Direct naar artikelinhoud

'Overheidslonen 1,25 procent omhoog'

De lonen van de 1 miljoen mensen die werken bij de overheid stijgen volgend jaar naar verwachting 1,25 procent. Dat blijkt uit antwoorden van minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op vragen van Tweede Kamerleden over de begroting die Dijsselbloem vorige week presenteerde.

Jeroen Dijsselbloem

Vorig jaar was al afgesproken dat de nullijn voor overheidspersoneel per 1 januari aanstaande van de baan is. Nu wordt duidelijk dat het kabinet uitgaat van een stijging van de lonen met naar verwachting 1,25 procent. Dat is even hoog als de voor volgend jaar verwachte inflatie. De precieze loonsverhoging voor ambtenaren, politieagenten, onderwijzers, militairen en ander overheidspersoneel hangt af van de cao-onderhandelingen.

De loonstijging werd vorige week door koning Willem-Alexander ook aangekondigd in de troonrede, al noemde hij geen percentage. 'In 2015 wordt de loonbijstelling in de publieke sector volledig uitgekeerd. Na een nullijn van jaren kunnen de inkomens van leraren, politieagenten, militairen en ander overheidspersoneel weer meestijgen met de loonontwikkeling in de markt.'

Begrotingstekort valt tegen
Uit de antwoorden van Dijsselbloem blijkt verder dat de aardgasbaten en belasting- en premie-inkomsten tegenvallen ten opzichte van ramingen uit juni. Dat leidt er toe dat het begrotingstekort dit jaar - ook al ligt het onder de Europese norm van 3 procent - met 2,9 procent toch nog wat tegenvalt. In juni en augustus werd nog uitgegaan van 2,7 procent.

Verder daalt het begrotingstekort weliswaar volgend jaar naar 2,2 procent van het bruto binnenlands product, maar stijgt het in 2016 toch weer naar 2,4 procent. Om dan in 2017 weer te zakken naar 2,2 procent.

Nederland draagt volgend jaar netto ruim 6 miljard euro af aan de Europese Unie, omgerekend 360 euro per Nederlander. Dat is dit jaar nog een stuk hoger, met 439 euro per Nederlander en een totale netto afdracht van bijna 7,4 miljard euro. In de tabel van grootste nettobetalers aan Brussel staat Nederland vijfde, na Zweden, Denemarken, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.