Direct naar artikelinhoud
Update

Derk Bolt: ‘We hebben voor ons leven moeten vechten’

Derk Bolt en zijn cameraman na hun vrijlatingBeeld Twitter

De makers van het programma ‘Spoorloos’, presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender, zijn vrijgelaten. Het duo is zaterdag na een autorit van een paar uur vanuit de jungle aangekomen in de Colombiaanse stad Cúcuta waar ze vanavond kort met de pers spraken.

"We zijn ernstig in gevaar geweest en we hebben voor ons leven moeten vechten", zei Bolt vanavond tegen de Colombiaanse en Nederlandse pers in Cúcuta. Hij noemt het een wonder dat ze de zware tocht door de jungle hebben overleefd. "We moesten tien, soms achttien uur lang op gympjes door de jungle omdat we op de vlucht waren voor het leger. Dan denk je: dit ga ik niet overleven."

Volgens Bolt zouden hij en Follender ontvoerd zijn omdat de Colombiaanse guerillabeweging ELN ze aanzag voor CIA-agenten. Omdat ze als twee blanke mannen met camera's en gps-instrumenten in hun auto door het gebied reden, dachten de militanten dat de journalisten Amerikaanse agenten waren.

Onzekerheid

De twee journalisten leefden dagen in onzekerheid omdat ze niks meekregen van de onderhandelingen, aldus Bolt op de persconferentie. “We hadden geen idee wat er achter de schermen werd geregeld en of er iets ging gebeuren. Die onzekerheid was voor ons fnuikend.” 

Lichamelijk gaat het goed met de beide mannen, liet Bolt eerder vandaag weten op de Colombiaanse radio. "Het gaat goed met ons, alleen wat kleine wondjes door de struiken, maar verder gaat het fysiek en geestelijk goed", aldus Bolt . "De guerrilla zei steeds dat onze levens niet in gevaar waren; wees niet bang". Daar waren de Spoorloos-journalisten echter niet gerust op. Ze 'vreesden voor hun levens', zei Bolt in het interview dat hieronder valt te beluisteren. 

Bericht loopt verder onder de afbeelding.

Derk Johannes Bolt and Eugenio Ernest Marie Follender bij hun aankomst in Catatumbo.Beeld AFP

Luister hier het eerste, korte interview met Bolt in het Spaans. (Bericht loopt door onder het fragment)

Er zou niemand hebben gezegd dat de veiligheid in het geding was in het gebied waar Bolt en zijn cameraman zich bevonden, gaf de Spoorloos-anchor aan. De twee werden op verschillende locaties vastgehouden. "Ze verborgen ons in huizen, de derde dag begonnen we te lopen", aldus Bolt.

De twee mannen, voor wie geen losgeld zou zijn betaald, kwamen vanmiddag na een autorit van een paar uur vanuit de jungle aan in de Colombiaanse stad Cúcuta. Het ministerie probeert het duo zo snel mogelijk naar Nederland te krijgen.

ELN: gebied was niet veilig

De ELN publiceerde eerder vandaag een verklaring waarin is te lezen dat de journalisten preventief meegenomen zouden zijn, omdat de journalisten in een conflictgebied waren terechtgekomen en niet veilig waren, zo schrijft de ELN op hun website.

De beweging zegt het te betreuren dat Bolt en Follender daarover niet waren gewaarschuwd, maar dat het de plicht van de ELN is om mensen bescherming te bieden. Hun besluit had niets te maken met het feit dat het om Nederlandse journalisten ging, is te lezen in de verklaring.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken dankt de Colombiaanse regering en anderen voor de inspanningen die hebben bijgedragen aan het beëindigen van dit drama. "We hebben voortdurend met de Colombianen in contact gestaan, die hard aan de vrijlating hebben gewerkt. Ik heb veel waardering en dank voor hun bijdrage", aldus Koenders. De minister heeft ze ook kort gesproken. "Bolt was goed aanspreekbaar en heel opgelucht", aldus Koenders.

Verwarring

De definitieve vrijlating volgt na een nacht vol onzekerheid. Gisteravond meldde de ELN dat het tweetal was vrijgelaten om dat vervolgens weer in te trekken. Volgens het ELN berustte het eerdere bericht over de vrijlating op een interne misverstand.

In de eerste uren na de 'foutieve melding' was er veel verwarring over de situatie rond de twee journalisten. Details over waar de twee werden vastgehouden, waar ze op dat moment zouden zijn of waar ze naar toe werden gebracht, zijn niet naar buiten gebracht. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in Nederland kon de vrijlating niet bevestigen en ook van officiële zijde in Colombia werd de vrijlating nooit bevestigd.

De journalisten waren op zoek naar de biologische moeder van een Nederlander

Eerder zei de gouverneur van Noord-Santander, het departement waar de twee werden ontvoerd, in een gesprek met de Colombiaanse radiozender RCN dat hij erop vertrouwde dat de Nederlandse programmamakers donderdag al zouden worden vrijgelaten. Op Twitter zinspeelden de ontvoerders donderdag zelf ook op vrijlating van de twee. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei donderdag dat de berichten die het ELN op Twitter verspreidt, authentiek zijn.

Luister hier een uitgebreider (Spaanstalig) interview met Bolt. (Bericht loopt door onder het fragment).

Bemiddeling

Bolt en Follender werden iets minder dan een week geleden werden zij ontvoerd in het Noorden van Colombia. Ze waren op reis in de provincie Noord-Santander, langs de grens met Venezuela. Het is een bergachtig gebied, dat als onveilig wordt betiteld door de aanwezigheid van meerdere gewapende groepen, waaronder het ELN. De journalisten waren op zoek naar de biologische moeder van een Nederlander die ter adoptie was afgestaan.

De katholieke kerk bemiddelde tussen de regering en de guerillabeweging. Om de vrijlating mogelijk te maken verminderde het leger zijn activiteiten in het gebied waar Bolt en Follender werden ontvoerd.

Na de Farc is de ELN in omvang de tweede guerrillabeweging van Colombia. De beweging telt zo’n 2000 strijders en ontvoert geregeld Colombianen en buitenlanders, onder wie vaak mensen die werken in de olie-industrie. De ELN gebruikt de ontvoeringen doorgaans om losgeld te incasseren of politieke concessies af te dwingen.

Voor zover bekend is vogelkenner Ewold Horn nu de enige Nederlander die langdurig in het buitenland gegijzeld wordt gehouden.

De ELN onderhandelt momenteel met de Colombiaanse regering over beëindiging van de burgeroorlog in het Zuid-Amerikaanse land, die al een halve eeuw duurt. De Farc sloot vorig jaar al een vredesakkoord met de regering en is bezig zijn guerillastrijders te demobiliseren. De oorlog in Colombia heeft al aan meer dan 220.000 mensen het leven gekost.

Voor zover bekend is er nu nog een Nederlander die langdurig in het buitenland gegijzeld wordt gehouden. Dat is de Groninger Ewold Horn, een vogelexpert die ruim vijf jaar geleden werd ontvoerd in de wateren van de zuidelijke Filippijnen.

Lees verder: Mijn vader zit al vijf jaar opgesloten in de Filippijnse jungle