebeurde gisteravond kort na 22 uur voor de hoofdingang van de hippodroom waar Ansbach Open plaatsvond, een driedaags muziekfestival. De man probeerde binnen te geraken op het festival, maar moest zijn rugzak tonen aan de security. Daarop keerde hij zich om en bracht hij de inhoud tot ontploffing.

Het evenement, dat werd bijgewoond door 2.500 mensen, werd meteen stopgezet en geëvacueerd.

Politie zoekt sporen in opvanghuis voor vluchtelingen

Psychische problemen

Tijdens een persconferentie omstreeks 4 uur vanmorgen verklaarde de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann (CSU) dat de dader een 27-jarige Syriër is die reeds twee jaar in Duitsland verbleef.

De asielzoeker woonde al langere tijd in een opvangcentrum in Ansbach. Hij had asiel aangevraagd, maar dat werd hem een jaar geleden geweigerd. De man zou eigenlijk naar Bulgarije worden uitgewezen, deelde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken vanmiddag mee. Het is niet duidelijk waarom zijn uitwijzing nog niet plaatsvond.

De man had psychische problemen en zou in het verleden twee zelfmoordpogingen hebben ondernomen.

Volgens de politie kwam de twintiger eerder strafrechtelijk al in beeld. Meer details gaf de politie echter niet. Herrmann meldt dat de dader in het verleden onder andere vanwege drugsfeiten was opgevallen.

Op de plaats van de explosie werd een grote hoeveelheid metalen onderdelen teruggevonden. Dat wijst erop dat hij de bedoeling had ook andere mensen te verwonden, aldus de deelstaatminister.

(Lees verder onder de video)

Psychische problemen
Psychische problemen
Psychische problemen

Radicale islamist?

Volgens Roman Fertinger, het hoofd van de lokale politie, valt niet uit te sluiten dat het om een radicale extremist gaat, maar voorlopig is er daarvoor nog geen sluitend bewijs. Ook het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft nog geen concrete aanknopingspunten voor een islamistische achtergrond bij de dader. "Tot op heden is het gewoon zo dat we daarvoor geen concrete indicatie hebben", zei woordvoerder Tobias Plate.

Deelstaatminister Herrmann had echter eerder nochtans gezegd dat hij het als heel waarschijnlijk beschouwt dat het om een islamistische dader gaat. "Mijn persoonlijke inschatting is dat het jammer genoeg zeer waarschijnlijk is dat het om een Islamistische zelfmoordaanslag gaat", zo klonk het vanochtend.

Op de vraag of de dader banden zou hebben met Islamitische Staat(IS), antwoordde de politicus: "Het is in ieder geval niet uitgesloten". Concrete aanwijzingen daarvoor zijn er voorlopig echter niet.

"Aangezien hij een rugzak met explosieven bij zich had, waarin ook scherpe stukken metaal zaten, lijkt het erop dat hij niet enkel zelfmoord wilde plegen maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen."

Deelstaatminister Joachim Herrmann.
Het lijkt erop dat de dader niet alleen zelfmoord wilde plegen, maar daarnaast zoveel mogelijk mensen wilde treffen
Joachim Herrmann

Speciale onderzoekscommissie

Herrmann voegde toe dat de politie de komende uren en dagen alles in het werk zal stellen om duidelijkheid te brengen. Er is een speciale commissie opgericht die meer dan 30 leden telt. Op de plaats delict is een gsm-toestel aangetroffen, dat verder wordt onderzocht. De politie vraagt getuigen om video's en foto's over de daad op te sturen.

Ze heeft deze voormiddag in een opvanghuis voor vluchtelingen verschillende voorwerpen in beslag genomen, maar wou niet kwijt of het voormalige hotel in Ansbach ook de verblijfplaats van de Syrische vluchteling is. "Onderzoek wordt uitgevoerd rond de overledene", aldus een woordvoerder. "We kunnen daarover niet meer specifiek zijn op dit moment."

In het centrum van Ansbach waren de hulpdiensten gisteravond massaal aanwezig. De politie sloot na de explosie de toegang tot de stad tijdelijk af. Inwoners konden daardoor niet meer in hun huizen. Zeker 350 brandweermannen en reddingswerkers kwamen ter plaatse om te helpen. Er vloog ook een helikopter met zoeklichten boven de stad.

Speciale onderzoekscommissie
Speciale onderzoekscommissie
Speciale onderzoekscommissie