Direct naar artikelinhoud

Europees Parlement trekt rode lijnen voor brexit-onderhandelingen

Brexitonderhandelaar voor de EU Guy Verhofstadt.

Het Europees Parlement heeft een resolutie klaar waarin het een aantal principes oplijst voor de onderhandelingen over de brexit. Zo verwerpen de parlementsleden het voorstel van de Britse premier Theresa May om de onderhandelingen over de brexit én over de toekomstige Brits-Europese relaties gelijktijdig te voeren. Ze vragen ook dat er eerst een akkoord gesloten wordt over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië en van Britten op Europees grondgebied.

Nu de Britse regering de brexit-procedure in gang gestoken heeft, hebben de onderhandelaars twee jaar de tijd om een onderhandeld brexit-akkoord overeen te komen. Het akkoord moet worden goedgekeurd door een zogenaamde verzwaarde gekwalificeerde meerderheid van EU-lidstaten én door het Europees Parlement. De parlementsleden onderhandelen niet mee, maar maken met een resolutie wel duidelijk aan welke eisen het akkoord moet voldoen.

"Voor ons is het regelen van de rechten van de burgers de absolute prioriteit", zegt liberaal fractieleider Guy Verhofstadt, die voor het parlement op de onderhandelingen toeziet. "Burgers mogen geen pasmunt worden." De resolutie waarover het parlement volgende week woensdag stemt, werd geschreven door Verhofstadt en zijn collega-fractieleiders Manfred Weber (EVP), Gianni Pittella (S&D) en Philippe Lamberts en Ska Keller (groene fractie).



Eerst akkoord
De hoofdaandacht moet uitgaan naar het vinden van een akkoord over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU. Pas als dat akkoord (bijna) rond is, kan er over de toekomstige Brits-Europese relaties gesproken worden. "Een ordentelijk vertrek (uit de EU) is een absolute vereiste en een voorwaarde voor elk toekomstig partnerschap tussen de EU en het VK", vat parlementsvoorzitter Antonio Tajani het samen.

Het parlement is niet tegen een bijkomend akkoord om de overgang naar de Brexit vlot te doen verlopen, maar zo'n overgangsakkoord mag geen looptijd van meer dan drie jaar hebben - te beginnen na het ingaan van de Brexit in het voorjaar van 2019.

Problemen
In haar brexit-brief waarschuwt Theresa May voor problemen in de samenwerking tussen Europa en Groot-Brittannië in de strijd tegen misdaad en terrorisme als de brexit een realiteit zou worden zonder onderhandeld akkoord. Ook de handelsbetrekkingen zouden bemoeilijkt worden. Het parlement verwerpt alvast het idee van een "koehandel", "hoe het toekomstige partnerschap er ook mag uitzien".

Terugdraaien brexit?
Tijdens een persconferentie zei Verhofstadt dat het terugdraaien van de nrexit altijd een optie zal blijven tijdens de onderhandelingen, maar dat alle 27 andere lidstaten daarmee moeten instemmen. Nu May de Brexit in gang gestoken heeft, is het namelijk een zaak van de hele EU geworden, zei hij.

Tot slot maakt het parlement duidelijk het Europees Hof van Justitie zich over alle juridische geschillen over de brexit moet kunnen uitspreken, ook wanneer de Britten de Unie reeds verlaten hebben.