Direct naar artikelinhoud
Terreurdreiging

"Aanslagen verijdeld door raid"

Veiligheidsdiensten en regering hadden zondag informatie over concrete terreurplannen
Beeld AP

Het gerecht kon zondagavond niet anders dan haastig 22 huiszoekingen houden omdat uit onderschepte mailverkeer tussen jihadisten was gebleken dat nog voor het einde van het weekend simultaan meerdere aanslagen zouden plaatsvinden in Brussel. De onrustwekkende informatie werd ook bevestigd door informanten uit het terroristenmilieu en tijdens verhoren van (Franse) verdachten.

en

De zenuwen stonden het hele weekend zichtbaar strak gespannen bij de regeringsleden. Beetje bij beetje wordt duidelijk waarom het dreigingsniveau vrijdagavond werd opgetrokken naar 4 en hoe het kwam dat de politie in uiterste zenuwachtigheid plots een hele reeks huiszoekingen hield in het Brussels Gewest, Charleroi en Luik. Inlichtingendiensten en rechercheurs, Franse en Belgische, konden eind vorige week mailverkeer onderscheppen tussen jihadisten in Frankrijk, België en Syrië, en konden ook telefoons afluisteren. Dat bevestigden gisteren meerdere belangrijke bronnen aan Het Laatste Nieuws.

Sommige berichten waren gecodeerd, maar speurders konden ze probleemloos weer decoderen. Andere mails waren geschreven in een soort Arabische turbotaal. Maar ze waren niet mis te verstaan. De auteurs, die zich verborgen achter schuilnamen, hadden het over concrete plannen voor aanslagen in Brussel, waar tegelijk op verschillende plaatsen zoveel mogelijk slachtoffers moesten vallen.

De doelwitten, enkel in Brussel: winkelcentra, evenementen, (metro)stations, voetbalmatchen... Informanten van de inlichtingendiensten bevestigden de inhoud van de mails. Ook verdachten die eerder in Frankrijk werden opgepakt, knikten.

Salah Abdeslam.Beeld rv

Dilemma

"Onze veiligheidsdiensten en de regering stonden het hele weekend lang voor een enorm dilemma", zegt een veiligheidsbron aan HLN. "Iedereen wist dat de huiszoekingen meer dan waarschijnlijk te vroeg zouden komen en dat de kans zeer reëel was dat de harde kern van de terreurcel (met de gevreesde Salah Abdeslam, red.) niet gevat zou worden. Maar niemand wilde echter ook maar één mensenleven op het spel zetten. De regering heeft ervoor gekozen om niemand te verliezen. Daarom vond de politieraid plaats. Beetje halsoverkop, maar ze konden niet meer wachten."

De huiszoekingen, zondagavond en maandagmorgen, leverden in totaal twintig arrestaties op. Mensen uit de (ruime) entourage van de terreurcel van de gebroeders Abdeslam. Uiteindelijk werden twee verdachten ook effectief aangehouden. Eerder vorige week waren al drie mededaders achter de tralies gezet. Wapens en/of explosieven werden (helaas) niet gevonden, en liggen dus nog 'ergens' opgeslagen.

Terroristen uit elkaar gedreven

"Het grootste probleem is dat de hoofdrolspelers nog altijd op de vlucht zijn", zegt nog een bron aan HLN. "We mogen ervan uitgaan dat zondagavond een aanslag is verijdeld, omdat er behalve politie en militairen geen kat op straat was in Brussel. De terroristen konden zich niet verplaatsen zonder gevat te worden en ook de menigten waarop ze hadden gemikt, waren er niet. Het plegen van een aanslag kon in hun ogen dus nooit een succes worden. Dát is de reden waarom ze weggebleven zijn.

"De gerechtelijke actie heeft ook een keerzijde: de terreurcel werd door de politieactie zeker gedestabiliseerd en de leden zijn tijdelijk uit elkaar gedreven, maar ze kunnen terugkeren. Allicht met nieuwe moed, nieuwe doelwitten en een andere strategie. Zondagavond hebben ze hun krachten gespaard, maar ze zijn niet uitgeschakeld. Dat is ook de reden waarom het dreigingsniveau 4 tot maandag is verlengd. Erg vervelend voor de regering."

Uit informatie is intussen nog gebleken dat Salah Abdeslam in zijn milieu niet meteen gefeliciteerd wordt. "Hij heeft gefaald. In Parijs gooide hij blijkbaar zijn bommengordel weg en ook in Brussel heeft zijn cel er voorlopig niets van gebakken. Dit gesukkel wordt in IS-kringen niet in dank afgenomen. Hij staat onder druk en dat vergroot de kans op een nieuwe aanslag. Hij moet zich bewijzen of gaat er zelf aan. Mensen van zijn kaliber sneuvelen dan liever in 'de strijd'."

'Salah Abdeslam staat onder druk van IS en dat vergroot de kans op een nieuwe aanslag'
Een veiligheidsbron

Hopen op Marokko

Wat nu? Onze overheid verwacht veel van de performante Marokkaanse inlichtingendienst DGED, die momenteel op zoek is naar de Molenbeekse topterrorist Salah Abdeslam (26) en zijn 'chauffeur' Mohamed Abrini (30).

"Familieleden en kennissen in België en in het buitenland zullen stevig aan de tand worden gevoeld en onder druk worden gezet om álles te zeggen wat ze over hen weten. Het feit dat de Marokkaanse koning Mohammed VI en onze koning Filip op de zoekactie hebben aangedrongen, mogen we niet onderschatten. De spionnen die de verdachten vinden, zullen ongetwijfeld forse carrièresprongen maken. En dat maakt hen nog efficiënter dan ze al waren."