Direct naar artikelinhoud

Portugal zeker van EK voetbal, Denemarken vreest

Portugal is komende zomer een van de 24 landen op het EK voetbal. De Portugezen verzekerden zich donderdag van deelname aan de eindronde door Denemarken met 1-0 te verslaan.

Het Portugese team na afloop van de wedstrijd tegen Denemarken.Beeld afp

De Denen lopen rechtstreekse plaatsing waarschijnlijk mis, of Albanië moet zondag punten verspelen bij Armenië. Portugal was vrijwel de hele wedstrijd de baas in eigen huis. Toch kreeg ook Denemarken, met name Nicklas Bendtner, kansen op doelpunten. Die kwamen er echte
r niet, waardoor de Portugezen genoeg hadden aan doelpunt van João Moutinho om de zege en het EK-ticket veilig te stellen.

Albanië verloor op eigen veld in Tirana met 0-2 van Servië. Na negentig minuten gaf het scorebord nog 0-0 aan. Aleksandar Kolarov schoot in de eerste minuut van de blessuretijd de Serviërs op voorsprong. Drie minuten later bepaalde Adem Ljajic de eindstand, toen hij profiteerde van de ruimte die ontstond door het vol op de aanval spelende Albanië.

Servië was al uitgeschakeld, maar toch zal de overwinning zoet smaken. De spelersbus werd woensdagavond bij aankomst in Tirana bekogeld met stenen, door een menigte die de bus stond op te wachten. De relatie tussen beide landen is politiek gevoelig wegens de situatie in Kosovo, dat door de Albanese meerderheid van de bevolking in 2008 eenzijdig is uitgeroepen tot onafhankelijke republiek.

Ondanks de nederlaag maakt Albanië nog steeds goede kans op rechtstreekse plaatsing. Dan moet er zondag in Jerevan worden gewonnen van Armenië. Dat lijkt geen moeilijke opgave, aangezien Armenië pas twee punten vergaarde. De Armenen verloren donderdag ruim (4-0) in een oefenduel met Frankrijk. Als Albanië wint, dan speelt Denemarken play-offs.