Geens: ‘Parket verbood De Wever wel degelijk te spreken’

De Wever en Geens tijdens de regeringsonderhandelingen in 2014. © BELGA

Zowel het federaal parket als het Antwerpse parket hebben burgemeester Bart De Wever en de lokale korpschef Serge Muyters meermaals afgeraden en zelfs verboden een persconferentie te geven kort na het incident met het verdacht voertuig op de Meir. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaard. ‘Volgens het federaal parket ging het wel degelijk om een verbod.’

De 39-jarige Franse Tunesiër Mohamed R. werd vorige donderdag ter hoogte van de Sint-Michielskaai bij de kraag gevat, nadat hij voordien aan hoge snelheid over de Meir had gereden. De arrestatie verliep zonder verzet. De man was duidelijk onder invloed van drank en verdovende middelen. In zijn voertuig lagen een gedemonteerde riotgun zonder munitie, een airsoft-pistool, steekwapens en een bus met onbekende inhoud.

Kort nadien gaven burgemeester De Wever en korpschef Muyters een korte persconferentie. Over de opportuniteit daarvan, rezen vorige week al vragen. De omgeving van De Wever preciseerde dat het parket had gevraagd geen gerechtelijk relevante informatie vrij te geven, wat naar verluidt ook niet de bedoeling was.

Geens: ‘Het ging om een verbod’

In de bevoegde Kamercommissie stelde minister van Justitie Geens woensdag dat het federaal parket de lokale politie expliciet had gevraagd niet te communiceren. ‘Het federaal parket preciseert dat, op basis van de geldende regelgeving, dat het wel degelijk een ‘verbod’ betrof, dat desgevallend een schending van het beroepsgeheim zou kunnen uitmaken’. Eerder verklaarde De Wever nog dat hem nooit verboden was te spreken.

Het federaal parket deelde de woordvoerder van de burgemeester mee dat er geen communicatie mocht zijn over elementen met betrekking tot het gerechtelijk onderzoek ‘en dat een persconferentie in dat licht ook af te raden was. Het federaal parket kan vanzelfsprekend de burgemeester niet verbieden om een persconferentie te houden over de aspecten die de openbare orde aanbelangen’, aldus minister Geens.

‘Geen van de parketten gaf toestemming’

Toen het federaal parket hoorde dat er toch een persconferentie zou plaatsvinden, heeft het in een gesprek met de woordvoerder van De Wever opnieuw afgeraden te communiceren. Het lokale parket van Antwerpen had intussen de lokale politie eveneens expliciet gevraagd om niet te communiceren. ‘Wat de inhoud van de persconferentie betreft, gaven noch het federaal parket, noch het lokaal parket, hiervoor voorafgaandelijk de toestemming’, preciseerde Geens. Eerder viel nochtans te horen dat de communicatie van de korpschef door de politie was afgestemd met het lokale en federale parket.

Minister Geens benadrukte het delicate karakter van communicatie in dergelijke dossiers. ‘De ware bedoelingen van Mohamed R. waren op het moment van de communicatie nog niet duidelijk en het was dus moeilijk om de juiste natuur van het hele incident in te schatten.’

‘Het federaal parket merkt op dat door een te snelle reactie, men cruciale informatie riskeert vrij te geven aan een eventuele terroristische organisatie, zoals bijvoorbeeld over de arrestatie van één persoon, terwijl het goed mogelijk is dat het om meerdere personen zou kunnen gaan, of over de onderschepping van het voertuig, terwijl er misschien meerdere voertuigen zouden kunnen betrokken zijn’, besloot Geens.