Direct naar artikelinhoud

Noord-Ierland debuteert op EK

Noord-Ierland debuteert volgend jaar op het EK voetbal in Frankrijk. Dat was te danken aan de overtuigende zege op Griekenland, al lang uitgeschakeld, donderdagavond in Belfast: 3-1.

Steven Davis viert zijn doelpunt tegen GriekenlandBeeld anp

Steven Davis was met twee doelpunten de gevierde man. Davis opende de score op Windsor Park tien minuten voor rust op aangeven van Stuart Dallas. In de tweede helft zorgden Josh Magennis en opnieuw Davis voor aanhoudende jubel op de tribunes. Daar kon de late tegentreffer van Hristos Aravidis niets aan veranderen. Het duel stond onder leiding van Bas Nijhuis. De Nederlandse arbiter hield de kaarten op zak.

De Noord-Ieren, in 1982 wel van de partij op het WK, verzekerden zich door de zege van de eerste plaats in groep F. Roemenië bleef de nummer twee door een gelijkspel tegen Finland: 1-1. De Roemenen liet zich bijna verrassen in Boekarest. Joel Pohjanpalo scoorde halverwege de tweede helft voor de Finnen: 0-1.

De Finnen hadden daaraan echter niet genoeg om nog derde te kunnen worden in de poule omdat ze thuis hadden verloren van de Roemenen (0-2). Met name Teemu Pukki had donderdag in de slotfase reden tot klagen. Hem werd een strafschop onthouden. In blessuretijd redde Ovidiu Hoban nog een punt voor de gastheren, wel na een fraaie aanvallende combinatie.

Hongarije boekte een benauwde zege op de Faeröer (2-1) en moest zelfs een achterstand wegwerken. Róaldur Jakobsen had al na tien minuten succes in Boedapest. Dániel Böde voorkwam pas ver in de tweede helft een blamage met twee doelpunten, die hoop boden op kwalificatie.