Direct naar artikelinhoud

Bloed, zweet en tranen! Goffin buigt 2-0 achterstand om en bezorgt België eerste punt

Beeld PHOTO_NEWS

David Goffin heeft België in de Davis Cup-finale tegen Groot-Brittannië op voorsprong gezet. De 24-jarige Luikenaar had wel meer dan zijn handen vol met het jonge 20-jarige talent Kyle Edmund, pas het nummer 100 van de wereld. Goffin startte te afwachtend en maakte te veel fouten. Bij de Brit lukte alles en Edmund pakte de eerste twee sets met 6-3 en 6-1. Maar daarna kantelde de wedstrijd volledig. Onze landgenoot schakelde een versnelling hoger en Edmund kreeg het ook fysiek moeilijk. Goffin trok na bijna drie uur het laken naar zich toe, 3-6 1-6 6-2 6-1 6-0.

De toon werd meteen gezet met een openingsgame van liefst 12 (!) minuten. Edmund werkte twee breakkansen weg en rijfde uiteindelijk met de nodige moeite het eerste spel binnen. Een kleine tik voor Goffin die daarna zelf zijn opslag inleverde en de achterstand zag oplopen naar 0-3. De 20-jarige Brit stond op een wolk te tennissen, maakte nauwelijks een fout en ging nog eens door de opslag van onze landgenoot. Na een halfuur prijkte er zware 0-5 cijfers op het bord, maar dan vond Goffin het welletjes. Hij vond stilaan zijn ritme en kwam met agressief tennis terug tot 3-5. Maar het inhaalmanoeuvre van de nummer 16 van de wereld kwam te laat. Edmund haalde met een ace de eerste set binnen, 3-6.

Beeld GETTY

Twitter bericht wordt geladen...

Van kwaad naar erger
Weinig beterschap in het tweede bedrijf. Het was Edmund die de wet bleef dicteren - met vooral een ijzersterke forehand - en met een vroege break alweer een kloofje sloeg, 1-3. Goffin vond maar geen antwoord op de mokerslagen van de 20-jarige Brit en washelemaal het noorden kwijt. In geen tijd stond het 1-5. Een nieuwe servicebreak bezegelde het lot van onze landgenoot in de tweede set, 1-6. De Luikenaar met de rug tegen de muur.

Edmund stort in
Maar met de eindmeet in zicht sloegen de zenuwen toe bij Edmund. De Brit, in set één en twee goed voor amper 4 (!) ongedwongen fouten, stapelde plots de missers op (9 alleen al in set drie). Goffin rook bloed en liep uit naar 4-2. Even leek Edmund weer de indruk te wekken nog wat terug te doen, maar onze landgenoot maakte het koel af, 6-2.

Beeld GETTY
Beeld BELGA

Alles te herdoen
Een gelijkaardig scenario in set vier. De motor van Goffin draaide stilaan op volle toeren. Eindelijk namen de mooie punten de bovenhand van de onnodige missers. Gestuwd door 13.000 uitzinnige fans in Gent snoepte hij in de vierde set liefst drie keer de opslag af van de Brit, 6-1 en alles te herdoen!