Direct naar artikelinhoud

Aanvoerders van eredivisieclubs pleiten voor kunstgrasverbod

De aanvoerders van twaalf eredivisieclubs hebben donderdag opgeroepen tot een verbod op kunstgras. De zes aanvoerders van eredivisieclubs met kunstgras ondertekenden de oproep niet. Vijf vragen over de eeuwige kunstgrasdiscussie.

Een voetballer op een kunstgrasveldBeeld anp

Wie spreken zich uit tegen kunstgras?

Tot de twaalf ondertekenaars behoren de aanvoerders van de drie topclubs: Dirk Kuijt (Feyenoord), Davy Klaassen (Ajax) en Luuk de Jong (PSV). Kuijt zegt er zeker van te zijn dat het Nederlandse voetbal 'verder achterop raakt' als clubs op kunstgras blijven spelen, Klaassen noemt spelen op kunstgras een reden om 'serieus' over een vertrek uit Nederland na te gaan denken. Buiten Nederland is kunstgras een zeldzaamheid.

Stijn Schaars, captain van Heerenveen, wijt zijn recente enkelblessure aan voetballen op kunstgras. Hij kreeg tijdens een uitwedstrijd tegen Sparta - op kunstgras - last van een gewricht waaraan hij twaalf jaar geleden drie keer was geopereerd. Schaars stapte naar de spelersvakbond VVCS. Die roept, na een rondje onder de aanvoerders, de KNVB en de clubs op voortaan alleen nog maar op natuurlijk gras te spelen.

Blijft het bij woorden alleen?

Als het aan de VVCS ligt, komt er een solidariteitsfonds dat clubs helpt die geen geld hebben om een goed natuurgrasveld te onderhouden. Maar spelers zouden pas een statement maken als ze massaal weigeren te voetballen op kunstgras. Schaars kan die beweging aanwakkeren, als hij durft. Nu hij weer fit is, denkt hij erover de uitwedstrijden tegen kunstgrasclubs over te slaan, hoe 'lastig' dat volgens hem ook is. Het zou hem afgelopen seizoen de zes duels tegen ADO, Excelsior, Heracles, PEC, Roda JC en Sparta hebben gekost. Toeval of niet, die clubs eindigden allemaal bij de onderste negen in de eredivisie.

Er zijn voetballers die Schaars voorgingen. In 2006 brak Veendam-speler Gerard Wiekens zijn kuitbeen op het veld van Omniworld. Hij besloot kunstgras voorgoed te mijden. In september 2014 beëindigde doelman Erik Heijblok zijn carrière na twee wedstrijden in dienst van Volendam, een club met kunstgras. En dan is er nog Steef Nieuwendaal, de aanvoerder van eerstedivisieclub RKC. Hij stopte onlangs met voetbal, mede doordat hij het kunstgras zat is. 'Hier ben ik niet voor gemaakt', zei hij.

Niet alle spelers denken er zo over. Zo vond doelman Cees Paauwe in 2011 dat clubs niet zo moeten zeuren. Als hij met FC Twente bij Heracles moest spelen, trainden ze bewust om kunstgras om de omschakeling te wennen. 'Dat is professionaliteit', zei hij.

Niet alle spelers denken er zo over. Zo vond doelman Cees Paauwe in 2011 dat clubs niet zo moeten zeuren

Leidt kunstgras tot meer blessures?

Nee, zeggen de onderzoekers die zich over het vraagstuk hebben gebogen - de internationale spelersvakbond FIFPro beaamt dit. Frank Backx, hoogleraar sportgeneeskunde aan de Universiteit Utrecht, concludeerde twee jaar geleden dat er geen verschil is tussen het aantal blessures op kunstgras en natuurgras. Jan Ekstrand, voormalig teamarts van de Zweedse voetbalploeg, kwam tot dezelfde slotsom.

Hij onderzocht 767 profspelers van twintig teams op kunstgras, onder meer de Nederlandse pionier Heracles. Ook hij stelde vast dat er niet meer blessures op kunstgras ontstaan, al doen zich wel andere blessures voor: meer enkelleed, minder spierblessures. En dan is er nog iets dat moeilijker te onderzoeken valt en vooral appelleert aan het gevoel en de ervaringen van voetballers: de bal gedraagt zich op kunstgras simpelweg anders dan op echt gras.

Wat vindt de KNVB?

Die laat het aan de clubs over. Clubs zien vanwege de lagere kosten en de hogere belastbaarheid van de velden ook voordelen in kunstgras, benadrukte een woordvoerder van de bond donderdag. In de eredivisie en eerste divisie werden dit seizoen meer wedstrijden op kunstgras dan op natuurgras gespeeld, 56 procent. Maar het is 'goed dat we de discussie blijven voeren', aldus de bond. De beoogde topman bij de KNVB, Louis van Gaal, is trouwens voorstander van kunstgras.

Het is 'goed dat we de discussie blijven voeren', aldus de bond

Conclusie?

De oproep van de twaalf aanvoerders ten spijt, de kunstgrasvelden in de eredivisie blijven gewoon liggen.