Vlaamse Judofederatie richt ethische commissie op

© ap

De Vlaamse Judofederatie heeft een ethische commissie opgericht die nieuwe klachten over seksueel overschrijdend gedrag moet behandelen.

Jef Poppelmonde

Een ‘aanspreekpunt’ en een ‘adviesorgaan’: dat is de ethische commissie die gisteren in de schoot van de Vlaamse Judofederatie (VJF) werd opgericht. Ze komt er nadat de afgelopen weken tal van judoka’s naar buiten kwamen met verhalen over seksuele intimidatie en misbruik. Zo vertelde judoka Leen hoe ze jarenlang door haar coach werd aangerand en zelfs verkracht.Na lang de kat uit de boom kijken, kon de Vlaamse Judofederatie niet anders dan ingrijpen. Begin deze maand kondigde ze de oprichting van een ‘ethische commissie’ aan. Na een startvergadering vorige week, is die sinds gisteren actief.

‘In de eerste plaats wilden we een aanspreekpunt creëren, dat zeer laagdrempelig is’, zegt VJF-voorzitter Kristof Van de Putte. ‘Eén van de verwijten die we kregen, was dat we niet bereikbaar waren, dat judoka’s bang waren om met hun verhaal naar ons te komen. Deze commissie zal, volledig onafhankelijk, naar de verhalen van slachtoffers luisteren, informatie geven en – indien nodig – een actieplan opstellen om een klacht neer te leggen bij het gerecht.’

Daarnaast vormt ze een adviesorgaan dat zowel aan de VJF zelf, als rechtstreeks aan clubs advies zal geven over hoe het best omgegaan wordt met ‘problemen rond ethisch sporten’. ‘Ze zal ons ook helpen bij het uitstippelen van een toekomstig beleid’, zegt Van de Putte.

De commissie bestaat uit drie permanente leden die door de Raad van Bestuur van de VJF aangeduid werden voor een periode van vier jaar. Zij mogen niets met judo te maken hebben. Bart Meganck, magistraat met veel ervaring in zedenzaken, is de voorzitter. Naast hem zetelen sportpsychologe Caroline Jannes – ook actief binnen de ethische commissie van de Gymnastiekfederatie – en Evert Zinzen, oprichter van het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag aan de Vrije Universiteit Brussel.

Doofpot

Toch rijzen her en der al vragen bij de slagkracht van de commissie. ‘Dit is niet meer dan een schaamlapje. De commissie mag enkel wat advies verlenen aan de federatie’, zeggen bronnen die nauw bij de oprichting betrokken waren.

‘Dit is duidelijk geen commissie die is opgericht om gedane meldingen en dossiers uit te spitten tot op de bodem of om op zoek te gaan naar wie verantwoordelijkheid draagt. De federatie heeft gewoon een extra orgaan gecreëerd voor de toekomst. Op die manier steekt ze het verleden in een doofpot. De Kerk kon het niet beter.’