© JEFFREY GAENS

Moeskroen pakt na zwakke match de zege op Stayen

Moeskroen-Péruwelz heeft na een armzalige wedstrijd met het kleinste verschil kunnen winnen bij STVV op de zeventiende speeldag van de Jupiler Pro League. Anice Badri scoorde tien minuten voor tijd het enige doelpunt. Daarna zette de thuisploeg nog wel even aan, maar de deklat hield de Truienaars van een gelijkspel.

wic

Eén opvallende naam in de basisopstelling bij STVV: niemand minder dan Mémé Tchité mocht voor het eerst de aanval leiden op Stayen. De 31-jarige spits toonde zich bedrijvig en stak al in de eerste minuut de neus aan het venster toen hij net een voetje te kort kwam op een voorzet van Gaëtan Hendrickx.

VIDEO. Bekijk de samenvatting

Sint-Truiden

Moeskroen-Per.

Beide ploegen zouden echter een match aan wandeltempo produceren, met veel afval langs beide zijden. STVV kwam voor de koffie enkele keren opzetten met gevaarlijke voorzetten vanop de flanken - één keer langs Faycal Rherras, de andere keer over Tchité, maar eerst trapte Yuji Ono op de benen van doelman Vagner en daarna bleef de bal hangen in de kluts.

Dan was Moeskroen dreigender. De Serviërs Filip Markovic en Marko Scepovic verdeelden de gevaarlijke fases onder hun tweetjes. Eerst kon die eerste uithalen nadat een bal in de zestien voor zijn voeten terechtkwam, maar Cuevas maaide de bal van de lijn weg. Daarna zette Markovic met een schitterende actie tussen drie man Scepovic op weg naar de 0-1, maar die mikte de bal voorlangs. Ook de daaropvolgende voorzet werd door diezelfde Scepovic met de punt van de voet naast getikt.

Badri breekt de ban

Na de rust waren de hoogtepunt enorm schaars en leek de match op een logische 0-0 af te stevenen. Pas tien minuten voor tijd kwam er een doelpunt uit de lucht vallen. De kant die op basis van de kansen misschien wel het meest verdiende op voorsprong te komen, deed dat ook. Mustapha Oussalah bracht de bal goed voor, Scepovic legde de bal al dan niet bedoeld af op de inlopende Anice Badri, die de bal keurig in het zijnet legde. 0-1 voor Moeskroen, STVV schoot meteen wakker.

Ineens kon de thuisploeg blijkbaar wel wat het al een hele match verzuimd had: naar voren spelen en kansen creëren. Fernandes kopte een hoekschop richting kruising, maar Vagner had een prima parade in huis. Even later was de doelman wel geklopt op een geweldige knal van debutant May Mahlangu, maar de deklat hield de Zuid-Afrikaan van de 1-1.

Zo klimt Moeskroen-Péruwelz weg van de gevarenzone en deelt het nu de twaalfde plaats met KV Mechelen en Lokeren. De kloof met OH Leuven en Westerlo bedraagt al zeven punten. STVV laat de kans liggen om over Racing Genk naar de top zes te springen.

Belangrijkste fases:

1’ Hendrickx gooit de bal vanaf links voor de pot. Mémé Tchité springt naar het leer maar komt een voetje tekort. Doelman Vagner komt met de schrik vrij.

17’ Filip Markovic krijgt een afvallende bal voor de voeten. Hij twijfelt niet en schiet meteen op doel. Cuevas is goed gevolgd en mikt het leer net voor de lijn weg. Eerste kans van de match voor de bezoekers.

20’ Na een tikje van Tchité haalt Faycal Rherras de achterlijn. De Marokkaan zet goed voor. Doelman Vagner lost de bal. Ono is goed gevolgd maar trapt tegen het been van de goalie. Dan toch wat opwinding in deze match.

29’ Gaëtan Hendrickx brengt de bal met zijn linker voor doel. Tchité kan niet besluiten en probeert Ono te bereiken. Paniek in de rangen van Moeskroen maar het loopt goed af voor de bezoekers.

41’ Filip Markovic gaat aan de wandel en laat drie Kanaries ter plekke. Hij speelt gepast in op Marko Scepovic. De Serviër mikt de wenkende kans aan de verkeerde kant van de paal buiten. Deze bal had toch minstens tussen het kader gemoeten.

43’ Gulan is nu de aangever. Scepovic duikt voor Erichot op maar plaatst de bal binnenkantje voet naast. Een tweede kans wordt zo verkwanseld in twee minuten tijd.

57’ Edmilson Junior heeft nog niks klaargemaakt tijdens het eerste uur. Hij mikt van buiten de grote rechthoek op doel. De bal verdwijnt bijna uit te stadion. De toeschouwers beginnen te morren. Ook in de tweede periode is het wachten op goed voetbal.

80’ GOAL! Oussalah brengt de bal voor doel. Scepovic legt het leer klaar voor de mee opgerukte Badri. De Fransman mikt de bal in het netje. Dan toch opwinding op Stayen. We hebben er 80’ moeten op wachten.

83’ Fernandes veert hoog op bij een hoekschop. Doelman Vagner moet alle zeilen bijzetten om de bal uit het doel te houden.

88’ May Mahlangu trapt vanop 25 meter staalhard op doel. Hij trekt een streep door de Haspengouwse lucht maar de bal belandt tegen de deklat. Pech voor de Zuid-Afrikaanse debutant.