Kortrijk kan voor het eerst in 4,5 jaar derby van Zulte Waregem nog eens winnen

KV Kortrijk heeft in een dolle zeven minuten een 0-1 achterstand omgebogen in een 3-1 overwinning tegen de buren van Zulte Waregem. Al had het burenduel soms meer weg van een burenruzie, want de match stond bol van de incidenten. Zo deelde Ivan Santini halfweg de eerste helft een klap uit aan Jesper Jörgensen, maar de Kroaat kwam er ongestraft mee weg. Door de zege klimt Kortrijk naar een gedeelde vijfde plaats.

wic

VIDEO. Bekijk de samenvatting

KV Kortrijk

Zulte Waregem

KV Kortrijk en Zulte Waregem maakten van hun West-Vlaamse derby van meet af aan een intense match. De thuisploeg dreigde het eerst langs Thomas Matton, maar zijn vrije trap zeilde voorbij alles en iedereen voorlangs. Zulte Waregem werd achteruit geduwd, maar brak eensklaps razendsnel uit. Na een corner bolderden Cissako en Trajkovski onder hun tweetjes het hele veld over. De laatste mocht alleen richting gelegenheidsdoelman Laurent Henkinet en mikte de bal proper door diens benen: 0-1, het Guldensporenstadion meteen stil.

Toch was die stilte maar tijdelijk, want de derby stond bol van de opstootjes, onsportieve overtredingen en betwiste beslissingen. Orgelpunt was een vuistslag die Ivan Santini halfweg de eerste helft uitdeelde aan Jesper Jörgensen, nadat die laatste hem vasthield. Tot grote woede van Zulte Waregem-trainer Francky Dury kwam de Kroatische spits daar echter ongestraft mee weg, want ref Lardot had niets gezien. Voer voor de reviewcommissie.

Kortrijk krijgt geen penalty

Tussendoor was Kortrijk dicht bij de gelijkmaker gekomen via -alweer- een ingestudeerde hoekschop. Poulain devieerde de bal richting verste winkelhaak, maar doelman Bossut kon nog net een handje voor de gelijkmaker steken. Enkele minuten later kregen de Kerels een nog mooiere gelegenheid. Teddy Chevalier, verbeten zich te bewijzen tegen zijn ex-ploeg, mocht helemaal alleen richting Bossut. De Fransman aarzelde echter te lang, raakte wel nog voorbij Bossut, maar zijn inzet werd daarop afgeblokt in een bos van verdedigers.

Nog eens twee minuten later ging Santini ostentatief tegen de vlakte na een intens duel met Zulte Waregem-verdediger Karel D’Haene, die de Kroaat in een houdgreep had. Een logische strafschop werd Kortrijk echter ontzegd. In de tweede helft zou een gelijkaardig duel tussen de twee, waarbij Santini vrije doorgang naar doel had, weer onbestraft blijven.

Uitgerekend Santini zorgt voor rood bij Zulte Waregem

Idrissa Sylla mikte met een omhaal na dik twintig minuten in de tweede helft een zeldzame Waregemse kans nog nipt naast, maar daarna kreeg KV Kortrijk wel wat het op basis van het veldoverwicht verdiende. Bossut kon de bres nog even dichten met een puike save op een vrije trap van Santini. Daarna gingen alle sluizen ineens open: eerst was het Adam Marusic die een voorzet van Stijn De Smet ver voorbij de tweede paal nog knap binnenkopte voor de 1-1, en vijf minuten later stond het plots al 2-1. Maxime Chanot kreeg de bal in de zestien, draaide keerde als een volleerde spits en trapte de bal snoeihard in de benedenhoek.

Alles lukte ineens bij KV Kortrijk, terwijl bij Zulte Waregem wel de wet van Murphy in werking leek. Zeker toen Mamatou N’Diaye zijn tweede gele kaart kreeg in een duel met uitgerekend Santini, terwijl de Malinese middenvelder nochtans gewoon de bal leek te spelen. N’Diaye zat nog niet in de kleedkamer of het stond zowaar al 3-1. De vrije trap die voortvloeide uit zijn ‘overtreding’ werd door Benoît Poulain namelijk onorthodox binnengewerkt. Op basis van het veldspel een verdiende score, maar de manier waarop zal een meer dan zure nasmaak hebben nagelaten bij Zulte Waregem en Francky Dury.

Voor KV Kortrijk was het de eerste keer sinds april 2010 dat het nog eens een derby van de buren van Zulte Waregem kon winnen. Door deze drie punten klimt KV Kortrijk naar de vijfde plaats in de stand, die het met Genk deelt. Zulte Waregem blijft dan weer net boven de degradatieplaatsen schipperen.

Opmerkelijk: Sammy Bossut werd bij de start van de tweede helft vergast op een lading rotte groenten van de thuissupporters.

Belangrijkste fases:

6’ GOAL! De bezoekers komen op een diefje op voorsprong! Een hoekschop van Kortrijk wordt goed weggewerkt, Cissako zet Trajkovski na een snelle counter alleen voor Henkinet en die twijfelt niet: 0-1 Zulte Waregem!

33’ Een doorgeschoten bal zorgt er voor dat Teddy Chevalier alleen op Bossut afkan. De ex-Waregem-speler kapt eerst de doelman uit, maar wordt dan afgeblokt. Een unieke kans op de gelijkmaker vergooid.

65’ De pas ingevallen Aneke speelt Cissako vrij op rechts, diens voorzet belandt bij Sylla die het met een omhaal probeert. De bal verdwijnt maar net naast. Kortrijk ontsnapt.

67’ Ivan Santini mag een vrije trap nemen. De poging van op zo een 20-tal meter moet door Bossut uit de benedenhoek geranseld worden.

68’ GOAL! Stijn De Smet trekt naar binnen en verstuurt een hoge voorzet naar de tweede paal. Daar staat Adam Marusic moederziel alleen om de 1-1 over Bossut in doel te koppen.

73’ GOAL! Bij Zulte Waregem krijgen ze de vrije trap van Stijn De Smet niet goed weg. Via een aantal tussenstations valt de bal terug in de zestien meter, pal voor de voeten van Chanot. Die draait zich knap vrij en schiet Kortrijk naar 2-1!

76’ RODE KAART! N’Diaye van Zulte Waregem krijgt een 2e keer geel en dus rood.

Santini ging wel erg makkelijk neer na het contact.

76’ GOAL! Het is over en uit voor Zulte Waregem: een vrije trap van Chevalier hobbelt voorbij alles en iedereen. Benoït Poulain werkt de bal onorthodox binnen. Wedstrijd gespeeld!