Luister naar

Lekken legt spanning op formatie

Nieuws
Piet H. de Jong schrijft hier tweewekelijks een politie..
zaterdag 19 augustus 2017 om 03:00

Vijf volle maanden was het stil aan het Binnenhof. Radiostilte was het parool en voor NOS-journalisten de ideale tijd om met hun vlogjes de kabinetsformatie wat op te leuken. Inhoudelijk was er bar weinig te melden. De deelnemers aan de onderhandelingstafel bij informateur Gerrit Zalm toonden zich meesters in het verzinnen van snedige zinsneden om vooral niets te melden. Een recept voor meligheid voor rondhangende journalisten.

Die lange zomerslaap werd ruw verstoord door het informatiebommetje dat het Algemeen Dagblad dinsdag liet ontploffen.

nauw betrokken

Het nieuws over wat er binnen aan tafel allemaal is bekokstoofd, lag plots op straat. Een oude uitdrukking werd weer eens bewaarheid: het schip van staat lekt aan de bovenkant. Met andere woorden: de gelekte informatie is afkomstig van mensen die nauw betrokken zijn bij de onderhandelingen.

Aanvankelijk leek het zelfs zo ernstig dat de dader van het lek aan tafel zat. Want de informateur had papieren pakketjes uitgedeeld met concept-teksten voor het regeerakkoord.

Later werd dat beeld gecorrigeerd. Het pakketje is ook naar medewerkers en diverse Kamerleden per mail verstuurd. Dan is het lek natuurlijk onvindbaar.

Politiek in het algemeen en een formatieproces in het bijzonder is balanceren tussen openheid en geheimhouding. Bij democratie hoort dat de politici verantwoording afleggen van wat ze doen. Transparantie is het sleutelwoord. De keerzijde van het democratisch proces is dat moeilijke beslissingen vaak in beslotenheid worden genomen. Die twee kanten van dezelfde zaak zitten elkaar regelmatig in de weg. Daar is niks nieuws mee gezegd.

Al in 1963 verzuchtte informateur Louis Beel, na een mislukte informatiepoging, dat ‘alles op straat lag’. Bijna was het rond, maar loslippige kandidaat-ministers konden zich niet langer stilhouden.

af en toe een brokje

Informateur Gerrit Zalm zal deze dagen weleens terugdenken aan 1998. Ook toen was hij informateur. Het was de tijd van openheid, en de informateurs en de onderhandelaars van paars II (VVD, PvdA en D66) wilden het volk ‘af en toe eens een brokje toewerpen’, zoals Zalm dat noemde in een terugblik op die formatie in 2010.

Zalm zei toen ook dat het niet te gek moest worden met het geven van informatie uit een gevoelig en lopend proces van onderhandelingen. Want wat de pers meldt, is van invloed op die onderhandelingen. Wanneer de een triomfantelijk zijn succes uitvent, is dat fnuikend voor het humeur van een medespeler aan tafel.

Precies dat wat Zalm in 2010 omschreef gebeurde deze week. De boosheid bij de ChristenUnie was van de gezichten van Gert-Jan Segers en Carola Schouten af te lezen. Op het meest gevoelige dossier, zoals over ‘voltooid leven’ en uitbreiding van de Embryowet lagen compromisteksten op straat. Zonder duiding, zonder context en ook was onduidelijk of het ging om een voorstel tot compromis óf een uitonderhandelde tekst.

Het duurde een lange middag voor de vier onderhandelende partijen de conclusie trokken dat ze verder wilden met elkaar. Het feit dat we verder praten geeft aan dat er vertrouwen is, klonk het zuinigjes uit de mond van Segers. Duidelijk is dat het lekken deze week geen bijdrage leverde aan het onderling vertrouwen. De lekker heeft altijd een doel; het is een instrument van politieke pressie. Na een weekje waarin uitsluitend optimistische geluiden klonken, ligt er nu duidelijk meer spanning op de onderhandelingen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.

'Als ik op zondag naar de mis ga dan ben ik als 53-jarige haast de jongste bij ons in de kerk.'

Hoe houd je jongeren in de kerk? 'Ten diepste ligt het niet in onze handen'

Veel kerken hebben te maken met jongeren die afhaken. Hoe kunnen ze daar het beste mee omgaan? Acht lezers reageren. 'Kerkenraadsleden hebben zelf geen idee waarom hun kinderen of kleinkinderen niet meer komen.'

Mensen met een beperking moeten naar het zwembad gaan, zelf organiseren en betalen. De kloof met de gewone maatschappij wordt hierdoor groter, want veel mensen met een lichte verstandelijke beperking hebben weinig geld te besteden of hebben begeleiding nodig in het zwembad.

Betaal het zwembad voor mensen met een beperking. Dat heeft grote invloed en levert geld op

Zet geld dat is bedoeld voor gespecialiseerde behandeling ook in om mensen te laten meedoen in de maatschappij. Daar is het niet voor bedoeld, maar iedereen wordt er volgens Inger Hoek uiteindelijk beter van.

In de rubriek 'Van de redactie' schrijft een lid van de hoofdredactie over de journalistieke keuzes van het Nederlands Dagblad.

Waarom we een podcast over scheiden maakten - en waarom die podcast echtscheiding niet normaliseert

De ND-podcast Gebroken Gelofte probeert echtscheiding in christelijk Nederland beter bespreekbaar te maken. En dat is wat anders dan echtscheiding normaliseren.