Direct naar artikelinhoud
Update

Immobedrijven sponsorden voor duizenden euro's feestje van Open Vld'er Versnick

Verscheidene projectontwikkelaars hebben vorig jaar het jaarlijkse eetfestijn van de Gentse Open Vld'er Geert Versnick meebetaald. Dat meldt Het Nieuwsblad. De sponsering roept deontologische vragen op: Versnick is bij de provincie namelijk gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning en beslist zo mee over bouwvergunningen en verkavelingsaanvragen. Op het eetfestijn kwam ook Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten speechen.

Volgens de krant zijn onder andere Brummo, Immogra en Matexi betrokken. De immobedrijven zouden samen tot 13.150 euro aan sponsoring voor het evenement op tafel hebben gelegd. In ruil mochten ze een aantal mensen naar het feest sturen en werden ze vermeld in een speech.

Deontologisch roept dit vragen op. Versnick is bij de provincie namelijk gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning. De liberaal beslist mee over verkavelingen en buigt zich met collega-gedeputeerden over bouwvergunningen. Hij was tot vorige week overigens bestuurder bij Optima Group, dat ook een vastgoeddochter heeft.

De praktijken doen voorts vragen rijzen over hoe wettelijk deze sponsoring van bedrijven is.

Volgens Versnick zelf is er deontologisch geen probleem. "Er zijn bedrijven die sponsoren, en als dat in alle transparantie gebeurt, heb ik daar geen enkel probleem mee." Sommige partij­genoten denken daar echter anders over. "Als dit waar is, is er echt een probleem", klinkt het.

Als dit waar is, is er echt een probleem
Partijgenoten van Versnick

Nieuw lijk uit de kast

Voor de N-VA kan Versnick niet langer aanblijven. "We zijn in een situatie beland waarin het niet meer duidelijk is welke belangen gedeputeerde Versnick verdedigt", zegt fractieleider Jeroen Lemaitre. "Dat hij zelf geen probleem ziet is net de kern van het probleem."
        
Lemaitre merkt op dat Versnick, in Oost-Vlaanderen onder meer bevoegd voor ruimtelijke planning, economie en de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM), "in alle neutraliteit beslissingen moet nemen over ruimtelijke planning, bouwvergunningen, verkoop van vastgoed, enzovoort. Dat lijkt me erg moeilijk als je feesten organiseert voor de vastgoedsector en je je door hen laat sponsoren. Dit moet stoppen. Zoveel is duidelijk."
        
De heisa komt er nadat afgelopen maand bekend raakte dat Versnick in april een gesprek faciliteerde tussen de provincie en toplui van de noodlijdende bank Optima, waarbij het voorstel werd gedaan voor een termijnbelegging van 10 miljoen euro. Versnick besliste afgelopen woensdag om ontslag te nemen als bestuurder van Optima Group, de holding boven de failliete bank, en als bestuurder bij de vastgoedmaatschappij Land Invest Group.
        
"Het gemak waarmee de deputatie deze belangenvermenging onder de mat veegde was nauwelijks te geloven", zegt Lemaitre. "En nu valt er dus alweer een nieuw lijkt uit de kast."
        
Voor N-VA is het "klaar en duidelijk dat gedeputeerde Versnick in deze omstandigheden niet kan functioneren. We zitten in een situatie waarin het niet meer duidelijk is welke belangen hij verdedigt. De deontologie en het vertrouwen is totaal zoek. Bovendien dreigt de voltallige deputatie hierdoor in de problemen te komen."
        
Lemaitre verwacht "een duidelijk signaal" van de meerderheid. "Ze kunnen dit niet negeren of afzijdig blijven", klinkt het.

Open Vld zal nagaan of alles volgens het boekje verliep

Open Vld gaat controleren of haar Oost-Vlaamse gedeputeerde Geert Versnick de regels gevolgd heeft bij zijn eetfestijn. Volgens Versnick zelf is er zowel wettelijk als deontologisch geen vuiltje aan de lucht. Zijn partij Open Vld wil de zaak niettemin "zeer aandachtig bekijken". "Belangenvermenging kan voor ons niet en transparantie is in alle opzichten cruciaal. Er zijn zeer duidelijke wetten voor sponsoring en we zullen nagaan of die nageleefd zijn", klinkt het in een korte mededeling van de partij.

Deputatie Oost-Vlaanderen: "Niet bevoegd om een oordeel uit te spreken"

De deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen heeft kennis genomen van de recente berichtgeving over gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) maar stelt "niet bevoegd" te zijn om een oordeel uit te spreken. "We gaan ons niet in de plaats stellen van de federale controlecommissie van de Kamer", zegt gedeputeerde Alexander Vercamer (CD&V).

De Oost-Vlaamse deputatie vergaderde deze voormiddag, maar de vijf andere gedeputeerden blijven achter Versnick staan. "Zolang men niet kan bewijzen dat er zware fouten gebeurd zijn, zijn er geen argumenten om op te treden", zegt Vercamer. "De deputatie is niet bevoegd om hierover een oordeel uit te spreken. Het betreft immers de individuele verantwoordelijkheid van een mandataris. Het is de bevoegdheid van de federale controlecommissie van de Kamer op de verkiezingsuitgaven en de boekhouding van de politieke partijen om hierover desgevallend te oordelen."

Versnick: "In één dossier van sponsor gemotiveerd afgeweken"

Deze legislatuur week de Oost-Vlaamse deputatie maar één keer (gemotiveerd) af van het advies van de administratie in een dossier waarbij een sponsor van gedeputeerde Geert Versnick betrokken was. Dat zegt Oost-Vlaams gedeputeerde Geert Versnick (Open Vld) zelf, nadat hij alle deputatiebeslissingen met betrekking tot sponsors liet nazien waarbij hij als verslaggever (betrokken gedeputeerde) aanwezig was. Details geeft Versnick niet, wel dat het gaat om de aansnijding van een woonuitbreidingsgebied. "De deputatie is daarbij gemotiveerd afgeweken van het advies van de administratie. Het is een dossier waarbij de deputatie zich aangesloten heeft bij het unaniem advies van de gemeenteraad van de betrokken gemeente en waarbij de vergunning onder sterk beperkende voorwaarden is afgeleverd. Dus ook op deontologisch vlak stelt er zich geen probleem."

Versnick zegt voorts dat sponsoring legaal is en alle partijen er gebruik van maken. "Twee, er is ook een procedure voor uitgeschreven en ik zal die ook volgen." Ten derde zegt Versnick nog dat de bedragen die genoemd worden in een krantenartikel vrijdagmorgen, onjuist zijn, zonder verder te specifiëren. De Oost-Vlaams gedeputeerde merkt tot slot nog op dat hij normaal functioneerde op de wekelijkse deputatiezitting donderdagvoormiddag.

De uitvoeringsbesluiten rond de verstrenging van de wet op de partijfinanciering werden pas dinsdag gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat de sponsorinkomsten van 2015 uiterlijk op 30 juni gemeld moeten worden aan de controlecommissie. Versnick zegt nog dat hij dat ook zal doen.