Regering wil strenger optreden tegen informatielekken

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) neemt een wetgevend initiatief om de straffen op het lekken van geheime informatie te verdubbelen tot maximum een jaar. Dat schrijven De Standaard, Het Belang van Limburg en Het Nieuwsblad.
Reporters

Sinds de politie begin vorig jaar de terreurcel in Verviers heeft opgerold, is verschillende keren gevoelige informatie over terreurdossiers in de pers gelekt. Het orgelpunt volgde afgelopen weekend toen uitlekte dat vier federale ministers en hun familie extra worden beschermd.

De regering is zulke lekken beu en wil hieraan paal en perk stellen. Momenteel is het lekken van geheime informatie uit onder meer terreurdossiers al strafbaar, maar de regering wil de strafmaat voor zulke misdrijven tot 1 tot 3 jaar optrekken.

Hierdoor kan het gerecht voortaan overgaan tot het afluisteren van telefoongesprekken in het geval van informatielekken. Die bijzondere opsporingsmethode (BOM) kan maar worden gebruikt voor een gelimiteerd aantal, veeleer zware, misdrijven en momenteel hoort het lekken van informatie daar niet bij. Het federale parket is overigens zelf vragende partij om deze BOM uit te breiden.

"Het is helemaal niet zo dat het gerecht mensen zomaar gaat afluisteren", benadrukt Geens. "Dat kan alleen gebeuren als de onderzoeksrechter concrete indicaties heeft dat het lek bij een bepaalde persoon zou kunnen zitten." Enkel de persoon die informatie lekt, loopt overigens een risico. Journalisten die gelekte informatie verspreiden, niet.

"We willen heel duidelijk het signaal geven dat we dit soort zaken gevat en ernstig aanpakken", zegt Kamerlid Raf Terwingen (CD&V). "Op die manier willen we een afradend effect creëren."

Tot slot wordt in het parlement ook gedebatteerd over een transparant kader voor het delen van vertrouwelijke of geheime informatie die onder het beroepsgeheim valt.

Meest gelezen