Direct naar artikelinhoud

De pure Engelsheid van Roger Moore (1927 - 2017) was James Bonds voornaamste wapen

De legendarische Britse acteur Roger Moore is op 89-jarige leeftijd overleden. Moore is bekend van vele James Bond-films en televisieseries als Ivanhoe, De Versierders (met Tony Curtis) en The Saint. De laatste jaren was Moore vooral actief in de liefdadigheid.

Roger Moore in The Man With The Golden Gun (1974)

'Het heeft geen enkel nadeel om eeuwig als James Bond door het leven te gaan. Als ik uit ga noemen mensen me nog altijd 'Mister Bond'. En nee, dat vind ik helemaal niet erg. Waarom zou ik?', aldus de op 89-jarige leeftijd overleden Engelse acteur Sir Roger Moore, geridderd in 2003. Dat was niet het belangrijkste jaar uit zijn carrière: dat moet 1972 zijn geweest toen hij, na Sean Connery en George Lazenby, werd aangewezen als de nieuwe James Bond.

Zijn eerste Bondfilm was Live and Let Die in 1973, gevolgd door nog zes films waarin hij 007 speelde: The Man with the Golden Gun (1974), The Spy Who Loved Me (1977), Moonraker (1979), For Your Eyes Only (1981), ­Octopussy (1983) en A View to a Kill (1985). Moore maakte van 007 de gladste Bond in de Bondcanon, ver verwijderd van de oorspronkelijke figuur van Ian Fleming en de straatvechter Connery. Bond werd in handen van Moore een man die zijn pure Engelsheid als voornaamste wapen hanteerde.

The Saint

Hij was heel geschikt voor een stekelige dialoog met een aartsvijand met wereldomspannende ­ambities, liefst met die perfect gemixte cocktail in hand, of om een vrouwelijke tegenspeler met een lastige ritssluiting te helpen. Maar zijn fysiek was minder geschikt voor het ruige werk en bij zijn late Bondfilms begonnen de stand-ins en de stuntmannen grotere delen van zijn werk over te nemen.

De Bondfilms hadden steeds meer moeite om aan te sluiten bij de tijdgeest en bij de wensen van een nieuw jong bioscooppubliek. Moonraker (Bond in de ruimte!) was een geforceerde reactie op sciencefictionhits als Star Wars; Octopussy was meer een Bondparodie, en tegen de tijd dat A View to a Kill langskwam (met Grace Jones als tegenspeelster en een song van Duran Duran als opening) was het tijd voor groot onderhoud van het Bondmerk. Moore speelde zijn laatste Bond toen hij 58 was en dat kreeg men in de gaten, al was het maar omdat het leeftijdsverschil met zijn tegenspeelsters aardig begon op te lopen.

Roger Moore als James Bond, 1973.Beeld anp

Voordat Bond in zijn leven kwam - hij vertelde zijn leven lang vol trots dat zijn kast nog altijd vol hing met de pakken die hij in de films droeg - was Roger Moore de bekendste Britse televisieacteur, de ster in series als Ivanhoe (1958-1959), The Saint (1962-1969) en, samen met Tony Curtis, The Persuaders! (1971-1972), ook populair bij veel Nederlandse kijkers. In The Persuaders!  speelde hij een man van adel, fraai contrasterend met de rol van de Amerikaanse playboy Tony Curtis. Oud geld en nieuw geld, samen optrekkend tegen het kwaad. De serie werd in Nederland uitgezonden als De versierders, met dat onvergetelijke openingsthema van Bond-componist John Barry.

Moore grossierde in anekdotes over zijn acteercarrière, die in zijn eigen relativerende terugblikken vaak het karakter van een schelmenroman aannam. Over de ridderserie Ivanhoe herinnerde hij zich zijn vele gebroken ribben. 'Met die helm met pluim, in dat zware harnas op een paard, voelde ik me als een middeleeuwse brandweerman.' In zijn lange carrière als ex-Bond zette hij zich vooral in als ambassadeur van Unicef, waaraan hij sinds 1991 een groot deel van zijn tijd besteedde. De erkenning van dit werk kwam toen hij geridderd werd, voor Moore belangrijker dan de waardering voor zijn ­acteerwerk.

Christopher Lee en Roger Moore in The Man With The Golden GunBeeld anp

Hij werd geboren op 14 oktober 1927 in Stockwell, Londen, als zoon van een huisvrouw en een politieman. Hij zat zes maanden op de Royal Academy of Dramatic Art, voordat hij zijn eerste filmrollen speelde. 'Tijdens mijn eerste jaren als acteur  kreeg ik te horen dat je persoonlijkheid, talent en geluk in gelijke delen nodig had', zei hij in 2014. 'Ik bestrijd dat. Voor mij was het 99 procent geluk. Je hebt er niets aan om getalenteerd te zijn, maar niet op de juiste plek op de juiste tijd te zijn.' Zei de man die vier keer getrouwd is geweest, de laatste maal met de Zweedse Kristina Tholstrup.

Na zijn laatste Bondfilm maakte hij nauwelijks films meer, afgezien van een enkel optreden in onder meer Spice World - de bijdrage van de Spice Girls aan de filmgeschiedenis. In 2012 vroeg Time Magazine aan Moore, voor de zoveelste keer in zijn leven, wie zijn favoriete Bond was. Hij had altijd Sean Connery genoemd, maar koos nu voor Daniel Craig.