Strijd om het groen: zo trekken de topsprinters naar de eerste spurt

© Belga

De Tour de France 2015 is er eentje voor klimmers. De sprinters krijgen tussen Utrecht en Parijs slecht een handvol echte kansen om een etappe op hun naam te schrijven. En aangezien vanaf dit jaar ritzeges opnieuw steviger doorwegen voor de puntentrui, ligt de strijd om het groen helemaal open. Peter Sagan won de voorbije drie jaar het puntenklassement in de Tour, maar er zijn maar liefst vier spurters die dit seizoen al meer wedstrijden wonnen dan de rappe Slovaak. Benieuwd wat dit vanavond zal geven aan Neeltje Jans.

Maarten Delvaux

Nieuw puntensysteem

Het puntensysteem van de groene trui is aangepast. Na drie jaar winst voor Peter Sagan wil de Tour duidelijk opnieuw de groene trui om de schouders van een sprinter pur sang zien. In de negen vlakke ritten zal meer belang gehecht worden aan de winnaar van een rit. De winnaar krijgt voortaan 50 punten, de overige puntendeling is als volgt: 30, 20, 18, 16, 14, 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 punten.

Voorheen gingen er 45 punten naar de winnaar, 35 naar de tweede en 30 naar de derde. Kortom het verschil tussen plaats één en twee in een rit wordt veel groter, waardoor veelwinnaars van sprintetappes meer kans maken op de groene trui.

Alexander Kristoff: Zegekoning

Alexander Kristoff trekt als onbetwiste zegekoning naar de start van de Ronde van Frankrijk. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen en de Scheldeprijs behaalde maar liefst 18 overwinningen in 2015. De concurrentie komt niet in de buurt. De Noor van Katusha scoorde dit seizoen altijd en overal: van de Ronde van Qatar in februari tot de Ronde van Zwitserland afgelopen week. Vooral in de iets lastigere sprintetappes lijkt de Noor de absolute topfavoriet in de Tour. Vorig jaar won Kristoff twee massasprints in de Ronde van Frankrijk. Dat lijkt ook dit jaar opnieuw het minimum. En dan kan de snelle man van Katusha die zeges meteen opdragen aan zijn tweede kind, dat rond 5 juli geboren zal worden.

Mark Cavendish: Alle twijfel weg na Brits kampioenschap

Nu Marcel Kittel niet deelneemt aan de Tour is Mark Cavendish onbetwist de grote sprintster. De Manx Missile trof dit seizoen al 13 keer raak. Zeges in Argentinië, de Ronde van Dubai en Kuurne-Brussel-Kuurne bezorgden de Britse spurtbom een vliegende start van 2015. Ook in de Ronde van Turkije (3 ritzeges) en Ronde van Californië (4 ritzeges) was Cavendish quasi onverslaanbaar. Maar dan volgde vorige week een vreemde Ronde van Zwitserland. Terwijl Kristoff en Sagan in hun kaarten lieten kijken, was er in de massaspurts geen spoor te bekennen van Cavendish. Maar Cav nam zelf alle twijfel weg in het Brits kampioenschap, waar hij bergop zelfs de evenknie was van Sky-renners Stannard, Rowe en Kennaugh. Met 25 ritzeges in de Tour deelt Cavendish de derde plaats op de all-time-ranking met de Fransman André Leducq. De tweede plaats van Bernard Hinault (28 ritzeges) evenaren of inhalen zal geen sinecure worden dit jaar. Het record van Eddy Merckx (34 ritzeges) ligt nog een tijdje buiten bereik.

André Greipel: Vertrouwen getankt in Nederland

André Greipel heeft de voorbije dagen nog een flinke portie vertrouwen getankt in de Ster ZLM Toer. De Duitser van Lotto-Soudal pakte naast twee sprintzeges ook het eindklassement in de Nederlandse wielerronde. De concurrentie was niet echt van wereldniveau, maar Greipel dikte zijn zegeteller van 2015 toch maar mooi aan tot negen. Van die negen overwinningen waren er twee die echt konden tellen: in de zesde rit van de Giro vloerde hij de volledige Italiaanse sprinttop, in de tweede rit van Parijs-Nice klopte de Duitser Démare, Kristoff, Degenkolb, Matthews, Bouhanni, en Rojas. De voorbije vier jaren won Greipel telkens minstens één etappe in de Tour. De groene trui won hij echter nog nooit.

Peter Sagan: Nieuwe strategie?

Peter Sagan won de voorbije drie jaar de groene trui. De Slovaak van Tinkoff-Saxo deed dat telkens door steevast de tussensprints te winnen en vervolgens bij de eindsprints een top-vijf-plaats weg te graaien. Maar door het nieuwe puntensysteem voor de groene trui zal deze strategie dit jaar misschien niet volstaan. En dus graait Sagan maar beter minstens één etappe mee als hij Sean Kelly (vier groene truien) op de tweede plaats 'aller tijden' wil inhalen en een bedreiging wil vormen voor Erik Zabel (zes groene truien). Geen enkele renner verzamelde dit seizoen al meer top-vijf-plaatsen als Sagan. Tot grote frustratie van Sagan zelf en teameigenaar Oleg Tinkov. Tot begin mei moest de Slovaakse alleskunner het stellen met één overwinning: een ritzege in Tirreno-Adriatico. Maar in de Ronde van Californië (twee etappezeges en de eindoverwinning) en de Ronde van Zwitserland (twee ritzeges) liep het plots wel van een leien dakje. Vooral de gretige manier waarop Sagan in Zwitserland op pure snelheid Kristoff en Démare klopte, doet vermoeden dat Sagan in tegenstelling tot vorig jaar in staat moet zijn om een massaspurt in de Tour te winnen. Maar dan zal hij het wel helemaal zelf moeten doen. Anders dan bij Cannondale krijgt hij bij Tinkoff-Saxo geen ploeg die in zijn dienst rijdt – Contador krijgt alle voorrang.

Marcel Kittel: Geen Tour

De Duitser, die in 2013 en 2014 telkens goed was voor vier ritzeges, beleeft een horrorseizoen. Kittel liep na de Tour down Under in februari een virus op en kampt sindsdien met een vormcrisis.In de 20 koersdagen die hij fietste kon hij nooit meesprinten op de zege. De teamleiding besloot dan ook om hem thuis te houden. Kittel reageerde achteraf erg ontgoocheld.

John Degenkolb: Het alternatief voor Marcel Kittel

Geen Marcel Kittel in de Tour en dus moet John Degenkolb maar zorgen voor de etappe-overwinningen van Giant-Alpecin. Het seizoen van Kittels landgenoot is al meer dan geslaagd na zeges in Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix. Degenkolb voegde daar dit jaar nog twee sprintzeges in de Bayern Rundfahrt en eentje in de Ronde van Dubai aan toe.

De Duitser won nog nooit een etappe in de Tour (al wel in de Giro en de Vuelta) en dat is dan ook in deze Tour de France zijn grote ambitie. In de typische massasprints komt Degenkolb normaalgezien te kort tegen rasspurters als Cavendish en Greipel, maar aan de iets lastigere aankomsten moet 'John Beton' kunnen meespelen voor de overwinning. Bovendien is hij ook één van de topfavorieten voor de kasseirit naar Cambrai.

De outsiders

Naast de vijf grote sprintkanonnen van het peloton zijn er uiteraard nog een aantal outsiders die kunnen verrassen in de massasprints. Het Franse publiek hoopt vooral op het rappe trio Bouhanni-Coquard-Démare. Nacer Bouhanni zint op wraak nadat hij vorig jaar door een dispuut met zijn werkgever FDJ niet naar de Tour mocht. In het rood van Cofidis wil de Fransman met Algerijnse roots zijn eerste zege in de Ronde van Frankrijk veroveren. De generale repetitie in de Dauphiné was alvast veelbelovend. Bouhanni won overtuigend de twee vlakke etappes. Maar in het Frans kampioenschap kwam Bouhanni zwaar ten val. Even leek hij forfait te zullen geven, maar hij staat toch - zwaar gehavend - aan de start.

Ook Bryan Coquard trekt met twee etappezeges in zijn laatste rittenkoers in de achterzak naar de start in Utrecht. Het jonge sprinttalent van Europcar won twee keer in de Route du Sud, al was de tegenstand er niet om over naar huis te schrijven. Coquard ziet allicht nog een beetje te groen achter zijn oren voor een ritoverwinning in de Tour.

Arnaud Démare won dit seizoen twee keer. Beide overwinningen fietste hij bij elkaar in de Baloise Belgium Tour. In Herzele en Lacs de L'Eau d'Heure sprintte hij te snel voor Tom Boonen.

Een sprintende Ier in de Tour. Dat is al geleden van Sean Kelly. Beweren dat de in Wervik geboren Sam Bennett behoort tot de categorie van Kelly, is sollen met de ­geschiedenis. Maar het zou geen verrassing heten, mocht het 24-jarige product van An Post dit jaar enkele top vijfjes kunnen versieren in de sprints. Het piep­kuiken van Bora-Argon versloeg in Qatar al Bouhanni en Sagan.

Voor de iets lastigere sprintetappes moet er uiteraard ook rekening gehouden worden met Michael Matthews. De derde van de Amstel Gold Race pakte in het begin van het seizoen al de puntentrui in Parijs-Nice en won in mei ook al een etappe in de Giro. Ook de derde etappe van de Ronde van Zwitserland schreef hij op zijn naam, om nadien uit koers te stappen en zich voor te bereiden op de Tour.

De meest succesvolle Italiaanse sprinter van 2015 is Andrea Guardini. Vier van de zeven ritzeges van de Italiaan van Astana sprokkelde hij in de minder sterk bezette Ronde van Langkawi, maar in de World Ports Classics en de Ronde van Oman toonde Guardini dat hij het ook in grote wedstrijden kan afmaken. In de Astana-ploeg van Nibali plaats is er echter geen plaats voor Guardini dit jaar. Ook andere rappe Italianen zoals Modolo en Nizzolo zijn er niet bij.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen