Dit is de ware reden voor de uitwijzing van Djellza

© joris herregods

Alles wijst erop dat het 16-jarige Kosovaarse meisje Djellza het slachtoffer wordt van haar drie broers. Zij hebben allemaal een waslijst processen-verbaal verzameld wegens onder meer zware diefstal, drugs, afpersing en zelfs verkrachting. Toen een van hen begin juli toevallig op straat werd gecontroleerd, besliste de Dienst Vreemdelingenzaken om werk te maken van de uitwijzing van het hele gezin.

Steven De Bock

E.B., de 22-jarige broer van Djellza, werd begin juli toevallig gecontroleerd door de politie. Na contact met de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) werd beslist hem op te sluiten met het oog op een repatriëring naar Kosovo. Over enkele dagen zal hij onder begeleiding op een vliegtuig worden gezet. Niet alleen omdat hij illegaal in ons land verblijft, maar vooral omdat hij in de loop der jaren een indrukwekkende lijst aan misdrijven heeft gepleegd. Verschillende politiekorpsen stelden in totaal 35 processen-verbaal op tegen de man. Het ging al mis toen hij nog minderjarig was, maar ook als meerderjarige bleef hij een vaste klant bij de politie. Zware diefstal, drugs, heling, slagen en verwondingen. Hij moest zich er allemaal voor verantwoorden. Het dossier van de Dienst Vreemdelingenzaken vermeldt wel maar één veroordeling: twee jaar met probatie-uitstel, wegens verkrachting van een meerderjarige.

Ook tegen zijn twee oudere broers is een indrukkend lange lijst aan processen-verbaal opgesteld, zo blijkt uit ­documenten die onze krant kon inkijken. In een enkele jaren oud verslag van de Mechelse politie aan de Dienst Vreemdelingenzaken staan ze opgesomd. Zo’n vijftien tegen de oudste broer. Dik twintig tegen de middelste.

Toen al legde het gedrag van de broers een hypotheek op het dossier van de hele familie. De politie beschrijft dat de wijkagent een lang gesprek had met de ouders om hen aan te manen strenger toe te zien. “Crimineel gedrag kan een ­negatieve invloed hebben op de regularisatie-aanvraag”, kregen ze toen al te horen.

Voorbeeldig leven

De 16-jarige Djellza loopt een heel ander parcours dan haar broers. Ze heeft nooit voor problemen gezorgd, gaat naar school en leidt een voorbeeldig leven. De voorbije dagen rees veel onbegrip en kritiek omdat ze na zestien jaar plots het land uit moet. Onder meer het Kinderrechtencommissariaat noemde het een schande dat de toekomst van het meisje wordt gehypothekeerd. Waarom nu?, was de vraag. “Door haar broer”, blijkt nu het antwoord. Toen die na de veroordeling wegens verkrachting uit de gevangenis werd vrijgelaten, speelde de Dienst Vreemdelingenzaken zijn dossier door naar de speciale dienst Sefor (Sensibilisering - Follow-up - Return). Die is in 2011 opgericht om efficiënter werk te maken van de repatriëring van uit­geprocedeerden. Vandaar de kordate reactie toen hij aan het begin van de vakantie bij een controle tegen de lamp liep. Een rechtstreeks gevolg was dat de Dienst Vreemdelingen­zaken meteen ook een adrescontrole voor de rest van het gezin beval, wat leidde tot de arrestatie van Djellza en haar vader.

Maurice Mandelblat, de advocaat van Djellza en haar ouders, vindt dat het verleden van de broers geen invloed mag hebben. Hij kondigt aan dat hij tot het uiterste zal gaan om de uitwijzing van het meisje juridisch te bekampen. “Als we niets doen wordt haar toekomst vernietigd. Zolang we de uitwijzing kunnen tegenhouden, is er hoop. Misschien houden we wel zo lang vol dat ze haar studie hier kan afmaken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen